پول نفت کجا می‌رود؟

فروش نفت و وصول درآمدهای ارزی حاصل از آن در دولت سیزدهم افزایش چشمگیری داشته است، اما بعضاً این ابهام مطرح می‌شود که چرا آثار این گشایش‌ها در وضعیت اقتصادی کشور و سفره مردم ملموس نیست.

به گزارش مشرق، «محمدطاهر رحیمی» در خصوص اینکه ارزهای حاصل از صادرات نفت چگونه هزینه می‌شود که برای مردم قابل لمس نیست، اظهار داشت: آمارهای بین المللی نشان می‌دهد روزانه ۱.۶ میلیون لیتر نفت صادر می‌کنیم و مسوولان نیز در سخنان خود اشاره می‌کنند که ارز حاصل از صادرات نفت وصول می‌شود.

وی افزود: این سوال مطرح می‌شود که در شرایطی که میزان صادرات نفت ایران از چند هزار بشکه به ۱.۶ میلیون بشکه رسیده و ارزهای حاصل از فروش نفت که وصول می‌شود، چگونه هزینه می‌شود که برای مردم ملموس نیست.

درآمد حاصل از فروش نفت چقدر است؟

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: در پاسخ به این سوال باید گفت فرض کنید ما روزانه دو میلیون بشکه نفت صادر می‌کنیم؛ یعنی تحریمی وجود ندارد و ایران جایگاه خود را در بازارهای بین المللی به دست آورده است. با فرض اینکه هر بشکه نفت ۶۵ دلار باشد و به همه ارز حاصل از صادرات نفت نیز دسترسی باشد و در شرایطی که ۳۶۵ روز نفت بفروشیم کمتر از ۵۰ میلیارد دلار درآمد ارزی خواهیم داشت.

۵۵.۵ درصد درآمد نفتی کشور سهم صندوق توسعه ملی و شرکت ملی نفت

رحیمی ادامه داد: با احتساب تمام این شرایط ۴۰ درصد از ارز حاصل از صادرات سهم صندوق توسعه ملی است که صرف توسعه کشور می‌شود، ۱۴.۵ درصد به وزارت نفت تخصیص می‌یابد تا صرف مخارج شرکت ملی نفت و گاز و سرمایه گذاری در این حوزه شود تا به صورت پایدار از درآمدهای نفتی در آینده برخوردار شویم.

وی بیان کرد: ۵۵.۵ درصد از ۵۰ میلیارد دلار که ۲۷ تا ۲۸ میلیارد دلار می‌شود به صندوق توسعه ملی برای کارهای زیرساختی و وزارت نفت تعلق می‌گیرد. اگر این تخصیص اعتبارها به درستی انجام شود تا زمانی که اثر آن بر سفره مردم ملموس باشد زمان طولانی نیاز است.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: ۲۳ و ۲۲ میلیارد دلار باقی مانده از صادرات نفت باید ۲۰ میلیارد دلار برای ارزهای ترجیحی تخصیص یابد که دوباره سبد مصرفی مردم دچار جهش قیمت نشود. عملا در خوشبینانه‌ترین حالت درآمدهای حاصل از صادرات نفت که برای دولت باقی می‌ماند ۲ تا ۳ میلیارد دلار است.

شوک‌های تورمی و ارزی دهه ۹۰ به سفره مردم آسیب جدی زد

رحیمی با بیان اینکه یکسری مصارف ارزها همچون سهم صندوق توسعه ملی، مخارج شرکت ملی نفت و گاز و ارز ترجیحی گریز ناپذیر است، افزود: اگرچه سیاست ارز ترجیحی نمی‌تواند دائمی باشد، اما در شرایط فعلی چون انتظارات تورمی بالاست و عاملان اقتصادی و کشور از دهه پرتلاطم ۹۰ عبور کرده و با شوک‌های تورمی و ارزی مواجه بوده‌اند، طبیعی است در این شرایط که لنگر انتظارات به شدت رها شده و سفره مردم (در دهه ۹۰) آسیب دیده و نمی‌توان ارز ترجیحی را حذف کرد.

