هاشمی رفسنجانی در مصاحبه با مجله اندیشه پویا، به خاطره‌ای اشاره کرده است که پیش‌تر وزیر امورخارجه اسبق دولت سابق دروغ بودن آن را در رسانه‌ها اعلام کرده بود.

گروه سیاسی مشرق - رسانه‌های مکتوب همواره نقش عمده‌ای در هدایت افکار عمومی و جریان‌سازی رسانه‌ای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامه‌ها، جایگاه ویژه‌ای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامه‌های متعلق به جریان اصلاح‌طلب می‌پردازد.
****

بعد از مدت‌ها، زمزمه‌های خبر از «اختلاف» در میان حزب کارگزاران سازندگی، رنگ واقعیت گرفت. محمد هاشمی برخلاف نظر برادرش و «رهبر معنوی» حزب کارگزاران سازندگی روی خوشی به «جبهه» سیاسی نشان نداد و گفتمان «حزبی» را بر «جبهه» سیاسی ترجیح می‌دهد. عضو سابق شورای مرکزی حزب کارگزاران در گفت‌وگو با روزنامه شرق خبر از «عدم اطلاع» حجت‌الاسلام هاشمی از تصمیم استعفایش داد تا فصل جدیدی از اختلافات و کدورت‌های فامیلی در خانواده هاشمی رفسنجانی باز شود و به تعبیر روزنامه آرمان «زنگ خطر جدی» در سیاست ورزی حزب کارگزاران سازندگی و شاید خانواده سیاسی رییس مجمع تشخیص مصلحت نواخته شود. از سوی دیگر روزنامه اعتماد خبر از آغاز کمیته انتخاباتی كميته انتخابات شوراي مشورتی خاتمی داد که وزرای دولت خاتمی در این کمیته حضور پررنگ و اثرگذاری را ایفا خواهند کرد.

روزنامه مردم‌سالاری

ارگان رسمی حزب مردم‌سالاری دوشنبه را با تیتر «همکاری آمریکا با ایران تنها راه مقابله با داعش است» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.

· جبهه یا حزب؛ مسئله این نیست!

روزنامه مردم‌سالاری در صفحه سیاسی خود به بررسی پیشنهاد تازه حجت‌الاسلام هاشمی رفسنجانی به جریان اصلاحات پرداخته است؛ احسان کيانی در سرمقاله این روزنامه در دو سطح خرد و کلان به ارزیابی امکان وقوعی پیشنهاد هاشمی می‌پردازد و در سطح کلان این موضوع نوشت «پيش‌نياز فعالیت سياسي يک جريان پذيرش رسمي آن از سوي حاکمیت است. بنابراين بايد گفت پيش از آن‌که تشکيل جبهه موحّد يا تأسيس احزاب جديد؛ مورد مناقشه باشد؛ بايد موانع و محدوديت‌هايي را که در سال‌هاي اخير براي ورود رسمي و بی حاشیه به قدرت به وجود آمده، مرتفع نمود. واقعیت آن است که باوجود تلاش‌هايي که برخي از بزرگان نظام براي گذار از شرايط استثنايي سال‌هاي اخير انجام داده‌اند، هنوز هم اين موانع پابرجاست. براي اين مسئله اصلاح‌طلبان بايد با واقع‌بيني و به‌دوراز علايق و پيش‌فرض‌هاي جناحي به آسيب‌شناسي فرآيند فعالیت‌های خود در ده‌ساله اخير بپردازند و با دقّت از اشتباهات گذشته خود درس‌آموزي کرده و متذکّر شوند چرا وقتی‌که قدرت اجرايي را در اختيار داشتند شورا و مجلس را از دست دادند؛ چطور موجب خلق سوم تير 1384 شدند؛ چگونه از مديريت فضاي ملتهب پس از 1388 ناتوان شدند و چرا هنگامی‌که برخي از اصلاح‌طلبان مي‌خواستند با مشارکت گسترده در نهمين انتخابات مجلس، فضاي ديگري را رقم بزنند، با انتخابات قهر کردند که امروز از فرستادن اعضاي خود به دولت موردحمایت خويش بازمانند؟»

روزنامه ابتکار

روزنامه ابتکار ‌دوشنبه را به تیترهای «مذاکرات تمدید نمی‌شود» و «اقدام عملی فقط توسط دولت» اختصاص داد؛ این روزنامه در صفحه اول خود به طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر در مجلس پرداخت و نوشت «نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در جريان رسيدگي به جزئيات طرح حمايت از آمران به معروف و ناهيان از منکر مقرر کردند که اقدام عملي در مورد امربه‌معروف و نهي از منکر تنها وظيفه دولت است. وکلاي ملت با تصويب ماده 3 طرح حمايت از آمران به معروف و ناهيان از منکر مصوب کردند که امربه‌معروف و نهي از منکر در اين قانون ناظر به رفتاري است که علني بوده و بدون تجسس مشخص باشد. اين ماده با 145 رأی موافق، 7 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع از مجموع 207 نماينده حاضر به تصويب رسيد. هم‌چنين بر اساس ماده 4 اين طرح که به تصويب نمايندگان رسيد، مراتب امربه‌معروف و نهي از منکر، قلبي، زباني، نوشتاري و اقدام عملي است که مراتب زباني و نوشتاري آن وظيفه آحاد مردم و دولت است و اقدام عملي آن تنها وظيفه دولت است مگر در مواردي که قانون به نحو ديگري تعيين کرده باشد. 153 رأی موافق، 6 رأی مخالف و 11 رأی ممتنع از مجموع 205 نماينده حاضر، اين ماده را به تصويب رساند. البته در جريان رسيدگي به ماده 4 پیشنهاد‌هایی مبني بر حذف کلمه قلبي، زباني و کلمه تنها مطرح شد که با مخالفت نمايندگان تصويب نشد.»

· در جست‌وجوی جانشین عزت

با نزدیک شدن روزهای پایانی دوره 5 ساله رياست عزت‌الله ضرغامي بر سازمان صداوسیما گمانه‌زنی جانشین ایشان در محافل سیاسی افزایش‌یافته است؛ گروه سیاسی ابتکار نیز به بررسی گزینه‌های احتمالی ریاست صداوسیما پرداخته است و معتقد است که مهم‌ترین گزینه‌های جانشینی ضرغامی 9 نفر می‌باشند و درباره آنان نوشت «عبدالرضا رحماني فضلي (معاون امور استان‌هاي صداوسیما در دوره لاريجاني و وزير فعلي کشور)، سيد محمد حسيني (رئيس حوزه رياست صداوسیما در دوره لاريجاني و وزير ارشاد دولت دهم)، غلامعلي حداد عادل (رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي و نماينده مجلس شوراي اسلامي)، علي دارابي (قائم‌مقام صداوسیما و معاونت سيماي دوره ضرغامي)، حسين محمدي (معاون سياسي صداوسیما در دوره لاريجاني و از اعضاي دفتر مقام معظم رهبري و مجمع تشخيص مصلحت نظام)، محمدحسين صفارهرندي (عضو شوراي سردبيري روزنامه کيهان و وزير ارشاد دولت نهم) و درنهایت علي‌اصغر پورمحمدي (رئيس سابق شبکه سوم سيما و قائم‌مقام وزارت ارشاد دولت دهم) 9 نفري هستند که نامشان تاکنون براي تکيه زدن بر صندلي رياست سازمان صداوسیما مطرح‌شده است. برخي از اين گزینه‌ها زود فراموش شدند و نام برخي هنوز هم براي تصدي اين سمت مطرح است. حسين محمدي و محمد سرافراز دوگزینه‌ای هستند که اين روزها نامشان بيشتر از بقيه شنيده مي‌شود. البته اين روزها نام علي‌اصغر پورمحمدي که زماني مدير شبکه سوم سيما بود هم سر زبان‌ها افتاده است. نبايد فراموش کرد که در زمان پايان رياست علي لاريجاني بر سازمان صداوسیما نيز اگرچه از گزينه‌هاي مختلفي براي رياست بر اين سازمان نام‌برده مي‌شد اما درنهایت صندلي رياست به ضرغامي رسيد که شايد در بين گزينه‌هاي احتمالي مدنظر کمتر گمانه‌زني مي‌شد نامش را ديد. بنابراين بعيد نيست که امسال هم جانشين ضرغامي از خارج از اين ليست بيايد.»

روزنامه اعتماد

روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد نیم تای بالای صفحه اول خود را به تیترهای «مأموریت انتخاباتی وزرای خاتمی» و «از وعده‌های تازه دولتی تا گلایه‌های صادراتی» اختصاص داده است.

· دستور انتخاباتی خاتمی به وزرایش

روزنامه اعتماد در صفحه اول خود به بازتاب تصمیم‌گیری سید محمد خاتمی و حامیانش درباره انتخابات آتی مجلس پرداخته است؛ مجتبی حسینی در یادداشت «مأموریت انتخاباتی وزرای خاتمی» ابتدا وضعیت کنونی اصلاحات را حاصل دوراندیشی و تک رأی خاتمی در دوره نهم مجلس می‌داند و سپس پیرامون راهبرد انتخاباتی اصلاحات نوشت «بنا بر اظهارات تعدادي از اعضاي اين شورا، راهبرد انتخاباتي اصلاح‌طلبان برگرفته از نسخه نجات‌بخش و امتحان پس داده انتخابات رياست‌جمهوري است. تنها تفاوت اصلاح‌طلبان پيش از انتخابات رياست‌جمهوري با اصلاح‌طلبان امروز در اين است كه بر ضريب اميدشان افزوده‌شده و همين اميد، بر تحرك و پويايي‌شان براي رسيدن به نقطه مطلوب و مطالبه معلوم افزوده است.» و سپس این‌گونه از اعضای کمیته انتخاباتی نزدیکان خاتمی یادکرد «نخستين گام عملي براي انتخابات مجلس دهم را برداشته باشند. بر اساس تصميم جمعي و موافقت سید محمد خاتمي، موسوي لاري را مسئول انتخاباتي استان‌ها و صفدر حسيني را مسئول هماهنگي با ساير اصلاح‌طلبان كرده‌اند. بر اساس اظهارات محسن رهامي، احمد پورنجاتي و آذر منصوري، تعيين مكانيزم حضور در انتخابات و تشخيص كانديداهاي مؤثر براي قرار دادن در فهرست انتخاباتي از مهم‌ترين مباحث موردبحث اعضاي شوراي هماهنگي اصلاحات در جلسه روز شنبه بوده است.» همچنین حجت‌الاسلام رهامی، عضو شورای مشورتی اصلاح‌طلبان درباره راهبرد این جریان سیاسی گفت «بر اساس اين راهبرد شوراي هماهنگي مانند انتخابات شوراي شهر تلاش خواهد كرد تا تصميمات درست و منطبق با مطالبات و دغدغه‌هاي احزاب اصلاح‌طلب، به فهرست واحد و مقتدري دست يابد. كميته انتخابات شوراي هماهنگي اصلاحات متشكل از 18 دبير كل احزاب اصلاح‌طلب است كه اين افراد با آقايان خاتمي، عارف و هاشمي رفسنجاني بر سر چگونگي رسيدن به فهرست واحد انتخاباتي هماهنگي‌هاي لازم را انجام خواهند داد. به‌هرحال طرح برنامه عملي براي انتخابات مجلس هنوز زود است اما از يك‌سو براي تحليل و پيگيري مسائل مربوط به آن و از سوي ديگر براي بررسي و موانعي كه بر سر راه داريم لازم است تا جلسات بيشتري براي رسيدن به استراتژي انتخاباتي صحيح برگزار شود.»

روزنامه شرق

روزنامه اصلاح‌طلب شرق تیتر صفحه اول خود را به «نامه وزیر کشور به رییس مجلس» و «چرایی جدایی از کارگزاران» اختصاص داد.

· چرایی جدایی از کارگزاران

بعد از مدت‌ها، زمزمه‌های خبر از «اختلاف» در میان حزب کارگزاران سازندگی، رنگ واقعیت گرفت. محمد هاشمی برخلاف نظر برادرش و «رهبر معنوی» حزب کارگزاران سازندگی روی خوشی به «جبهه» سیاسی ندارد و گفتمان «حزبی» را بر «جبهه» سیاسی ترجیح می‌دهد. روزنامه شرق در گفت‌وگو با این عضو سابق حزب درباره دلیل استعفای خود گفت «آنچه اخیر اتفاق افتاد و به استعفای من منجر شد، ترکیب «شورای مرکزی» جدید بود. بالاخره اشخاصی در این گروه الآن حضور دارند که از بدو تأسیس با کارگزاران نبوده‌اند و در برهه‌های منتقد کارگزاران بوده‌اند» وی سپس پیرامون آگاهی حجت‌الاسلام هاشمی درباره استعفای او گفت «نه من اصلاً با ایشان صحبت نکردم. ایشان حتماً از طریق رسانه‌ها مطلع شده‌اند»

روزنامه آرمان

این روزنامه اصلاح‌طلب با تیترهای اصلی «نامه‌های ماندگار در تاریخ» و «باد در بادبان توافق هست ای» رهسپار کیوسک مطبوعات کشور شد.

· تکرار تکذیب «خاطره گویی» هاشمی

حجت‌الاسلام هاشمی رفسنجانی در گفت‌وگو با ماهنامه اصلاح‌طلب اندیشه پویا از فشار سیاسی به متکی برای اعلام انگشت‌نگاری از آیت‌الله ری‌شهری سخن گفته بود. این بار نیز خاطره گویی هاشمی از سوی نزدیکان متکی تکذیب شد؛ به این نحو که متکی در سال 1390 یک‌بار به اظهارات خلاف واقع هاشمی پاسخ داده بود، وزیر امور خارجه دولت سابق در پاسخ به این خاطره سازی‌ها اظهار داشته بود «این‌جانب در مصاحبه‌ای در جده که خبر آن در تاریخ 16 مرداد 1387 منتشرشده، رفتار نامناسب با نماینده مقام معظم رهبری در جریان سفر به عربستان سعودی و همچنین رفتار ناشایست با زائران ایرانی را غیرقابل‌قبول خوانده و آن را تقبیح کردم افزود: در این خبر که صرفاً بخش مربوط به نماینده محترم رهبری آن در اظهارات اخیر برجسته گردیده است، هیچ صحبتی از بازرسی بدنی وی به میان نیامده است. منوچهر متکی بابیان اینکه هرگز به جناب آقای ری‌شهری نگفته است به خاطر فشار سیاسی چنین مصاحبه‌ای صورت گرفته و این ادعا خلاف حق و انصاف است، افزود: در تبعیت از سیره بزرگان دین، طی سالیان طولانی خدمت در نظام مقدس جمهوری اسلامی و در مسئولیت‌های مختلف هرگز دین خود را برای دنیای دیگران نفروخته‌ام.»

· بازار داغ نامه‌نگاری سیاسی

مطهره شفیعی در صفحه سیاسی خود به نامه‌نگاری‌های سیاسی در روزهای گذشته پرداخته است و از آنان به «نامه‌های تاریخی» تعبیر می‌کند و نوشت «نامه‌ها در تاریخ کشور به‌مثابه رمزگشاهایی برای آیندگان نیز هستند. چنانکه اکنون هم برخی با رجوع به نامه‌های بزرگان گذشته درصدد یافتن حقایقی برای امروزشان هستند. در این مقطع بازهم نامه نوشته می‌شود اما بدون تمبر و پاکت چون مخاطبان برای هم آشنا هستند و هر یک از طرفین بر طبل شفافیت می‌کوبند پس چرا باید محتوای این نامه‌ها پنهان بماند. نامه‌های سرگشاده می‌نویسند و شاید هم پیش از اینکه به اطلاع مخاطب اصلی برسد، با انتشار آن در سایت‌های خبری، دیگران زودتر ازآنچه نگاشته شده، اطلاع پیدا می‌کنند.» و سپس به بیان گزیده‌ای از نامه‌های علی مطهری، صادق زیباکلام و صادق خرازی اشاره می‌کند.

روزنامه ایران

روزنامه دولتی ایران با تیترهای اصلی «رکورد زنی در هوای سالم» و «اعلام جزئیات استخدام‌های دولتی» میهمان نگاه خوانندگانش بود.

· ناخرسندی رسانه جبهه پایداری از نحوه انتشار اخبار اسیدپاشی

روزنامه ایران در ستون «دیگه چه خبر» صفحه سیاسی خود به نسبت به رویه خبری سایت منتسب به جبهه پایداری انتقاد کرده است و نوشت «رجا نیوز» رسانه حامی جبهه پایداری در گزارشی اسیدپاشی‌های اصفهان را «پروژه ضدانقلاب» توصیف کرد و در اقدامی معنادار به بازخوانی ضرب‌وجرح آمران به معروف و ناهیان از منکر پرداخت. این سایت با تأیید تلویحی ارتباط اسیدپاشی‌های اصفهان با پوشش و حجاب زنان تأکید کرده: «زنان بدحجاب که عموماً در معرض خطرهای اجتماعی متعددی در جامعه هستند، از سوی اراذل‌واوباشی مورد تعرض قرارگرفته‌اند که جامعه هدف خود را از میان همین افراد وزنان بدحجاب انتخاب می‌کنند اما رسانه‌های جریان ضدانقلاب و برخی محافل خبری داخلی تلاش می‌کنند تا این مسئله را به نیروهای انقلابی نسبت بدهند.» این سایت، رسانه‌ای شدن این رویداد‌ها را کار «رسانه‌های داخلی خاص» و «ضدانقلاب» دانست. همزمان با رجانیوز،عباسعلی منصوری آرانی نماینده کاشان مدعی شد که عاملان اسیدپاشی از طریق سرویس‌های بیگانه و صهیونیستی یاری می‌شوند.»

روزنامه آفتاب یزد

روزنامه اصلاح‌طلب آفتاب یزد با تیتر «مخالفت اقتصاددانان با سرک کشیدن به‌حساب مردم» و «یک زوج موفق» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.

· ده سال آینده؛ استیلای ندای ایرانیان بر جریانات اصلاح‌طلب

«ندای ایرانیان» پرهیاهو به میدان سیاست آمد، اما پدران سیاسی آنان طاقت سیاست ورزی فرزندانشان را نداشتند و به‌سرعت آنان را به کناره جاده سیاست برای توقف راهنمایی کردند تا در این چند روز شاهد کم سو شدن فعالیت ندای ایرانیان بشویم. روزنامه آفتاب در صفحه سیاسی خود با سعید نورمحمدی عضو هیئت اجرایی حزب در شرف تأسیس ندای ایرانیان به گفت‌وگو پرداخته است. عضو شورای مشورتی خاتمی در بخشی از گفت‌وگو به آسیب‌شناسی الگوی رفتاری اصلاح‌طلبان می‌پردازد و گفت «باور داریم با این روندی که در جبهه اصلاحات در پیش‌گرفته‌ایم آینده روشنی در برابر اصلاح‌طلبان نخواهند بود. اینکه ما صرفاً به دنبال فرصت‌های انتخاباتی باشیم که برخی از غفلت‌های رقیب استفاده کنیم و بتوانیم مجلس و دولت را به دست بگیریم اسمش اصلاحات نیست. اصلاحات زمانی موفق خواهد بود که در دل جامعه باشد. ما اصلاح‌طلبان در این زمینه خیلی منفعل هستیم. «ندا» از این زاویه متفاوت عمل خواهد کرد که قصد دارد وارد حوزه اجتماعی وزندگی مردم شود. برای همین اولین برنامه‌ای که تصمیم گرفتیم اجرا کنیم راه‌اندازی کمپین آب وزندگی است» وی سپس درباره آینده این تشکل نوپا گفت «پیش‌بینی ما این است که در ده سال آینده گفتمان «ندا» تمامی جریانات اصلاح‌طلب را در بر خواهد گرفت»