پس از گذشت 6 سال از شیوع وبا در هائیتی که به مرگ 9 هزار و ابتلای 770 هزار شهروند در این کشور فقیر انجامید، سخنگوی بان‌کی‌مون مسئولیت آن را پذیرفت.

سرویس جهان مشرق- شیوع ناگهانی وبا در سال 2010 میلادی کشور هائیتی را درنوردید. حالا پس از 6 سال و در آخرین ماه‌های مسئولیت بان‌کی مون در رأس دبیرخانه سازمان ملل و شورای امنیت، سخنگوی وی مسئولیت سازمان ملل را در این زمینه پذیرفت.
 
{$sepehr_media_1723782_400_300}

 
چه کسی پاسخگوی مرگ هزارن تن در هائیتی خواهد بود؟
گزارش افشاگرانه فیلیپ اَلستن به دبیر کل سازمان ملل را در اینجا بخوانید
 
به گزارش دیلی‌اکسپرس «فرحان حق» گفت:«سازمان ملل طی بررسی‌های سال گذشته قانع شده است باید اقدامی در زمینه نقش خود در شیوع اولیه وبا و صدماتی که به بیماران وارد شده، انجام دهد».
 
پیش از این بسیاری از محققان عامل اولیه را ورود بیماری از طریق نیروهای حافظ صلحی دانستند که از نپال به این کشور منتقل شده بودند. پژوهش «مرکز آمریکاییِ پیش‌گیری و پایش بیماری» در سال 2011 میلادی این فرضیه را با توجه به همه‌‌گیربودنِ وبا در نپال محتمل‌ترین عامل مرگ شهروندان هائیتی‌ دانسته بود.
 
نیروهای حافظ صلح سازمان ملل بدون توجه به ملاحظات بهداشتی پس از ورود به هائیتی در کنار یک رودخانه مستقر شدند که فاضلاب این پایگاه در رودخانه ریخته می‌شد.
 
حقوق‌دانان حامی حقوق بشر شکوائیه‌ای را با توجه به مستندات علیه سازمان ملل تنظیم کردند اما دادگاه آمریکایی، سازمان ملل را مصون از پیگیری قضایی دانست. اگر چه بعید است مجدداً به این شکایت رسیدگی شود، اما بئاتریس لیندسترم پذیرش مسئولیت از سوی دبیر کل را به عنوان اولین قدم در این زمینه مثبت ارزیابی می‌کند.
 
 
حقوق‌دانان می‌گویند بی‌توجهی به ساده‌ترین اصول بهداشتی توسط صلح‌بانان سازمان ملل در این کشور فقیرِ حوزه کارائیب از موارد نقض حقوق بشر است
 
لیندستروم از حقوق‌دانانی است که شکایت علیه نقض حقوق بشر در هائیتی را پیگیری می‌‌کند. او می‌گوید:«تا کنون سازمان ملل از صحبت‌کردن پیرامون نقش خود در شیوع وبا خودداری می‌کرد. البته هنوز خیلی با عذرخواهی رسمی فاصله داریم». باید منتظر ماند که آیا سازمان ملل شرایط رسیدگی به جرائم مسئولان ذیربط را فراهم می‌نماید یا افکار عمومی منفی جهانی را به جان می‌خرد.
 
 منبع