وی افزود: در یکی دو سال اخیر با شوک‌های سمت عرضه نیز مواجه بودیم که یکی از آنها این بود که به دلیل جنگ روسیه و اوکراین با جهش قیمت جهانی مواجه شدیم و چون تولید ما به شدت وابسته به واردات مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای است، طبیعتا این افزایش قیمت‌های جهانی شوک سمت عرضه را به کشور وارد می‌کرد.

ارزهای نفتی صرف تسویه بدهی دولت قبل می‌شود

این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به اینکه سرفصل بعدی که ارزهای نفتی بابت آن هزینه می‌شود تسویه بدهی دولت قبل است، افزود: طبق آمار اعلامی «پورمحمدی» معاون اقتصادی نوبخت در دولت دوازدهم و معاون سازمان برنامه و بودجه در دولت سیزدهم در دو سال آخر دولت قبل (۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب ۱۵۳ هزار میلیارد تومان و ۲۲۰ هزار میلیارد تومان) بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی جدید ایجاد شده که این بدهی همراه با سود باید در دولت سیزدهم تسویه شود که نیازمند منبع است و منبع آن صادرات نفت و ارزهای نفتی است.

رحیمی گفت: همچنین براساس آمار میرکاظمی دولت تا سال ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ باید ۵۳۲ هزار میلیارد تومان اوراق یا بهره اوراق فروخته شده در دولت قبل را تسویه کند یا اینکه دولت قبل پول ۲۴۰ هزار مسکن مهر را تحویل گرفته و در جای دیگری هزینه کرده است و این افراد توقع دارند دولت سیزدهم آن را تامین کند.

کسری ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی بودجه در آغاز به کار دولت سیزدهم

وی اظهار داشت: دولت سیزدهم در آغاز به کار خود با کسری ۵۰۰ هزار میلیارد تومان مواجه بود که باید این کسری جبران می‌شد و منبعی جز ارزهای نفتی باقی نمی‌ماند.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: در دهه جدید (۱۴۰۰) شاخص‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد دولت بخشی از ریال حاصل از فروش ارزهای نفتی را صرف تشکیل سرمایه در کشور کرده است. مطابق آمار تشکیل سرمایه ناخالص در کشور طی سال ۹۹ تا ۱۴۰۰ به صورت سالانه منفی ۴.۵ درصد بوده که روند نزولی داشته است اما این شاخص براساس آمار بانک مرکزی در سال ۱۴۰۱ به ۶.۷ درصد ارتقا یافته است که بخش عمده این تشکیل سرمایه در کشور ناشی از تخصیص بودجه عمرانی دولت است که محل تامین آن ریال حاصل از فروش ارزهای نفتی است.

رحیمی بیان کرد: نرخ تشکیل سرمایه در حوزه ماشین‌آلات ۱۵.۴ درصد است که نشان می‌دهد ریال حاصل از فروش ارزهای نفتی را صرف تشکیل سرمایه شده، در حالی که تشکیل سرمایه ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۰ صفر درصد و در ۶ ماه ۱۴۰۰ منفی ۶.۴ درصد بود و این ارتقا اقدام ویژه‌ای در کشور است.

سهم بودجه عمرانی در دهه ۹۰ کم شد

وی گفت: بودجه عمرانی شاخص بعدی که مرتبط با تشکیل سرمایه است که مطابق آمار بودجه عمرانی سال ۹۲ سهمی ۲۷ درصدی در بودجه عمومی داشت و در سال ۱۴۰۰ این سهم به کاهش ۱۲ درصدی بافته بود؛ کاهش جدی بودجه عمرانی در بودجه عمومی طی دهه ۹۰ تشکیل سرمایه را دچار اختلال جدی کرده بود به طوری که در این دهه تشکیل سرمایه ۴۰ درصد کاهش داشت.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: علاوه بر این هر ساله یک بودجه عمرانی نیز تصویب می‌شد که از سال ۸۴ تقریبا هیچ سال ۱۰۰ درصد این بودجه تخصیص نیافت و در سال ۹۶ تنها ۶۱ درصد، سال ۹۵ نیز ۷۳ درصد و در سال بعد از آن ۵۸ درصد بودجه عمرانی تخصیص یافت اما در سال گذشته ۱۰۵ درصد اعتبارات عمرانی اختصاص یافت و اثر آن را در کشور شاهد هستیم.

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 29
  • در انتظار بررسی: 34
  • غیر قابل انتشار: 13
  • IR ۱۸:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    25 16
    دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل ،دولت قبل خوب شد دولت های قبلی وجود داره تا دولت ها نا کارامدی و ناتوانیشون در کنترل اقتصاد و معیشت مردم و در ضمن غارت بیت المال رو گردن اونها بندازن.
    • IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
      7 10
      بزودی دولتها حذف میشن.شک نکن.و حاکمیتها در خدمتتون هستن.
    • هوشنگ IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
      39 12
      آرامش خودتو حفظ کن بر اعصابت مسلط باش وقتی بدون تحقیق و بررسی کارنامه گذشته نامزد انتخابات گول دروغگویی اش در سیرک مناظره تلویزیونی رو می خوری به فلانی رای می دی نتیجه اش همین می شه
    • . IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
      8 12
      حرف شما درست ولی چرا دوران روحانی کسی ازش بازخواست نکرد
    • IR ۱۹:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
      8 11
      دوست عزیز کاری با دولت قبل نداریم ولی پاک کردن و یا اصلاح کردن گند کاری ها زمان می برد متاسفانه چون روش شده با کسانی که خرابکاری و یا به نابودی کشانده اقتصاد مردم برخورد نمیشود متاسفانه در باور نمی رود چند کسی خیانت و چه کسی لااقل خیانت نکرد حالا خدمت به کنار
    • جویا IR ۲۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
      2 0
      متاسفانه جناحی و حزبی نیست دوست عزیز . تقریبا در تمام دولت های پس از امام (هاشمی.خاتمی.احمدی.روحانی) درآمد سالانه نفتی ماکزیمم دو سوم بودجه کشور بوده و بیش از یک ثلث دیگر بودجه هر سال از طریق چاپ پول-باصطلاح تولید نقدینگی- تامین می گردد، این دقیقا با میانگین نرخ تورم در این سه دهه یعنی سالی حداقل 30% هم قابل اثبات و تطبیق است. بزبان ساده تر کل اقتصاد ایران در نیم خط : 3سوم =2نفت+1تورم یا مالیات بر فقر
    • IR ۲۳:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
      3 0
      ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱ ایکاش حرفت درست در بیاد مردم خسته شدن از جابه جایی هر 4 ویا 8 ساله کل سیستم دولتی که همراه باهاش کلی تصمیمات ناگهانی جدید و من در اوردی میاد که روی زندگی و کسب و کارشون تاثیر میزاره و اجازه نمیده که برنامه برای زندگیشون داشته باشن
  • IR ۱۸:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    13 1
    البته برای مسولان رده میانی و رده بالا و نمایندگان عزیر مجلس سفره های ملموس و چرب هست تا براي عموم مردم
  • هوشنگ IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    26 1
    روزی صد بار غارتگران بیت المال و دروغگو را لعنت می کنم
  • هوشنگ IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    14 0
    آقا زاده ها غارتگر دروغگو حال بهم زن سر پل صراط منتظرت هستم تا حقم را ندهی نمی گذارم رد بشی اگه هزار تن طلا هم بدی نمی پذیرم مگر با سرنگون کردنت در قعر جهنم
  • رضا IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    4 1
    شرکت نفت چه خبره آیا همه پولی که واریز میشه برای نوسازی شرکت نفت هزینه میشه برای باز تولید یا مدیران نفتی که هر کدومشون کلی ثروت دارن ،نفت مثلاً ملی است ،ولی تا ملی شدن راه درازی باید پیمود
  • هوشنگ IR ۱۸:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    21 1
    روز حساب پس دادن آقازاده ها من وسط پل صراط جلو غارتگر بیت المال را می گیرم
    • IR ۱۹:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
      13 0
      اگه کسی خدا و قیامتی بفهمه دانه ای را از دهان موری با ظلم طمع در نمیاره.کیو میترسونی،میخندن تو دلشون.
