کد خبر 1198573
تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۴۰۰ - ۰۲:۳۲
خودشیفته نمایه خودشیفتگی نمایه نارسیسسم نمایه

در ادامه، شخصیت خودشیفته و نشانه‌های رفتاری آن را می‌شناسیم و با ۸ راه مقابله با خودشیفته‌ها آشنا می‌شویم.

به گزارش مشرق، خودشیفته نظر شما را می‌پرسد، در حالی که بی توجه به توصیه‌های شما کار خودش را انجام می‌دهد. دوست دارد درباره خودش صحبت کند و خیال می‌کند همه چیز او از شما بهتر است. اگر اتفاق خوبی را که در روز تجربه کرده‌اید برایش تعریف کنید، سعی می‌کند یک جوری حالتان را بگیرد و در خوشایند بودن آن اتفاق برایتان تردید ایجاد کند. اگر کسی را می‌شناسید که این گونه رفتار و عمل می‌کند، به احتمال زیاد با فردی خودشیفته روبه‌رو هستید.

در ادامه، شخصیت خودشیفته و نشانه‌های رفتاری آن را می‌شناسیم و با ۸ راه مقابله با خودشیفته‌ها آشنا می‌شویم.

شخصیت خودشیفته چیست؟

خودشیفتگی یک اختلال شخصیت طیفی است که اکثر ما با آن درگیر هستیم. در فرهنگ عوام، شخص خودشیفته به عنوان فردی دیده می‌شود که عاشق خودش است. تعریف دقیق‌تر این است خودش را ایده‌آل می‌داند. خودشیفته‌ها معتقدند که بیش از حد منحصربه‌فرد هستند و کسی نمی‌تواند آن‌ها را درک کند. آن‌ها فکر می‌کنند به‌قدری خوب هستند که باید مورد تحسین دیگران قرار گیرند.

روانشناس استفن جانسون می‌نویسد: خودشیفته کسی است که خود واقعی‌اش را در پاسخ به اتفاقی ناخوشایند دفن کرده و با شخصیت جعلی توسعه‌یافته نمایان می‌شود.

راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM)، شخصیت خودشیفته را به عنوان یک اختلال شخصیت توصیف می‌کند. این یک اختلال طیفی است به این معنا که هر شخصی درجه متفاوتی از آن را در خود دارد. اختلال شخصیت خودشیفتگی زیاد رایج نیست، اما حقیقت این است که همه ما دارای برخی از صفات آن هستیم.

نشانه‌های خودشیفتگی

آن‌ها نیاز جدی به تحسین و اعتبار دارند و فکر می‌کنند برای درک‌شدن از سوی دیگران بیش از حد خاص و منحصر به فرد هستند.

آن‌ها احساس می‌کنند نسبت به دیگران برترند و فکر می‌کنند دستاوردهای بیشتری دارند و خیلی بیشتر از دیگران می‌دانند.

آن‌ها آسیب‌پذیربودن خود را نشان نمی‌دهند. آن‌ها از آنچه دیگران در موردشان فکر می‌کنند می‌ترسند و می‌خواهند در هر شرایطی برتر باقی بمانند.

آن‌ها تمایلی به درک یا شناسایی احساسات و نیازهای دیگران ندارند. می‌خواهند مرکز توجه باشند و معتقدند نشان‌دادن احساسات نشانه‌ای از ضعف است.

آن‌ها کنترل‌گر ماهری هستند و از لحاظ عاطفی از دیگران سوءاستفاده می‌کنند. می‌دانند چگونه از جذابیت خود برای جذب دیگران به منظور به دست آوردن آنچه می‌خواهند استفاده کنند.

خودشیفته‌ها چه تفاوتی با دیگران دارند؟

زاری بالارد متخصص و نویسنده کتاب «خودشیفتگی در یک‌کلام»، به طور خلاصه برخی از سؤالات معمول برای درک دیدگاه افراد خودشیفته را از جانب فرد خودشیفته پاسخ می‌دهد.

آیا خودشیفته‌ها می‌دانند که خودشیفته هستند و آیا از این امر راضی‌اند؟ این افراد به احساسات دیگران، اهمیت نمی‌دهند و از سردی خود لذت می‌برند. افراد خودشیفته نمی‌خواهند تغییر کنند. با استفاده از این روش، آن‌ها کنترل کاملی بر زندگی خود دارند.

آیا خودشیفته‌ها درست و غلط را تشخیص می‌دهند؟ افراد خودشیفته تفاوت بین درست و غلط را می‌دانند، زیرا علت و معلول را درک می‌کنند. برای آن‌ها هیچ «وجدان گناهکاری» وجود ندارد. آن‌ها علائم «بی احترامی به هنجارهای اجتماعی» از خود نشان می‌دهند؛ درعین‌حال به عنوان «فردی خونسرد» جلوه می‌کنند.

افراد خودشیفته مکانیسم تفکر بسیار متفاوتی دارند. آن‌ها چیزها را از یک دیدگاه متفاوت می‌بینند. بر خلاف افراد معمولی، آن‌ها همدردی زیادی نداشته و تمایلی به نشان دادن احساسات خود به دیگران ندارند.

چرا افراد خود شیفته می‌شوند؟

۱. خود شیفتگی آسیب‌پذیری افراطی است

ریشه‌ی شخصیت خودشیفته مقاومت قوی در برابر آسیب‌پذیر بودن با هر کسی است.

افراد خودشیفته خود را در موقعیتی که در آن احساس آسیب‌پذیری کنند قرار نمی‌دهند.

آن‌ها از این که دیگران از نقاط ضعفشان سوء استفاده کنند می‌ترسند؛ بنابراین با رفتاری قوی و قدرتمند، سعی می‌کنند ضعف‌های خود را بپوشانند. آن‌ها فکر می‌کنند نشان دادن احساسات به دیگران نشانه‌ای از ضعف است؛ بنابراین یاد گرفته‌اند احساسات خود را پنهان کنند و اغلب اوقات با اطرافیان سرد برخورد می‌کنند.

افراد خودشیفته همیشه مضطربند، زیرا احساساتشان بسیار زیاد است و به تفکر دیگران نسبت به خودشان خیلی اهمیت می‌دهند. ناسازگاری آسیب‌پذیری، ریشه‌ی شخصیت خودشیفتگی است.

۲. شخصیت خودشیفتگی می‌تواند نتیجه گذشته یک فرد باشد

افراد خودشیفته مدام به دنبال تأیید دیگران هستند، چرا که در گذشته احساس ارزش نمی‌کردند یا به عنوان یکی از ارزشمندترین و منحصربه‌فردترین افراد در جهان با آن‌ها رفتار می‌شده است.

حد وسط نبودن خانواده در سخت‌گیری و آسان‌گیری به اندازه مشخص، به عنوان یک علت اصلی شناخته شده است. سبک‌های مختلف فرزندپروری و اقتدارگرا بودن والدین علائم خودشیفتگی را تقویت می‌کنند.

والدینی که نمی‌توانند ارزش فرزندشان را ببینند و والدینی که فرزندشان را بیش از حد لوس کرده و تحسین می‌کنند؛ هنگام رشد فرزند شخصیت خودشیفته را در آن‌ها پرورش می‌دهند. در حالی که دسته اول والدین باعث می‌شوند کودک احساس کم بودن نسبت به دیگران داشته باشد و مایل باشد توجه بیشتری را به خود جلب کند؛ والدین دوم شخصیت ایده‌آلی را در فرزند خود ایجاد می‌کنند.

چگونه با خودشیفتگی مقابله کنیم؟

۱. اگر فرد نزدیک به شما فردی خودشیفته است، تفاوت‌ها را بپذیرید

انواع مختلف شخصیت در هر انسانی وجود دارد و همه مانند شما فکر و عمل نخواهند کرد. به جای تلاش برای تغییر دیگران، یاد بگیرید که تفاوت‌ها را بپذیرید و در صورت تعامل با آن‌ها، سعی بر ایجاد تعادل داشته باشید.

۲. سعی نکنید آن‌ها را تغییر دهید بلکه بر نیازهای خود تمرکز کنید

درک کنید که افراد خودشیفته در مقابل تغییر کردن مقاومت می‌کنند. شما باید افراد را همان‌گونه که هستند بشناسید و سعی در تغییر آن‌ها به چیزی که شما انتظار دارید نداشته باشید. تلاش کنید تا بیشتر بر احساسات خود و آنچه می‌خواهید باشید تمرکز کنید.

شخصیت‌های مختلفی در اجتماع وجود دارند. اما تنها چیزی که در کنترل شما قرار دارد، نگرش و رفتار خودتان است.

۳. این واقعیت را به رسمیت بشناسید که رفتار آن‌ها ناشی از ناامنی‌هایشان است

افراد خودشیفته در درونشان بسیار آسیب‌پذیر هستند، آن‌ها دیگران را زیر سؤال می‌برند؛ زیرا این‌گونه می‌توانند حس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند.

هنگامی که این حقیقت را درک کنید که رفتارهای زننده آن‌ها از سر مشکلات شخصی با شما نیست؛ بلکه از ناامنی‌هایشان نشأت می‌گیرد، متوجه خواهید شد که اکثر اوقات فقط نیاز دارند تا به آن‌ها اطمینان دهید.

به‌ویژه اگر فرد خودشیفته همکار یا عضوی از خانواده‌تان است، دانستن این موضوع بسیار اهمیت دارد. مقدار مناسب اطمینان می‌تواند آن‌ها را آرام کند.

۴. به جای اینکه از آن‌ها بپرسید دیگران چه احساسی دارند، از آن‌ها بپرسید دیگران چه فکر می‌کنند

افراد خودشیفته احساس گناه نمی‌کنند، اما آن‌ها به آنچه دیگران در موردشان فکر می‌کنند اهمیت می‌دهند.

آل برناستاین روانشناس بالینی توضیح می‌دهد: چیزهایی مانند احساسات دیگران وجود دارد، که افراد خودشیفته به ندرت آن را در نظر می‌گیرند. اگر به حرفتان گوش می‌دهند، به آن‌ها نگویید که مردم ممکن است چگونه واکنش نشان دهند؛ در عوض، سؤالات کاوشی از آن‌ها بپرسید.

افراد خودشیفته بیشتر احتمال دارد که روی ایده‌هایی عمل کنند که فکر می‌کنند از خودشان است. اگر مجبورید با یک فرد خودشیفته کار کنید، بر حقایق و ایده‌ها، به جای احساسات تمرکز کنید.

۵. سعی نکنید تأیید فرد خودشیفته را به دست بیاورید

شما کسی نیستید که فرد خودشیفته به شما می‌گوید. اجازه ندهید که سرزنش آن‌ها اعتمادبه‌نفس شما را تضعیف کند و با آن‌ها بحث نکنید، سعی کنید از آنچه فکر می‌کنید درست است دفاع کنید.

بحث و گفتگو با افراد خودشیفته فایده‌ای ندارد، زیرا هیچ‌وقت از نظرشان برنمی‌گردند. اگر با آن‌ها بحث کنید بیشتر ناراحت می‌شوید؛ زیرا با روش ناخوشایندی اختلاف نظرشان را به شما نشان می‌دهند. ارزش خود را بشناسید و به نظر یک فرد خودشیفته در مورد خودتان توجهی نکنید.

۶. اگر فرد خودشیفته به شما آسیب می‌رساند، از او دوری کنید

به یاد داشته باشید، یک رابطه سالم دوطرفه است. در این رابطه احترام متقابل بوده و بر مبنای بده بستان به یک اندازه پایه‌ریزی می‌شود. اما هر نوع ارتباطی با یک فرد خودشیفته، به احتمال زیاد برعکس است. این رابطه فقط با هدف خوشحال کردن و حمایت از او پیش می‌رود. رابطه‌ای مانند این شما را پایین می‌کشد و برای پیشرفتتان ناسالم است.

۷. مرزی تعیین کنید و همیشه آن را نگه دارید

اگر برای روابط خود مرزی تنظیم می‌کنید، باید آن را حفظ کنید. زمانی که یک فرد خودشیفته متوجه می‌شود که در حال تلاش برای کنترل زندگی خود هستید، تلاش می‌کند تا امور را به دست بگیرد، چراکه این کار برای این افراد غریزی است.

آماده باشید که مرزی که برای خود در ارتباط با آن‌ها تعیین کرده‌اید، توسط این افراد به چالش کشیده شود. مرز مشخص خود را واضح عنوان کنید و تمام اقدامات لازم برای مقابله را در ذهن خود داشته باشید. به عنوان مثال، اگر تصمیم گرفتید ارتباط خود را با آن‌ها قطع کنید، به احتمال زیاد برای صحبت با شما خواهند آمد.

برای حفظ مرز خود به اندازه کافی شجاع باشید، تسلیم نشده و دوباره به آن‌ها نزدیک نشوید. در غیر این صورت دیگر مرزهایتان را جدی نخواهند گرفت و بار دیگر نیز شما را در زندگی به ستوه خواهند آورد.

۸. یاد بگیرید که به موقع از آن‌ها دور شوید

وقتی یک فرد خودشیفته باعث می‌شود احساس ناخوشایندی داشته باشید؛ باید به اندازه کافی به خودتان احترام بگذارید و از آن‌ها دور شوید.

اگر با یک فرد خودشیفته در رابطه عاشقانه هستید، باید به طور جدی در مورد پایان دادن به رابطه فکر کنید و برای زندگی بهتر از او بگذرید. اگر فرد خودشیفته یکی از اعضای خانواده شما است، لازم نیست که با آن‌ها بی‌رحمانه رفتار کنید، اما بهتر است از آن‌ها فاصله بگیرید.

منبع: باشگاه خبرنگاران

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۰۳:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    6 24
    خودشیفتگی خیلی هم خوبه . گوش به این حرفها ندهید . روانشناسان می خواهند خرتان کنند و شما را پایین و معمولی نگه دارند . تمام کسانی که به جاهای بلند در زندگی رسیده اند خودشیفته بودند تمام فاتحان دنیا خودشیفته اند . خودشیفته باشید
    • IR ۱۴:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
      11 3
      سلام،وقتی حسد با کبر همراه شد قید و بند و گره هایی می شود بر روان شخص،در قرآن کریم از آن تعبیر به(شرٍ ما خَلَق) شده،شری که انسان خود خواسته بر خود می نهد.حکمت وجود این ساختار در روح انسان چیست؟کسی که خود خواسته و با اختیار کامل روح خود را قید و بند میزند،در محاق قرار گرفته حقایق عالم رانمی بیند و درک نمیکند و روز بروز به پلیدی خو کرده،حسد و کبر را زرنگی و لایق بودن خود میداند.(بر گرفته از سوره علق)
    • ایران DE ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
      12 0
      خودباوری باخودشیفتگی خیلی فرق دارد عزیزم
    • IR ۲۰:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
      1 4
      راست می گویی. ظریف مخصوصا موفقترین دولتمرد ایرانی است!
    • IR ۲۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
      6 0
      سلام خودشیفته ها بدبخت ترین موجودات دنیا هستند بیمارانی که عموما طعم محبت را نچشیده اند و بنابراین هیچوقت چیزی به نام محبت را درک نکرده و نخواهند کرد. آنها دقیقا معتادانی هستند که پیوسته تشنه تایید اطرافیان هستند هیچ رابطه پایداری ندارند و لذا بیشتر از همه خودشان اذیت می‌شوند و از این بعد انصافا قابل ترحم هستند البته همیشه موجب رنجش و آزردگی خاطر اطرافیانشان هستند.
    • IR ۰۴:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
      3 2
      متاسفم برای این افکار پوسیده شما....
    • Arash IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
      0 3
      خودشیفتگی. چیز خوبیه ولی اگه زیاد از حد بشه بد میشه و باید ازش دوری کرد تا بهمون آسیب نرسونه ولی اگه در حد کم باشه هیچ آسیبی به ما نمیزنه و درسته اینکه بیشتر انسان های موفق خودشیفته هستند
  • IR ۰۳:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    6 2
    اگر اون خودشیفته رئیس یه شرکت یه دفتر یه کشور باشه اون موقع چه کار کنیم؟
  • IR ۰۴:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    9 0
    زخم خنجر بی اعتنایی (به خودشبفته ها) تیزتر از شمشیر بران است!!!
  • تنها IR ۰۷:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    8 3
    وای منم یه شوهره خودشیفته دارم ،خدانصیب دشمنم هم نکنه اه اه مصیبتن بخدا ... دق ام داده پیرم کرده خداخودش کمک کنه
    • IR ۱۷:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
      4 1
      طلاق بگیر چیزی فراوونه شوهر
  • IR ۰۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    4 0
    ایشون مراعات کردن، منظورشون مواجهه با افراد اصلاح طلب! بود نه خود شیفته!
  • قریشی IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    2 4
    ولی به نظر من بهترین راه اینه که چند بار پشت سر هم طوری توی ذوقش بزنیم که حالش گرفته بشه و نهایتا توجیه بشه که اونی نیست که توی ذهن خودش ساخته و پرداخته و مسیر آدم شدن رو در پیش بگیره
    • IR ۱۶:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
      3 0
      خوبه ولی اگه خیلی خیلی پررو باشه میگه رفراندوم برگزاربشه تامعلوم شه من بهترم!!!
    • ..... IR ۲۳:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
      2 3
      تحقیر کردن افراد خودشیفته هیچ فایده ای نداره چون تهش طوری بلدن طرفو سر و ته کنن که از کارش پشیمون بشه چون همه خودشیفته ها افرادی هستند که هر طوری باهاشون برخورد بشه همونطوری با طرف مقابل برخورد میکنند واکنش های مثبت طرف مقابل رو به همون اندازه به خودش برمیگردونه ولی واکنش های منفی رو تا طرفو چیز خور نکنن ول نمیکنن دیدم که میگم
  • الهه IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    13 0
    راهش فقط دوری کردن از این افراده اونقدر بدجنس و پستن که نمیشه هیچ تعاملی باهاشون داشت
  • ناشناس IR ۱۴:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    1 0
    آرامش وخوشحالی رو خود شیفتگی می خوره
  • IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    1 0
    9- تا خرداد صبر کنید
  • IR ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    6 1
    خودشیفتگی تکبراست وبامتکبربایدمثل خودش بود!
  • FR ۱۷:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    2 1
    درست است بطرز عجیبی این شخصیت را میشناسم...کنار امدن با آنها اگر باهوش ومثبت باشند سخت واگر نه واقعا تا حد غیر ممکن میرسد
  • سیدمصطفی IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
    0 3
    من یه دوست خودشیفته دارم پدرمنودراورده همش بایدتائیدش کنم همش دوستداره بگه من ده هزارمترزمین خریدم فلان جا پنج هزارمتر فلان جا یه خونه اونجا یه مغازه اینجا منم باید تائیدکنم دروغاشو ازبس خودشیفته اس البته چون قدخیلی کوتاهی داره توبچگی خیلی بی محبتی دیده ومسخره شده سرهمین الان که سنش رفته بالا نیازبه تائیدداره وخیلی خودشیفته اس بدبخت
  • M. DE ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
    3 0
    خدا آدم خود شیفته را نسیب گرگ بیابان نکند
  • IR ۰۷:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
    3 0
    عالی بود ممنون
  • محمود IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
    3 0
    عالی وقوی ممنون
  • باران IR ۱۴:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
    0 5
    منم یه همکار فوق العاده خودشیفته دارم دیگه عاصیم کرده دعا کنید یه کار دیگه گیرم بیاد از اونجا برم.ارتباطم باهاش قطع کردم ولی دائم به زور میاد چرندیات میگه دروغگوهای قهاری هستن متاسفانه
  • سام IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۳
    3 0
    کلا ما باید یاد بگیریم که در زندگی خصوصی واجتماعی در همه موارد تعادل رابر قرار کنیم.هر شکلی از رفتار افراطی یا بی تفاوتی نوعی از مشکلات است.این گونه از افراد علاوه بر اینکه خودخواه هستند هیچ گونه تفاهم اجتماعی ندارند و همه چیز را در حیطه نیازهای خودشان از طرف مقابل میبینند و به هیچ وجه رضایت وخواسته های شما برایشان مهم نیست.بنابر این در کل در رابطه با اشخاص باید همیشه جانب تعادل وحفظ احترام متقابل و عدم نزدیکی مفرط باید رعایت شود در غیر این صورت مطمئن باشید به مشکل بر میخورید
  • م صنعتی IR ۲۲:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۳
    0 4
    من هم همسرخودشیفته دارم هم همکارخودشیفته برای سلامتیم لطفادعاکنید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس