کد خبر 1363481
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۰
موشک‌های ضدکشتی چگونه یک شناور بزرگ را غرق می‌کنند؟

روز گذشته رزم ناو روسی مسکوا غرق شد و وزارت دفاع اوکراین مدعی شد این ناو را با موشک ضد کشتی نپتون هدف قرار داده است. به این بهانه نگاهی به ساختار سرجنگی موشک‌های ضدکشتی انداخته‌ایم.

به گزارش مشرق، روز گذشته وزارت دفاع روسیه در اطلاعیه از غرق شدن رزم ناو مسکوا خبر داد. بر اساس اطلاعات توسط وزارت دفاع اوکراین این رزم ناو بر اثر اصابت موشک کروز ضد کشتی نپتون نیروهای اوکراینی غرق شده است.

بعد از انتشار این خبر، اخبار دیگری منتشر شد که غرف شدن مسکوا را به شلیک موشک ضد کشتی هارپون آمریکایی که اخیرا توسط انگلیس به اوکریان داده شده است نسبت می‌داد.

 صرف نظر از صحت و سقم این خبر و اینکه در صورت صحت چرا سامانه های ناو، فعالیت رادارهای اکتساب هدف را هشدار ندادند، چرا رادارها و سامانه های اپتیکی و تجهیزات هشدار الکترونیکی ناو، موشکهای نزدیک شونده را شناسایی نکردند و بالطبع، موشکها و توپخانه پدافندی واکنشی نشان ندادند که سوالات بسیار مهمی هستند، آنچه در این مطلب مد نظر است نگاهی به ساختار سرجنگی موشکهای ضد کشتی است.

اهمیت این مطلب در این است که در صورت صحت گمانه اصابت موشک ضدکشتی از هر نوعی به رزمناو روسی، چه عواملی سبب بروز آسیبهای متفاوت به شناور می‌شوند.

سرجنگی موشکهای ضدکشتی ساختار خاصی داشته و صرفاً محتوی مواد منفجره شدید نیست. این سرجنگی‌ها قرار است به یک مانع فلزی به نام بدنه ناو برخورد کرده و به آن آسیب بزنند. تجربه نشان داد که صرفاً برخورد موشک به بدنه و انفجار سرجنگی برای انهدام ناو کافی نیست و بهتر است سرجنگی بدنه را شکافته و در داخل ناو منفجر شود تا سوراخ ایجاد شونده غیرقابل تعمیر باشد.

موشک‌های کروز , اخبار نظامی | اخبار دفاعی , کشور اوکراین , کشور روسیه ,

 تصویر فوق سرجنگی موشک کورموران است

برای ایجاد قابلیت نفوذ به بدنه کشتی اولاً فیوز سرجنگی موشک‌های ضد کشتی از نوع تأخیری در نظر گرفته شد تا بلافاصله پس از برخورد منفجر نشود اما به مرور بخشهایی با قابلیت شکافتن صفحه فلز بدنه ناو هم به جلوی سرجنگی موشکها اضافه شد تا کار شکافتن بدنه را به بهترین شکل انجام دهد.

موشک‌های کروز , اخبار نظامی | اخبار دفاعی , کشور اوکراین , کشور روسیه ,

در تصویر فوق در قسمت فوقانی، تیغه هایی بسیار مقاوم دیده می شوند که وظیفه شکافتن بدنه ناوها را بر عهده دارند.

اما بعداً و با مشخص شدن کارایی ساختن سازه شناورها به شکل «بخش بندی شده» و مسدود کردن ارتباط بخشها با هم در صورت نفوذ آب ناشی از برخورد موشک به یک بخش، جزء مهم دیگری به سرجنگی موشکهای ضد کشتی اضافه شد. این جزء پرتابه های خرج گود پر انرژی یا EFP بود که در جهت عمود بر محور طولی موشک عمل کرده و باعث سوراخ شدن و آسیب دیدن صفحات جدا کننده بخشهای داخلی کشتی می شود. این بدان معنی است که چند خرج گود در اطراف سرجنگی کار گذاشته شده است و بعد از شکافته شدن بدنه ناو، خرج‌های گود در جهات مختلف منغجر شده باعث آسیب رساندن به بخشهای داخلی ناو می‌شود. در نتیجه ممانعت از نفوذ آب به سایر بخشهای کشتی دشوار یا حتی ناممکن شده و احتمال غرق شدن ناو حتی با اصابت یک موشک بیشتر می شود.

برای درک بهتر این موضوع به تصویر برخورد موشک اگزوست فرانسوی که توسط هواپیماهای عراقی و در جریان دفاع مقدس به ناو یو اس اس استارک برخورد کرد دقت کنید. در این سرجنگی که بعد از برخورد به ناو منفجر نشده و بازیابی شده است، علاوه بر تیغه‌های قسمت فوقانی، محفظه‌های حاوی EFP هم به صورت شعاعی روی بدنه سرجنگی مشاهده می‌شود.در تصویر گرافیکی هم نحوه شکل گیری پرتابه های EFP نمایش داده شده است.

موشک‌های کروز , اخبار نظامی | اخبار دفاعی , کشور اوکراین , کشور روسیه ,

سرجنگی موشک‌های کروز ضد کشتی ایرانی نیز عملکردی مشابه سایر سرجنگی موشک‌های ضد کشتی دارد. در تصویر فوق سرجنگی موشک ضد کشتی ایرانی از خانواده نور در نمایشگاه دائمی محصولات وزارت دفاع مشاهده می‌شود که دارای همان ساختار برخوردار از پرتابه های EFP شلیک شونده به صورت شعاعی است. کادر زرد رنگ در این تصویر نشان دهنده سرجنگی موشک نور است که پشت قسمت هدایت موشک قرار گرفته است و خرج های گود تعبیه شده روی آن نیز بخوبی نشان داده شده است.

موشک‌های کروز , اخبار نظامی | اخبار دفاعی , کشور اوکراین , کشور روسیه ,
موشک کروز ضدکشتی نور

اصابت موشک C-802 به ناوچه ساعر 5 اسرائیلی در جریان جنگ 33 روزه و همچنین اصابت همین موشک به کشتی تدارکاتی سوئیفت امارات متحده عربی در جنگ یمن از دیگر نمونه‌های هدف قرار دادن کشتی‌ها باموشک های کروز ضد کشتی است که عملکرد سرجنگی دارای پرتابه‌های خرج گود یا EFP را نشان می‌دهد. اما آنچه در مورد ناوچه ساعر رخ داد اصابت موشک به پد بالگرد این ناوچه بود که تنها منجر به وارد شدن خسارت جدی به این ناوچه شد و موجب غرق شدن آن نگردید.

موشک‌های کروز , اخبار نظامی | اخبار دفاعی , کشور اوکراین , کشور روسیه ,
تصویر برخورد موشک ضد کشتی به پدبالگرد ناوچه ساعر 5

این موضوع نشان می‌دهد موشک‌های ضد کشتی در صورتی موجب غرق شدن ناور را فراهم می‌کنند که بخش‌های حساس آن برخورد کنند.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۲۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    0 0
    خوب ارتش روسیه سوار تانک شده اما از ان شلیک نمی کند چون شهروندان روس نمیرند از هلیکوپتر استفاده می کند اما از ان شلیک نمی کند چون غیرنظامیان ممکن است بمیرند اگراینطور پیش برود جبهه النصره هم هوس تصرف مسکو را خواهد کرد قطعا در ارتش روسیه و یا سایر نهادهای تصمیم گیر روسی خیانت هایی می شود تا پوتین وادار به تسلیم شود
    • IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۸
      0 0
      آمریکا بر تنورجنگ می دمد تا سر و کله گاوهای بولوند چشم آبی بیشتری پیدا شود ـــــ آمریکا ؛ گاوهای بولوند چشم آبی شیرده پرورش می دهد ــــــ سرانجام با توطئه ودخالت های آشکار و نهان و کارگردانی آمریکا ؛ و بازی موفق مهره یهودی ــ رییس جمهور به ظاهر دلقک اوکراین ــ در یک جنگ زرگری تمام عیار(سیاست تحریک حداکثری)؛ پای روسیه در باتلاق جنگ اوکراین وارد شد. اکنون آمریکا به کمک رسانه هایش از روسیه غولی می سازد که هر لحظه تصمیم دارد کشورهای اروپایی را یک لقمه چپ کند. و بدین ترتیب ؛ آمریکای پس از ترامپ ؛ با انبوهی از مشکلات ؛ موفق گردید ، بحران های خود را صادر نماید. با افزایش سرسام آور نفت ؛ از یک سو ؛ اقتصاد چین را مهار می کند و از سوی دیگر؛ مهار دو جانبه ای در اروپا ایجاد نماید: 1ـــ روسیه را با تحریم اقتصادی و تهاجم رسانه ای و بحران های سیاسی مهار زده و به سقوط بکشاند . و 2ـــ نژاد جدید گاوهای شیرده؛ این بار؛ بولوند چشم آبی اروپایی (آلمان ، فرانسه ؛ فنلاند ؛ سوئد ، هلند؛ نروژ ؛ لهستان و .....) را ــ همانند گاوهای شیرده خلیج فارس ــ سر کیسه کند و کارخانه های اسلحه سازی خود را رونق بخشد و سلاح های بنجل خود را به اروپایی ها بیندازد. از نتایج بدیهی این آتش افروزی آمریکایی : 1- فرار سرمایه های اروپایی به آمریکا 2- فرار مغزهای اروپایی به آمریکا 3- فرار سایر نخبگان (هنری ؛ ورزشی و..... ) اروپایی به آمریکا می باشد. و برای قدردانی از بازی موفق دلقک اوکراینی ؛ در فریب روسیه ؛ به جای اسکار ؛ جایزه صلح نوبل به او داده می شود. زلنسکی: «من تبعه رژیم صهیونیستی هستم و شهروند اسرائیل! اما در اوکراین زندگی می‌کنم» به خاطر بیآوریم: آمریکایی ها ؛ به کابوی Cowboy معروفند. کابوی یعنی گاوچران یعنی: متخصص شناسایی ، به دام انداختن ؛ رام سازی و پرورش گاو وحشی .
  • IR ۲۲:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    0 2
    100 نفر در ماریوپول در برابر ارتش روسیه دارد 40 روز است مقاومت می کند این نشان دهنده خیانت ها و حجم اشتباهات ارتش روسیه نیست کافی نیست آیا زمان ان نرسیده پوتین یک خانه تکانی در ارتش روسیه بدهد فرمانده ارتش روسیه باید کسی باشد که بتواند دستور اتش به تررویست ها بدهد نه فرصت برای فرار آنها
  • IR ۲۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    0 1
    نحوه ازادسازی اوکراین از دست نئونازی ها همان نحوه ازادسازی گروگان های مدرسه روسلان استیای شمالی و همچنین ازادسازی گروگان ها ی سینمای مسکو از دست چچن هاست همیشه تروریستها مردم عادی را به گروگان می گیرند راه ازادی مردم عادی جز کشتن بخشی از این مردم عادی نیست که سکوت هم کرده اند
  • IR ۲۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    0 1
    فقط تروریست های بین المللی در خاک اوکراین با ارتش روسیه می جنگند از جبهه النصره تا بازنشسته های ارتش اسرائیل و 17 کشور دنیا روسیه برای تصرف باقیمانده اوکراین باید بمباران و موشک باران فرشی را جایگزین نماید با این کار مردم از شهرها خارج می شوند و تروریست ها و تانکهای روسی باقی می مانند اما چرا دستورات پوتین را ارتش روسیه اجرا نمی کند بنظر شکافی در تصمیم گیران هرم قدرت روسیه افتاده باشد
  • IR ۲۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    0 1
    خبر کاماندوهای انگلیسی وارد اوکراین شدند ناتو بتدریج وارد جنگ با روسیه می شود جز این را شما می بینید و هنوز عمو پوتین اجازه شلیک گلوله های تانک و کاتیوشا را به سوی شهرها را نمی دهد
  • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    0 2
    روسیه 60 روز است نتوانسته یک شهر 30 هزار نفری کراماتورسک را با ارتش 160 هزار نفری تصرف کند معلوم می شود در ارتش روسیه خیانت به اوج خود رسیده و باید بنی صدرهای ارتش روسیه و سران ارتش برکنار شوند
  • IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۲
    0 0
    حق همواره همراه مظلومان است

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس