کد خبر 1475871
تاریخ انتشار: ۸ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۹:۰۰
حال جامعۀ ایران؛ «استحکام بنیۀ درونی» یا «فروپاشی»؟!

رهبر انقلاب، نه‌تنها جامعۀ ایران را مبتلا به «فروپاشی» قلمداد نمی‌کنند، بلکه آشکارا سخن از «استحکام بنیۀ درونیِ جامعۀ ایران» می‌گوید و معتقد است که این جامعه، همچنان پُرتوان و پابرجاست و به راه خویش ادامه خواهد داد.

به گزارش مشرق، مهدی جمشیدی طی یادداشتی نوشت: ۱. رهبر انقلاب در اجتماع زائران و مجاوران حرم رضوی گفتند: یکی از مهم‌ترین نقاط قوّت ملّت ایران، «استحکام بنیۀ درونی جامعه‌ی اسلامی ما» است. این ناشی از «ایمان» است. مردم ایران، مردم مؤمنی هستند؛ حتّی آن کسانی که ممکن است به چشم به نظر برسد که به بعضی از احکام اسلامی، پایبندی درستی ندارند، «ایمان قلبی»‌شان خوب است؛ به خدا و دین و قرآن و ائمّه‌ی هدی، ایمان دارند. اوّلین نشانۀ این استحکام، «غلبۀ ملّت ایران بر زنجیرۀ خصومت‌های پی‌درپیِ چند ده‌ساله» است.

۲. این نظر در برابر تحلیل‌هایی است که بر «فروپاشی اجتماعی» دلالت دارند و جامعۀ ایران را از دست‌رفته و متلاشی‌ شده معرفی می‌کنند. فروپاشی اجتماعی به این معنی است که جامعه از لحاظ ارزش‌های بنیادی و کارکردها و خویش‌ترمیمی، به مرحلۀ اضمحلال رسیده است و دیگر توان احیا و بازیابی خویش را ندارد. جامعۀ فروپاشیده، جامعه‌ای است که از درون خویش، به تجربۀ مرگ رسیده است و دیگر نمی‌تواند بر اساس وضع پیشین خود، ادامه بدهد. چنین جامعه‌ای، از خودش تهی شده است و محتاج شروع از نقطۀ آغازِ دیگری است؛ البتّه اگر بتواند و حال و بضاعت چنین شروع دوباره و تازه‌ای را داشته باشد. این لحظه، لحظۀ گسست است و در آن، دیگر داشته‌ها و اندوخته‌های کنونی به کار نمی‌آیند و گرهی را نمی‌گشایند. در این جامعه، مناسبات و هنجارهای اجتماعی دچار اختلال شده‌اند و ارزش‌ها، حیات صوری و تصوّری دارند، نه حیات واقعی و حل‌کننده.

۳. این در حالی است که رهبر انقلاب، نه‌تنها جامعۀ ایران را مبتلا به «فروپاشی» قلمداد نمی‌کنند، بلکه آشکارا سخن از «استحکام بنیۀ درونیِ جامعۀ ایران» می‌گوید و معتقد است که این جامعه، همچنان پُرتوان و پابرجاست و به راه خویش ادامه خواهد داد. قوام و داوم جامعه، وابسته به «بنیۀ درونیِ» آن است و چنانچه جامعه‌ای، بنیۀ درونی‌اش زوال یابد، حتّی مساعدت‌های بیرونی هم نخواهند توانست آن را زنده و بانشاط نگاه دارند. در مقابل، جامعه‌ای که بنیۀ درونی‌اش، قوی و نیرومند است، می‌تواند خود را حفظ کند و امتداد پیدا کند. تداوم و بقای جامعه، برخاسته از همین بنیۀ درونی است که بر بضاعت‌های بومی و استعدادهای خویش‌بنیاد جامعه دلالت دارد. این‌که ممکن است جامعه با دشواری‌های درونی یا موانع بیرونی مواجه شود و تنش‌ها و تلاطم‌هایی را تجربه کند، امری طبیعی است و از فروپاشی حکایت نمی‌کند، امّا مسئله این است که جامعه باید از «امکان‌های باطنی» و «قابلیّت‌های ذاتی» برای کامیابی در چنین مواجهه‌ها و تعارض‌هایی برخوردار باشد. در غیر این صورت، مصائب و موانع بر آن غلبه خواهند یافت و دوام نخواهد آورد.

۴. خاستگاه استحکام بنیۀ درونی جامعۀ ایران، «ایمان دینیِ مردم» است؛ این برداشتی است که رهبر انقلاب از ماهیّت جامعۀ ایران دارد. شاید این برداشت در نگاه نخست، دور از واقع به نظر برسد و این اشکال در ذهن پدید آید که از قضا، بسیاری از آنان که جامعۀ ایران را در حال فروپاشی قلمداد می‌کنند، بر «به‌حاشیه‌رفتن دین‌داری» در جامعۀ ایران انگشت تأکید می‌گذارند و معتقدند در این جامعه، «سکولاریسم» ریشه دوانیده است و ارزش‌های دینی، دیگر جنبۀ «معیارین» و «قوام‌بخشی» ندارند و ارزش‌های تجدّدی که بر خویش‌بنیادیِ انسان دلالت دارند بر آن سایه‌گستر شده‌اند. اینان بر این باورند که جامعۀ ایران، دیگر بر مدار ارزش‌های دینی نمی‌چرخد و تنوّع و تکثّر فرادینی و غیردینی بر آن حاکم شده و باید به جای ارزش‌های دینی، در طلب ارزش‌های وحدت‌بخش و انسجام‌آفرین دیگری رفت تا جامعه از لبۀ پرتگاه فروپاشی رهایی یابد. تحلیل رهبر انقلاب در نقطۀ مقابل این روایت قرار دارد و می‌گوید همچنان دین و ایمان دینی را باید «مبدأ» و «منشأ» استحکام بنیۀ درونیِ جامعۀ ایران دانست. در واقع، ایشان از یک سو، جامعۀ ایران را دارای «استحکام بنیۀ درونی» می‌انگارد و نه در معرض فروپاشی، و از سوی دیگر، عامل و مولّد استحکام بنیۀ درونی را «ایمان دینی» قلمداد می‌کنند.

۵. رهبر انقلاب، ادّعای خویش را بدون شاهد و دلیل، رها نمی‌سازد، بلکه نشانه‌ای به میدان گفتگو می‌آورد: «غلبۀ ملّت ایران بر زنجیرۀ خصومت‌های پی‌درپیِ چند ده‌ساله». در طول تمام دهه‌ها و سال‌های ایران پساانقلاب، همواره جامعۀ ایران درگیر سطح‌ها و جنبه‌های مختلفی از مواجهه‌های نیروهای تجدّدی با خویش بوده است؛ چنان‌که این جامعه، هیچ‌گاه از تقابل‌جویی و کینه‌توزی دولت‌های غربی برکنار و در امان نبوده است.

با این‌حال، نه «خسته» و «فرسوده» شده است و نه «پشیمان» و «سرگردان»، بلکه ارادۀ انقلابیِ خویش را بازتولید و بازسازی کرده و در میدان مواجهه پیش آمده است. «تاب‌آوری اجتماعی» در برابر این حجم انبوه و بی‌نظیر از توطئه و فشار و چالش‌گری - آن هم در گسترۀ بسیار وسیع و از سوی تمدّنی که تفوّق جهانی یافته است - مایۀ اعجاب است. منطق طبیعی این‌چنین اقتضا می‌کرد که جامعۀ ایران با وجود حتّی غلظت‌های بالا از انقلابی‌گری و تعهد به نظام سیاسی، از راه‌رفته بازگردد و به حمایت خود از آن ادامه ندهد. هیچ جامعه‌ای چنین تجربۀ دشوار و طولانی و پُرمشقّتی را از سر نگذارنده است. انتظار عادی و طبیعی این است که جامعۀ ایران در همان دهۀ نخست انقلاب، یا حداقل در دهۀ دوّم، خواسته‌های خود را «ناممکن» و «محال» قلمداد کند و در خود، توان رویارویی با نیروهایی بیرونی و بازدارنده‌ای که این‌چنین صف‌آرایی کرده‌اند را نبیند و دچار «ارتجاع» و «عبور از انقلاب» شود. دهه به دهه، خصومت‌ها و توطئه‌های تمدّن غربی فزونی گرفتند و تلاش‌های منفی، متراکم‌تر شدند؛ با این امید که جامعۀ ایران از انقلاب خوهد برید و از غایات قدسی دست خواهد کشید، امّا چنین نشد.

جامعۀ ایران در برابر زنجیرۀ فزایندۀ چالش‌گری‌های بیرونی ایستاد و خویش را بازسازی و ارزش‌هایش را بازتولید کرد و عقب ننشست، بلکه نسبت به گذشته، براندوخته‌ها و امکان‌ها و قابلیّت‌هایش افزود. این «ایستادگی» و «پیشرویِ» همزمان در میدانی که آغشته به نزاعی بزرگ و تاریخی در لایۀ تمدّنی بود، سخت حیرت‌زاست و به‌راستی از استحکام بنیۀ درونی جامعۀ ایران حکایت می‌کند؛ استحکامی که بدون‌شک، از ریشه‌های عمیقِ «ایمان دینی» در جامعۀ ایران برمی‌خیزد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 28
  • در انتظار بررسی: 41
  • غیر قابل انتشار: 6
  • محمد IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    33 16
    دلتونو به همین کلمه های قلنبه سلنبه خوش کنید.
  • RU ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    25 14
    خخخ خيلي باحاله انگار ما تو ايران زندگي نميكنيم عجب
    • IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
      5 2
      خوب معلومه که شما تو تیرانا دارین توالت میشورین و تو ایران نیستین!!! خخخخخخخخخخ یه بار دیگه هم خخخخخخخخخ
  • RU ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    10 12
    خخخ خيلي باحاله انگار ما تو ايران زندگي نميكنيم عجب
  • اود IR ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    27 13
    مشرق لطفا واقعیتهای کف جامعه را ماستمالی نکن.
    • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
      3 2
      واقعیت‌های کف جامعه رو تو نتر نشنال و بی بی سی نمیشه فهمید، شما اغتشاشو ها دارین واقعیت رو ماستمالی میکنین!!
    • IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
      2 0
      جیره خوار
  • حسینی IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    20 6
    لفاظی وبازی باکلمات چه دربین طرفداران انقلاب وچه دربین جامعه روشنفکری هیچکدام بیانگر واقعیت جامعه ایران نیست و"هرکسی ازظن خودشدیارمن "را یادآور می گردد.
  • شهروند IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    17 8
    واقعيت چیز دیگری است
  • علی IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    15 7
    قلم فرسایی میکنی
  • IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    16 3
    بانکداری که اِلان در ایران هست + روشی که پیدا کرده و به سمت و سویی که داره مسره به ناکجا آباد است *بزرگ ترین ضربه را همین بانک ها به جامعه و مات زده اند
    • IR ۱۵:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
      0 0
      چون تو دست روتچیلد دست قشنگه است !!
  • NL ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    6 5
    بله خیلی مستحکم است
  • حسین IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    11 2
    شماها اقتصاد کشور را به ثبات برسانید کشور ما دارای تمدن کهن هستش جهان هم نمیتونه تغییرش بده
    • IR ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
      0 0
      حتما نمی دونید و تعجب می کنید که صندوق بین المللی پول در تیرماه سال گذشته رسما اعلام کرد که ایران رتبه چهاردهم اقتصادهای بزرگ جهان رو داره بالاتر از اسپانیا، عربستان، مالزی، ترکیه، مکزیک، سوئد، امارات و... امسال هم گمانم رتبه حدود بیستم یا حتی بهتر از بیستم رو‌کسب کنه. برای همین هم هست که اقتصاد ایران با این همه تحریم های شدید و طولانی مدت هنوز فروپاشیده نشده.
    • IR ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
      0 0
      حتما نمی دونید و تعجب می کنید که صندوق بین المللی پول در تیرماه سال گذشته رسما اعلام کرد که ایران رتبه چهاردهم اقتصادهای بزرگ جهان رو داره بالاتر از اسپانیا، عربستان، مالزی، ترکیه، مکزیک، سوئد، امارات و... امسال هم گمانم رتبه حدود بیستم یا حتی بهتر از بیستم رو‌کسب کنه. برای همین هم هست که اقتصاد ایران با این همه تحریم های شدید و طولانی مدت هنوز فروپاشیده نشده.
  • الزایمر IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    14 6
    حتما جامعه و اخلاق در حالدفروپاشی است.
  • احمد IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    10 18
    با سلام دقیقا مطالب صحیح و درستی بر مبنای اعتقادات و جهت بینی جامعه ایران که براساس معیارهای ارزشی ،انسانی و حرکت در همان تعالی و هدف از خالقت بشر هست ترسیم نموده .
  • IR ۱۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    1 0
    مشکل کشور ایران با تغییر حکومت حل نمیشه علت عقب ماندگی ها کم کاری بوده دویست سال انباشت مشکلات از نسلی به نسل دیگر هر گروه و حکومت و دولتی آمده قول ها و شعارهایی داده جیب خود پر کرده و رفته
    • IR ۲۰:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
      1 1
      علت عقب ماندگی ها/// تنها کشور اسلامی رآکتورساز عقب مونده س؟!! لابد امارات پیشرفته س!!
  • IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    1 1
    جامعه کاملا از درون و بیرون فروپاشیده است.
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    1 0
    داغونیم، داغون 🤪🙃 دژمن ولمون کن
  • حمید IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    0 0
    از کدوم استحکام حرف می زنید ؟؟؟؟
  • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    0 0
    با همین فرم ن برو جلو
  • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    0 0
    ایران موازی
  • IR ۱۴:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    0 0
    بیچاره مردم که سرمایه دار ایران خودرو سایپا و ابرشرکت های هلدینگ مال ها به آنها ظلم می کنند ....
  • IR ۱۴:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    0 0
    چقدر درست تحلیل کرده،... اصلا شک نکنیم..
  • فدراسیون فرهنگی پرشیا IR ۲۰:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
    1 0
    روزگاری همین اقوام و فرهنگهای ما نه تنها جامعه خود را خردمندانه اداره می‌کردند، و زندگانی پرمعنا و پربرکت بود، بلکه دو سوم جهان را هم خردمندانه اداره می‌کردند، و بعدها عصر صنعتی آمد و جاهلیت برده داری کلونیالیسم. دولت_ملتها ساخته شد با تفرقه و تجزیه اقوام زمین و پس راندن فرهنگها تحت عناوین اقلیت‌ها. و یک درصدیها (اکثریت!) قوانین و ساختارها را طوری ترسیم کردند که اقلیت (۸۰٪) تحت استثمار باشند و چند درصدی هم مسلح حافظ همین نظم معیوب ارباب رعیتی مدرن. در پایان این نظم معیوب جهانی، امیدوار بودیم جهان دگربار شاهد عصر طلایی فرهنگها و اداره خردمندانه جوامع خود باشد. بافت فرهنگها بر اساس خودکفایی طراحی شده و کافیست از سر راهشان کنار روید تا دگربار شاهد پویایی و برکت و شکوفایی اقتصادی و خودکفایی جوامع باشیم. ما تابحال مدیریتی بهتر از خودگردانی اقوام نداشتیم. ایرادی اگر هست در پایتخت است

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس