به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، سردار جلالي، رئيس سازمان پدافند غير عامل كشور و فرماندهي قرارگاه دفاع سايبري درباره جنگ سايبري و تفاوت آن با جنگ نرم، گفت: از ابتداي سال 1992 شاهد تحول اساسي در جنگها بوديم و جنگها به سمت تهديدات نرم جريان پيدا كرد، از سال 2003 تا 2012 شاهد حوزههاي جديدي هستيم كه بر اساس فناوريهاي نوين بنا شدهاند كه تهديدات شامل سه حوزه هستند: تهديدات سخت، نيمه سخت و نرم.
وي گفت: در جنگ سخت، از سلاح و سخت افزار استفاده ميشود، در جنگ نيمه سخت شاهد تركيبي از كارهاي اطلاعاتي و عملياتي رواني به همراه كاربرد تسليحات هستيم و در جنگ نرم كاربرد عمليات رواني، جهت دهي افكار عمومي، تخريب زيرساختها، بدون استفاده يا حداقل استفاده از تسليحات و يا استفاده از مولفههاي فرهنگي، اقتصادي و غيره است؛ جنگ سايبري جزء جنگهاي نرم محسوب ميشود زيرا در آن از سلاح استفاده نميشود.
سردار جلالي درباره محدوديتها و موانعي كه جنگ سايبري با آنها مواجه است و اين سوال كه آيا ميتوان براي جنگ سايبري هم دكترين نظامي مانند ساير جنگها تدوين نمود؟ افزود: بحث امنيت سايبر، بخش بسيار مهم اين حوزه است، اين امنيت به خاطر جلوگيري از ورود و جابجايي اطلاعات در فضاي سايبر است، امروز با توسعه فضاي سايبر و شامل شدن همه حوزهها، زير ساختهايي كه اداره يك كشور را به عهده دارند وارد فضاي سايبري ميشوند، به اين ترتيب هم خدمات و هم تهديدات آن وارد ميدان ميشود.
وي گفت: از سال 2006 ما شاهد تهديدات و حملههاي سايبري بوديم، نزديك 22 كشور ساختار دفاع سايبري را تشكيل دادهاند كه ايالات متحده در راس آنهاست، براي اولين بار شاهد هستيم كه آمريكا در فضاي سايبري دكترين و استراتژي تدوين كرده است، با توجه به گسترش، اهميت، نقش فضاي سايبري و شبكههاي ارتباطي و تهديداتي كه در اين زمينه وجود دارد، قطعا نيازمند به تدوين دكترين و راهكار در زمينه فضاي سايبري هستيم.
فرمانده قرارگاه دفاع سايبري كشور، درباره اينكه طرحهاي دفاع سايبري ما در برابر حملات و آفندهايي كه از طرف دشمنان صورت ميگيرد، چقدر توان مقابله دارند؟ گفت: بحث حمله و بحث دفاع در حوزه سايبر، مفاهيم تازهاي هستند، در سازمان پدافند غير عامل كشور از سال گذشته قرارگاه دفاع سايبري راه ا ندازي شده و در حال حاضر استراتژي راهبردي در دفاع سايبري را در دستور كار داريم.
وي درباره جايگاه و وضعيت ارتش سايبري در دنيا افزود: كشور ما در يكي دو سال گذشته بيشترين حملات سايبري را متوجه داشته است، در سال گذشته شاهد حمله ويروس استاكس نت بوديم كه انتظار دشمنان اين بود كه در زمينه هستهاي كار ما را مختل كرده و متوقف كنند، ديديم كه هيچگونه توقفي در فعاليتهاي هستهايي اتفاق نيافتاد و توانستيم با شناسايي اين ويروس، جلوي اهداف طراحان آن را بگيريم. ما در دو سال گذشته تمام تهاجمات سايبري را رصد كرده و توانستهايم اين تهديدات را كاهش دهيم و اثرات آن را به حداقل يا صفر برسانيم، اين نشان دهندهي توان دفاعي بالاي ما در برابر حملات سايبري است، ضمن اينكه به اين حد قانع نبوده و معتقديم بايد توان خود را بالا ببريم.
وي با بيان اينكه جنگ سايبري مقدمهاي براي ورود به حوزههاي ديگر از قبيل اقتصاد، ارتباطات و انرژي است و همچنين ميتواند مقدمه ساز ورود به جنگ سخت نيز باشد گفت: همانطور كه در حمله روسيه به گرجستان، پيش درآمد حمله نظامي، حمله سايبري گسترده به زير ساختها يحياتي و حساس گرجستان و مختل كردن و از كار انداختن آنها بود.
سردارجلالي با بيان اينكه، حدود 2 سال است كه ما شاهد حملات سايبري به كشور هستيم ادامه داد: البته همه ويروسها خطرناك و تهديد بحساب نميآيد، تعداد ويروسهاي تخريب گر محدود هستند مانند استاكسنت، ويروسهاي استارس، دوكو و فيلم جزء ويروسهاي جاسوسي به حساب ميآيند. البته حساسيت روي ويروس خاصي نداريم، چون اين ويروسها داراي دورهي محدودي هستند و پس از مدتي ميروند.
وي گفت: موضع مهم اين است كه ساز و كارهاي دفاع سايبري را طوري تدوين كنيم كه بتوانيم در آينده در برابر ويروسهاي جديد هم قابليت دفاع داشته باشيم، البته ويروس فيلم چون ويروس مخرب نبوده نميتوان مدت دقيق حضور و فعاليت آن را در سيستم سايبري د رحال حاضر حدس زد.
وي درباره اينكه ويروس فيلم، مشخصا چه دستگاههايي را مورد حمله قرار داده و هدف اين ويروس چه بوده است؟ گفت: اين ويروس كاربرد جاسوسي داشته ولي درسي كه بايد از اين قضيه بگيريم اين است كه بحث حمله سايبري را جدي بگيريم، سهل انگاري و ضعف در اين زمينه ميتواند آسيبهاي جدي به دنبال داشته باشد.
سردارجلالي، درپاسخ به اين سوال كه آيا استراتژي ما در بحث سايبري دفاعي است يا حمله سايبري و هم در دستور كار ما قرار داد؟ اصل موضوع و تمركز بر دفاع و كاهش آسيب پذير است و هيچگونه برنامهاي عليه هيچ كشوري نداريم. به لحاظ گزارش، ما مكلفيم كه اسناد و مدارك را تهيه و در اختيار وزارت خارجه قرار ميدهيم و مطالبه ما اين است كه بر اساس مستدات قانوني، وزارت خارجه پيگيريهاي حقوقي را در مجامع بينالمللي انجام داده و دفاع حقوقي را از منابع ملي كشور انجام دهد.
وي در پايان درباره تفاوت جنگ سايبري و امنيت سايبري گفت: اگر حمله از طرف يك دولت بر ضد زير ساختها و منابع يك كشور ديگر صورت بگيرد موضوع جنگ سايبري مطرح ميشود و با توجه به آن ميتوان در مورد امنيت سايبري بحث كرد.
فرمانده قرارگاه دفاع سايبري كشور گفت: در سازمان پدافند غير عامل كشور از سال گذشته قرارگاه دفاع سايبري راه اندازي شده و در حال حاضر استراتژي راهبردي دفاع سايبري را در دستور كار داريم.