به گزارش مشرق، دور اول انتخابات منطقهای در فرانسه که روز یکشنبه برای تعیین اعضای شوراهای ۱۲ ناحیه مستقر در بخش اصلی فرانسه، اعضای شورای جزیره کرس و چهار منطقه برونمرزی این کشور و همچنین ۹۶ دپارتمان فرانسه (از واحدهای تقسیمات کشوری فرانسه) برگزار شد، با کاهش بیسابقه مشارکت رأیدهندگان روبرو شده و آمارهای اولیه نشان میدهند بین ۶۶ تا ۶۸ درصد از رأیدهندگان به آن بیاعتنایی کردهاند.
این رأیگیری که باخت سنگین و غیرقابل انتظار حزب «امانوئل ماکرون» (حزب «لا رپوبلیک آن مارش») و حزب راست افراطی «اتحاد ملی» به ریاست «مارین لوپن» را به همراه داشته، علاوه بر اهمیتی که برای تصمیمگیریهای سطح محلی داشت برای بسیاری از کارشناسان به عنوان تبسنجِ انتخابات ریاستجمهوری آتی که قرار است کمتر از یک سال دیگر برگزار شود نگریسته شده و دنبال میشد.
این کارشناسان و تحلیلگران امیدوار بودند انتخابات منطقهای جاری بتواند تصویری اولیه از وضعیت رقابت ماکرون و مارین لوپن در انتخابات سال آتی در اختیار آنها قرار دهد، اما اکنون، تمرکزشان را معطوف به تبیین دلایل کاهش مشارکت بیسابقه در این رأیگیری کردهاند.
در دور قبلی این انتخابات که در سال ۲۰۱۵ برگزار شد ۴۹.۱ درصد از واجدان شرایط در رأیگیری شرکت کردند. انتخابات سال ۲۰۱۰، ۴۹.۳۷ درصد و انتخابات سال ۲۰۰۴، بیش از ۴۳ درصد را پای صندوقهای رأی آورده بود. در انتخابات سال جاری تنها بین ۳۲ تا ۳۴ درصد از واجدان شرایط شرکت کردهاند.
مجموعه عوامل مختلفی نشان میدهند کاهش میزان مشارکتکنندگان، ارتباطی به شیوع ویروس کرونا نداشته است. در یک نظرسنجی که توسط مرکز نظرسنجی IFOP انجام شد تنها ۱۷ درصد از پاسخدهندگان گفتهاند که کرونا در تصمیمشان برای رأی ندادن دخیل بوده است. از طرف دیگر، نرخ مشارکت در انتخاباتهایی که طی ۱۲ ماه گذشته در ایتالیا، آلمان و هلند برگزار شده نزدیک به حد نرمال بوده است.
یک نماینده همحزبی ماکرون در پارلمان فرانسه درصد مشارکت در این انتخابات را به سیلیای که یک معترض دولت دو هفته پیش به صورت ماکرون زد مقایسه کرده و قهر رأیدهندگان با صندوقها در این انتخابات را «سیلی دموکرات به صورت همه ما» توصیف کرده است.
«مارین لوپن» هم رویگردانی رأیدهندگان را «فاجعه مدنی» خوانده و در تبیین دلایل آن انگشت اتهام را به سمت دولت ماکرون نشانه گرفته که به گفته او نتوانسته در میان رأیدهندگان، نسبت به نهادهای سیاسی اعتماد ایجاد کند. او گفت: «بیاید با واقعیت روبرو شویم. در یک رویداد بیسابقه نزدیک به ۷۰ درصد [از رأیدهندگان] به دلیل بیاعتمادی به نظام انتخاباتی حاضر به مشارکت نشدهاند. این بیاعتمادی موجب شده رأیدهندگان احساس کنند هیچ چیز قابل تغییر نیست و همه چیز به یغما رفته است.»
در همین راستا، پایگاه «پولیتیکو»، انتخابات جاری را نشانه بیمار بودن دموکراسی فرانسه و نرخ پایین مشارکت در آن را باعث نگرانیهای جدی خوانده است. این رسانه مینویسد: «برای مراکز نظرسنجی و دانشمندان علوم سیاسی، رویگردانی بیسابقه [از صندوقهای رأی در فرانسه] را علامتی هشداردهنده از بحران عدم نمایندگی مردم (توسط سیاستمداران) و بحران بیتفاوتی دموکراتیک میدانند و سیاستهای ماکرون در از بین بردن صفبندیهای سنتی میان راست و چپ که معمولاً موجب بسیج رأیدهندگان میشد، وضعیت آن را بدتر هم کرده است.»
«امانوئل ریوری»، عضو مرکز نظرسنجی «کانتار» میگوید: «دموکراسی فرانسه بیمار است. تمایز قائل شدن میان گزینههای سیاسی پیش رو آنقدر دشوار شده که باعث ایجاد این برداشت شده که حیات سیاسی نوعی تئاتر سطحی است که سیاستمداران در آن بیشتر دغدغه انتخاب شدن را دارند تا دغدغه حل و فصل مسائلی که برای رأیدهندگان اهمیت دارد.»