به گزارش مشرق، اگر تا چند ماه پیش مهمترین دغدغه مردم و مسئولان تامین واکسن و تزریق گسترده آن بود، این روزها خبر میرسد بخش قابل توجهی از مردم دُز اول واکسن کرونا را تزریق کرده و روند تزربق دوز دوم و حتی سوم نیز همچنان رو به افزایش است.
بر اساس جدیدترین گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تا پایان وقت اداری سهشنبه دوم آذرماه، حدود ۵۷ میلیون نفر دُز اول و حدود ۴۶ میلیون نفر نیز دُز دوم واکسن را دریافت و نزدیک به ۹۰۰ هزار نفر نیز دُز سوم را تزربق کردهاند؛ به این ترتیب مجموع دُزهای واکسن تزریق شده در کشور به بیش از ۱۰۳ میلیون رسیده است.
ادامه این روند میتواند امیدها به رسیدن به ایمنیجمعی را افزایش داده و با نزدیک شدن به زمان قبلی اعلام شده (دهه فجر ۱۴۰۰) چشمانداز قابل قبولی را ترسیم میکند؛ با این حال هنوز تا رسیدن به واکسیناسیون ۸۰ درصدی جمعیت هدف در کشور فاصله داریم و با درنظر داشتن احتمال شیوع سویههای جدید ویروس و نیز اخباری که از کشورهای دیگر میرسد، لزوم احتیاط و هوشیاری را برجستهتر میکند.
از اروپا خبر میرسد برخی کشورهایی که مدتها پیش به درصد قابل قبولی از تزریق واکسن رسیده بودند، در آستانه موج چهارم همهگیری یا درگیر این موج هستند.
دوهفته پس از هشدار سازمان جهانی درباره موج جدید کرونا در اروپا، اکنون برخی جوامع بار دیگر اجرای محدودیتها را آغاز کردهاند و بسیاری از خوشبینیهای قبلی درباره مهار این ویروس، نقش برآب شده است. از جمله در آلمان اعلام شد که هفته گذشته ۳۷ هزار و ۱۲۰ مورد جدید ابتلا به کووید-۱۹ به ثبت رسیده و این کشور وارد موج چهارم شده است.
این شرایط در کشورهای دیگری چون هلند، فرانسه، جمهوری چک، رومانی، بلغاترستان و اتریش نیز باعث افزایش نگرانیها شده و برخی دولتها اعلام کردهاند شماری از محدودیتهای قبلی کرونایی دوباره اعمال خواهد شد، حتی اگر همراه با برخی اعتراضهای شهروندان باشد.
در قارههای دیگر از جمله آمریکا و آفریقا نیز خبر میرسد موج ابتلاها و مرگهای جدید در روزهای آینده بیشتر خواهد شد و لازم است برخی محدودیتهای لغو شده دوباره بازگردند.
در ایالات متحده گزارش شده در یک هفته گذشته به طور متوسط ۹۵ هزار مورد جدید ابتلا به کرونا به ثبت رسیده است که در مقایسه با دو هفته پیش، افزایش ۳۳ درصدی را نشان میدهد.
این درحالی است که برخی مقامهای بهداشتی نگران افزایش شیوع و ابتلاهای جدید بهویژه در تقارن با تعطیلات سال نوی پیشرو هستند و هشدارها را افزایش دادهاند.
در کشور ما خوشبختانه برخی پیشبینیها درباره موج ششم (در آبانماه) محقق نشد و دو ماه از فصل پاییز را با ثبات نسبی در موارد بستری، ابتلا و مرگ پشت سر گذاشتهایم؛ با این حال چند رویداد همزمان موجب ادامه نگرانیها و احتمال بازگشت همهگیری در کشور شده است.
چند هفته پس از لغو دورکاری در مراکز اداری و دولتی، به نظر میرسد برخی افراد در محیطهای کاری نسبت به رعایت شیوهنامهها حساسیت قبلی را نداشته و برخی احتیاطهای لازم از جمله استفاده از ماسک را سرسری گرفتهاند.
لغو تردد شبانه نیز اگرچه اقدامی مثبت و لازم پس از چندین ماه بود، این نگرانی را ایجاد کرده که شاید خانوادهها بار دیگر شبنشینیها و دورههمیها را از سر بگیرند و با این تصور اشتباه که کرونا تمام شده است، خود و دیگران را در معرض یک همهگیری جدید قرار دهند.
از طرفی بازگشایی حضوری مدارس که در دو ماه نخست سال تحصیلی تنها در برخی مناطق روستایی و کم جمعیت رخ داده بود، از ابتدای آذر ماه وارد فاز دوم شده است و دانشآموزان دوره متوسطه اول و دوم باید چند روز در هفته را حضوری در کلاس درس شرکت کنند.
به نظر میرسد اخبار منتشر شده در دو سه روز اخیر از برخی استان.ها، قابل تعمیم به کل کشور بوده و تصمیم به بازگشایی حضوری مدارس را با چالش مواجه کند؛ به عنوان مثال از لرستان خبر میرسد در یک مدرسه دوره دوم متوسطه، ۱۵ درصد دانشآموزان بعد از شرکت در کلاسها، «کرونا مثبت» شدهاند. مریم کوشکی در شورای آموزشوپرورش لرستان گفته ۷۴ درصد مدارس این استان شرایط بازگشایی در شرایط کرونایی را ندارند و هزار و ۴۶۷ معلم در لرستان هنوز واکسن کرونا را تزریق نکردهاند.
این آمار نزدیک به رقمی است که ۲۹ آبانماه از سوی مرکز مدیریت و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت منتشر شده و براساس آن ۷۶ درصد معلمان مدارس دولتی دُز اول و ۶۹ درصد دُز دوم واکسن، ۷۱ درصد معلمان مدارس غیردولتی دُز اول و ۶۵ درصد آنها دُز دوم واکسن، ۸۰ درصد معلمان حقالتدریسی و سرباز معلم دُز اول واکسن و ۶٩ درصد دُز دوم واکسن را تزریق کردهاند.
همچنین به طور میانگین تنها ۵۹ درصد دانشآموزان متوسطه دوم ٣٩ درصد دُز دوم واکسن را تزریق کردهاند؛ رقم تزریق هر دو دُز واکسن دانشآموزان به تفکیک هر پایه نشان میدهد که تقریبا نیمی از آنها هنوز به طور کامل واکسینه نشدهاند که معنایی جز خطرپذیری آنها و خانوادههایشان ندارد.
این موضوع را اگر در کنار عدم تزریق واکسن به کودکان و دانشآموزان ۵ تا ۱۲ سال بگذاریم، خطر انتقال ویروس به جمعیتی بالاتر را بیشتر آشکار میکند؛ بهویژه که کارشناسان گفتهاند افراد واکسینه شده ممکن است با وجود عدم ابتلا، ناقل ویروس باشند.
موضوع مهم دیگر، هشداری است که درباره کاهش تمایل مردم به واکسیناسیون داده شده است؛ از مراکز شهری و روستایی تزریق واکسن کرونا خبر میرسد، با وجود اینکه هنوز حدود ۳۵ درصد مردم واکسن نزدهاند، تعداد مراجعهها به این مراکز به شدت کاهش یافته و به ظاهر برخی از شهروندان به گمان اینکه خطر کرونا رفع شده است، تزریق واکسن را به تاخیر میاندازند.
مجموع این موارد ایجاب میکند مسئولان و مدیران بهداشتی کشور به. گونهای صریح، روشن و مداوم با استفاده از رسانههای جمعی، هشدارها درباره امکان بازگشت همهگیری را همچون آنچه در تابستان گذشته رخ داد، به شهروندان داده و همه تریبونهای عمومی کشور جامعه را از این خطر آگاه کنند؛ تا زمانی که به طور رسمی اعلام نشده باشد خطر ویروس کرونا از کشور دور شده است و «حداقل» ۸۰ درصد مردم واکسینه نشده باشند، لازم است همه شیوهنامهها رعایت و برخی محدودیتها مراعات شود.