  • IR ۱۹:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    17 4
    کشورهای عربی خلیج فارس با اختصاص کمی از درآمدهای نفتی به مردم فقر را ریشه کن و رفاه خوبی برای مردم فراهم کرده آمد اما در ایران معلوم نیست چرا زندگی مردم روز به روز بدترمیشود
    • IR ۱۹:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
      19 2
      فرق دقیقاً در دولتهاشونه که میخوان مردمشون در رفاه باشن ولی در اینجا یا نمیخوان ویا نمی تونن.
  • هوشنگ IR ۱۹:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    22 9
    کارنامه روحانی : سمند ۸۰ میلیون الی ۱۲۰ میلیون کارنامه رئیسی سمند : ۵۸۰ میلیون یکی از یکی بدتر
  • مهدی IR ۱۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    13 0
    پس پول مالیات و دارایی و صنایع و معادن و گمرک و غیره کجاست
  • IR ۱۹:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    13 1
    ازماست که بر ماست
  • IR ۱۹:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    6 0
    پول نفت می‌ره تو جیب همونایی که سیری ناپذیر در حال چاپیدن بیت المال هستن..
  • IR ۲۰:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    5 0
    این کارشناس محترم باز خوبه دو میلیارد دلار برای مردم باقی گذاشتن ته فروش نفت ...حالا باز اگه گرفتاری چیزی هست از جیب مردم بردارین اشکالی نداره .بیست میلیارد دلار ارز ترجیحی به چی میدین؟به خوراک دام وذرت مرغداران میدین ؟پس چرا مرغ شده 90 تومن وگوشت گوساله شده 400 تومن؟به خدا قیمت جهانی گوشت هم با دلار 50 تومنی همین هست وبعضی کشورها که ارزونتر هم هست.عربستان وقطر وامارات وکویت مگه چی دارن که این همه ذخیره دارن ودارن تو دنیا آقایی می کنند؟جز اینکه حاکمان باتدبیری داشتن که این سالها با درایت وبدون شعار مردمشون رو از باتلاق خاورمیانه بالا کشیدن حالا ما هم فقط شعار دادیم وشعار دین مردم هم ازبین بردیم.
  • IR ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    5 2
    همه چیز گفتی غیر از اصل واساس خرج ها! چقدر خرج جنگ‌های نیابتی وحاتم بخشی های اسلامی میشود؟ سوریه، لبنان، فلسطین، عراق، یمن، دومن......؟ اینها ینی همش شایعه بوده ؟
  • IR ۲۰:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    10 2
    اصلا بگیم نفتی نبوده ونیست خوبه؟
  • IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    12 2
    تاوقتی که حکومت مردم بر مردم نباشد وضعیت بدتر از این هم خواهدشد
  • IR ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    7 1
    پول نفت ؟ پس پول پتروشیمی چی معادن طلا و مس آهن کبالت منیزیم کشاورزی و کلی مالیات که از مردم میگیرید یه بار از حقوق کارمند مالیات میگیرید یه مار موقع خرید اجناس دوباره مالیات میگیرید
  • IR ۲۲:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    8 1
    آمریکا کانادا انگلیس سوریه یمن لبنان عراق و....
  • مجید IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    7 3
    فقط با دولت اصلاحات و گفتمان با دول وپرداخت به وضعیت معیشتی مردم می‌شود به یک اقتصاد پایدار رسید
  • IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
    9 1
    کدام توسعه ، و کدام سرمایه گذاری، اقدام ویژه منفی سرمایه گذاری ، ارسال وجوه و پول نفت به .....!!!!!؟
  • سعید IR ۰۰:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    1 0
    مول نفت مستقیم به جیب غارتگران می رود
  • سعید IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    3 1
    چهل ساله هنوز نتیجه فروش نفت برای مردم ملموس نیست لطفا چرت نگو

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس