کد خبر 1098537
تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۹
چرا مانع ازدواج 14 میلیون دختر و پسر شده‌ایم؟/ 33درصد کاهش ازدواج تنها در طی 7سال!

طبق آخرین سرشماری ایران در سال 95، بیش از 13 میلیون 800 هزار دختر و پسر 15 تا 39 ساله در ایران وجود دارند که آماده‌ی ازدواج می‌باشند ولی هنوز مجرد هستند و نمی‌توانند ازدواج کنند.

به گزارش مشرق، ازدواج پایه و اساس رشد مطلوب جمعیت یک کشور و عامل اصلی کاهش تعرضات و جرائم فرهنگی- اجتماعی و تامین کننده امنیت و آرامش در یک جامعه است. به عبارت دیگر هر چه کیفیت و کمّیت ازدواج مطلوب­تر باشد، نیل به موارد فوق امکان‌پذیرتر خواهد بود. در جامعه ایران نیز نگاه دینی و عرفی مردم نسبت به مقوله ازدواج، حاکی از اهمیت ویژه این موضوع برای مردم است.

امّا وضعیت تعداد ازدواج در کشور، آن طور که باید مناسب نیست و طی سالیان اخیر روندی کاهشی داشته است. همچنین تعداد ازدواج‌های صورت گرفته با تعداد افرادی که آماده ازدواج هستند تناسب ندارد.

بیشتر بخوانید

خانواده ۱۸۰ نفری در هند؛ مردی که ۹۴ فرزند دارد

در این نوشتار سعی بر آن است که با استفاده از آمارهای رسمی موجود، وضعیت کمّی ازدواج در کشور مورد بررسی قرار گیرد.

الف) تعداد ازدواج در کشور، روندی کاهشی دارد

طبق آمار منتشر شده توسط دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور، تعداد ازدواج در ایران از سال 92 تا 98 به شرح ذیل است:

با توجه به آمار مندرج در جدول [1]  در چند سال اخیر روند تعداد ازدواج در ایران کاهشی بوده و همانطور که در نمودار [1] نیز پیداست، نرخ رشد تعداد ازدواج در این چند سال منفی است.

با مراجعه به جدول [1] می‎توان ملاحضه کرد که در سال 1398، تعداد 530225 مورد ازدواج در کشور رخ داده است که این میزان نسبت به تعداد ازدواج سال 97، با 9.6% کاهش مواجه بوده است. از سال 92 تا 98 طی یک بازه 7 ساله، تعداد ازدواج‌ها در کشور 33% کاهش داشته است.

علی‏‌رغم افزایش جمعیت کشور در چند سال اخیر و به تبع آن افزایش افرادی که شرایط و توانایی ازدواج را دارند، به جای آنکه کشور در تعداد ازدواج یک شیب صعودی را تجربه کند، متأسفانه تعداد ازدواج‌ها در کشور به صورت قابل تأملی کاهش پیدا کرده‌ است.

ب) تعداد افراد مجرد و آماده‌ی ازدواج قابل تأمل است.

ایران در سال 1395( 2016 و اوایل 2017) حدود 80 میلیون نفر جمعیت داشته است و آخرین سرشماری کشور نیز در همین سال بوده است. طبق سرشماری سال 95 وضعیت زناشویی مردان و زنان ایرانی به ترتیب در جداول [2] و [3] آمده  است:

همانگونه که از جدول [2] مشخص است جمعیت مردانی که هنوز ازدواج نکرده‌‏اند بیش از 11 میلیون و 500 هزار نفر می‌باشد. با احتساب آن دو گروه دیگر، یعنی افرادی که همسرشان فوت کرده است و افرادی که طلاق گرفته‌اند، آمار مردان مجرد بیش از 12 میلیون و 285 هزار نفر محاسبه می‌شود.
جمعیت افرادی که مجرد هستند از سه گروه تشکیل شده است: گروه اول افرادی‌ می‌باشند که حتی یک بار هم ازدواج نکرده‌اند، گروه دوم کسانی هستند که همسر آنها فوت کرده است و گروه سوم اشخاصی می‌باشند که طلاق گرفته‌اند.

مطابق با جدول [3]، بیش از 8 میلیون و 600 هزار نفر از زنان ایران هرگز ازدواج نکرده‏اند و با احتساب تعداد زنان بیوه و مطلقه، آمار زنان مجرد بیش از 11 میلیون 700 هزار نفر محاسبه می‏شود.

در این میان بیش از 8 میلیون و 400 هزار نفر از جمعیت مردانِ هرگز ازدواج نکرده‌ در سنین 15 تا 39 سال قرار دارند. به عبارت دیگر چیزی حدود 73% از جمعیت کلّ مجردهای مرد در این بازه‌ی سنّی قرار دارند. همچنین بیش از 5 میلیون و 400 هزار نفر از جمعیت زنان هرگز ازدواج نکرده نیز در سنین 15 تا 39  سال قرار دارند. یعنی بیش از  63% از جمعیت کل زنان مجرد در این بازه سنّی قرار دارند.

بنابراین طبق آخرین سرشماری ایران در سال 95، بیش از 13 میلیون 800 هزار دختر و پسر 15 تا 39 ساله در ایران وجود دارند که آماده‌ی ازدواج می‌باشند ولی هنوز مجرد هستند و نمی‌توانند ازدواج کنند. با توجه به افزایش جمعیّت آماده ازدواجِ کنونی ایران نسبت به سال 95 و از طرفی بیشتر شدن موانع ازدواج، به احتمال فراوان جمعیت مجردها فزونی یافته است.

کاهش چشمگیر تعداد ازدواج‌ها و افزایش بی حد و حصر تعداد مجردها لطمات سختی در حوزه‏ی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به کشور وراد کرده است که برای حل این چالش بزرگ بایددر تمامی حوزه‏‌ها اقدامی متناسب با حلِ صحیح موضوع صورت گیرد.

اولویت آن است که در دو حوزه‌ی اجرای قانون در زمینه‌ی ازدواج و نگرش خانواده‌ها و جوان‌ها نسبت به مقوله ازدواج اقدامی عاجل صورت گیرد.

سخت گرفتن ازدواج توسط خانواده‌ها در تمامی مراحل آن یکی از اصلی‌ترین موانع متأهل شدن مجردها است و تا وقتی چنین نگاهی در این مسئله حاکم باشد و اصلاح نگردد، تعداد ازدواج‌ها افزایش نمی‌یابد.

در حال حاضر و در حوزه‌ی اجرای قانون نیز باید به یک قانون مهم اشاره کرد. مجلس شورای اسلامی در سال 1384 قانونی  تحت عنوان قانون " تسهیل ازدواج جوانان" تصویب کرد. قانونی که می‏تواند بسیاری از مشکلات ازدواج را از سر راه مجردها بردارد. تقریباً 15 سال از زمان تصویب این قانون سرنوشت‏ساز می‏گذرد، بدون آنکه کوچک‌ترین اقدامی در جهت اجرای آن صورت گرفته باشد!

نه دولت‏های مختلف برای اجرای این قانون بسیار مهم و تعیین کننده اقدامی صورت داده‏‌اند نه مجلس‌ به صورت جدی در این ماجرا ورود کرده‌است و نه حنی مردم در این چند سال از وجود چنین قانونی مطلع بوده‌‏اند که برای اجرای آن از مجلس و دولت مطالبه کنند.

