به گزارش مشرق، تنشها میان ایالات متحده و چین بر سر موضوع تایوان که از قبل در دوران ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» به واسطه گشتزنی «آزادی دریانوردی» از طریق تنگه تاویان و فروش سلاح آمریکا به تایوان تشدید شده بود، در دوران ریاستجمهوری «جو بایدن» به واسطه وعده وی برای دفاع از جزیره تایوان در مقابل پکن و انتشار اخباری مبنی بر استقرار نظامیان آمریکایی در این جزیره بیش از پیش تشدید شد.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک، «گراهام آلیسون» استاد دولت در مدرسه «هاروارد کندی» دانشگاه هاروارد با تأکید بر تحلیلهای مقامهای دفاعی فعلی و سابق ایالات متحده در این خصوص هشدار داد که ایالات متحده باید با این واقعیت کنار بیاید که دیگر در غرب اقیانوسیه از «برتری نظامی» برخوردار نیست و با این واقعیت ناخوشایند روبرو شود که احتمالاً در تقابل نظامی با چین در خصوص تایوان شکست خواهد خورد.
آلیسون طی یادداشتی در نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» به تحلیلهای اخیر شماری مقامهای فعلی و سابق ارشد آمریکا از جمله «جیمز وینفلد» معاون سابق رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا و «مایکل مورل» رئیس سابق سیا درباره احتمال جنگ بر سر تایوان اشاره کرد که اخیراً نتیجهگیری کرده بودند که ارتش چین احتمالاً حتی قبل از آنکه نیروهای نظامی خود را فرابخواند، میتواند اقدامی را درباره تایوان انجام بدهد.
سرهنگ «باب ورک» معاون سابق وزیر دفاع آمریکا در دوران ریاستجمهوری اوباما و بایدن همچنین بدبینی بیشتری در این خصوص از خود نشان داده است و آشکارا گفته است: «در واقعگرایانهترین تمارین جنگی که پنتاگون موفق به طراحی شبیهسازی جنگ بر سر تایوان شده است، امتیاز به دست آمده، ۱۸ به صفر است و امتیاز ۱۸ برای تیم آمریکا نبوده است».
طبق گفته آلیسون، دلایل این امر دو دسته است. اول آنکه، همانطور که «جیمز متیس» وزیر دفاع پیشین ایالات متحده در راهبرد دفاع ملی خود در سال ۲۰۱۸ گفت، ایالات متحده دیگر از «برتری غالب پسا-جنگ سرد در هر حوزه عملیاتی» از جمله توانمندی «استقرار نیروهایمان در هر زمان که میخواهیم، گردهم آوری آنها در هرمکانی که میخواهیم و انجام عملیات به هر نحوی که میخواهیم» برخوردار نیست. امروز تمامی حوزهها چه هوایی، زمینی، دریایی، فضایی و فضای سایبر، رقابتی شده است».
آلیسون ادامه داد، نکته دوم مربوطه به پیشرفتهای بیش از اندازه چین در قابلیت دفاعی زرادخانه ضددسترسی/محصورسازی (A۲/AD) است و امروز محدوده عملیاتی A۲/AD چین اولین زنجیره جزیره از جمله جزایر تایوان و ریوکیو ژاپن را دربرمیگیرد.
طبق گزارش اسپوتنیک، هشدار آلیسون در بحبوحه تشدید تنشها بین پکن و واشنگتن بر سر تایوان مطرح شده است.
اوایل هفته جاری، «تسای اینگ ون»، رئیسجمهور تایوان علناً حضور نیروهای آمریکایی در خاک تایوان را برای اهداف آموزشی تأیید کرد و در حقیقت گزارشهای رسانهای مبنی بر حضور تعداد اندکی از نیروهای آمریکایی در جزیره تایوان برای مدت بیش از یکسال را تأیید کرد.
حضور نظامیان آمریکایی در جزیره تایوان در حقیقت در تناقض با توافقات آمریکا و چین است که در زمان برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور امضا شده بود.
از طرف دیگر، علیرغم هشدارهای پیاپی پکن، بایدن هفته گذشته در مصاحبه با سی ان ان گفت که ایالات متحده به دفاع از تایوان متعهد است و به طور غیرمستقیم به پکن هشدار داد که مرتکب «اشتباهات جدی» نشود و در عین حال به خود میبالید که ایالات متحده، «قدرتمندترین ارتش را در تاریخ جهان در اختیار دارد».
پکن نیز بایدن را به دلیل اظهاراتش مورد انتقاد قرار داد و تأکید کرد که تایوان، «بخش جداییناپذیر از خاک چین است» و هشدار داد که چین برای آماده است برای این که این جزیره را از دست ندهد، وارد جنگ شود.
در اوایل ماه جاری، «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین متعهد شد که اتحاد مجدد تایوان با چین قطعاً انجام خواهد شد و تاکید کرد که «دستیابی به اتحاد مجدد سرزمین مادری از طریق راه های مسالمت آمیز تاحد زیادی در راستای منافع ملت چین از جمله هموطنانمان در تایوان است».
پکن، تایوان را بخشی از سرزمین چین میداند و تحرکات آمریکا و فروش سلاح به تایوان را نقض حاکمیت خود و مغایر با سیاست «چین واحد» ارزیابی میکند. با این حال آمریکا با اعزام ناو به تنگه تایوان و کمک نظامی به تایوان عملا در مسیر حمایت از این جزیره است و پکن بارها به این مسئله اعتراض کرده است. این در حالی است که کشورهای عضو سازمان ملل متحد از جمله خود آمریکا، تایوان را به عنوان کشور مستقل به رسمیت نمیشناسند.