به گزارش مشرق، در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که یکشنبه شب به ریاست آیتالله سید ابراهیم رئیسی تشکیل شد، روند و نتایج اجرای طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان (مهیا) در استانهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی در زمینه دستاوردهای اجرای طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان مطرح و اعلام شد تاکنون ۵۷ درصد نانواییهای کشور زیر پوشش این طرح قرار گرفتهاند و قرار است تا پایان تیرماه این رقم به ۱٠٠ درصد برسد.
براساس همین گزارش برآوردهای اولیه نشان میدهد تاکنون ۴٠ درصد یارانه آرد به ارزش سالانه معادل ۵٠ هزار میلیارد تومان به صورت نان به مردم داده نمیشد و هدر میرفت، اما از این پس و در نتیجه اجرای این طرح به صورت حقیقی و در قالب خدمات دیگر به مردم بازمیگردد.
در گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی آثار مثبت و سازنده حکمرانی مبتنی بر دادهها و اطلاعات به عنوان یکی دیگر از ویژگیها و نتایج اجرای طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان مطرح شد که نشان میدهد دولت هماکنون اشراف کاملتری بر میزان هدررفت یارانهها در زنجیره تامین آرد و نان به دست آورده است.
بیشتر بخوانید:
رئیسی: به هیچ عنوان قیمت نان افزایش نخواهد یافت/ تاکید بر تصمیم دولت برای منطقی کردن نظام یارانهها
رئیسجمهور در این جلسه بار دیگر بر لزوم ثابت ماندن قیمت نان در سراسر کشور تاکید کرد و گفت: هدف از اجرای این طرح اصلاح زیرساختها و روشهای پرداخت یارانه آرد و نان است و به هیچ عنوان افزایش قیمت نان مطرح نبوده و نخواهد بود.
رئیسی اظهار داشت: موفقیتهای طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان میتواند به عنوان الگو در اختصاص یارانه برای سایر بخشها و در جهت شفافسازی اجرایی شود.
رئیسجمهور تاکید کرد: اراده و تصمیم دولت بهینهسازی و منطقی کردن نظام یارانهها در کشور با هدف جلوگیری از هدررفت سرمایهها است و این طرح پیگیری خواهد شد.
حذف یارانه نان، دست قاچاقچیان را قطع کرد
پیشتر ذبیحالله سلمانی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت امور اقتصادی و دارایی گفته بود که بعد از حذف یارانه نان در کشور، نان در بسیاری از کشورهای همسایه گران شد که نشان میدهد، آرد در آن کشورها کم شده و پیش از این قاچاق از ایران به آن کشورها انجام میشد.
وی بیان کرد: یارانه نان و آرد در گذشته به جیب کشورهای همسایه و مباحث رانت و قاچاق ریخته میشد که حذف این نوع یارانه، کار قاچاقچیان بسیار سخت شد.
وی یادآور شد: البته طرح حذف یارانه بنزین را در کیش هم به اجرا گذاشتیم، که تا حدودی هم موفق بودیم، اما اکنون اولویت حذف یارانه نان است.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: ما ارز ۲۴۰ هزار ریالی را میگرفتیم و به واردکنندگان به قیمت ۴۲ هزار ریال میدادیم، اما آنان کار دیگری با این ارز میکردند.
سلمانی ادامه داد: وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان کادر وزارتخانهها و دستگاههای دیگر، کارهای بزرگی همچون حذف یارانه را شروع کرد که در سند تحول دولت سیزدهم، ۱۲۵ وظیفه اصلی برعهده این وزارتخانه نهاده شده است.
نانواییها در کدام استانها هوشمند شدند؟
به گزارش ایرنا طرح نصب دستگاه کارتخوان و فروش هوشمند نان در انواع نانواییهای کشور در ۲۶ استان اجرایی شده است تا گامی دیگر در مسیر توزیع عادلانه یارانهها و جلوگیری از قاچاق و فروش آرد خارج از شبکه توزیع برداشته شود.
طبق آمار فرد ایرانی روزانه حدود ۳۰۰ گرم نان مصرف میکند که با توجه به جمعیت ایران، سالانه حدود ۹ و نیم میلیون تن گندم در کشور نیاز است اما در حال حاضر بیش از ۱۱ و نیم میلیون تن گندم در کشور مصرف میشود که این شکاف مصرفی، حکایت از قاچاق وضایعات گسترده نان دارد و موجب هدر رفت بیش از دو میلیون تن گندم در کشور میشود.
بر این اساس طرح مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها با هدف اصلاح اقتصادی و جلوگیری از فساد و رانت، کاهش تورم، کاهش فاصله اجتماعی همچنین اجرای عدالت اجتماعی از اردیبهشت امسال اجرایی شده است.
بخشی از این طرح به ساماندهی آرد مورد نیاز خبازیها اختصاص دارد تا یارانه پرداختی دولت به این حوزه هدفمند شود؛ از این رو در سیستم جدید فروش نان قرار است شهروندان مانند روال سابق و با همان قیمتهای قبلی و بدون محدودیت، خرید خود را انجام دهند تنها تفاوتی که مردم با آن مواجه میشوند خرید نان از طریق دستگاههای کارتخوانی است که در نانواییها نصب شده است.
این دستگاههای جدید که کار با آنها نیز چندان تفاوتی با کارتخوانهای معمولی ندارد، با یک نرمافراز اندرویدی کار میکند و هدف از ساخت و طراحی آن این است که میزان دقیق فروش نان و حتی نوع نان در نانوایی به دقت ثبت و رصد شود.
در این دستگاههای کارتخوان هوشمند، به هنگام خرید نان تصویر آن اعم از لواش، بربری، سنگک و... در آن نمایش داده میشود و خریدار با لمس نوع نان و تعداد نان، مبلغ خرید را با کشیدن کارت پرداخت میکند.
الزام اجرای طرح این است که خرید نان در نانواییها حتما باید با کارتهای بانکی انجام شود و نانواییها نمیتوانند از مشتریها پول نقد دریافت کنند چراکه قرار است هر نانوا به میزان فروش خود از دولت یارانه دریافت کنند.
اجرای این طرح سبب میشود نانواییها کیفیت نان خود را افزایش دهند زیرا همه باید از یک رویه مشخص پیروی کنند همچنین از قاچاق آرد و توزیع خارج از شبکه آرد نیز جلوگیری میشود. با نصب دستگاه کارتخوان، تمامی نانواییها رصد میشوند و در مرحله بعد هر نانوا براساس میزان پخت نان یارانه دریافت میکند.
اجرای این طرح از اردیبهشتماه از استان زنجان کلید خورد و به تدریج استانهای دیگر با تجهیز نانواییهای خود به این طرح پیوستند.
به گفته معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی مجری طرح هوشمندسازی نان وزارت اقتصاد است و با اجرایی شدن آن محدودیتی در عرضه نان بهوجود نمیآید و قیمت نان سنتی نیز تغییری نخواهد کرد.
محمد قربانی با اشاره به اینکه برای اجرای کامل این طرح به ۸۳ هزار دستگاه کارتخوان نیاز دارد، تاکید کرد: اکنون این طرح در استانهای زنجان، قزوین، چهارمحال و بختیاری، فارس، تهران و برخی استانهای دیگر در حال اجراست و پیشبینی میشود این طرح در پایان تیر یا مردادماه در کل کشور اجرایی شود.
همچنین به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی، ستاد ویژهای برای بررسی کمفروشی آرد و نان تشکیل شده است و این ستاد به صورت هوشمند در حال رصد موضوع است و با نانواییهایی که نان کمتری نسبت به آرد دریافتی عرضه کنند، برخورد قانونی میشود.
رصد استانها نشان میدهد که تاکنون تجهیز نانواییها در ۲۵ استان آغاز شده و در استانهای زنجان و قزوین به پایان رسیده است و در استانهای آذربایجان غربی، البرز، خوزستان، سیستان و بلوچستان و کردستان مسئولان مربوطه در حال فراهمسازی زمینهها برای اجرای این طرح هستند.