به گزارش مشرق، خبرگزاری رسمی دولت روز سه شنبه خبری با تیتر "حذف غربالگری منجر به افزایش تولد کودکان ناقص الخلقه میشود" به نقل از «حسینعلی شهریاری» رییس کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجلس منتشر کرد.
در مصاحبه مذکور، ایرنا به نقل از شهریاری نوشته: غربالگری زنان باردار یک ضرورت است و باید انجام شود و کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجلس نیز از ابتدا با حذف کامل غربالگری مخالف بوده است.
وی درباره اینکه در صورت تایید این طرح در شورای نگهبان چه عوارض و پیامدهایی ممکن است برای جامعه و زنان کشور ایجاد شود، ادامه میدهد: با حذف اجبار غربالگری در طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، قطعا شاهد تولد نوزادان ناقص الخله خواهیم بود؛ در حالی که پیش از این طبق فتوای رهبر معظم انقلاب و سایر مراجع اگر بر اساس غربالگری تشخیص داده شود که جنین برای سلامت مادر مشکل ساز خواهد شد یا امکان تولد فرزند معلول و ناقص وجود دارد، باید سقط جنین انجام شود.
اما ببینیم اصل داستان چه بوده و آیا طرح تعالی جمعیت در پی حذف کامل غربالگری است و رئیس کمیسیون بهداشت مجلس چنین موضعی در قبال طرح تعالی جمعیت داشته است؟!
"طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده" به هیچ وجه در پی حذف غربالگری نیست بلکه با قانونمند کردن مسئله غربالگری در پی استانداردسازی و علمی کردن آن است، به عبارتی غربالگری در سازوکارهای درست قرار گرفته و تنها قید "اجباری" از آن برداشته شده است.
در پی انتشار مصاحبه مورد اشاره رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در خبرگزاری دولتی ایرنا، حسین مروتی، فعال و پژوهشگر حوزه جمعیت در گفتگویی با رییس کمیسیون بهداشت مجلس، حقیقت مصاحبه را جویا شد: که در ادامه آمده است:
سؤال: در مصاحبهای که از شما در ایرنا منتشر شده به نقل از شما گفته شده که جنابعالی با حذف غربالگری در طرح "جوانی جمعیت و حمایت از خانواده" مخالف هستید، در حالی که غربالگری در طرح مذکور حذف نشده است؟!
شهریاری: ما با حذف کلی غربالگری مخالف بودیم که بعد آن را اصلاح کردند.
سؤال: شما در متن خبر به اصلاح ماده مذکور اشاره نکردید در حالی که متن قبلی طرح جمعیت تغییر کرده است؟
شهریاری: کمیسیون بهداشت و درمان با متن قبلی طرح مخالف بود و ما متنی که در حال حاضر به شورای نگهبان ارسال شده است را قبول داریم.
سؤال: خبرگزاری ایرنا مدعی شده رئیس کمیسیون بهداشت و درمان با مواد مربوط به غربالگری در طرح مخالف است! این خبر به طور گسترده در فضای رسانهای منتشر شده و همه جا اعلام میشود که خود مجلس نیز با طرح مخالف است!
شهریاری: اینطور نیست؛ من قبلاً در این باره صحبت کردم، ابتدا کل غربالگری حذف شده بود که ما در کمیسیون به آن اعتراض کردیم که در نتیجه اصلاح شد و آن را امضا کردیم، به این شکل که اگر مادر مایل به غربالگری باشد یا اگر متخصص تشخیص دهد، غربالگری صورت گیرد.
گفتنی است، با توجه به تبعات روحی و روانی جدی غربالگریهای بی مورد و غیرضروری و نهایتاً آزمایش آمنیوسنتز که احتمال سقط را بالا میبرد، امروزه در کشورهای اروپایی غربالگری صرفاً برای بارداریهای پرخطر توصیه میشود بهطور مثال، باروریهای بالای ۳۵ سال و مادرانی که در خانوادههای آنها موارد بیماری خطرناک ژنتیک وجود دارد، از این موارد هستند؛ از طرفی، به اذعان کارشناسان حوزه بهداشت و درمان، دلیل اصلی سمپاشی علیه حذف غربالگری اجباری در طرح جوانی جمعیت، گردش مالی عظیمی است که در این حوزه وجود دارد!