جراحی بینی یکی از محبوبترین جراحیهای زیبایی است که همواره علاقه مندان خود را در ردههای سنی مختلف دارد. یکی از مسائل مهمی که زیباجویان ممکن است به آن توجه نداشته باشند، استفاده از داروها قبل و بعد از عمل جراحی است. اینکه داروهای بعد از جراحی کداماند و نحوه مصرف آنها چگونه است را میتوان مهمترین سوال زیباجویان در این باره دانست. در این مطلب به طور مفصل داروهای قبل و بعد از جراحی بینی و نحوه مصرف آنها را بررسی میکنیم.
توصیه های قبل از مصرف دارو
قبل از اینکه به داروهای بعد از جراحی بینی بپردازیم، لازم است توصیه کنیم نکاتی را که میتواند در روند بهبودی و سلامت شما تاثیرگذار باشد:
- مهمترین نکته این است که قبل و بعد از جراحی بینی باید مصرف هر دارویی را با پزشک و جراح خود در میان بگذارید و به هیچ عنوان مصرف خودسرانه دارو نداشته باشید. همچنین توصیه میشود اگر تحت نظر پزشک خاصی هستید، مصرف داروهای تجویز شده و عمل جراحیتان را با او در میان بگذارید.
- حتما آزمایشات قبل از جراحی بینی را در زمان مناسب انجام دهید تا در صورت هر گونه بیماری زمینهای یا حساسیت و تاثیر داروها بر آن را بررسی کنید.
- با توجه به توصیه سایر افراد دارو مصرف نکنید و به تفاوتهای شرایط بدنی خود با دیگران توجه کنید؛ بهترین دارو همان است که پزشک برایتان تجویز میکند.
داروهای بعد از جراحی بینی
مصرف داروها بعد از عمل بینی معمولا 6 تا 8 ساعت بعد از جراحی آغاز میشود و باید مصرف آنها را به صورت منظم شروع کنید. معمولا نحوه مصرف داروها بعد از جراحی بینی بر اساس دستور جراح روی آنها نوشته میشود و شما میتوانید با توجه به توصیهها از آنها استفاده کنید. در ادامه مهمترین داروهای بعد از جراحی بینی که تجویز میشوند را معرفی میکنیم:
آنتی بیوتیکها
آنتی بیوتیکها به صورت پیشگیرانه (پروفیلاکسی) و به منظور جلوگیری از عفونت بعد از جراحی تجویز میشوند. متداولترین آنتی بیوتیکهایی که ممکن است جراح تجویز کند آموکسی سیلین و سپروفلوکساسین است که باید هر 8 ساعت مصرف شوند.
داروهای مسکن
یکی از مهمترین عوارض بعد از جراحی بینی درد و تورم است که پزشک به منظور رفع آن مسکنها را تجویز میکند. متداولترین مسکنها استامینوفن کدئین است که هر 6 ساعت مصرف میشود و علاوه بر کاهش درد، تورم را نیز کم میکند. همچنین ممکن است ناپروکسن یا ژلوفن تجویز شوند که التهاب را نیز کمتر میکنند. مصرف این داروها بعد از جراحی بینی میتواند از بروز سردرد که متداول است جلوگیری کند. مصرف مسکنهایی مثل آسپرین یا ایبوبروفن به دلیل احتمال افزایش خونریزی و تشدید تورم و کبودی بینی ممنوع است. همچنین در مصرف داروهای مجاز نیز نباید زیاده روی کنید و از میزان لازم بیشتر مصرف کنید. بنابراین حتی در مسکنها هم باید به توصیههای پزشک توجه کنید و از مصرف داروها به صورت خودسرانه اجتناب کنید.
آنتی هیستامین
جراح برای آن دسته از افرادی که بعد از عمل بینی دچار آبریزش بینی یا چشم میشوند، نوعی قرص آنتی هیستامین تجویز میکند. این قرصها اغلب هر 12 ساعت مصرف میشوند و میتوانند علائم حساسیت مثل عطسه را بهبود بخشند تا نتایج جراحی تحت تاثیر قرار نگیرد.
قرص آناهیل
قرص آناهیل به دلیل خواصی که برای افزایش سرعت بهبود، کاهش رینیت و درمان کبودی دارد، بعد از جراحی بینی مصرف میشود. این قرصها حاوی مادهای به نام بروملین (موجود در آناناس) هستند که در تسکین التهاب بافتی بسیار موثرند.
قرص پردنیزولون
قرص پردنیزولون یا متیل پردنیزولون از دسته داروهای کورتیکو استرویید است که برای کاهش التهاب بینی بعد از جراحی بینی تجویز میشود. این قرص جز داروهای بعد از جراحی بینی نیست اما پزشک ممکن است تحت شرایطی برای کنترل التهاب بینی مصرف آن را توصیه کند. مصرف خودسرانه این قرصها به دلیل عوارض زیادی که دارند به هیچ وجه توصیه نمیشود.
قرص سرماخوردگی
در بسیاری از موارد مشاهده میکنیم که زیباجو سرماخوردگی ندارد اما پزشک قرص سرماخوردگی خاصی را برای او تجویز میکند. این دارو به منظور کاهش عطسه و آبریزش بینی تجویز میشود؛ چرا که تا مدتها امکان تخلیه بینی و عطسه کردن وجود ندارد. این داروها ممکن است تا 3 روز پس از برداشتن پانسمان نیز مصرف شوند.
قطره بینی
قطره بینی به منظور جلوگیری از خشک شدن و خونریزی احتمالی بینی تجویز میشود. معمولا قطره فنیل افرین در این شرایط تجویز میشود که باید تا 4 روز بعد از عمل و هر 4 ساعت مورد استفاده قرار بگیرد. یکی دیگر از قطرههایی که ممکن است توصیه شود رینوسالتین است که باید پس از خارج شدن تامپونها از بینی استفاده شود. این قطره نیز بینی را مرطوب میکند و از چسبنده شدن مخاط بینی جلوگیری میکند؛ بهتر است از این قطره به میزانی استفاده کنید که تا حلق برسد.
پمادها
برخی پمادها مثل تتراسایکلین یا زینک اکساید ممکن است به منظور چرب کردن داخل و خارج بینی و محل بخیهها تجویز شوند. این پمادها بعد از خارج کردن تامپون استفاده میشوند و علاوه بر افزایش سرعت بهبود زخمها، خطر عفونت را نیز کاهش میدهند.
چه داروهایی را نباید بعد از جراحی بینی مصرف کرد؟
مصرف هر دارویی در کنار داروهای تجویز شده پزشک باید با هماهنگی پزشک انجام شود. همچنین بعد از جراحی باید تا از مصرف برخی داروها مثل موارد زیر خودداری شود:
- مکملها، ویتامینها و داروهای گیاهی
- آسپرین، ایبوبروفن، پیروکسی کام، دیکلوفناک و هر داروی دیگری که اثر مشابه دارد؛ این داروها خونریزی را افزایش میدهند و تا سه هفته بعد از جراحی نباید مصرف شوند
- داروهای رقیق کننده خون مثل هپارین و وارفارین
- قرص راکوتان (آکوتان) که به دلیل درمان جوش مصرف میشود، حداقل تا یک سال بعد از جراحی باید قطع شود؛ این قرص میتوانداز بهبود زخم و بافتهای بینی جلوگیری کند.
آیا بعد از جراحی بینی میتوان قرص خواب مصرف کرد؟
بسیاری از افراد ممکن است تا چند شب بعد از جراحی بینی دچار اختلال خواب شوند که ناشی از گرفتگی بینی و سخت بودن طریقه خوابیدن است. در این حالت اولین راه حلی که به ذهن همه ما میرسد استفاده از قرصهای خواب آور است؛ اما باید توجه داشت که این قرصها ممکن است با سایر داروهای بعد از جراحی بینی تداخل داشته باشد و حتما مصرف آنها باید با پزشک در میان گذاشته شود.
آیا میتوان قبل از عمل هر دارویی را مصرف کرد؟
مثل داروهای بعد از جراحی بینی باید در مورد داروهایی که قبل از جراحی نیز مصرف میکنید، با پزشکتان هماهنگ کنید. مصرف برخی داروها مثل رقیق کنندهها، آسپرین و ... با هر گونه جراحی تداخل داشته و حتی خطرناک است. بنابراین توصیه میشود مصرف هر دارویی را به پزشکتان اطلاع دهید.
آیا قبل از جراحی بینی میتوان از داروهای آرامبخش یا ضد استرس استفاده کرد؟
در صورتی که پزشک بر اساس صلاحدید خود داروهای ضد استرس یا آرامبخش را توصیه کند؛ مجاز به مصرف آنها هستید؛ اما باید توجه داشته باشید که این داروها کاملا امن نیستند و ممکن است با برخی داروها یا شرایط پزشکی شما تداخل داشته باشند. بنابراین هرگز نباید این داروها یا داروهای دیگر را قبل یا بعد از جراحی خودسرانه مصرف کنید.
** این محتوا صرفا جنبه تبلیغاتی دارد و توسط سفارش دهنده آن تهیه و تنظیم شده است