ورق سیاه یا اصطلاح Black Iron Sheet که بین افرادی که در عرصه ساخت و ساز و دیگر صنایع می باشند، محصولاتی هستند که به روش نورد گرم تولید می شود. نورد گرم یکی از روش هایی می باشد که ورق های فلزی را با ضخامت تولید می کند. دلیل نام گذاری ورق سیاه روی این محصول، این است که ذوب اجزای تشکیل دهنده ورق، در دمای بالا رنگ محصول را مات می کند. این محصول سطحی بسیار صاف دارد و به طور معمول به طور یکنواخت تهیه می شوند.
محصولی که برای تولید قطعات صنعتی، ساختمانی و ... به عنوان کالای اولیه محسوب می شود ورق سیاه است که با توجه به دو گرید ST52 و ST37 کیفیت آن برای صنایع اهمیت و کاربرد زیادی دارد.
قابل ذکر است که ورق هایی که توسط روش نورد سرد تولید می شوند ورق روغنی، رنگی و ورق گالوانیزه نام دارند. همچنین در روش نورد گرم محصولات به صورت شیت، رول در انواع ساده ساختمانی، ضد سایش و آجدار تولید می شود.
مواردی که در تعیین قیمت ورق سیاه اهمیت ویژه ای دارند، مشخصات فیزیکی مانند ضخامت های متفاوت ورق سیاه، ابعاد و کیفیت می باشد.
ورق سیاه چگونه تولید می شود؟
یکی از مواردی که در فرآیند تولید ورق سیاه بسیار اهمیت ویژه ای دارد، درجه حرارت می باشد. نورد گرم، در دمایی بالاتر از نقطه تبلور مجدد فولاد، باید انجام شود. در نهایت این ماده ای که حرارت داده شده از چند غلتک عبور می کند و ورق سیاه تولید می شود.
فرآیند تولید ورق های فولادی سیاه با گرم کردن شمش های فولادی در دمای بسیار بالا مانند 1100 درجه سانتی گراد آغاز می گردد.
در این روشی که ذکر شد، ابتدا تختال تولید شده در کوره با دمای بالا قرار می گیرد، بعد از خروج تختال از کوره یک پوسته اکسیدی روی سطح تختال به وجود می آید. جهت برطرف کردن این پوسته اکسیدی عملیاتی به نام پوسته شویی انجام می گیرد که روی کاهش دمای سطح تختال بسیار موثر می باشد. مرحله پس از پوسته شویی، نورد خشن است. در این مرحله، قطعه کار چندین بار از غلتک ها عبور می کند تا در نهایت به ابعاد مورد نظر برسد. طی این فرآیند، چندین عامل در توزیع دمای بار تأثیر گذار می باشند که عبارتند از انتقال حرارت به محیط و گرمای ناشی از تغییر شکل پلاستیک. همچنین ضخامت تختال 15 الی 30 درصد کاهش می یابد. نورد خشن 2 الی 3 قفسه دارد و پس از آخرین قفسه نورد خشن، ورق سیاه وارد مرحله نورد نهایی می گردد.
انواع ورق سیاه
در این قسمت به معرفی برخی ورق های سیاه می پردازیم:
ورق سیاه فابریک که این نوع ورق به حالت شیت بوده و برای تولید آن می توان ابعاد دلخواه کاربران را در نظر گرفت که معمولا در ضخامت های مختلف از 3 تا 15 میلی متر می توان تولید کرد.
ورق رول گیلان که در کارخانه فولاد گیلان تولید می شود. ضخامت این ورق ها بین 2 تا 15 میلی متر است.
ورق اکسین اهواز ST52 که در ضخامت بین 10 تا 80 میلی متر تولید می شوند و برخی از ابعاد آن ها 2 در 12 و 1.5 در 6 متر می باشد.
ورق اکسین اهواز ST37 که در کارخانه اکسین اهواز تولید شده است به حالت شیت و در ضخامت های بسیار متنوع از 8 تا 80 میلی متر تولید می گردند.
ورق فابریک ST52 که ضخامت این ورق ها از 6 تا 15 میلی متر و 1.5 در 6 متر است.
ورق سیاه فولاد کاویان اهواز که ساخت کارخانه فولاد کاویان اهواز است و به دو حالت رول و شیت تولید می شود. ضخامت این ورق از 8 تا 60 میلی متر است.
ورق آماده برش فولاد ST52 که ساخت کارخانه فولاد مبارکه می باشد، به حالت شیت در ضخامت بین 3 الی 15 میلی متردر 1.5 در 6 متر عرضه بازار می باشند.
ورق سیاه ST52 چین که این ورق در چین تولید شده است و به صورت شیت در ضخامت های 8 تا 35 میلی متر و ابعاد 2 در 6 و 2 در 12 متر در بازار وجود دارد.
محاسبه قیمت ورق های فولادی
برای محاسبه قیمت ورق گالوانیزه و ورق سیاه و دیگر ورق های فولادی باید وزن دقیق ورق را محاسبه نمایید.برای محاسبه وزن ورق می توان از فرمول زیر استفاده نمود .
وزن ورق (کیلوگرم) = طول ورق (متر) * عرض ورق (متر) * ضخامت ورق (میلی متر) * چگالی ورق
وزن به دست آمده از طریق این فرمول حدودی بوده و دقیق نمی باشد. وزن دقیق پس از تحویل بار و قراردادن آن روی باسکول انجام می شود.
همچنین در سایت ایران فرمینگ شما می توانید محاسبه وزن ورق و آهن آلات را به صورت آنلاین محاسبه نمایید کافیست فیلد های خواسته شده را انتخاب و وزن دقیق را مشاهده نمایید.
لینک محاسبه وزن ورق در ایران فرمینگ
https://www.iranforming.com/محاسبه-وزن-ورق-و-میلگرد/
کاربرد ورق سیاه
ورق سیاه در دو نوع فابریک و رول فرم تولید می شود. به طور کلی کاربردهای ورق سیاه در ساختمان سازی، تولید خودرو، تولید تانک و مخازن خاص، کشتی سازی و صنایع فلزی سنگین می باشد. از جمله این صنایع عبارتند از: ساختمان سازی و سوله سازی، خودروسازی، حمل و نقل، کشتی سازی ( در ساخت بدنه کشتی )، کشاورزی، ماشین آلات سنگین (در ساخت بدنه ماشین آلات سنگین )، مخزن سازی.
کاربرد ورق سیاه در حمل و نقل
فولاد و ورق سیاه در حمل و نقل کاربرد متنوع و زیادی دارد. در گذشته برای ریل سازی از چوب درخت بلوط استفاده می شد اما ریل های چوبی هیچگونه استحکامی نداشتند که بعد از گذشت سال ها و پیشرفت تکنولوژی، از فولاد و ورق های سیاه در ساخت همه ریل ها از قبیل ریل راه آهن، ریل جرثقیلی و ریل معدنی نیز استفاده شد. ورق های سیاه و به طور کلی فولاد در صنعت حمل و نقل کاربردهای زیاد و متنوعی دارد.
کاربردهای دیگر ورق سیاه را می توان در ساخت چرخ و رینگ، سد سازی، ساخت پل، تولید و ساخت انواع مختلف آبگرمکن، تولید و ساخت وسایل جنگی مانند تانک، ساخت و تولید سیلندرهای گاز، ساخت انواع تانکرها، مخازن نفتی و لوله های تحت فشار نام برد.
کاربرد ورق سیاه در کشاورزی
ورق سیاه در صنعت کشاورزی بسیار پرکاربرد محسوب می شود زیرا فولاد در کشاورزی یک بخش جدا نشدنی است. در واقع می توان گفت کشاورزی بدون فولاد غیر ممکن است. در همه مراحل تولید و پرورش گیاهان در کشاورزی از ورق سیاه که نوعی فولاد است استفاده می گردد. از موارد استفاده ورق سیاه در این صنعت می توان در سیستم آبیاری، تولید انواع مختلف چنگک ها، بیل ها و ... استفاده کرد. علاوه بر این، از ورق سیاه در ساخت سیلو ها که به عنوان انبار غلات استفاده می شوند نیز استفاده می گردد.
ورق مورد استفاده در بدنه خودرو
یکی از دلایل مهم استفاده از ورق سیاه در صنعت خودرو سازی، استحکام بالا و طول عمر بالای آن می باشد. یکی از دیگر دلایل استفاده از این ورق ها ضخامت زیاد آن هاست که باعث کاهش وزن خودرو می شود.
از کاربرد های ورق سیاه در صنعت خودرو سازی می توان به مواردی مانند ساخت شاسی یا چهارچوب خودرو، ساخت قطعات زیر بدنه خودرو، سیستم تعلیق خودرو اشاره کرد.
کاربرد ورق سیاه در ساختمان
ورق سیاه در ساخت و ساز بسیار حیاتی و پرکاربرد محسوب می شود مانند طراحی و اجرای سازه های فلزی که بسیار مهم است. از جمله کاربردهای ورق سیاه در ساختمان سازی، می توان موارد زیر را نام برد:
پروفیل های باز (این پروفیل ها به دلیل شکل ظاهری که دارند، پروفیل باز نامیده می شوند) که از پروفیل های باز می توان در ساخت میلگرد، تسمه، ناودانی، نبشی، چهار پهلو، تیرآهن، تیرآهن هاش و ... استفاده کرد.
پروفیل های بسته (این نوع پروفیل به دلیل شکل ظاهری که دارند، پروفیل بسته نامیده می شوند) که از پروفیل های بسته می توان در ساخت لوله و قوطی، درب و پنجره، درب های کرکره ای، پروفیل UPVC و ... استفاده می شود.
پروفیل های Z شکل که برای ساخت سقف سوله ها و دیگر سالن های بزرگ، پارکینگ، ایستگاه های اتوبوس، ایستگاه های سوخت رسانی استفاده می شوند.
مطلب آخر اینکه برای خرید ورق های فولادی حتما با کارشناسان این حوزه مشورت کنید و از جایی معتبر نیاز خود را خریداری نمایید.از برندهای معتبر و قدیم در این حوزه می توان به ایران فرمینگ اشاره نمود. با اطمینان از کیفیت و قیمت مناسب به صورت لحظه ای و دقیق از طریق ارتباط با این مجموعه فولادی مشاوره و خرید نمایید.
شمارههای زیر آمادهی مشاوره و پاسخگویی به سؤالات شما هستند:
۰۲۱۵۵۵۰۸۲۷۸
۰۹۱۲۱۱۲۷۷۸۷
۰۹۱۲۰۴۱۴۱۰۰
** این محتوا صرفا جنبه تبلیغاتی دارد و توسط سفارش دهنده آن تهیه و تنظیم شده است