بهمن عزيزي در جديدترين مطلب وبلاگ "حريم" نوشت: مسجد مهمانخانه خدا در زمين ( وسايلالشيعه، ج 3، ص 517) جايگاه نزول برکات و خيرات آسماني ( من لا يحضره الفقيه، ج 1، ص 77) خانه راز و نياز ، عشق و محبت ، صفا و صميميت ، ايثار و رحمت ، تجلي بهشت خدا در زمين ( ترمذي دعوات، ج 3، ص 8) و محل آرامش موحدان است .
مسجد مرکز تبليغ است ، در صدر اسلام از همين مسجدها جيشها، ارتشها راه ميافتاده ، مرکز تبليغ احکام سياسي ـ اسلامي بوده ، هر وقت يک گرفتاري را طرح ميکردند صدا ميکردند : « الصلوه مع الجماعه » اجتماع ميکردند، اين گرفتاري را طرح ميکردند ، صحبتها را ميکردند ، مسجد مرکز اجتماع سياسي است. » (صحيفه امام ج 10، ص 16 و 17 )
« مسجد در اسلام و در صدر اسلام هميشه مرکز جنبش و حرکتهاي اسلامي بوده ... از مسجد تبليغات اسلامي شروع ميشده است ، از مسجد حرکت قواي اسلامي براي سرکوبي کفار و وارد کردن آنها در زير بيرق اسلام بوده است. شما که از اهالي مسجد و علماي مساجد هستيد، بايد پيروي از پيغمبر اسلام(ص) و اصحاب آن سرور کنيد و مساجد را براي تبليغ اسلام و حرکت اسلاميت و قطع ايادي شرک و کفر و تأييد مستضعفين در مقابل مستکبرين قرار دهيد.» (صحيفه امام ، ج 7، ص 65 )
« اين يک توطئه است که ميخواهند مسجدها را کمکم خالي کنند. شما بايد هوشيار باشيد که مسجدهايتان و محرابهايتان و منبرهايتان را حفظ کنيد و بيشتر از سابق، شمايي که اين معجزه را از مسجد ديديد که همه قدرتها را به هم شکست، نه فقط ابرقدرتها، قدرتهاي ديگر را هم به هم شکست، نبايد در اسلام سستي کنيد. مسجدها را محکم نگه داريد و پرجمعيت کنيد.» (صحيفه امام ، ج 13، ص 19)
مسجد، نه فقط در زمان ما و نه فقط در کشور عزيز اسلامي ما، بلکه در نقاط مختلف عالم و در طول تاريخ، منشأ آثار بزرگ و نهضتها و حرکتهاي اسلامي بزرگي شده است. مثلا قيام مردم کشورهاي شمال آفريقا که مسلمان هستند - مثل الجزاير و ديگر کشورهايي که سالها در زير سلطهي نظامي استعمار فرانسويها بودند - از مساجد شروع شد، که به پيروزي هم رسيد و کشورها استقلال پيدا کردند. انقلاب در اين کشورها هم، آن روزي رو به شکست رفت و دوباره ملتها استقلال خودشان را از دست دادند که رابطهي خود را با مساجد و با دين و ايمان مساجد قطع کردند. (بيانات امام خامنه اي در ديدار علما ، طلاب و اقشار مختلف مردم شهر مقدس قم به مناسبت سالروز 19 دي)
دلهاي ما براي مسجد مي تپد و از شوق و احساس مسئوليت، لبريز مي گردد. امروز در ميان مساجد ما کم نيستند آنهايي که مي توانند نمايي از اين تصوير زيبا و شوق انگيز را به نمايش درآورند. حضور نسل جوانِ پاک نهاد ما و حضور روحانيان و معلمان آگاه و دلسوز، مسجدهايي را به درستي، کانون ذکر و عبادت و انديشه و معرفت ساخته و يادهاي عزيز و گرانبها را در دلهاي ما برانگيخته است. ليکن تا اين وظيفه به تمام و کمال گزارده نشود، هيچيک از ما نبايد و نمي توانيم خطري را که از کمبود مسجد يا ضعف و نارسايي مساجد، جامعه و جوانان و خانواده ها و نسل هاي آينده را تهديد مي کند، غافل بمانيم و خود را از برکات عظيمي که مسجد طراز اسلامي به کشور و نظام و مردم هديه مي کند، محروم سازيم . پيام به نوزدهمين اجلاس سراسري نماز -????/??/??
يک دفعه به همراه شوراي حزب الله لبنان محضر مقام معظم رهبري بوديم. اوج سختي و تنگنايي ما بود و خيلي به حزب الله سخت مي گذشت ، همه توطئه ها شده بود که حزب الله را نابود کنند. موقعي که ما با رهبر معظم جهان اسلام ديدار داشتيم ايشان به ما اميد دادند و فرمودند : شما پيروز مي شويد ، اين چيزها زياد مهم نيست سپس اضافه کردند :
من در اداره امور کشور بعضي وقتها حل مسائل برايم دشوار مي شود و ديگر هيچ راهي پيدا نمي شود ، به دوستان و اعوان و انصار مي گويم که آماده شويد به جمکران برويم ، راه قم را پيش مي گيريم و راهي مسجد جمکران مي شويم. (سيد حسن نصرالله )
ما بايد دو باره به مساجد بر گرديم . خيالتان را راحت کنم . در اين مملکت نه از فرهنگ سرايش ، نه از دانشکده هنرش ، نه از آموزشکده هاي سينمايي اش و نه از هيچ جاي ديگر هيچ چيزي بر نمي آيد . آن ها همه امتحانشان را پس دادند . تنها جايي که از آين آزمون سر بلند و موفق بيرون آمده همان مساجد دهه اول انقلاب است بنابر اين آن مساجد بايد تجديد شود . الان مساجد ما دارد به همان کارکردهاي محدود سنتي قبل از انقلاب بر مي گردد و نقش تاثيرگذاري ندارند . اين طرف هم وضعيت فرهنگ و هنرمان روز به روز نگران کننده تر مي شود . انقلاب ما انقلابي فرهنگي بود که از مساجد جوشيد و اگر همين مساجد در آن برهه و همين طور در مقطع حساس جنگ نبودند معلوم نبود خلا وجودي آن ها چطور جبران مي شد . ( ماهنامه راه ، ش 44 ، س 88 ، ص 16 و 17 ، جواد اردکاني )
يکي از آن نهادها و سرمايههاي اجتماعياي که در غرب شبيه آن وجود ندارد نهاد مسجد و استفاده مناسب از اهالي مسجد است. در دولت آقاي هاشمي رفسنجاني با تاسيس فرهنگسراها تلاش شد که مراکزي جايگزين فعاليت مساجد بشوند که لاجرم به خلوت و بيرونق شدن مساجد هم منجر شد، اما امروز ما اين فرصت را داريم که در دولت اصولگراي دهم به بازخواني اين قضاها بپردازيم و به جاي اينکه روحانيت ما که خاستگاه اصلي او مسجد است، برود درپشت درهاي بسته حزب، NGO و شبيه ساختارهاي غربي فعاليت کند، به مسجد برگردد و با بازسازي جايگاه خود و مسجد از ظرفيت عظيم اجتماعي بهرههاي درست براي مصالح عمومي و منافع اسلامي ببرد.(محمد علي رامين،همشهري ماه، ش 53)
اگر اين حضور قشرهاي فرهيخته در مساجد مورد عنايت و توجه امامان جماعت قرار گيرد و با تقويت هيات امناهاي مساجد که از بهترين نيروهاي اجتماعي هستند اين جايگاه تقويت شود و امکان فعاليتها گسترش پيدا کند، آنگاه شما مشاهده خواهيد کرد که به جاي دو يا سه ساعت که مساجد ما باز هستند در تمام 24 ساعت اين مراکز پويا و پر جنب و جوش ميتوانند فعال باشند و تمام نيازهاي اجتماعي، اخلاقي، تربيتي، آموزشي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي در همين مراکز مورد بحث، گفتوگو و تبادل نظر و تصميمسازي قرار ميگيرند. در اين صورت است که ميشود با يک طراحي ساده اما با پيگيريهاي جدي يک سيستم جهاني جديد را از طريق مساجد ساماندهي کرد. مثلا اگر از ميان 70هزار مسجد موجود شما هياتها و کانونهاي فعال اجتماعي را ساماندهي کنيد و اين 70 هزار مسجد در ايران به 2ميليون و نيم مسجد ساير کشورهاي جهان متصل و مرتبط بشوند، يک سازمان جديد جهاني شکل ميگيرد. ( همان )
امروز در سراسر جهان مسجد وجود دارد و شما در دنيا کشوري را سراغ نداريد که مسجد نداشته باشد، بنابراين اگر پيوند ميان مساجد به صورت يک طرح جهاني پيگيري و جمهوري اسلامي طلايهدار و پيشقراول اين حرکت جهاني شود، پيوند ميان اهالي مساجد سراسر جهان را گستره فعاليت خود قرار ميدهد و حضور اهالي مساجد سراسر جهان در پيوندي نزديک با يکديگر تاثيرگذاري نقش اين افراد را در تعيين سرنوشت جهانيان ارتقا خواهد داد. ( همان )
در اين مملکت نه از فرهنگ سرايش ، نه از دانشکده هنرش ، نه از آموزشکده هاي سينمايي اش و نه از هيچ جاي ديگر هيچ چيزي بر نمي آيد . آن ها همه امتحانشان را پس دادند . تنها جايي که از آين آزمون سر بلند و موفق بيرون آمده همان مساجد دهه اول انقلاب است بنابر اين آن