ارتش انگلیس

دولت انگلستان با اعلام افزایش بودجه نظامی این کشور ظرف 4 سال آینده، طرح بزرگ خود برای افزایش توان رزمی در هوا و دریا با تکیه بر صنایع داخلی و کاهش شدید همکاری با صنایع نظامی آمریکا را کلید زد.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، هرچند این نوع خبرها و اتفاقات بازتاب و رونق قابل توجهی در کشورمان ندارد اما نیروهای مسلح انگلستان در دوره پس از پایان جنگ سرد تا به امروز تقریبا به صورت دائمی مدلهای مختلفی از کاهش بودجه، تجهیزات و نفرات را تجربه کرده و تضعیف شده است؛ مسئله ای که در بسیاری از اوقات موجب هشدارهای جدی از سوی کارشناسان این کشور و تمسخر بسیاری از کارشناسان و نظامیان در سطح جهان و ساخت مثالها و طنزهای مختلف درباره آن شده است. از وضعیت بسیار نامشخص آینده رسته زرهی در این کشور کرده تا ناوشکن های انگلیسی فاقد موشک ضد کشتی و دیر رسیدن به ناوگان اف 35 های آمریکایی تحویل شده به انگلستان که صدای لندن را در آورده است.

در اتفاقی مهم و قابل توجه، حالا به نظر می رسد انگلیسی ها بعد از سالها به این نتیجه رسیده اند که اصولا دست دراز کردن و منتظر ماندن برای همکاری با سایر کشورها آنهم آمریکا بدون توجه به ظرفیت داخل، در زمینه های نظامی مسیری اشتباه بوده و البته جالب این که تصمیم جدید در این خصوص در یک دولت محافظه کار که روابط گرمی با آمریکا دارد اتخاذ شده است.

بیشتر بخوانید:

جزییات جدید از کلاهبرداری آمریکا بابت فروش اف-۳۵ به انگلیس/ «ملکه الیزابت»؛ اولین ناوهواپیمابر جهان که هواپیمای عملیاتی ندارد! +عکس

صف طولانی محافظان نفتکش‌ها در مراکز تعمیراتی انگلستان/ ارتش بی غروب ملکه فقط ۱۰ شناور عملیاتی دارد! +عکس

در این میان، بوریس جانسون سیاستمدار پر حاشیه و شهردار سابق پایتخت انگلیس که حالا سکان نخست وزیری را در دست دارد در میان اتفاقات بزرگ و اثرگذاری مثل خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و بحران ویروس کرونا که تلفات زیادی به این کشور وارد کرده، با پیشنهادی متفاوت و سنگین برای هزینه حدود 22 میلیارد دلار برای 4 سال آینده، بالاترین افزایش بودجه دفاعی تاریخ این کشور پس از پایان جنگ سرد را رقم زده است که نکاتی از این پیشنهاد، قابل توجه و بر خلاف تحلیل هایی است که برخی رسانه های غربگرا در داخل کشور بازتاب می دهند. در ادامه نگاهی به بخش های مختلف منتشر شده در این بودجه خواهیم داشت.

نیروی دریایی انگلیس؛ تلاش برای بازگشت به روزهای پر شکوه

زمانی نه خیلی دور شنیدن نام نیروی دریایی انگلیس کافی بود تا بسیاری از دشمنان این کشور در خصوص هر گونه رویارویی با قدرت شماره یک جهان دوباره فکر کنند اما کم کم و در طول زمان این قدرت دریایی به دلایل مختلف خصوصا مالی، به جایی رسیده که در مواردی برای حفظ امنیت آب های اطراف این جزیره نیز دچار مشکل شده است. حالا بخش مهمی از بودجه فوق، پشتیبانی از ساخت نسل جدید شناورها برای نیروی دریایی انگلیس است که با اتمام آنها می توان گفت شاید انگلیسی ها به نوعی بخشی از توان از دست رفته خود را دوباره باز خواهد یافت.بخش عمده طرح بر روی سه پروژه ناوهای محافظ در کلاس های مختلف با نام های تایپ 26 ، تایپ 31 و تایپ 32 تمرکز دارد. تمام این شناورها در داخل انگلستان و توسط شرکت های این کشور ساخته خواهد شد و بنا به صحبت های نخست وزیر انگلیس نقش مهمی در اشتغال زایی ایفا خواهد کرد.

در حال حاضر سفارش نیروی دریایی انگلیس برای ناوهای محافظ تایپ 26 در حدود 8 فروند است؛ ناوهایی با وزن 7800 تن و طول 149 متر که در داخل نیروی دریایی این کشور به کلاس سیتی ( City) نیز شناخته می شوند. نه فقط بحث طراحی و ساخت بدنه کشتی ها، بلکه بخش های مهم دیگری در این کشتی مثل سیستم های راداری، سونار و پیشران نیز بر عهده شرکت های انگلیسی مثل BAE و رولز-رویس است و خبری از مشارکت جدی با کشورهای دیگر بخصوص آمریکا دیده نمی شود. در این شناورها توجه ویژه ای به بحث ضد زیردریایی شده که یکی از مهم ترین دلایل آن بحث افزایش فعالیت های زیردریایی های روسی در اطراف آب های انگلیس در سالهای اخیر است.

نمایه گرافیکی از ناو محافظ تایپ 26 یا کلاس City

 12 سلول عمودی میزبان 48 تیر موشک دفاع هوایی کوتاه برد سری Sea Ceptor و 24 سلول عمودی مارک 41 برای طیف مختلفی از سلاح ها تهاجمی و تدافعی بر روی این ناو نصب شده است. صحبت های مختلفی برای نصب موشک های پدافندی سری ESSM ، موشک کروز تاماهاوک و موشک های ضد زیردریایی ASROC از جمله گزینه های مورد نظر است. نکته به نوعی سوال برانگیز در خصوص برنامه های دریایی انگلستان که حتی در برنامه های جدید نیز هنوز به آن اشاره نشده بحث موشک های ضد کشتی است. بعد از باز شدن موشک های هارپون از روی ناوشکن های تایپ 45 به دلایل مالی، موشک های هارپون ناوهای محافظ تایپ 23 به نوعی از محدود موشک های ضد کشتی باقی مانده برای انگلیسی ها در بحث شناورهای دریایی شد.

قطعات اولین شناور از سری تایپ 26 که در انگلیس در حال ساخت است

حالا در خصوص شناورهای جدید انگلیس و تجهیز دوباره ناوشکن های تایپ 45 بحث ها در خصوص یک موشک جدید کروز ضد کشتی است که احتمالا از بین سری LRASM آمریکایی، NSM نروژی یا نسل جدید RBS15 سوئدی انتخاب شود. یک توپ 127 میلی متری، 2 سامانه دفاع نزدیک فالانکس، 2 توپ 30 میلی متری و عملیات پهپادی در کنار توان پذیرش بالگرد در اندازه های مختلف از دیگر توانایی های این شناور به حساب می آید. بخش عمده عملیات ضد زیردریایی توسط این بالگردها ( از سری وایلد کت یا مرلین ) انجام خواهد شد. ادعا شده که عرشه پروازی پشت این شناور حتی توان پذیرش بالگردهای ترابری شینوک را نیز خواهد داشت. شناورهای این کلاس در کنار ناوشکن های تایپ 45 به نوعی ستون فقرات توان رزمی انگلیس در بحث رزم سطحی در فضای نبردهای با تهدید بالا را بر عهده خواهند داشت.

ناوهای محافظ تایپ 31 در حقیقت بر اساس طرحی موسوم به Arrowhead 140 از شرکت انگلیسی Babcock International ساخته خواهند شد که خود این طرح نیز با نگاهی به ناوهای محافظ کلاس Iver Huitfeldt نیروی دریایی دانمارک توسعه پیدا کرده اند. انگلیس به دنبال خرید 5 فروند از این ناوها است. نگاهی به مشخصات این شناور شاید برای برخی از علاقمندان به صنایع دریایی نظامی کمی عجیب و سوال برانگیز باشد. وزن این شناور در حدود 5700 تن و طول آن 138 متر است. این شناور از امکاناتی مثل سیستم پیشران ترکیبی ساخت انگلستان و آلمان و راداری آرایه فازی فعال سه بعدی بهره برده و خدمه آن نیز بین 80 تا 100 نفر خواهد بود.

اما وقتی به بخش تسلیحات می رسیم با کلکسیونی عجیب برای این اندازه و تناژ رو به رو می شویم. 24 سلول پرتاب عمودی برای موشک های کوتاه برد دفاع هوایی Sea Ceptor تنها تسلیحات موشکی این شناورها خواهد بود. یک قبضه توپ 57 میلی متری ، 2 توپ 40 میلی متری و تعداد مسلسل در کالیبرهای مختلف تسلیحات دیگر این شناور است. توان پذیرش یک بالگرد و امکان بهره گیری از پرنده های بدون سرنشین از دیگر توانایی های این شناور است. اعلام شده که این شناورها برای عملیات در شرایط با تهدید کم تر و اموری مثل مبارزه با دزدان دریایی، عملیات ضد تروریسم و پشتیبانی از عملیات های دریایی به کار خواهد رفت.

تصویر گرافیکی از شمایه کلی مربوط به ناو محافظ تایپ 31

گزینه بعدی ناوهای محافظ تایپ 23 هستند که اخیرا نخست وزیر انگلیس به آنها اشاره کرده و اصولا اطلاعات خاص و دقیقی در خصوص ماموریت ها یا مشخصات آنها وجود ندارد. شایعات بر این اساس است که نیروی دریایی انگلیس به دنبال خرید 5 فروند از این شناورهاست که گفته می شود سطح توانایی آنها چیزی بین تایپ 31 و تایپ 26 بوده و از طراحی ماژولار برخوردار هستند و بسته به نوع ماموریت می توان آنها را مجهز کرد. بحث دیگر در بخش دریایی هم توسعه شناورهای پشتیبانی نسل جدید است که احتمالا سه فروند از آنها ساخته شده و قرار است که در کنار دو ناوهواپیمابر جدید انگلستان و گروه رزمی آنها از عملیات ها پشتیبانی لازم را به عمل بیاورد. پیش بینی می شود ساخت و ورود به خدمت مجموعه این سفارش ها که در حال حاضر در حدود 21 فروند است، بیش از یک دهه طول بکشد.

انگلیس خسته از اف 35 ها به دنبال نسل 6 بومی

اما این نکته نیز حائز اهمیت است که بر اساس تحلیل های کارشناسان نظامی و خبرهای رسانه ای این کشور، یکی از مواردی که انگلستان به صورت خیلی جدی از آن ناراحت بوده و سعی دارد که به صورت بومی راه حلی برای آن پیدا کند بحث جنگنده های نسل جدید برای نیروی هوایی این کشور است. مشرق پیش از این در گزارشی به مشکلات جنگنده اف 35 برای انگلستان به صورت خاص پرداخته بود ولی از آنجایی که برای عملیاتی کردن ناوهای هواپیمابر در حال حاضر انگلیس عملا گزینه دیگری ندارد ناچار به بهره بردن از این پرنده هاست.

تمرین های نشست و برخاست توسط جنگنده اف ۳۵ بی از روی ناو هواپیمابر ملکه الیزابت

اما برای حل این مسئله شرکت BAE انگلستان طرح جنگنده نسل جدید Tempest را ارائه کرده است. مفهومی جدید از جنگنده های نسل 6 که به نوعی ترکیبی از پنهانکاری و استفاده هوش مصنوعی برای کمک به خلبان و عملیات مشترک با پرنده های بدون سرنشین است. در حال حاضر دولت انگلیس موافقت کرده که مبلغ یک و نیم میلیارد پوند به حوزه تحقیق و توسعه علاوه بر بودجه پنج میلیارد و 800 میلیون پوندی این بخش اضافه کند که بخشی از آن کمک به توسعه طراحی و ساخت همین جنگنده است. در حال حاضر شرکت BAE انگلستان طرح هایی برای حوزه هوش مصنوعی و عملیات مشترک بین پلتفرم های سرنشین دار و بدون سرنشین در دست اقدام دارد و حتی آمریکا نیز برای برخی از پروژه های خود در این بخش از این شرکت کمک گرفته است.

ماکتی از جنگنده نسل ۶ تمپست

برنامه دیگر انگلیسی ها برای دوره فعلی تا ورود به خدمت جنگنده های نسل جدید، ارتقاء سنگین جنگنده های نسل 4.5 تایفون است که بحث اصلی آن نصب رادارهای آرایه فازی فعال جدید موسوم به ECRS Mk2 است که هزینه ای در حدود 317 میلیون پوند خواهد داشت. این ارتقا به صورت مشترک بین انگلیس و ایتالیا انجام خواهد شد و گفته شده که باعث ایجاد 600 شغل جدید در انگلستان می شود. این رادار جدید توان اخلال روی رادارهای دشمن در فاصله بیش از 120 کیلومتر را داشته و فضای به زاویه 110 درجه در مقابل جنگنده را نیز پوشش خواهد داد.

بروشوری تبلیغاتی مربوط به پروژه رادار ECRS Mk2

بخش دیگری از طرح جدید دفاعی انگلستان، سرمایه گذاری و ایجاد زیرساخت های تازه در حوزه هایی مثل دفاع سایبری، هوش مصنوعی، ارسال ماهواره به فضا از خاک اسکاتلند و همچنین توسعه سلاح های انرژی مستقیم مثل لیزر است. پرتاب فضایی مورد نظر انگلیس در سال 2022 میلادی خواهد بود و از طرف دیگر فرماندهی سایبری ارتش این کشور با واحد شنود الکترونیکی این کشور موسوم به GCHQ هماهنگ خواهد شد. البته هنوز جزییات زیادی در این بخش منتشر نشده اما توجه انگلستان به توسعه این فناوری های جدید که به نوعی بخشی از نیازهای اصلی برای حضور در میدان های نبرد قرن بیست و یکم است نشان دهنده بروز برخی تغییرات در تفکر نظامیان و سیاسیون انگلیسی است. در عین حال پیش بینی شده که با این سرمایه گذاری 4 ساله، در هر سال 10 هزار شغل جدید در این کشور ایجاد شود که برای شرایط فعلی انگلیس با توجه به شرایط پس از خروج از اتحادیه اروپا و بحران ویروس کرونا می تواند خبر خوبی باشد.

نیروی زمینی انگلستان ؛ همچنان مشکلات ادامه دارد

یکی از مسائلی که همچنان موجب نوعی نگرانی و حتی اعتراض برخی از کارشناسان و حتی نظامیان انگلیسی شده عدم توجه کافی به نیروی زمینی این کشور و بحث نبود نیروی انسانی رزمی کافی خصوصا در بخش زمینی است. در سالهای بخش هایی مثل رسته پیاده نظام و زرهی در نیروی زمینی انگلستان با کاهش شدید نیرو و تجهیزات رو به رو شده اند تا جایی که برخی حتی صحبت از کنار گذاشتن تانک های اصلی میدان نبرد در ارتش انگلستان کرده اند. کاهش سربازان در نیروی زمینی و نیروهای تفنگدار دریایی نیز از دیگر مواردی است که باعث نگرانی در این کشور شده و در نقشه جدید دفاعی نیز هنوز به آنها پاسخی داده نشده است.

بوریس جانسون در خصوص آینده دفاعی این کشور، صحبت از سربازانی با سطح بالای آموزش و داشتن قابلیت عملیات شبکه محور کرده ولی هنوز صحبتی در خصوص پاسخ به نیاز برای افزایش تعداد نیروها نشده است. در حوزه زرهی نیز بحث بین ارتقاء مجدد تانک های چلنجر ، خرید تانک از آلمان ، توسعه یک طرح بومی یا به طور کلی کنار گذاشتن تانک ها مطرح است اما هنوز در این بخش نیز تصمیمی گرفته نشده . در عین حال دولت انگلیس اعلام کرده که رسیدن به بودجه مورد نظر، نیازمند کاهش و قطع بودجه در برخی از بخش های دیگر دفاعی است که کارشناسان احتمال می دهند این بخش ها عمدتا در نیروی زمینی باشد.

تانک چلنجر ارتش انگلیس

در هر صورت باید گفت انگلستان بعد از سالها کاهش بودجه و اندازه نیروهای مسلح خود و البته به نوعی نا امیدی از برخی متحدان کلیدی در پروژه های کلیدی مثل آمریکا بابت قراردادهایی چون اف 35 تصمیم گرفته که توان نظامی خود را با تکیه بر ظرفیت های داخلی و بی نیازی به هزینه کردهای میلیارد دلاری با خرید از سایر کشورهای دوست و متحد همچون ایالات متحده بازسازی کند. با طرح فعلی به نظر می رسد نیروی دریایی این کشور کمی از شرایط فعلی خارج شده و بتواند حداقل در بین کشورهای اروپایی به عنوان یک قدرت منطقه ای عرض اندام کند. البته تجربه نشان داده که با تغییر دولت ها برخی از پروژه ها و هزینه های دفاعی به طور کلی متوقف شده ولی به نظر می رسد انگلیسی ها به سبک گذشتگان خود بازگشته و سعی در بدل شدن به یک قدرت جدید خودکفا در حوزه دفاعی دارند؛ اتفاق مهمی که تحلیل ها درباره همکاری های نظامی در غرب را دچار تغییرات مهمی خواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • IR ۰۰:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    6 3
    شاید هم این استعمارگر متوجه شده ، با توجه به قدرت تخریب کرونا باید در نوع تسلیحات سخت و نرم بازنگری شود .
    • IR ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      11 2
      مسیر جهان به سرعت در حال تعقیر ... آینده از آن کشورهایی است که قدرت نظامی و دفاعی برتر دارند
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      3 1
      تعقیر دقیقا یعنی چی؟؟؟؟؟؟؟؟ خواهشا املا رو دقت کنید
    • IR ۱۶:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      4 1
      یعنی اینکه جهان به سمت نظامی گرمی میرود ، یعنی باید قوی و قدرتمند باشی برای بقا ، ضعیف محکوم به فنا و نابودی است
  • قمپزیسیون IR ۰۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    34 19
    ما اسرائیل را از صحنه روزگار محو میکنیم
    • IR ۰۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      22 12
      طرفدارانش (منفی ها) در ایران را هم از صفحه روزگار محو میکنیم
    • دیده بان IR ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      14 4
      انگل ستان خبیث ، یار دیرینه و رفیق گرمابه وگلستان آمریکای تروریست !
    • ایران IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      2 6
      برو دوغت بنوش
  • IR ۰۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    10 3
    روباه پیر
  • CA ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    1 11
    واقعا متاسفم با این طرز تفکر
    • US ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      1 5
      دقیقا، عامل اصلی این اتفاق فشار آمریکا به اعضای ناتو برای افزایش بودجه نظامیشون و همینطور افزایش تمرکز آمریکا بر منطقه جنوب شرقی آسیا برای مقابله با چین هست، در نتیجه آمریکا این پیام رو به اروپا داده که برای مقابله با روسیه باید پول بیشتری برای امور دفاعی اختصاص بدهند، در واقع نوعی تقسیم کار بین غربی ها در حال شکل گرفتن هست.
  • خلیج پارس iran IR ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    11 3
    دنیا قانون جنگل حکم فرماست ضعیف محکوم به فنا و نابودی است .. تنها راه بقای هر ملتی قدرتمند شدن است ... همین نکته و تصمیمات جدید کشور انگل استان باید تلنگر و زنگ بیدار باشی باشد برای برخی خفتگان وطنی که به دنبال مذاکره با غرب و تضعیف و تسلیم دستاوردهای ارزشمند بنیه نظامی و دفاعی میهن عزیزمان ایران هستند ! تنها راه بقا قوی شدن است و بس ! قوی شو ایرانم گر راحت جهان طلبی که ضعیف پامال است ، پاینده ایران ..
  • IR ۰۲:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    10 11
    مشرق اسم این کشور در اصل بریتانیاس اینقدر نگو انگلیس
  • IR ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    8 3
    باید دید دوباره کفتار پیر انگل استان چه اهداف شومی در سر دارد که در چنین شرایطی هزینه سنگین نظامی خودش رو این چنین افزایش داده ! قطعا" بخش عمده ای از این هزینه ها رو از گاوهای شیرده شیوخ مرتجع منطقه خواهند گرفت ... انگلیس هر جایی پا بگذارد به تنش و اختلافات دامن می‌زند سیاست معروف و کهنه انگلیسی هاست که میگه تفرقه بیانداز و حکومت کن !
  • ناصر IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    3 9
    چقدر نادانید اخه..
  • مغزمتفکر IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    8 1
    آواکس.اواکس اوجب واجبات است
    • IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      7 0
      دمت گرم.
    • علی IR ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      1 2
      عجب
  • ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    6 0
    وقتی کشوری علم وتکنولوژی خود را به روز رسانی کرده باشد حتی اگر زمانی بدلایل مالی یا هر دلیل دیگری عقب بماند در مدت کوتاهی می تواند فاصله خود با دیگران را جبران کند مهم این است که سرمایه گذاری اصلی روی نیروی انسانی باشد
  • داشتن معدن طلا و خوابیدن در رختخواب پر قو IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    4 3
    انگلیس به دنبال جانمایی خود در خاورمیانه است چرا که این کشور خروج آمریکا را از منطقه بخوبی درک کرده است و کجا بهتر از کشورهای ضعیف و پولدار جنوب خلیج فارس
  • احسان معتمدی IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    4 4
    بنظرم تحقیقات نظامی کشور ما فوق العاده است هم در ارتش و هم در سپاه باعث مسرت و خرسندی است بنظرم در همه زمینه های مختلف که دولت بخاطر زیر نظر بودن تحقیقاتش با جاسوسی و خرابکاری مواجه است لازم است سپاه تحقیقات کند و مستقل عمل کند که پیشرفت کشور با تعلیق های این آقایان نابود نشود
  • CA ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    0 3
    همه باید تسلیحات خودشونو مجانی بدن به بریتانیا/خخخخ
  • IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
    3 5
    بعد جنگ جهانی وظیفه حمایت از منافع انگلیس به عهده آمریکا افتاد تا با لشگرکشی هایش منافع انگلیس را هم تامین کند اینکه امروز انگلیس خود دست به کار شده و در حال تدارک دیدن یک نیروی دریای قدرتمند و اقیانوسیه نشان دهنده اینه که بوی نعش آمریکا بلند شده و انگلیسی ها درک کردند که آمریکایی ها حالا کم کم مجبور به بازگشت به خاک خود هستند و انگلیس می خواهد جای آمریکا را بگیرد تا حالا آمریکا گاوها را می دوشید حالا پستان های گاوهای شیرده چشم انگلیسی ها را گرفته این ها نشانه فروپاشی آمریکاست .
    • IR ۲۳:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
      1 3
      درود بر شما ... دقیقا"... کاملا" موافقم .. شیر گاوهای شیرده منطقه برای استعمار پیر وسوسه کننده است ..
  • DE ۲۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    0 3
    ارتش انگلیس هم متوجه بدعهدی آمریکا شد اما برخی در داخل هنوز امیدوارند/ عاشقان کوی تو همه واچرتیدند - من بیچاره دارم چرت زنان میآیم. فقط شفا بژن به رگ حال کن با بَفا وقتی اومدی تو چُرت بودم متوژه نشدم وقتی رفتی خواب بودم نفهمیدم بیدار شدم برم دشت به آب دیدم کفشهام نیشن فهیدم تو اینژا بودی. فقط شلامتی
  • مهدی IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۶
    1 0
    اصلا از افول انگلستان ناراحت نیستم این کشور ظلم های زیادی را در طول تاریخ بر علیه بسیاری از کشورها روا داشته صابون انگلیسی ها به تن همه خورده اما حالا نوبت خودشونه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس