سفر نایب رییس مجلس آلمان به ایران اگرچه دارای ابهامات بسیاری است ولی با توجه به اذعان مهمان آلمانی، ژرمن‌ها به دنبال ارتباط گیری با هنرمندان، اصلاح‌طلبان، اقلیت‌های مذهبی و نیروهای برانداز برای پیش‌برد اهداف امنیتی - سیاسی خود در داخل جمهوری اسلامی ایران هستند.

گروه سیاسی مشرق - سفر هیئت آلمانی که در راس آن «کلودیا روت» عضو حزب سبز‌ها و نایب‌ رییس مجلس آلمان قرار داشت با ابهامات بسیاری پایان یافت. اما حواشی این سفر با توجه به گزارشی مغرضانه‌ای که وی از ایران تهیه کرده است، گویی تمامی ندارد.

روت در ایران با برخی از مقامات ایرانی دیدار کرد و دیداری نیز با محمدرضا عارف داشت و بعد از یک سفر پنج روزه به کشورش بازگشت. اما سخنانی که وی پس از بازگشت به آلمان ابراز داشته نشان دهنده نوع نگاه و اهداف سفر وی به ایران بود.

کلودیا روت که با بخش فارسی دویچه وله گفتگو کرده، آشکارا هدف سفر پنج روزه هیئت آلمانی به ایران را رصد فضای سیاسی داخلی ایران از نزدیک عنوان کرده و گفته است: «می‌خواستیم با وضعیت دو جناح سیاسی اصلاح‌طلب و اصول‌گرا در ایران آشنا شویم.»

وی در ادامه گزارشی از سفر خود به ایران ارائه می‌کند و با اشاره به دیدارهایی که انجام داده از اهداف برگزاری این دیدارها سخن می‌گوید. روت در این باره می‌گوید: «در این سفر برای ما بسیار اهمیت داشت که علاوه بر مقامات رسمی ایران با نمایندگان جامعه مدنی کشور هم ملاقات کنیم. با نمایندگان کلیمیان و رئیس جامعه یهودیان در تهران صحبت کردیم و از کنیسه و بیمارستان یهودیان بازدید کردیم. همچنین با نمایندگان اقلیت​های دینی ارمنی، آشوری و زرتشتیان که در ایران به رسمیت شناخته شده​اند نیز دیدار داشتیم. گرچه ما با نمایندگان بهایی​ نتوانستیم ملاقات کنیم، اما موضوع بهائی​ها را هم عنوان کردیم چون آن‌ها به شدت تحت فشار قرار گرفته​ و تحقیر می​شوند. در ادامه من با تعدادای ازهنرمندان ایرانی و با دانشجویان و استادان دانشگاه تهران دیدار داشتم. با شهردار تبریز، استاندار آذربایجان شرقی و با فعالان زیست‌محیطی هم ملاقات کردم[1]

وی ادامه داده است: « در میان سیاست​مداران با علی لاریجانی، رئیس مجلس، شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست هم دیدار داشتم. نهایتا با محمدرضا عارف هم ملاقات کردم که گفت که اصلاح‌طلبان برای انتخابات مجلس به‌صورت متحد وارد صحنه خواهند شد.»

روت به وضوح اصلی‌ترین هدف سفرش به ایران را حمایت از اصلاح طلبان مطرح می‌کند که از نظر وی مورد انتقاد نمایندگان اصولگرا قرار گرفته است. وی که در همین زمینه با محمدرضا عارف دیداری داشته است، بیان می‌کند: «در موضوع مربوط به حقوق بشر، پشتیبانی از اصلاح‌طلبان و ملاقات با نمایندگان جامعه مدنی برخی از نمایندگان اصول​گرا اعتراض کردند.»

وی در مورد پشتیبانی از اصلاح‌طلبان با اشاره به دیدار با عارف بیان می‌کند: « آقای عارف از من دعوت کردند. من بسیار خوشحال هستم که این سفر را انجام دادم. گرچه بحث‌​ها و مجادلات زیادی هم بر سر این سفر وجود دارد. ایران جامعه جوان و باسوادی دارد و ما باید از کسانی​که خواستار اصلاحات هستند و قصد دارند از انزوا خارج شوند و بایکوت را بشکنند، پشتیبانی کنیم به جای این‌که دیوار بسازیم

روت که علاقه شدیدی به پشتیبانی از اصلاح‌طلبان نشان می دهد، در این باره هدف نهایی حزب سبز آلمان برای پشتیبانی از این جریان سیاسی را تصمیمی جدی قلمداد می‌کند و با طرح پرسشی محوری که حاکی از برنامه ژرمن‌ها برای اصلاح‌طلبان است می‌گوید: «پرسش مهم این است که آیا ما انزاو و بایکوت ایران را می​خواهیم یا این‌که باید نشان داد که ما از کسانی که ایرانی دیگر می​خواهند بسازند، پشتیبانی می​کنیم. انزوا و بایکوت به چه کسی کمک می​کند، جز نیروهای اصول‌گرا در این کشور؟»

از جمله دیگر مواردی که روت بدان توجه داشته فضای سیاسی حاکم در ایران است که وی رصد این فضا را یکی از اهداف سفر به ایران بر می شمارد.

این عضو حزب سبزهای المان در این باره در مصاحبه با دویچه وله می‌گوید: « ما متوجه شدیم که نیروهای امنیتی همه جا حضور دارند و گفت‌وگو و ملاقات​هایی که در نظر داشتیم انجام نگرفت. با فعالان حقوق بشری نتوانستیم دیدار کنیم. ترس و کنترل شدیدی حاکم بود.»

به نظر می رسد شناختی که روت از جناح‌های مختلف سیاسی در کشور دارد و همچنین اهداف آلمان‌ها برای پشتیبانی از اصلاح‌طلبان سبب شده که سفر وی به ایران برنامه ریزی و اجرا شود. از این لحاظ سفر روت به ایران حاوی پیامی برای اصلاح طلبان است که بیان می‌دارد که آلمان‌ها به طور جدی حمایت از نیروهای برانداز را در برنامه خود دارند.

حزب سبز آلمان که پیشنیه سیاهی در طرفداری از جریان‌های ساختارشکن در ایران دارد، پیش از این‌ها نیز با برگزاری کنفرانس جنجالی برلین و همچنین پشتیبانی از فتنه‌گران نشان داده است که سعی دارد نقش جدی را در سیاست داخلی ایران بنابر برنامه خاصی ایفا کند.

کلودیا روت حتی در گفتگو با سایت ضدانقلاب رادیو فردا از اینکه نتوانسته با سران فتنه دیدار داشته باشد، انتقاد کرده و فضای سیاسی ایران را فضای امنیتی و در کنترل شدید قلمداد کرده است.

با این اوصاف آلمان در این زمینه وظیفه خاصی برای حمایت از جریان های ساختار شکن از جمله اصلاح‌طلبان برای خود تعریف کرده است و سفر روت به ایران پرده ای اول این سناریوی آلمانی بود.

پیش از این مشرق در قالب گزارشی به اهداف سفر نماینده حزب سبز آلمان به ایران اشاره کرده بود.[2]


[1] - http://www.dw.de/نایبرئیس-مجلس-آلمان-در-ایران-ترس-و-کنترل-شدید-حاکم-بود/a-18219716

[2] -http://www.mashreghnews.ir/fa/news/384276