به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، كپسول فضايي «شنژو 9» در ساعت 10 صبح به وقت پكن (02:00 به وقت گرينويچ) پس از گذشت يك روز از جداسازي از ماژول پيشساخت آزمايشگاه فضايي «تيانگونگ»، در بخش مغلوستان داخلي در شمال شرق چين فرود آمد.
فرود اين فضاپيما بطور زنده از تلويزيون ملي چين پخش شده كه در آن، ورود مجدد «شنژو 9» مانند يك دنبالهدار بوده كه سقوط با چتر نجات اصلي خود را انجام داده و سپس روي زمين غلطيده است. در پي اين فرود فضانوردان به طور سالم از آن خارج شده و براي حاضران دست تكان دادند.
اين ماموريت كه شامل نمايشهاي موفق الحاقهاي دستي و خودكار بوده، نمايشگر يك گام مهم روبه جلو براي برنامه فضايي چين است. اين كشور قصد دارد تا سال 2020 كار ساخت ايستگاه فضايي خود را در مدار به پايان برساند.
«جينگ هايپنگ»، فرمانده عمليات طي يك تماس ويژه با «هو جيانتو»، رئيسجمهور چين در روز سهشنبه اظهار كرد: فضانوردان چيني اكنون خانه خود را در فضا در اختيار دارند. ما به كشور خود افتخار ميكنيم.
در حاليكه الحاقهاي مداري يك دستاورد مهم فناورانه براي چين محسوب ميشوند، اين ماموريت همچنين يك تاثير گستردهتر اجتماعي را نيز در برداشت، چراكه در آن «ليو يانگ» 33 ساله، اولين فضانورد زن اين كشور نيز حضور داشت.
«ليو يانگ» پس از فرود در گفتوگو با خبرنگاران اظهار كرد: «تيانگونگ» براي من مانند خانه بود و براي كشورم بسيار احساس خوشحالي و غرور ميكنم.
فرماندهي اين ماموريت در اختيار فضانورد كهنهكار چيني، «جينگ هايبنگ» بوده و ديگر عضو اين گروه، «ليو وانگ» به عنوان خلبان الحاق «شنژو 9» خدمت ميكرد.
ماموريت «شنژو 9» كه در تاريخ 16 ژوئن (27 خرداد) به فضا پرتاب شد، اولين الحاق فضايي سرنشيندار چين را به انجام رساند. فضاپيماي «شنژو 9» بطور روباتيك در روز 18 ژوئن (29 خرداد) به «تيانگونگ» متصل شد. سپس در روز 24 ژوئن (چهارم تير) فضانوردان كپسول خود را از ماژول مدارگرد عقب كشيده و دوباره براي يك الحاق ديگر با كنترل دستي بسوي آن بازگشتند.
اين اتصالهاي موفق، چين را به سومين كشور جهان پس از آمريكا و روسيه براي دستيابي به فناوري اتصال فضاپيماي با سرنشين به يك فضاپيماي ديگر در فضا تبديل كرده است.
مانور الحاق كه ابتدا در دهه 1960 توسط روسيه و آمريكا انجام شده، نيازمند يك لمس ظريف است كه در آن هر دو فضاپيما با سرعت هزاران كيلومتر در ساعت در اطراف زمين حركت ميكنند.
اين اتصال، اصليترين هدف چهارمين سفر فضايي سرنشيندار چين محسوب ميشد كه اولين ماموريت پس از يك پيادهروي فضايي در سال 2008 بود.
ماموريت «شنژو 9» به همراه آزمايشات انجام شده بر روي «ماژول تيانگونگ 1» در طول پرواز، به آزمايش فناوريهايي پرداختند كه به چين در دستيابي به هدف نهايي خود در ساخت يك ايستگاه فضايي 60 تني در مدار تا سال 2020 كمك خواهد كرد.
«چن شاگوانگ»، فرمانده ارشد سيستم فضانوردان اين ماموريت در گفتوگو با خبرگزاري شينهوا اظهار كرد: اين اطلاعات به ما در ارتقاي فناوريها براي آينده فضانوردان و اقامتهاي طولانيمدت در ايستگاه كمك خواهد كرد.
چين در پروژه ايستگاه فضايي بينالمللي كه يك پاسگاه 430 تني در مدار پائين زمين با همكاري 15 كشور جهان بوده، همكاري ندارد. اما مقامات چيني يك برنامه فضايي جاهطلبانه را براي كشور خود برنامهريزي كردهاند كه شامل جمعآوري نمونههايي از ماه و بازگشت روباتيك آنها به زمين پيش از فرود فضانوردان اين كشور بر سطح ماه است.
ماموريت «شنژو 9»، چهارمين پرواز فضايي سرنشيندار چين است و ماموريتهاي پيش از آن نيز در سالهاي 2003، 2005 و 2008 انجام شدهاند.
«ماژول آزمايشي تيانگونگ 1» در سپتامبر 2011 به مدار پرتاب شد و در ماه نوامبر يك فضاپيماي روباتيك «شنژو 8» اولين ماموريت الحاق بدون سرنشين چين را در اين ايستگاه انجام داد. به گفته مقامات چيني، «تيانگونگ 1» تاكنون به خوبي عمل كرده و در آينده نزديك ميتواند ميزبان فضانوردان جديد باشد.
شينهوا به نقل از «هه يو»، فرمانده كل ماموريت «شنژو 9» نوشت: بر اساس شرايط كنوني، خدمترساني «تيانگونگ 1» قابل گسترش است. اين ايستگاه تا كنون كمتر از يك چهارم سوخت خود را مصرف كرده و هيچ كدام از سيستمهاي پشتیبان مورد استفاده قرار نگرفتهاند.
اين ماژول بسته به شرايط آن ميتواند تا زماني كه چين به تلاشهاي خود براي ساخت ايستگاه فضايي خود ادامه داده، در مدار باقي بماند.
وي افزود: اگر «تيانگونگ 1» در وضعيت عالي باشد، ميتواند در كنار «تيانگونگ 2» كه در آينده به فضا پرتاب خواهد شد، به كار خود ادامه دهد.
يك غرور و افتخار عظيم ملي در چين براي برنامه فضايي اين كشور وجود داشته و به گفته «ون جيابائو»، نخستوزير چين، اين ماموريت نشانه پیروزی «سوسیالیسم جدید» به رهبري «هو جينتائو»، رئيسجمهور اين كشور است.
«جيابائو» در بيانيهاي خاطرنشان كرد: اين ماموريت الحاق سرنشيندار «تيانگونگ 1» و «شنژو 9» نمايشگر یک نقطه عطف بزرگ و يك دستاورد عظيم براي چين براي تسلط بر فناوري الحاق فضايي است. اين ماموريت همچنين به نمايش يك گام تعیین کننده در جهات گام دوم چين در استراتژي فضايي خود پرداخته است.
با گامهاي موفق چين در اكتشافات فضايي خود، آمريكا اعلام كرده كه تا سال 2017 به آزمايش يك موشك جديد براي ارسال فضانوردان به فضا نخواهد پرداخت. در عوض ناسا شروع به سرمايه گذاري در شركتهاي خصوصي كرده كه به ارائه خدمات پرواز فضايي تجاري ميپردازند.
روسيه، ديگر ابرقدرت فضايي جهان اظهار كرده كه ماموريتهاي سرنشيندار ديگر يك اولويت محسوب نميشوند.
اوائل هفته گذشته، دولت چين از هزينه كلي برنامه فضايي خود از سال 1992 تا پايان ماموريت فضايي آينده «شنژو» در حدود 39 ميليارد يوآن (شش ميليارد دلار) خبر داده بود.