بازی چند لایه آمریکا در آستانه از سرگیری مذاکرات وین

رسانه‌های غربی با تیترهای پرطمطراق سعی کردند این بازگشت معافیت تحریمی را برجسته کرده و آن را به عنوان حسن نیت آمریکا در بحبوحه مذاکرات بفروشند اما ...

به گزارش مشرق، وزارت خارجه آمریکا روز جمعه از بازگشت بخشی از معافیت‌های تحریمی برنامه هسته‌ای ایران خبر داد. این معافیت‌های مربوط به نیروگاه هسته‌ای بوشهر ایران، نیروگاه آب سنگین اراک و راکتور تحقیقاتی تهران که در می ۲۰۲۰ توسط مایک پمپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا لغو شده بودند.

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که معافیت تحریمی در راستای خدمت به منافع ایالات متحده در منع اشاعه و ایمنی و محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران طراحی شده است.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توضیح این رخداد گفت: «ما دقیقاً همان کاری را کردیم که دولت قبلی کرد؛ به شرکای بین‌المللی خود اجازه می دهیم به خطرهای فزاینده مرتبط با عدم اشاعه و ایمنی هسته‌ای در ایران رسیدگی کنند در عین حال، تا زمانی که تهران به تعهدات خود در قالب برجام بازنگردد، معافیت تحریمی به ایران ارائه نکرده و نخواهیم کرد.»

در همین حال، رسانه‌های غربی با تیترهای پرطمطراق سعی کردند این بازگشت معافیت تحریمی را برجسته کرده و آن را به عنوان حسن نیت آمریکا در بحبوحه مذاکرات بفروشند. اما این اقدام دولت آمریکا، به لحاظ کارکردی، درد را از تحریم‌های وضع شده علیه ایران دوا نمی‌کند.

معافیت‌های پیش گفته، علی الارض فاقد هر گونه آثار و مزایای اقتصادی برای ایران هستند و نمی‌توان از آنها به عنوان سیگنال حسن نیت آمریکا یاد کرد. چرا که اگر آمریکا به دنبال کاهش تحریم‌ها و تخفیف فشار حداکثری بود، بایستی بخشی از تحریم‌های اقتصادی ایران را رفع می‌کرد تا ایران بتواند به منابع خود دسترسی داشته باشد. نه اینکه چند ژست نمادین در حوزه مربوط به تحریم‌ها هسته‌ای بگیرد. دولت باید در اوج بحران کرونا، حتی مانع دسترسی ایران به منابع مالی خود در خارج از کشور بوده است.  حوزه‌های مربوط به نیازهای دارویی و واکسن نیز، مستثنی از این سیاست واشنگتن نبوده‌اند.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به پرسشی درباره این اقدام آمریکا گفت:«ما به طرف‌ آمریکایی که از طریق واسطه‌هایی این روزها پیام‌هایی را منتقل می‌کند به صراحت گفتیم باید حسن‌نیت خودشان را در عمل نشان بدهند. حسن‌نیت در عمل از نظر ما این است که روی زمین اتفاق ملموسی رخ دهد و رفع بخشی از تحریم‌ها به معنای عینی و واقعی می‌تواند ترجمان حسن نیت آمریکایی‌ها باشد که از آن صحبت می‌کند، آنچه که بر روی کاغذ رخ می‌دهد خوب است اما کافی نیست.»

علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز در واکنش به این موضوع در توییتی نوشت: «انتفاع اقتصادی واقعی، موثر و قابل راستی‌آزمایی ایران، شرط لازم برای شکل‌گیری توافق است. نمایش رفع تحریم اقدامی سازنده تلقی نمی‌شود.»

از طرفی دیگر، این معافیت‌ها بالعکس مربوط به حوزه‌های نگرانی و دغدغه‌های آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها می‌شوند. غرب که از پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران ناخرسند است، به زعم وزارت خارجه آمریکا، این معافیت‌ها را نه با هدف ایجاد گشایش برای ایران، بلکه با هدف محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران بازگردانده است. بنابراین، سخن گفتن از معافیت تحریمی برای برنامه هسته‌ای ایران، در واقع نمونه همان مثل معروف «روغن سوخته را نذر امامزاده کردن» است.

صرفنظر از نکات فوق، اگر بخواهیم به این موضوع از زاویه‌ای غیراقتصادی و حتی مستقل از آثار فنی قابل تامل آن نگاه کنیم، باز آمریکایی‌ها کار دندانگیری را انجام نداده‌اند. تا کنون آمار و ارقامی متفاوتی از تعداد تحریم‌های پسابرجامی ارائه شده‌اند. یکی از آمارهای ارائه شده عددی حدود ۱۷۰۰ تحریم پسابرجامی علیه ایران را نشان می‌دهد. از این منظر نیز، اقدام آمریکایی‌ها وزن چندانی در حوزه رفع تحریمی برای ایران ندارد، و به مانند سوزنی در انبار کاه تحریم‌های آمریکا می‌ماند.

بنظر می‌رسد آمریکا، با پیوست رسانه‌ای که اقدام فوق را تکمیل می‌کند، به دنبال زدن دو نشان با یک تیر هستند. اول اینکه زمینه‌های توسعه برنامه هسته‌ای ایران را کاهش دهند. دوم اینکه، در آستانه بازگشت به وین، آمریکایی‌ها با این حرکت مصنوعی به دنبال گرفتن ژست «حسن‌نیت» هستند، تا تیم مذاکره کننده ایرانی را تحت فشار قرار داده و آن را مجبور به انعطاف بیشتر کنند. به بیانی ساده‌تر، آمریکا با این کار، هم به دنبال تامین منافع فنی خود بوده و هم اینکه در آستانه ازسرگیری مذاکرات برای خود اهرم‌سازی رسانه‌ای و روانی می‌کند.

علاوه بر این، آمریکا با اعلام خبر معافیت‌های تحریمی، احتمالا به دنبال احصای تاثیر روانی و نه عملی آن است، تا اینکه اقتصاد داخلی ایران را در برهه‌ای که نیاز به تصمیم‌گیری سیاسی است، تحت الشعاع قرار دهد. واشنگتن با این اقدام، بیش از آنکه به دنبال مخابره کردن سیگنال مثبت باشد، به دنبال ایجاد فضای کاذب قطعیت توافق است، تا بازار و مولفه‌ای اقتصادی نظیر نرخ ارز از آن متاثر شوند. یکی از سناریوها می‌تواند این باشد که، آمریکا و مقامات غربی به محض ازسرگیری مذاکرات وین، اظهارات منفی ایراد کرده و ایران را در دوراهی تصمیم‌گیری در وین قرار دهند. این اقدام می‌تواند بازار را دچار شوک کرده، و با هدف تغییر محاسبات تهران، دولت ایران را تحت فشار قرار دهد.

از زاویه سیاسی، این اقدام می تواند هدف ایجاد افتراق و دوقطبی در بین جریان‌های سیاسی در داخل ایران را دنبال کند. با این توضیح که عده‌ای آن را حسن نیت آمریکا ترجمه کنند، و عده‌ای نقطه مقابل آن را قلمداد کنند. بنابراین، اقدام اخیر دولت آمریکا، بیش از آنچه که در ظاهر می‌نماید پیچیده است. چرا که گذشته به ما می‌گوید که آمریکایی‌ها در مقاطع حساس، به جای گشایش، از اهرم‌های فشار متنوع استفاده می‌کنند. چنین شرایطی نیازمند هشیاری گروه های و نخبگان سیاسی را می‌طلبد تا فریب بازی چند لایه و چند سطحی آمریکا را نخورده و از روی سادگی، آن را نشانه حسن نیت دولتی ندانند که حتی در میانه مرگ‌و میرهای کرونایی، دارو و واکسن را از یک ملت ۸۰ و چند میلیونی دریغ کرد. دم خروس فشار حداکثری، باور حسن نیت آمریکا را، آن هم در چنین مقطع حساس، بسیار سخت و ناممکن می‌کند.

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • علی صفاریی IR ۰۸:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۷
    1 0
    در این مورد باید وزارت امور خارجه بیانه رسمی در رابطه با بازی جدید امریکا بیان دارد و افکار عمومی را روشن کند
  • حمید یوسف طالشی IR ۰۸:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۷
    1 0
    تفسیر خوبی بود. با شما موافقم.
  • IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۷
    2 0
    اقدام اخیر دولت آمریکا، بیش از آنچه که در ظاهر می‌نماید پیچیده است. کجاش پیچیده است؟ این اقدام کاملا تصعنی است و دردی از ما دوا نمی کند. با انجام تحریم های نامبرده چه اتفاق شگرفی افتاد که با لغو آنها دوباره همان اتفاق و در خلاف جهت بیافتد. بحث اول بحث اقتصادی است.
  • IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۷
    3 0
    برای اجرای سیاست قطعی یعنی لغو تمام تحریم‌ها از سوی آمریکا و راستی‌آزمایی آن توسط ایران هیچ مذاکره‌ای لازم نبوده و نیست؛ چه رسد به‌اینکه مذاکره فرسایشی شده و زمزمه‌ی مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا مطرح می‌شود! از وزارت امور خارجه می‌خواهیم تا مذاکرات را در اسرع وقت به حالت تعلیق در آورند و تا زمانی‌که غربی‌ها به تعهدات خود عمل ننموده‌اند، به مذاکرات باز نگردند.
  • IR ۱۵:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۷
    3 0
    امام خامنه‌ای فرمودند: «سیاست کشور را ما اعلام کردیم و به مسئولین هم گفته‌ایم؛ هم از نزدیک گفتیم، هم با نوشته گفتیم، هم در جلسات گفتیم، هم در صحبت عمومی گفتیم؛ سیاست کشور معلوم است که چه کار باید بکنند. خب حالا تشخیص‌ مسئولین ما این است که برویم مذاکره کنیم تا همین سیاست را اِعمال کنیم؛ ما بحثی در این زمینه نداریم، منتها باید مراقبت بشود که مذاکره فرسایشی نباید بشود؛ نباید جوری باشد که طرف‌ها بخواهند همین طور مدام این مذاکره را کش بدهند که این برای کشور ضرر دارد. این را هم توجّه داشته باشید اینکه آمریکایی‌ها دائم اسم مذاکره را می‌آورند و مذاکره‌ی مستقیم با ایران را ما حاضریم و مانند این حرف‌ها، این جور نیست که آمریکا بخواهد مذاکره کند تا اینکه یک حرف حقّی را قبول کند؛ نه، می‌خواهد مذاکره کند تا یک حرف باطلی را تحمیل کند! اصلاً کار او این جوری است، وَالّا اینکه حالا یک حرف حقّی را بشنوند، تصدیق کنند، قبول کنند، این جوری نیست؛ کما اینکه همین آقایان اروپایی‌ها هم در بعضی از جلسات خصوصی که گزارشش را مسئولین ما، مأمورینِ ما به ما می‌دهند، اقرار می‌کنند که حق با ایران است. ما گفتیم که باید اوّل تحریم‌ها برداشته بشود، چون ما خاطرجمع نیستیم به اینکه آن‌ها وعده بدهند که تا حالا ده‌ها بار به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند و ضدّ وعده عمل کرده‌اند، و حالا هم همین کار را خواهند کرد، لذا بایستی آن‌ها کاری را که ما می‌گوییم اوّل انجام بدهند تا ما خاطرجمع بشویم که انجام گرفت، بعد ما آنچه تکلیفمان است انجام خواهیم داد. این مذاکره‌کنندگان اروپایی گاهی در جلسات خصوصی تصدیق می‌کنند که همین سیاست، درست است و حق با ایران است امّا در مقام تصمیم‌گیری خب تابع آن‌ها هستند و خودشان واقعاً هیچ استقلالی ندارند. آمریکا هم زورگو و تحمیل‌کننده است و مسئله‌اش این است؛ بنابراین پیشنهادهایی هم که میکنند، غالباً پیشنهادهای متکبّرانه و تحقیرآمیزی است که حتّی قابل نگاه کردن نیست.» 1- مذاکره بعد از اعلام سیاست قطعی، به‌ویژه به‌صورت فرسایشی غلط بوده و هست. 2- آمریکا شیطان بزرگ، زورگو و تحمیل‌کننده‌ی حرف باطل است، و حرف حق را نمی‌پذیرد. لذا مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا غلط اندر غلط بوده و هست. 3- از تمام مسئولین می‌خواهیم به جد به خطوط قرمز رهبری در اجرای سیاست قطعی و عدم مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا پایبند باشند.
  • IR ۱۵:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۷
    3 0
    بارها تجربه کرده‌ایم که آمریکا شیطان بزرگ است و وعده‌هایش جز دروغ و فریب‌کاری نیست. اخیراً هم دیدیم که آمریکایی‌های عهد شکن، در برجام بسیار وقیحانه عمل کردند. کشورهای اروپایی همراه با آمریکا هم، از لحاظ عهدشکنی و بداخلاقی کمتر از آمریکا نیستند؛ اما در مقام زبان‌بازی و حرف‌زدن همیشه طلب کارند. آن‌ها در پشت صحنه‌ی دیپلماسی، گرگ درنده و روباه حیله‌گر هستند. تجربه‌ی برجام در دولت قبل به ما نشان داد که اعتماد به غرب جواب نمی‌دهد، لذا ما به غربی‌ها هیچ اعتمادی نداریم و معتقدیم که به ما کمک نمی‌کنند و هر جا بتوانند ضربه می‌زنند. البته از آنجا که عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد؛ می دانیم که وجود تحریم‌ها گرچه ظاهراً مشکلاتی جزئی را برای ما ایجاد می‌نماید، اما سبب می‌شود که ما به اقتصاد مقاومتی اهمیت بیشتری بدهیم و در نتیجه با قوی شدن در حوزه‌ی اقتصاد بتوانیم تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر سازیم؛ در حالی که اگر تحریم‌ها به فرض محال برداشته هم بشود، باز هم بالاخره باعث رخوت و شرطی شدن اقتصاد نفتی کشور شده و ما را به دشمنان وابسته نگه می‌دارد. لذا اطمینان داریم که سازش و وابستگی هیچگاه مشکلات ما را به‌طور اساسی حل نخواهد کرد؛ و با این وصف هیچ علاقه و عجله‌ای هم برای یک توافق جدید، حتی اگر مثلاً خوب هم باشد، نداریم. اما چنانچه بنا باشد توافقی حاصل شود، باید نه یک توافق خوب، بلکه یک توافق عالی و در حد شأن ملت مقاوم، صبور و سلطه‌ناپذیر ایران باشد. در این توافق باید بر اساس سیاست قطعی، تمام تحریم‌ها لغو شود؛ زیرا معتقدیم تمام تحریم‌ها به هر بهانه و با هر برچسبی که وضع شده است ناعادلانه، ظالمانه، مؤثر و غیرقانونی است. نمی‌توان تحریم‌ها را تقسیم بندی به حوزه‌های مختلفی مثل هسته‌ای و غیر هسته‌ای نمود؛ یا آن‌ها را به تحریم‌های قبل و بعد از خروج آمریکا از برجام تقسیم نمود. سیاست قطعی اعلام شده از طرف رهبر معظم انقلاب در تمام ابعاد ذکر شده که ظرافت‌های بسیار دقیقی دارد و خط قرمز ماست، باید کلمه‌به‌کلمه و موبه‌مو به‌طور شجاعانه اجرا گردد.
  • IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۷
    2 0
    آمریکا باید تمام تحریم‌ها را با هر برچسب و به هر بهانه و در هر زمانی که وضع کرده است، برای همیشه و به طور یک جا و در عمل لغو کند؛ یعنی ساختار تحریم‌ها در تمام لایه‌های هسته‌ای، موشکی، پهپادی، منطقه‌ای و حقوق بشری و غیره باید برچیده شود. آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان باید هزینه‌ی‌ تمام خسارت‌هایی را که در این شش سال به دلیل عمل نکردن به تعهداتشان در برجام وارد کرده‌اند، بپردازند. کل مطالبات منابع ما که به دلیل تحریم مسدود شده یا به هر دلیل دیگر توسط غربی‌ها پرداخت نشده است، در هر کشوری که باشد باید با جریمه‌ی تأخیر آن، وصول گردد. هیچ تضمینی به جز اجرای عملی موارد فوق حتی اگر در سطح کنگره و سنا باشد، هر چند لازم است، اما کافی و پذیرفته نیست. انجام این موارد باید دقیقاً مورد راستی‌آزمایی طولانی‌مدت قرار گیرد و تا زمانی که راستی‌آزمایی کامل صورت نگرفته است، نباید هیچ محدودیتی پذیرفته شود و صنعت هسته‌ای با سرعت تمام در هر سطح و میزان مورد نیاز ممکن، توسعه یابد. در شرایطی که طرف‌های برجامی طی شش سال به طور پیوسته بر خلاف تعهدات خود عمل کرده‌اند، دلیلی برای حفظ پیوسته‌ی تصاویر تأسیسات هسته‌ای وجود ندارد. ما به دوربین های نظارتی آژانس بین المللی انرژی اتمی که در واقع آژانس جاسوسی صهیونیست‌ها از تأسیسات هسته‌ای است، اطمینان نداریم. این دوربین‌ها باید جمع‌آوری شوند و اجازه‌ی حضور به این جاسوسان در کشور داده نشود، تا مجدداً شاهد ترور دانشمندان هسته‌ای یا خرابکاری در تأسیسات هسته‌ای نباشیم. با توجه به پیشرفت فناوری احتمال دارد در این دوربین‌ها فرستنده گیرنده‌هایی کار گذاشته شده باشد که تا زمانی که سیگنال کدشده‌ای را دریافت ننموده‌اند هیچ ارسالی انجام ندهند و با دریافت کد، تصاویر را ارسال نمایند یا اقدامات خرابکارانه‌ی دیگری را انجام دهند. در هر حال اگر قرار است کار اشتباه ضبط پیوسته‌ی تصاویر، که یک عقب نشینی در برابر دشمن غیر قابل اعتماد است، صورت گیرد، حداقل این کار باید توسط دوربین‌های خودمان انجام شود و آژانس باید این را بپذیرد.
  • IR ۱۶:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۷
    2 0
    باید شرط‌هایی فراتر از لغو تحریم‌ها در تقابل با سیاست‌های استکباری ظالمانه غرب از جمله خروج آن‌ها از منطقه و عدم حمایت آن‌ها از رژیم صهیونیستی گذاشته شود، همان گونه که آن‌ها بعد از شش سال عمل نکردن به تعهدات خود در لغو تحریم‌ها شروط جدید هم اضافه می‌کنند. مکانیسم ماشه باید از برجام حذف گردد تا سه کشور اروپایی یا آمریکا با بازگشت صوری به برجام، نتوانند از این امتیاز یک‌طرفه به‌ضرر ما سوءاستفاده کنند و درصورتی که بخواهند چنین کاری کنند باید از برجام خارج شده، اجرای پروتکل الحاقی را کنار گذاشته و از پیمان عدم اشاعه‌ی هسته‌ای خارج شویم. مذاکرات نباید فرسایشی و بی ثمر باشد، لذا باید برای انجام موارد فوق ضرب الاجل قرارداد و مذاکرات را تا زمان انجام موارد اشاره شده در عمل، هر یک سال یک بار در روز امضای برجام، به حال تعلیق در آورد. همت اصلی تمام مسئولان کشور در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، خنثی‌سازی و بی‌اثرسازی تحریم‌ها، و حذف آقایی دلار از چرخه‌ی اقتصاد کشور باشد. لذا ضمن حمایت از تیم مذاکره‌کننده، درخواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی، مقاومت مقتدرانه در برابر فشارها و تهدیدات غرب و رژیم صهیونیستی، و مقابله به مثل لازم با طرف‌های غربی تا رسیدن به یک توافق عالی با مشخصات فوق‌الذکر یا نپذیرفتن هرگونه توافق دیگر است.
  • IR ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۸
    1 0
    به هر نسبت که به‌دنبال مذاکره و هر نوع توافق با شیطان بزرگ و دنباله‌روهای اروپایی‌اش باشیم اقتصاد کشور به همان نسبت شرطی خواهد شد؛ اما اگر مذاکرات و تعهدات هسته‌ای برجامی خود را تا زمان لغو تمام تحریم‌ها و راستی‌آزمایی آن به حال تعلیق در آوریم و به دنبال مقاوم‌سازی اقتصاد و خنثی‌سازی و بی‌اثرسازی تحریم‌ها باشیم، قطعاً نقمت و تهدید تحریم را به نعمت و فرصت تبدیل کرده‌ایم؛ در این‌صورت حربه‌ی تحریم برای همیشه از دست دشمنان گرفته خواهد شد و در جنگ اقتصادی موفق خواهیم شد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس