نكات لازم براي تهيه انواع آش:
1- اولين نكته قابل ذكر، خوب جا افتادن آش مي باشد و حبوبات آش هم بايد كاملاً پخته باشد.
2- براي خوب پخته شدن و خوش رنگ بودن آش، حبوبات را يك روز قبل از پختن خيس كنيد.
3- سبزيهاي ديرپز را 15 دقيقه قبل از سبزيهاي زودپز به آش اضافه كنيد.
4- سعي كنيد پس از اضافه كردن برنج، آش را مرتب هم بزنيد تا آش ته نگيرد و شعله كاملاً ملايم باشد.
5- سبزي آش را بعد از پخته شدن برنج اضافه كنيد.
آش رشته
مواد لازم:
نخود و لوبيا چيتي روي هم يك استكان
عدس يك استكان
پياز داغ يك ليوان سرپر
سبزي آش ( تره، جعفري، اسفناج، كمي گشنيز ) يك كيلو
رشته آش نصف يك بسته
نعناع خشك يك قاشق غذا خوري سرپر
كشك به مقدار لازم
نمك و زرد چوبه و فلفل سياه به مقدار لازم
طرز تهيه :
نخود و لوبيا چيتي را از شب قبل خيس كنيد و چند بار آب آن را عوض كنيد . در قابلمه مناسبي سه ليوان آب بريزيد و نخود و لوبيا چيتي را در آن بريزيد تا نيم پز شود . بعد از اينكه نخود و لوبيا چيتي تقريبا نيم پز شد عدس را به مواد بيفزاييد و بگذاريد با هم بپزند . اگر حين پخت چند بار آب مواد را عوض كنيد هم رنگ آش بهتر ميشود و هم براي كساني كه ناراحتي معده دارند كمتر ايجاد مشكل ميكند
حدودا يك ساعت بعد از اينكه عدس را به مواد اضافه كرديد نيمي از پياز داغ را داخل مواد بريزيد و بعد از چند دقيقه سبزي آش را داخل قابلمه بريزيد و خوب هم بزنيد .

درب قابلمه را نگذاريد تا سبزي ها رنگشان يكباره تيره نشود . وقتي سه – چهار دقيقه از اضافه كردن سبزي ها گذشت و مواد را خوب با هم مخلوط كرديد درب ظرف را بگذاريد و اجازه دهيد آش با حرارت ملايم بپزد . براي پخت اين آش زماني نميشود تعين كرد . چون بسته به حجم و نوع مواد زمان پخت متغير است .
ولي رشته را هنگامي به آش اضافه كنيد كه نهايتا 30 دقيقه بعد بخواهيد آش را سرو كنيد يا از روي حرارت برداريد. براي اينكه وقتي رشته را اضافه ميكنيد اگر از 30 دقيقه بيشتر روي حرارت باشد ( حتي حرارت كم ) به هم ميچسبد و كم كم ته ميگيرد . و شما مجبوريد كه آش را هم بزنيد و رشته در اثر هم زدن خرد ميشوند و ظاهر و طعم آش را خراب ميكنند .
توجه كنيد كه موقع پختن آش رشته هرگز از ابتدا نمك را به مواد اضافه نكنيد . به خاطر اينكه رشته آش به اندازه كافي نمك دارد . بعد از اضافه كردن رشته و در واقع قبل از اينكه آش را در ظرف مناسب بريزيد نمك و فلفل و زرد چوبه آن را اندازه كنيد .
آش جو
مواد لازم :
جو پوست گرفته ۱ لیوان سرخالی
نخود ۱ استکان
لوبیا ۱ استکان
عدس ۱ استکان
برنج ۱ استکان
پیاز درشت ۲ عدد
جعفری،اسفناج،شوید،گشنیز ۱ کیلو گرم
نعناع خشک ۲ قاشق غذاخوری
فلفل و زرد چوبه به مقدار لازم
روغن به مقدار لازم
کشک به مقدار لازم

طرز تهیه :
پیاز را پوست کنده، در روغن سرخ می کنیم. زرد چوبه رابه پیاز اضافه می کنیم تا زرد چوبه هم تفت بخورد. حبوبات را که از شب قبل خیس کرده ایم داخل پیاز می ریزیم و جو پوست گرفته و برنج را هم اضافه می کنیم . می گذاریم تمام مواد با آب، نمک و فلفل بپزد. وقتی حبوبات و جو و برنج پخته شد، سبزی خرد شده را به آش می افزاییم و حرارت را کم می کنیم تا آش جا بیفتد. روی آش را با کشک و نعناع تفت داده شده در روغن تزیین می کنیم.
آش دوغ
مواد مورد نیاز:
سبزی شامل( تره ،شوید و جعفری) ۷۰۰ گرم
نخود ۲۵۰ گرم
برنج ۱ پیمانه
دوغ ترش ۲ لیتر
سیررنده شده ۱ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه آش دوغ:
نخودها خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید و موقع پخت آب آن را خالی کنید و خوب بشویید. از شب قبل برنج را با مقداری نمک خیس کنید. نخودها را با ۶ لیوان آب روی حرارت بگذارید تا بپزند.
پس از اینکه نخودها تقریبا نرم شدند (تقریبا پختند)، برنج را به آن ها اضافه کنید و صبر کنید تا برنج کاملا مغز پخت شود. آب آش نباید زیاد باشد تا جا برای اضافه کردن دوغ باشد.

پس از اینکه برنج مغز پخت شد، نمک و فلفل و سبزی خرد شده را نیز به آش اضافه کنید و در ظرف را نیمه باز بگذارید تا سبزی ها رنگشان تیره نشود.
۱۵ دقیقه قبل از آماده شدن آش، دوغ را به آش اضافه کنید و مرتبا هم بزنید تا کاملا با آش مخلوط شود. وقتی دوغ را اضافه کردید، در ظرف باید کاملا باز باشد تا دوغ نبرد. غذا را سرو کنید و کمی سیر تازه خرد شده یا رنده شده را روی آن بریزید.
نکته:
روش پخت گوناگونی از این آش در کتابهای مختلف موجود است که در آن از بلغور، آرد ، کلم برگ پخته و بعضی مواد دیگر استفاده می کنند. اما روش اصلی و سنتی پخت این غذا دستوری است که در روش پخت ذکر شد.
آش کشک
مواد لازم :
نخود – نصف لیوان
لوبیا سفید – نصف لیوان
برنج – ۱۰۰ گرم
کشک – چهار قاشق غذاخوری
پیاز متوسط – ۱ عدد
گوشت چرخ کرده – ۱۵۰ گرم
سیرداغ – به مقدار لازم

طرز تهیه :
ابتدا نخود و لوبیا را می پزیم سپس برنج را اضافه می کنیم بعد از اینکه برنج پخت، گوشت چرخ کرده را ( که همراه یک پیاز رنده شده مخلوط کرده ایم ) به صورت کوفته در می آوریم و به مواد اضافه می کنیم و به مدت ۲۰ دقیقه اجازه می دهیم تا جا بیفتد. در آخر کشک را اضافه می کنیم.برای تزئین روی آش می توان از سیر داغ استفاده کرد.