به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون ویژه های خود نوشت: روزنامه سازندگی با انتشار نظرات عبدالناصر همتی رئیس سابق بانک مرکزی، مسعود نیلی (دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت روحانی) علی ماجدی سفیر سابق در آلمان، محمد طبیبیان، و... نوشت: آیا جراحی اقتصادی دولت میتواند منجر به وضعیتی شـود کـه طرفداران دولت وعده میدهند؟ اقتصاددانان همسو با دولت معتقدند همینکه دولت سیزدهم محافظهکاری را کنار گذاشت و هم یارانه ارز ترجیحی را حذف کرد و هم در یارانه نقدی تغییراتی به وجود آورد، شایسته تقدیر است.
از جمله جواد صالحی اصفهانی به عنوان مدافع ایـن طرح گفته: «تصمیم دولت فعلی برای برچیدن ارز ترجیحی چندان دور از ذهن نبود. البته من موافق استفاده از لفظ اجبار درباره این سیاست نیستم. به نظر من دولت میتوانست چنین تصمیمی نگیرد و مضرات اعطای یارانه ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان ادامه پیدا کند. از این جهت شـخصاً اقدام دولت برای حذف یارانههای نقدی را قابل احـتـرام ارزیابی میکنم.»
وی گفته: «در همین روزها که این اتفاقات در ایران میافتد در آمریکا هم برخی کالاهـا کمبود پیدا کرده و مردم عصبانی هستند ولی از خارج فشاری برای تغییر رژیم به بایدن وارد نمیشود.
با این حال اغلـب اقتصاددانان جریان اصلی از سیاستهای دولت سیزدهم با عناوینی چون سیاستهای «دفعتی» و «واکنشهای انفعالی» یاد میکنند و جملگی تأکید دارند که سیاستهای اخیر دولت را نمیتوان تحت عنوان «اصلاحات اقتصادی» یا حتی «جراحی اقتصادی» نام نهاد.
عبدالناصر همتی، رئیسپیشین بانک مرکزی نوشت: سیاستهای اشتباه اقتصادی را به حساب امتحان الهی نگذاریم. وی در این باره نوشت: امام جمعه تهران فرمودند: «گرانی امتحان الهی است.» تورم، یک پدیده پولی و نتیجه کسـری مزمن بودجه و رشد نقدینگی است. علاج آن هم در اصلاح حکمرانی اقتصادی و رفع تحریم است. سیاستهای اشتباه اقتصادی را به حساب امتحان الهی نگذاریم.
مسعود نیلی نیز سیاستهای اخیر را واکنش انفعالی میداند و معتقد است: «فشارهای متعـدد و زیاد باعث تغییر سیاسـتهـا شـده و حرکت کنونی دولت یک اقدام اجتنابناپذیر انفعالی نسبت به شرایطی است که اکنون به وجود آمده و دولت هم مجبور شـده اسـت که این کار را به سرعت انجام دهد.» دکتر نیلی همچنین این موضوع را مطرح کرده که: «باید توجه داشـته باشیم که مردم از سال ۹۷ به بعد فشـار بسیار بالایی را تحمـل کردهاند و قدرت خریدشـان مدام محدودتر و محدودتر شده است. اگر یک طرح اقتصادی موجب افزایش نقدینگی و تشدید تورم شود، ممکن است اداره امور کشور با سختیهای بسیار بیشتر و خطرات بزرگتری مواجه شود.»
ناگهان نگران شدن برخی مدیران یا حامیان دولت سابق در حالی است که وضعیت اقتصادی فعلی به ویژه در زمینه مشکلات ارز ترجیحی، نتیجه سیاست ارزی غلط و انحرافی دولت روحانی و نابود کردن ۶۰ میلیارد دلار از ذخایر ارزی است و حال آن که دولت روحانی، بیش از ۲۰ قلم کالا را که ارز ترجیحی برای واردات آن اختصاص مییافت، بیسر و صدا حذف کرده و فقط ۴ قلم کالا را باقی گذاشته بود. یعنی هم در خالی کردن خزانه از ذخیره ارزی به اسم تأمین کالاهای اساسی و هم حذف بسیاری از کالاها از یارانه ارزی، دولت روحانی همه کاره بوده و دولت فعلی صرفاً مجبور است آثار آن خسارت بزرگ را مهار کند یا بکاهد.
تیتر فرافکنانه روزنامه سازندگی (نگران آینده) در حالی است که همین روزنامه یک بار در سال ۱۳۹۷ به هنگام تصمیم دولت برای ارز ۴۲۰۰ تومانی، جهانگیری را به شکل سوپرمنی در حال پایین آوردن قیمت دلار تصویر کرده بود، و یک بار چند سال قبل از قول مرعشی تیتر زده «استخوان در گلوی دولت». در عین حال دولت غیر از سوء تدبیر ارزی مدعیان تدبیر، با میراثهای خسارت بار دیگری هم در طول ۹ ماه گذشته دست و پنجه نرم کرده و سعی کرده آنها را مدیریت کند.
از جمله کسری بودجه ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی، بدهی ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومانی، ۹ برابر کردن نقدینگی تورمساز، اتمام بودجه ارزی سال ۱۴۰۰ در همان ۴ ماه پایانی دولت روحانی و... اما متأسفانه کارشناسنمایان مغرض به دلایل روشن ترجیح میدهند مطلقاً به آن سوء مدیریت و میراثهای منفی انباشته اشاره نکنند. از جمله بخشی از این کارنامه خسارتبار به دوران مدیریتی امثال آقایان همتی، نیلی و... مربوط میشود. بالاترین رکوردهای منفی پولی و مالی و بانکی مربوط به دوره مدیریت آقای همتی است که البته به سوء مدیریت بالاتر در دولت روحانی برمیگردد.