با توجه به انفعال دوره‏‌های مختلف مجلس‏ در حوزه نظارت و پیگیری اجرای این قانون از دولت‌ها، انتظار می‌رود یکی از مطالبات جدی مردم و رسانه‌ها از مجلس یازدهم پیگیری اجرای قانون تسهیل ازدواج جوانان باشد. اتفاقی که باعث برطرف شدن مشکلات بر سر راه ازدواج جوانان می‌شود.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 32
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 24
  • IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    46 4
    متاسفانه علاوه بر گرانی و بیکاری و حضور زنان در بازار کار و غصب مشاغل مردان، اکثر زنان و دختران بخاطر حضور بیش از حد در جامعه و درگیری های فکری مثل چشم هم چشمی و حسادت و خودخوری و... دچار نوعی سرد مزاجی و بی رغبتی به مسائل زناشویی شدند...
    • IR ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
      26 2
      ما جوانان درس خوانده ی به قول اقایون مکتبی سنگ زیرین اسیاب آقا زاده هایی هستیم که هیچگاه در زندگی سختی هایی که برای ما رخ داده را ندیدند و نخواهند دید . فقط شکایت خود را به درگاه خدایی می بریم که در برابر دزدی ها و بی تفاوتی مسولان نژادپرست اصلاح طلب سکوت کرده
  • هیچکس IR ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    42 4
    چرا نمیفهمید خود مراسم ازدواج بخش کوچکی از مشکل است اصل مشکل بعد از ازدواج و مشکلات آن است مسکن ،اشتغال ، مخارج زندگی و..... تا نفهمی چیزی درست نمیشه که بدتر هم میشه چند سال دیگه دوباره آمار میدین تداد مجردها شده ۲۰ میلیون
  • IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    19 23
    برنامه ی صهیونیسم جهانی برای از بین بردن نهاد خانواده و ترویج حرام زادگی در جهان، در ایران به وسیله ی جبهه یاصلاحات به شدت در حال پیگری و اجراست! کار به جایی رسیده که یه مقام دولتی ترویج همجنس گرایی میکنه. تا تهش رو بخونین که چه خبره!!
  • IR ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    3 12
    خوب چون خیلی از خانواده ها مهاجرن و کسی نمیشناسدشون
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    15 5
    چون کسی جوون ها رو برای ازدواج به هم معرفی نمی کنه چون ازدواج هم شده پارتی بازی
  • IR ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    16 1
    منم جز اون هشتصد هزار نفری 30تا34 هستم که هرگز ازدواج نکرده ام دلایلش هم که زیاده،و مجرد قطعی خواهم شد، موفق و موید و مستدام باشید.
  • IN ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    3 13
    دولت به فکره متأهلان باشه بهتره مجردان خودشون میدونن چیکار کنن. فکر کنم درآمد محضرا اومده پائین
  • IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    20 9
    قانون مسخره مهریه و حق طلاق فقط با مرد را بردارید نه تنها این مشگل حل میشود بسیاری از شوهر کشیها و جنایات هم حل میشود .. علت دترس از ازدواجثخود شما هستید دادا
  • IR ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    10 8
    سنی ازدواج دخترا باید از 25سال و سن پسر 27سال حساب کنن.15سال کلاس نهم یا دهمن!
    • IR ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
      0 8
      یعنی چه ؟! مگه ازدواج مشروط به مراحل عالی عرفانیه ؟ هر نوجوانی به محض بلوغ ، حق ارضای مشروع داره ، و اون هم راهی غیر از ازدواج نداره .
  • 56 IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    42 10
    اینای ک ازدواج کردن مث سگ پشیمونن بیکاری ، بی پولی ، گرونی ، ... همش ندارم از کجا بیارم زن و بچه هامون اوغده ای شدن و ما شرمنده
    • IR ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
      6 8
      عقده
  • ناشناس IR ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    11 3
    خدا لعنت کنه کرونا رو بخاطر ویروس لعنتی خواهر شوهرم تو خونه مونده یکی یکی جواب رد میده خواستگاراشو
    • IR ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
      2 0
      اتفاقا کرونا بهانه ی مناسبیه برای حذف مخارج غیرضرور ؛ چرا که عذر درستی دارن برای نگرفتن مراسم . پیامبر صلی الله علیه و آله با حتی یاددادن چند سوره قرآن از طرف مرد به زن ، ازدواجشون رو راه می انداخت
  • IR ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    15 3
    من که علی رغم همه محسنات ظاهری و باطنی از نظر خنگول ها مجرد قطعی محسوب میشم چون 41 سالمه!
    • IR ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
      0 0
      انسان های قانع و بساز توی زندگی در نمی مونن
    • کریم کریمی IR ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
      0 0
      احسنت
  • IR ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    17 14
    خوب ازدواج کنند کسی جلوشونو نگرفته. دختر پسرا انتظار دارن از اول زندگی همه چیز داشته باشن.دو تا فیلم لاکچری میبینن فکر میکنن دنیا اونا هم باید این باشه. باید با حداقل ها شروع کنن و دوتایی برای زندگی بهتر تلاش کنند راهی جز این ندارن
  • Reza.kh IR ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    3 0
    دولت باید بصورت کلان کمک کند تا زمانی که مشکلات مالی ازدواج حل نشود اوضاع هر سال بدتر میشود جوان امروز برای خرج خودش مانده حالا چه برسه به ازدواج وتولید مثل بر باعث وبانی این شرایط لعنت
  • IR ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    0 1
    مردا و خانواده هاشون خیلی پرتوقع اند من انواع و اقسام دوست تو طبقات مختلف اجتماعی دارم میلیاردر و فقیر جالبه که قشر ضعیف میخواست همیشه منو واسطه کنه که برا برادرشون برم دنبال اون دخترای پولدار منم رابطمو با همشون قطع کردم چون همچین ادمایی عقل و شعور ندارن از نظر من
  • حامد حقیقت IR ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    0 2
    این اتفاقاتی که الآن شاهدشیم از اوایل دهه 70 کلید خورد، زمانی که دولت لیبرال سر کار اومد...
  • IR ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    2 7
    از حضرت زهرا و حضرت علی یاد بگیریم که با قناعت زندگی کردند و عاشق هم بودند و فرزندانی نمونه در تاریخ تربیت کردند. همه چیز که وظیفه دولت ها نیست‌ پس انسان خودش در قبال خودش وظیفه و تکلیف نداره؟! من هم جوانم و با مهریه کم و توقع بسیار پایین ازدواج کردم. همسرم هم زحمت کش و مهربانه. زوج ها باید با هم بسازند و اطرافیان هم دخالت نکنند.
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    6 2
    واقعا فساد تو جامعه بیداد میکنه و اینهمه زندگی که بخاطر ورود نفر سومی از هم پاشیده میشه همش دلیلش همین دیر ازدواج کردنه کاش حل بشه
  • IR ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    8 5
    خیلی خوبه آدم زود ازدواج کنه و کنار کسی که دوسش دازه زندگی کنه قطعا مشکلات زندگی چه مالی چه غیر مالی با ۲نفر راحتتر و سریعتر حل میشه تا با ۱نفر
    • IR ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
      0 1
      خیر. اولا تجربه خلاف حرف شما را ثابت می کند. ثانیا رفع مشملات مالی و دادن نفقه فقط بر عهده مرد است.
  • AU ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    3 0
    مردان ازدواج نمی‌کنند چون نمی‌خواهند به زندان بروند.
  • AU ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    2 0
    مردان ازدواج نمی‌کنند چون نمی‌خواهند به زندان بروند.
  • SE ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    2 0
    چه جالب یعنی مردهای جدا شده کمتر از زنهای جدا شده دوباره ازدواج کرده اند (شاید هم چند باره)
  • بازنشسته IR ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    3 0
    باید برنامه ای برای تامین خانواده ها درنطر گرفته بشه وهمینطور مسکن استجاری دولتی تا باحداقلها بتونن زندگی راشروع کنن
  • علیرضامحمودی IR ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۳
    4 1
    سلام دوتافرزند30و27ساله دارم بیکارهستم وخودم بازنشسته با2میلیون حقوق
  • سلمان IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۴
    6 0
    ببخشید وقتی اینهمه قیمتا سر به هوا کشیده و الان همه شوهر خونه دار و ماشین دار می خوان و با این حقوقای و سکه ی ۱۰ میلیون تومانی اخه کدوم جوون خری میره ازدواج کنه مگه اینکه باباش پولدار باشه بتونه یه کاری برای خانوادش بکنه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس