به گزارش مشرق، نیروهای ویژه صابرین سپاه به چند مدل راکتهای ضدزره جدید مجهز شدند.
تسلیحات ضد زره و ضد استحکامات یکی از مهم ترین تجهیزاتی است که در اختیار نیروهای زمینی قرار میگیرد. استفاده از این نوع تسلیحات از آن جهت مهم است که حجم تخریب مهمات آنها نسبت به تسلیحات انفرادی بسیار بیشتر بوده و از آنجایی که عموما دارای راکتهای مجهز به خرج گود هستند، گزینه مناسبی برای انهدام ادوات زرهی، خودورها و سنگرهای مستحکم دشمن هستند.
از سوی دیگر تسلیحات ضدزره عموما قابل حمل توسط نفر بوده و از سبد مهمات متنوعی بهره میبرند که طیف ماموریتی آنها را گسترده تر میکند.
مشهور ترین سلاح ضد زره و ضد استحکامات که در نیروهای مسلح کشورمان مورد استفاده قرار میگیرد، راکت انداز RPG-۷ است که اصالتاً یک سلاح روسی بوده اما امروزه صنایع دفاعی کشورمان یکی از تولید کنندگان این سلاح است.
راکت انداز RPG-۷
در سالهای اخیر با توجه به گسترش و بروز شدن تهدیدات چه در حوزه زرهی و چه در حوزه ساخت استحکامات، نیاز بود تا تجهیزات دیگری نیز وارد سازمان گردانهای رزم نیروی زمینی شود تا اثرگذاری آنها در صحنه نبرد را افزایش دهد.
از همین رو، نیروی زمینی سپاه به تازگی تجهیزاتی جدیدی را وارد سازمان تیپهای رزمی خود بخصوص تیپ نیروهای ویژه صابرین کرده که برخی از آنها مانند موشک دهلاویه و الماس ساخت داخل و برخی دیگر نیز ساخت کشورهای دیگر است.
موشک تاپ اتک(قابلیت حمله از بالا) الماس
موشک ضد زره دهلاویه
دسته اول از تجهیزاتی که به نیروهای صابرین تحویل شده است، راکتاندازهای جدید سری RPG هستند که اساساً برای نیروهای ویژه و هوابرد طراحی شدهاند. این تسلیحات شامل RPG-۱۸، RPG-۲۲، MRO-A و راکت انداز PRO shmel هستند.
راکتاندازهای RPG-۱۸ , ۲۲ و اشمل در توصیر دیده میشوند
راکت انداز RPG-۱۸ یک راکت اندازی روسی است که در اواسط دهه هفتاد میلادی برای نیروهای ویژه و چترباز ارتش شوروی طراحی و تولید شد. این سلاح از دو لوله کشویی جمع شونده درون هم ساخته شده است که با کشیدن انتهای آن به بیرون سلاح آماده شلیک شده و میزان نفوذ مهمات این سلاح در زره ۳۷۵ میلیمتر است. هرچند میزان نفوذ راکت RPG-۱۸ کمتر از RPG-۷ است اما وزن کم و ابعاد کوچک؛ این سلاح را به سرعت به سلاحی محبوب بین نیروهای ویژه ارتش شوروی تبدیل کرد.
راکتانداز RPG-۱۸
راکت انداز RPG-۱۸ راکت اندازی یکبار مصرف است و در صورت شلیک دیگر قابل بارگذاری نیست. به همین دلیل RPG-۱۸ غالباً در عملیاتهای آفندی بخصوص در جنگهای شهری از آن استفاده میشود.
راکتانداز RPG-۲۲
راکت انداز دیگری که به نیروهای زمینی سپاه تحویل داده شده است راکت انداز روسی RPG-۲۲ است. این راکت انداز در حقیقت مدل قدرتمند RPG-۱۸ است که از سرجنگی قویتری نسبت به مدل قبلی خود برخوردار است. این راکت انداز از همان مکانیزم RPG-۱۸ بهره میبرد ولی در حالت باز شده طول آن کوتاه تر از RPG-۱۸ است. قدرت نفوذ RPG-۲۲ در زره بیشتر از RPG-۱۸ است اما برد موثر آن مانند نمونه قبلی ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر است.
راکتانداز PRO- shmel
PRO-A shmel راکت انداز دیگری است که تحویل نیروهای ویژه صابرین شده است. این راکت انداز بر خلاف راکت اندازهای قبلی که ضد زره و ضد استحکامات بودند از نوع خاصی از مهمات استفاده میکند که بر علیه تجمع نفرات دشمن مورد استفاده قرار میگیرد.
در حقیقت مهمات اصلی این راکت انداز راکتهای ترموباریک یا هوا سوخت است. این نوع از مهمات با پخش کردن مواد آتشزا در هوا و انفجار آنها، یک ابر انفجاری ایجاد میکند که علاوه بر ایجاد گرما موجب مکیده شدن هوای اطراف شده که در نتیجه گرما و خلا ایجاد شده موجب مرگ افراد میشود.
این نوع مهمات بخصوص در جنگهای شهری و جایی که نیروهای دشمن در فضای بسته قرار دارند کارایی بسیار بهتری نسبت به مهمات ترکش شونده دارد.
راکت انداز اشمل دارای بدنهای ثابت و غیر متحرک بوده و برخلاف راکت اندازهای آر پی جی ۱۸ و ۲۲ قابل بارگذاری مجدد است و ابعاد بزرگتری هم نسبت به سایر راکتاندازهای تحویلی به صابرین دارد. راکت اشمل دارای یک خرچ پرتاب است که به انتهای آن بسته میشود و پس از شلیک از انتهای راکت انداز به بیرون پرتاب میشود. بعد از ۲۵ متر خرج پرواز راکت انداز روشن شده و راکت را بیشینه سرعت خود رسانده و به پیش میبرد.
نیرویی که به درب امرپ تکیه داده مجهز به راکت انداز MRO-A است
نوع دیگری از سری راکت اندازهای اشمل هم به صابرین تحویل شده که MRO-A نام دارد. این راکت انداز نسخه کوچکتر راکت انداز اشمل با کالیبر ۷۲ میلیمتر و برد موثر ۹۰ وبرد نهایی ۴۵۰ متر است که مهمات اصلی مودر استفاده در این راکت انداز هم ترموباریک است اما قادر است از انواع مهمات دودزا و آتشزا هم استفاده کند.
راکتانداز MRO-A
در کنار اضافه شدن این راکت اندازها که به صورت اختصاصی برای نیروهای ویژه طراحی و تولید شدهاند، راکت انداز بومی قارعه نیز که بر اساس راکتانداز AT-۴ سوئدی -که هم اکنون در اختیار نیروهای آمریکایی قرار داد- نیز تستهای خود را با موفقیت پشت سرگذاشته و برای تولید انبوه تحویل وزارت دفاع شده است.
راکتانداز بومی قارعه
اضافه شدن این راکتانداز ضد استحکامات دو مرحلهای که سافت لانج نیز هست (قابلیت شلیک از فضای بسته) گامی موثر در ارتقا توان رزم نیروهای ویژه نیروی زمینی سپاه است. قدرت تحرک پذیری و انعطاف نیروهای ویژه در صحنههای عملیات شهری مولفه مهمی است که نیازمند تجهیزات و تسلیحات مورد نیاز خود است. تنوع تهدیدات در سالهای اخیر نیز نشان داده است که نبرد در محیطهای شهری نیازمند تسلیحات، تجهیزات و آموزشهای خاصی است که تهیه و فراگیری آنها اجتنابناپذیر است.