کد خبر 1374604
تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۷
هدف اصلی عملیات بزرگ اقتصادی دولت چیست؟

دولت در عملیات بزرگ اقتصادی خود یک هدف اقتصاد کلان را نشانه گرفت که بر آن اساس کشور با اصلاح فرآیند تخصیص یارانه‌های خود می‌تواند زمینه پیشرفت را فراهم کند.

به گزارش مشرق، یکی از نکاتی که در مورد ارز ترجیحی مغفول می‌ماند اصل صورت مسئله است و معمولا به طور متواتر به جزئیات و حواشی آن پرداخته می‌شود. تمام این مطالبی که معمولا نقد می‌شود و دولت و کارشناسان پاسخ می‌دهند فرع ماجرا است. اصل قصه این است که اگر در کشوری یارانه‌ها به طور نادرستی توزیع شود آن کشور پیشرفت نخواهد کرد.

برای توضیح ماجرا ابتدا از انرژی شروع می‌کنیم. کشوری مثل ایران را تصور کنید که انرژی ارزان و به طور یارانه‌ای و مطلق توزیع می‌شود. فرض کنید یک نیسان آبی از ساری یک تن محصول کشاورزی را بار می‌زند و صاحب این خودرو با حمل و فروش این بار در تهران امورات زندگی خود را می‌گذراند. معنای این ماجرا این است که این اتفاق یک عملیات سود ده در اقتصاد ایران است. در حالی که در هیچ جای دنیا حمل بار برای مسافت بالای ۱۰۰ کیلومتر، با وسیله‌ای که یک تن بار حمل می‌کند مقرون به صرفه نیست و شما باید یک وسیله ۱۰ تنی و بیشتر داشته باشید. چرا این عمل در ایران آن هم با ماشین پر مصرفی مانند نیسان سود ده است؟ پاسخ یک کلمه است: انرژی ارزان!

اینکه شما در جاده‌های ترکیه کشنده‌های با فناوری روز را مشاهده می‌کنید ولی در جاده‌های ایران همچنان برخی کشنده‌های جنگ جهانی دوم هم تردد می‌کنند خیلی به این ربطی ندارد که ترکیه‌ای‌ها از فناوری‌های جدید بیشتر از ایرانی‌ها خوششان می‌آید یا مثلا قدرت خرید ایرانی‌ها پایین‌تر است؛ نه؛‌ این ماجرا کاملا در ارتباط با مقرون به صرفه بودن و توجیه پذیر بودن این عمل در اقتصاد ایران است.

همین مثال را می‌توان برای کوره‌های آجر پزی که تا چند سال قبل در کشور فعال بودند هم تکرار کرد. تا همین سال ۱۳۸۹ آجرپزی‌ها با استفاده از کوره فشاری و مصرف سوخت بسیار بالا در کشور فعال بودند اما بعدتر یک اتفاق ساده‌تر توجیه اقتصادی پیدا کرد. آب و سیمان و ماسه بعد از مخلوط شدن زیر آفتاب خشک می‌شد و همان کارکرد آجر را داشت اما توجیه اقتصادی خیلی بهتری نسبت به آن آجری داشت که با مصرف سوخت بسیار بالا اما مفت و مجانی حاصل می‌شد. 

۳ عامل مهم:‌ استخدام نخبه‌ها، ایجاد بهره‌وری و استفاده از فناوری

کشوری مثل ایران که انرژی در آن بسیار ارزان است و یارانه‌ها به طور سرشار برای مواد اولیه و کالاهای اساسی در نظر گرفته می‌شود این سه کلمه ( نخبه، بهره‌وری و فناوری) بی‌معنی می‌شود. نه دولت، نه بخش خصوصی و نه صاحبان کسب و کار هیچ کدام به دنبال جذب نخبه‌ها و ایجاد فناوری نخواهند بود چرا که وضعیت فعلی با همان تکنولوژی هزار سال قبل در تولید نان، در فرآوری روغن، در حمل و نقل و ... همچنان مقرون به صرفه است.

چرا این سه عامل در کشور ما اهمیت پایینی دارند؟ چون انرژی ارزان و یارانه‌های عجیب و غریب به تنهایی جای خالی این سه عامل را پر کرده است.

نکته مهمی که باید به آن دقت کرد این است که فلسفه هیچ کسب و کاری در دنیا این نیست که نخبه‌هایی را به کار بگیرد یا بهره‌وری را افزایش دهد یا فناوری جدیدی را ایجاد کند. فلسفه تمام کسب و کارها، کارخانه‌ها، تجار، کسبه، خدماتی‌ها و ... در دنیا این است که سود کنند.

اگر در کشوری یا جایی این سه عامل ( نخبه، بهره‌وری و فناوری) اهمیت پیدا می‌کنند به این دلیل است که هزینه انرژی و مدیریت یارانه‌ها به شکلی است که با این سه مفهوم باید کسب و کارشان را سود ده کنند.

واقعی شدن قیمت انرژی یا واقعی شدن قیمت نهایی یک کالای اساسی و یا هر کالایی در کشور باعث می‌شود همه کسب و کارها متوجه این سه عامل بشوند و بدانند که برای سود ده بودن کسب و کارشان نیاز به نخبه‌ها و افزایش بهره‌وری و ایجاد فناوری‌های جدید هستند.

مسئله اقتصاد کلان و مسئله اقتصاد خرد

تحلیل بالا ناظر بر یک تحلیل اقتصاد کلان است. کشور با آزاد سازی قیمت‌ها به دنبال یک هدف متعالی است که بر اساس آن بتواند مفهوم پیشرفت را معنا ببخشد. اما این اتفاق می‌تواند در حوزه اقتصاد خرد عوارضی داشته باشد. بخشی از مردم در چنین شرایطی در معرض آسیب‌هایی قرار می‌گیرند که گاهی می‌تواند جبران ناپذیر باشد. خب در چنین شرایطی می‌توان از جایگاه اقتصاد خرد این مسئله را تحلیل کرد تا عوارض آن عملیات اقتصاد کلان را در حوزه اقتصاد خرد رفع کرد. خب اینجاست که مفهوم کمک معیشتی معنا پیدا می‌کند. در واقع با این کمک معیشتی دولت به دنبال ممانعت از آسیب‌پذیری قشرهای ضعیف و متوسط جامعه است تا بتواند آن کلان عملیات خود را در سراسر اقتصاد کشور به سرانجام برساند.

حالا بار دیگر به ابعاد رسانه‌ای اتفاقی که پس از عملیات بزرگ اقتصادی دولت در حوزه کالاهای اساسی افتاد نگاه کنید. اغلب ماجرا حول این است که مثلا چه اتفاقی برای مردم میافتد؟ آیا این یارانه برای یک خانواده کافی است یا ...

همه این‌ها مهم هستند اما اصل قصه در اقتصاد کلان کشور افتاده است و ماجرای مکمل در این عملیات بزرگ، ممانعت از آسیب‌پذیر شدن مردم است. در واقع مسائل اقتصاد کلان را نباید با مصادیق اقتصاد خرد تحلیل کرد. یادمان باشد این مسائل اقتصاد خردی که ما در اینجا با آن مواجه هستیم که اتفاقا بسیار مهم هستند چون با مردم جامعه خودمان درگیر است اما اصل هدف اصلاح یارانه‌ها آن مسئله اقتصاد کلان است یعنی ایجاد بستری برای پیشرفت در کشور.

نکته پایانی

این اقدام مهم در حوزه اقتصاد از سوی دولتی که هنوز سال اول خود را به پایان نرسانده است نشانه یک شجاعت و تدبیر در حوزه اقتصادی است. یک اقدام مهم و تاثیر گذار برای آینده کشور در حال رقم خوردن است. در کنار چنین اصلاحی بسیاری از سامانه‌های کشور در حال تکمیل است. مدیریت یکپارچه داده‌های اقتصادی، برآوردهای اولیه از درآمد دهک‌های مختلف کشور و ... همه در بلند مدت می‌تواند ابزار دست تحلیلگران و مدیران اقتصادی کشور باشد.

در چنین شرایطی شاید برخی کم و کاستی‌ها هم در حوزه اجرا وجود داشته باشد اما خوب است با صبر و حوصله با آنها مواجه شویم تا آثار این اتفاق بزرگ در کشور خود را نشان دهد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    2 4
    این شیوه‌ توزیع یارانه‌ها به روش پلکانی، با کاهش جزئی 25 درصدی دریافتی شش دهک دوم نسبت به سه دهک اول، از عدالت دور است. اگر قرار باشد به 9 دهک یارانه پرداخت شود، بهتر بود به‌ازای هر نفر برای دهک اول، 600 هزار تومان؛ دهک دوم، 533 هزار تومان؛ دهک سوم، 467 هزار تومان؛ دهک چهارم، 400 هزار تومان؛ دهک پنجم، 333 هزار تومان؛ دهک ششم، 267 هزار تومان؛ دهک هفتم، 200 هزار تومان؛ دهک هشتم، 133 هزار تومان، دهک نهم 67 هزار تومان و دهک دهم صفر لحاظ می‌شد. این روش خطی توزیع، دقیقاً معادل روش پلکانی اجرا شده برای دولت هزینه دارد، اما به عدالت نزدیک‌تر است. البته باز هم خیلی بهتر بود که به جای یک دهک بالا، پنج دهک بالا حذف می‌شد و به‌ازای هر نفر برای دهک اول، یک میلیون تومان؛ دهک دوم، 800 هزار تومان؛ دهک سوم، 600 هزار تومان؛ دهک چهارم، 400 هزار تومان؛ دهک پنجم، 200 هزار تومان و دهک‌های ششم تا دهم، صفر لحاظ می‌شد.
  • IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    0 2
    نمیشه این جراحی اقتصادی بذارید بعراز تعیین تکلیف وپاره کردن تله برجام وبعداز پسا کرونا-تا مردم کمی وفق پیدا کنند(وبجایش قاچاق وصادرات مایحتاج مردم رابه صفر برسانید وواردات را ازاد کنید!؟شما هنوز(پسا کرونا-تله برجام،نابودی وهابیها وصهیونیسم-نابودی خائنین جنایتکاران غارتگران مفسدان ژنهای برتر آقاها واقازاده خودیها..برپایی عدالت اسلام وانقلاب ....)عمل نکردید-چطوری حراحی اقتصادی را دراین شرایط انجام میخواهید بدهید
  • IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    7 0
    هزینه های داخلی و خارجی کشور بقدری گسترده است که درامده های نفتی و غیرنفتی جوابگو نیست و مجبورند با گرانی و فشار بر مردم، تامین کنند. بسیاری جانبازان نباید حق جانبازی بگیرند و با تمارض و شیادی و نسبت دادن مشکلات غیرمرتبط با جنگ دریافت کرده اند. اعمال مدارک تحصیلی ضمن خدمت که عمدتا غیرضروری است اشتباه محض است و هر سازمان باید نیروهای خود را با دوره های اموزشی لازم ارتقاء دهد بدون انکه حقوق انها را افزایش دهد. تعدد مراکز تصمیم گیری بخصوص در عرصه اقتصاد و واردات و صادرات باید حذف شوند. نظامیان حق دخالت در امور غیرمرتبط اقتصادی و اجتماعی نداشته باشند. باید مسئولین مربوطه در تخلفات و سوء عملکردهای اقتصادی مورد محاکمه و اعدام قرار گیرندتا درس عبرت دیگران باشد.اما در این کشور هر نهاد و جناحی برای خود قانون وضع و کشور و مردم را در ناامیدی از حکومت دینی دچار بحران بی اعتقادی و بی اخلاقی و بی اعتمادی کرده اند.
  • IR ۱۳:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    1 2
    با فرض اینکه هدف جراحی اقتصادی مثل اهداف انقلاب واسلام خوب باشه وسران مملکت نیت خوب دارند!-۱-اولا باید دروغ گفته نشه ودوما عمل شود، نه اینکه(مفسدان،غارتگران،خاینین،جنایتکاران،ژنهای برتر،اقا واقازاده های خودی وابستگلنشان...)درکمین عارت بیشتر باشند ۲-اگر قرارهست قیمت۲۵کالاهای اساسی،سوخت و...ازادشود-حداقل باید۵۰میلیون تومان(ازمحل اصلاح وازادسازی ونفت..) هرماه به هرایرانی بدهیدوبعد جراحی اقتصادی را(که معلوم نیست زیر این تیغ جراجی اقتصاد بمیرد یا سالم دربیاید)عمل کنید
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    0 2
    با فرض اینکه هدف جراحی اقتصادی مثل اهداف انقلاب واسلام خوب باشه وسران مملکت نیت خوب دارند!-۱-اولا باید دروغ گفته نشه ودوما عمل شود، نه اینکه(مفسدان،غارتگران،خاینین،جنایتکاران،ژنهای برتر،اقا واقازاده های خودی وابستگلنشان...)درکمین عارت بیشتر باشند ۲-اگر قرارهست قیمت۲۵کالاهای اساسی،سوخت و...ازادشود-حداقل باید۵۰میلیون تومان(ازمحل اصلاح وازادسازی ونفت..) هرماه به هرایرانی بدهیدوبعد جراحی اقتصادی را(که معلوم نیست زیر این تیغ جراجی اقتصاد بمیرد یا سالم دربیاید)عمل کنید
  • IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    3 0
    فقط با پرداخت هرماه به هرایرانی ۵۰میلیون یارانه-جراحی اقتصادی قیمتها فوب خلیج فارس امکانش هست،چون ۱-مردم عرب خلیج فارس انواع(درامد،اشتغال،کالا،امکانات،امتیاز،سهمیه وپول نفت ...) که بهشون میدهند حداقل ۱۰برابر مردم ایران هست که قیمتهاشون ازاد وچندین برابر ما هست ۲-امار جمعیتی،اشتغال درامد،فراوانی،کیفیت،سفارش تولیدخارجی،هزینه،بیماری،تصادف ومیران صریب جینی انهارا با ما مقایسه کنید ۳-میزان(فساد،عارت،خیانت،جنایت،زنهای برتر اقاها واقازاده هاشون)به یکدهم ما نمیرسد ۴-قیمت تمام کالاهای ایران تحت تاثیر ارزترجیحی وسوبسید کالاهای اساسی ومایحتاج مردم بوده-وبه مخض ازاد سازی یک کالای اساسی ،کالاهی دیگر هم به قیمت واقعیش میرسد وگران میشود ۵-بااین روش جراحی اقتصادی سرمایه دار وحتی کارکنان حقوق مزایا بگیر دایمی ورسمی با حقوق ۱۰میلیون تومان هم میتوانند خیلی کالا به نرخ ارزان احتکار وانباشت کرده اندوبکنند ۶-این روش جراحی اقتصادی اشتباه هست وصریح با عدر خواهی ازمردم-روش کالا برگ الکترونیکی به اندازه وقیمت قبل ارائه دهید وبعد قیمتها را ازاد کنید
  • IR ۱۷:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    0 0
    امروز در پی ارزانی مرغ . ویدئوی هموطن اصفهانی که تقاضا داشت نخرید بلکه به ده هزار تومان برسه دیدم . امروز در خبر مسئول کفت مرغ های این چند روزه متعلق به دو ماهه گذشته هست که با نهاده های چهار و دویستی پرورش یافتند و ارزانتر تمام و فروخته میشوند . فقط به آن برادر محترم میخواهم بگویم . عزیز با این پیشنهاد ، فردا چه میشود . وقتی دولت با صنف مرغداران نشستند و چرتکه انداختند که با وضعیت جدید قیمت درست و عادلانه یک رقمی که گفته شده . اگر مرغدار صرفه نداشته باشد . چه اتفاقی میافتد فردا روزی شما باز کلیپی منتشر نمیکنی چرا مرغ نیست ، دولت چه میکند و مثلا پیشنهاد دهید از خارج وارد کنید ، چون مرغدار مرغی برای عرضه ندارد . چون شما بخیال خود و نه کارشناسی و تجربه از نزدیک . خواستی مرغ را ده تومان بخری . همین رفتارها . عوارض دارد . لطفا سنجیده تر
  • علی IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    0 0
    اصلاحات اقتصادی مهمی در کشور وجود دارد که باعث پیشرفت زیاد کشور خواهد شد و هم به جای فشار بر زندگی قشر فقیر بر ثروتمندان فشار خواهد آورد و به همین خاطر ثروتمندان و رانت خوران مانع این اصلاحات مهم هستند و از طریق رسانه های زیادی که دارند به مسئولان و مردم آدرس غلط داده اند به طور مثال اصلاح نظام مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی بسیار بالا در کشور به طوری که اکثر مشاغل پردرآمد مثل پزشکان و تاجران دارای کارت های بازرگانی یک بار مصرف و اجاره ایی و وکلا از دادن مالیات حقه خود به بهانه هایی فرار کرده اند که دولت اگر واقعا عدالت طلب باشد به سمت اصلاح نظام مالیاتی و گرفتن مالیات از این ثروتمندان برود یا اجرای مالیات بر عایدی سرمایه که راه حل علمی مقابله با دلال بازی و سفته بازی در بازارهای مسکن ارز طلا و خودرو است و در اکثر کشورهای دنیا اجرا شده است یا رانت عظیم بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی در صنعت فولاد و پتروشیمی به طوری که قیمت مواد اولیه و کارگر و سوخت این صنایع با قیمت ارزان داخلی حساب شده است ولی این صنایع محصولات تولیدی فولاد و پتروشیمی خود را به قیمت جهانی در بورس کالا فروخته اند و سودهای کلانی به جیب زده اند یعنی هزینه ها ریالی بوده ولی درآمدهای دلاری داشته اند دولت دیگر دست از قشر فقیر بردارد و به دنبال این رانت خوران بزرگ برود ولی احتمالا مافیای موجود در صنعت فولاد و پتروشیمی که در وزارتخانه ها هم نفوذ دارند با سخنان زیبا مثل حمایت از بورس یا جلوگیری از قیمت گذاری دستوری مسئولان را به اشتباه خواهند انداخت و آدرس غلط خواهند داد و نخواهند گذاشت جلوی این فسادهای هزاران میلیاردی گرفته شود
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    0 0
    بهتر نبود به جای اینکه جراحی اقتصادی که فشارش رو ملت میفته انجام بدن،سیاست خارجی را جراحی می کردن؟! این جراحی اقتصادی فقط فشار را از دولت به ملت منتقل می کنه و درآمدی ندارد در حالیکه اگر روابط خارجی تغییر کنه با فروش نفت و گاز و توریسم فقر و بیکاری ریشه‌کن می شد.
    • IR ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
      0 0
      سوختیا همه چی سیاست خارجی نیست

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس