کد خبر 1313455
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۳
سنگک

نان سنگک حاوی ویتامین ها، کلسیم، پروتئین و آهن است. نان سنگک ازآرد سبوس دار درست می‌شود. ازویژگی‌های خوب این نان طعم، عطر، مغذی بودن و قابلیت سیرکنندگی آن است.

به گزارش مشرق، هر کاری که هوشمندانه و برای رضای خدا و خدمت به خلق انجام شود، دوام و ماندگاری خواهد داشت از جمله این کارهای عام المنفعه چگونگی تهیه و پخت نان سنگک است که داستان آن به زمان شیخ بهایی برمی گردد.

اعجوبه ای که نه تنها در زمینه ریاضیات ، فلسفه، منطق و... سرآمد بود بلکه همیشه برای رفع مشکلات مردم پیشقدم می شد.اختراع نان سنگک به قدری با دقت عملی شده که پس ازگذشت چند صد سال هنوز به همان صورت اولیه پخته می شود و محبوب‌ترین نان ایرانی هاست.در کتاب سال ‌نمای کمیته ‌نانوایان تهران، درباره‌ تاریخچه و چگونگی پیدایش نانوایی و نان سنگک آمده است:

شاه عباس برای رفاه حال لشکریان خود که غالباً در سفر احتیاج به نان و خورش داشتند و لازم بود به هرشهری می‌رسند، نانواهایی باشند که بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه کنند ، درصدد چاره برآمد و حل این مشکل را از «شیخ بهایی» خواست که یکی از دانشمندان ایران بود.چون در سفر، لشکریان مجبور به تهیه آرد ازشهرهای مختلف بودند و آرد هر شهر با شهر دیگر تفاوت داشت، باید طوری این نان پخته می‌شد که از هم وا نرود و قابل استفاده باشد.پس آرد آن مخلوطی از انواع آردها بود و همچنین باید با سبوس گندم نیز برای سهولت در هضم مخلوط می‌شد. رنگ این نان تیره و به دلیل وجود انواع آرد، قدرت چسبندگی آن کم است و باید حتما روی سنگ پهن شود تا نریزد.

تنور نان سنگک

به دلیل نرمی خمیر نان سنگک، شیخ بهایی تنور سنگکی را ابداع کرد. نان سنگک از نظر مزه، طعم، هضم، بهداشت و سلامت یکی از بهترین نان های ایرانی است که مورد توجه خانواده ها مخصوصا در ماه مبارک رمضان قرار دارد. ویژگی این نان پخت آن روی سنگ ریزه های داغ است که به کیفیت آن می افزاید.

ویژگی های نان سنگک

نان سنگک حاوی ویتامین ها، کلسیم، پروتئین و آهن است.نان سنگک ازآرد سبوس دار درست می شود. ازویژگی های خوب این نان طعم، عطر، مغذی بودن و قابلیت سیرکنندگی آن است. شیوه پخت سنتی این نان و شکل و طعم متمایز آن از سایر نان ها باعث شده در فرهنگ و سفره ایرانی ارزش بالایی داشته باشد و به خصوص برای صبحانه، وجود نان سنگک در اولویت قرار گیرد.

نان سنگک برای کودکان نیز بسیار مفید است، مخصوصاً در دورانی که سلول های عصبی در حال رشد هستند، آهن موجود در نان سبوس دار سبب باهوشی و رفتار خوب کودکان می شود.از طرفی چون برای نان سنگک، بیشتر از آرد کامل استفاده می شود و آرد کامل، ویتامین ها و املاح آن حفظ شده است، مصرف این نوع نان بیشتر توصیه می شود.نان سنگک به دلیل این که فیبر زیادی دارد، هضم آن آسان و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.

سنگک؛ از قدیمی ترین نان های ایرانی

نان سنگک یکی از قدیمی ترین نان های ایرانی است؛ به طوری که برخی قدمت این نان را پیش از ورود اسلام به ایران و برخی نیز عهد شاهان صفوی می دانند. در میان نان های سنتی و ملی ایران شامل نان لواش، تافتون و بربری، نان سنگک از نظر کارشناسان تغذیه، بهترین نوع نان است و حتی برخی با اغراق آن را بهترین نوع نان در دنیا می دانند. (برخی نقل ها نیز قدمت نان سنگک را قبل از ورود اسلام به ایران و در زمان پادشاهان ساسانی می دانند.)

سبوس؛ عامل خوشمزگی نان سنگک

نان سنگک که از نظر مزه، طعم، هضم، بهداشت و سلامت بهترین نان ایرانی است از ترکیب آرد مرغوب و سالم، آب خالص و کمی نمک پخته می شود. به اعتقاد کارشناسان، آن چه بیش از همه موجب شده نان سنگک در صدر نان های سنتی ایران قرار گیرد؛ آرد این نان است. آرد این نان باید از گندم مرغوب و سالم و بدون هیچ نوع آرد دیگری مانند آرد جو یا حبوبات باشد.میزان سبوس گیری آرد سنگک، باید ۷ درصد باشد اما برخی نانواها از آرد تافتون یا لواش که میزان سبوس گیری آن ۱۳ درصد است، استفاده می کنند. هر چند سبوس گیری بالا موجب می شود نان قدری شفاف تر شود اما کیفیت لازم را ندارد.

نان فقط یک غذای سیرکننده نیست. منبعی از کربوهیدرات، فیبر، روغن، املاح و برخی ویتامین‌هاست. یعنی بخش زیادی از آن چه بدن ما برای سوخت و ساز نیاز دارد، در نان وجود دارد.

۱ـ نان سالم باید کاملاً پخته و برشته باشد اما سطح آن نباید نشانه‌ای از سوختگی داشته باشد.‏

‏۲ـ یک نان خوب، بافت نرم و یکنواختی دارد، به راحتی بریده می‌شود و زود بیات نمی‌شود. این ویژگی‌ها نشان می‌دهد در پخت آن از خمیر مایه استفاده شده است نه جوش شیرین.‏

منبع:بهداشت نیوز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
    3 1
    دهه 70 یک دوره جام تختی یه کشتی گیر آمریکایی که حالا اسمش یادم نیست اومده بود مسابقات بعد خوردن نون سنگک دستور پختش رو از نانواها گرفته بود که بعدا تو آمریکا برای خودش بپزه و بخوره . نمی دونم ثبت جهانی شده این نون به نام ایران یا نه ولی اگه نشده سریع ثبتش کنید تا یه کشور دیگه نرفته بزنه به اسم خودش
  • IR ۱۳:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
    1 0
    یارانه نان ۵۵۰۰ هست و الان یک نان سنگک ۵۰۰۰ تومان!
  • تهرانی IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
    1 0
    سلام "نان سنگک ازآرد سبوس دار درست می‌شود" نه برادر ، برو نانوایی و روی کیسه های آرد را بخوان الان متاسفانه با آرد تافتون و لواش می پزند. زیرا سبوس دیگه تعزیراتی نیست و شرکت های آرد آنرا آزاد می فروشند .
    • سید کمال IR ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۵
      0 0
      اصلان خرید ارد آزاد نداریم همه نانوایی‌ها از سایت طبق سهمیه که بهشون داده شده خریداری میکنند ولی تعدادی از نانوایی ها که پارتی دارن تعداد سهمیه آنها خیلی بیشتر از پختشون است و میفروشند به یک. نانوایی که سهمیه کمتراست
    • حسن IR ۰۱:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۷
      0 0
      درست میفرمایید برادر ... تنها نانی که در تهران با آرد کامل پخت میشه نان سنتی خراسانیه اونم حیف فقط یک روز در هفته پخت میکنه در شهرک توحید مهراباد جنوبی.. واقعا طعم و مزه نون رو حس میکنی ....
  • IR ۱۴:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
    2 0
    زمانی این حرف شما قابل قبول هست که آرد نون سنگک از گندم کامل تهیه شده باشه یعنی گندمی که نه چیزی بهش اضافه شده باشه نه چیزی ازش کم! خود خود گندم! اگه نون مردم اصلاح بشه خیلی از مشکلات جسمی و بیماریها مخصوصا بیماری های گوارشی هم اصلاح میشن. آرد نانوایی‌ها اصلا آرد مناسبی نیستن
  • IR ۱۶:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
    1 0
    ارزش نان به آردش هست براداران وقتی با آرد بدون سبوس و.. پخته بشه چه فایده
  • مهدی IR ۱۶:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
    0 0
    چه فایده داره من خودم شاطر هستم باید چند ساعت عرق بریزی بعد کمترین مزد رو داری چرا چون نون رو دولت روش یارانه میده فقط کارگرم داره ازیت میشه من خودم نونم حرف نداره ولی به خاطر این مزد کم اومدم بیرون ازین کار واقعا تو جامعه ما عدالت اجتماعی نیست
  • محمودی IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۵
    1 0
    اما آنطوری که میگن الان آن وانتی که برای نانوایی‌ها آرد می‌بره غالبا از یک نوع آرد در هر مغازه خالی میکنه،متاسفانه!وگرنه اگر آردسبوسدارسنگک استفاده بشود نان سنگک حرف ندارد.
  • سید کمال IR ۱۶:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۵
    0 0
    سبوس در هنگام خمیر گیری مقدار زیادی آب جذب خود می‌کند و بعد از استراحت 1ساعت.که آماده پخت میشود اگر ارد بی کیفیت باشد.سبود آب جذب شده را پس میزند و موجب پارگی سوختگی نان میشود و هرچه زمان استراحت بیشتر باشد سوختگی و پارگی بیشتر است

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس