تبادل اسرا یک فرآیند بین‌المللی داشتند و بازیگران مختلف در همکاری با یکدیگر می‌توانند فرجام آن را تعیین کنند، آزادسازی اسرا یک مثل سه‌ضلعی است که یک‌سوی آن تهران است!

سرویس سیاست مشرق- سخنرانی وزیر امور خارجه در سازمان ملل و پس‌ازآن انتشار سخنان نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را باید در یک قاب قرار داده و مورد ارزیابی قرارداد، باوجود تأکید نتانیاهو مبنی تعیین قطعی زمان حمله زمینی به غزه، اما هیچ طرح مشخص عملیاتی برای ورود صهیونیست‌ها به تونل مرگ وجود ندارد.

در آن‌سو امیر عبدالهیان وزیر امور خارجه، در نطقی فنی و قابل‌توجه در نیویورک ابتکار عمل مشخصی را روی میز گذاشته که آمریکایی‌ها باید در مورد آن تصمیم بگیرند. وزیر خارجه گفته است که تهران آماده ایفای نقش جدی‌تر است، نکته کلیدی در نطق امیر عبداللهیان ارسال پیامی خاص از سوی حماس از زبان وزیر خارجه بود.

امیر عبداللهیان گفت که رهبران جنبش آزادی‌بخش حماس، برای آزادسازی اسرای غیرنظامی اعلام آمادگی کرده‌اند و ایران، ترکیه و قطر آماده نقش‌آفرینی در این موضوع مهم انسانی هستند، شاه‌بیت سخنان وزیر خارجه جایی بود که نقشی مشخص نیز برای بایدن در جنگ غزه قائل شده و اعلام کرد که طبعاً ۶۰۰۰ اسیر فلسطینی نزد رژیم اشغالگر هم وظیفه آمریکایی‌ها است.

بدون ایران توافق برای تبادل بی‌معنا است!

سخنان صریح امیر عبداللهیان در سازمان ملل با واکنش مثبت از سوی بازیگران مختلف روبرو شده و تمامی دولت‌هایی که به دنبال نقش سازنده در جنگ و پایان دادن به جنایت صهیونیست‌ها هستند را با یکدیگر همگرا کرده است، از سویی وزیر امور خارجه کشورمان با قرار دادن نام ایران در کنار قطر و ترکیه در معادله مبادله اسرا، این پیام را به محور شرارت با بازیگری آمریکایی - صهیونیستی رساند که هیچ توافقی ولو محدود بدون حضور تهران شکل نخواهد گرفت.

ساعتی پس از انتشار سخنان وزیر خارجه برداشت غلطی از آن در فضای رسانه‌ای داخل و خارج از کشور پدید آمده که حکایت از پیچیدگی فرآیند تبادل در شرایط فعلی دارد، به‌طورقطع در صورت خاتمه جنگ و در بحث تبادل اسرا، مقاومت فلسطینی، شروط بسیار سختی را تعیین خواهد کرد که از شکست در جنگ نیز برای تل‌آویو و حتی واشینگتن سخت‌تر است.

این شروط باعث شده است که رژیم صهیونیستی چندان به فکر نجات اسیران خود نبوده و از سویی می‌خواهند با محاصره رزمندگان فلسطینی در برخی شهرک‌های تحت کنترل حماس به‌وسیله قطع ارتباط آن‌ها، معادله را برابر کنند از همین رو مقاومت نیز اقدام به واکنش با راکت‌های سنگین کرده و البته برخی نیروهای تاکتیکی را برای رفع حصر و مقاومت در برابر حملات دشمن به داخل شهرک‌ها فرستاده است.

در چنین وضعیتی تبادل اسرا یک فرآیند بین‌المللی داشتند و بازیگران مختلف در همکاری با یکدیگر می‌توانند فرجام آن را تعیین کنند، آزادسازی اسرا یک مثل سه‌ضلعی است که یک‌سوی آن تهران، سوی دیگر آن آمریکا و آخرین ضلع آن کشورهای هم سو با مقاومت است و رژیم صهیونیستی نقش تعیین‌کننده در آن نخواهد داشت.

واقعیت آن است که درصحنه میدانی باوجود رجزخوانی‌های توخالی تل‌آویو برگ خاصی در دست نداشته و سیستم عصبی و تصمیم سازی آن به‌کل فلج شده است، مقاومت فلسطینی نیز با تحلیل دقیق از شرایط موجود کانال‌های گفتگوی متعارف میان خود و صهیونیست‌ها را قطع کرده و اجازه ارسال پیام از سوی دشمن را مسدود کرد.

مقاومت می‌دانست که اگر کانال ارسال پیام باز باشد رژیم صهیونیستی روی آتش‌بس متمرکزشده و اصل تبادل و آزادسازی اسرای فلسطینی از روی میز مذاکره حذف خواهد شد، اما بازی درخشان مقاومت و پاسخ‌های کوبنده به دشمن پس از عملیات‌های دیوانه‌وار و کور دشمن باعث شد تا تل‌آویو از گردونه حذف و آمریکا جانشین آن شود، ناو جرالد فورد به سواحل فلسطین اشغالی نیز تائیدی بر بازی در آن مرجله بود، این اقدام تاریخی و فرا تحلیلی سال‌های سال در دانشگاه‌های جنگ اروپایی تدریس خواهد شد!

بایدن باید یک گزینه را انتخاب کند: انتخابات یا انتخاب طبیعی

آمریکایی‌ها به‌خوبی می‌دانند که محور عبری عملاً فروپاشیده و حتی اگر از این جنگ نیز سالم بیرون بیاید تا مدت‌ها توان مقابله جدی با محور مقاومت را نخواهد داشت. ازاین‌رو کاخ سفید دریک دو راهی سخت قرار دارد؛ یا باید هم‌اکنون وارد عرصه شده و در عوض غرق شدن ناوهایش را به تماشا بنشیند و یا شاهد تضعیف شدید و حتی فروپاشی متحد استراتژیک خود در منطقه باشند که در این صورت نیز، مجبورند که بعداً خود وارد عمل شوند.

این شرایط آچمز و گرفتاری برای بایدن آن‌هم در آستانه انتخابات آمریکا دستپاچه شده و پیام‌های متعددی به‌سوی تهران ارسال کند، درحالی‌که اولین نامه‌های محرمانه به‌جانب ایران از موضع قلدرمآبی بود، اما به مرور در طول کمتر از دو روز تغییر لحن داده و کار به جایی رسید که رئیس‌جمهور آمریکا به‌صورت مستقیم وارد معرکه گردید، اما پاسخ او در سطوحی پایین و در سطح معاون سیاسی رئیس‌جمهور پاسخ‌داده‌شده تا آمریکا شرایط موجود را به‌خوبی درک کند!

درحالی‌که رئیس‌جمهور آمریکا انتظار داشت که سید ابراهیم رئیسی رودررو با او شده و پاسخ پیام‌هایش را بدهد، به ناگهان دچار شوک دیپلماتیک شده و با استدلال‌های فنی وزیر خارجه در نیویورک روبرو شد، امیر عبداللهیان در گفتگو با رادیو ملی آمریکا (NPR) نصیحت مهم به کاخ سفید کرده و به بایدن هشدار داد که سیستم امنیتی و سیاسی اسرائیل کاملاً فروپاشیده است و روی اسب مرده شرط‌بندی نکند.

این جمله به معنای آن بود که بایدن در شب آخر اکتبر باید تصمیم‌گیری کرده و میان غرق شدن با نتانیاهو یا بیرون کشیدن خود از باتلاق یکی را انتخاب کند؛ در این انتخاب ویژه انتخابات آمریکا سوژه شده است، این پیام تنها برای دیپلمات‌های کهنه‌کار آمریکایی قابل تفسیر است. درحالی‌که آمریکایی‌ها تمایل دارند توان مقاومت را تست بزنند، فرصت برای آن‌ها نیز به‌سرعت در حال به پایان رسیدن است. رئیس‌جمهور آمریکا در صورت اشتباه در تحلیل شرایط به‌جای پیروزی در انتخابات مقهور قانون انتخاب طبیعی در انتخابات آمریکا خواهد شد. باز شدن جبهه‌های جدید علیه آمریکا در صورت ادامه جنگ پیام دوم از سوی وزیرخارجه به طرف آمریکایی در کمتر از ۲۴ ساعت است.

درصحنه میدانی شرایط برای بایدن به این‌گونه است:

۱- عملیات طوفان الاقصی محصول دو سال طراحی و برنامه‌ریزی حماس بوده است و قطعاً طراحان این عملیات حیرت‌انگیز تمام ابعاد، احتمالات، واکنش‌های طرف مقابل و همچنین هزینه‌هایی که باید در قبال آن بپردازند را تحلیل و بررسی کرده‌اند.

۲- بیش از ۱۰ درصد جمعیت در مناطق اشغالی تاکنون این کشور را ترک کرده‌اند. رعب و وحشتی که سراسر شهرک‌ها را فراگرفته باعث فرار بیش از یک‌میلیون نفر از ساکنان سرزمین‌های اشغالی شده است. اسرائیل از روزهای نخست نبرد مجبور به اجاره هواپیما و کشتی از دولت‌های اروپایی جهت انتقال این افراد شده است و این روند همچنان ادامه دارد.

۳-در مناطق اشغالی این روزها سخن از برپایی اردوگاه آوارگان است که تاکنون بیش از ۵۰۰ هزار نفر را در خود جای‌داده است. بخشی از این آوارگان، آفریقایی‌های یهودی هستند که از کشورهایی چون اتیوپی و سودان به سرزمین‌های اشغالی آمده‌اند و اکنون جایی برای بازگشت ندارند.

۴- تعداد اسرای صهیونیست بیشتر از تعدادی است که به‌صورت رسمی از سوی دولت نتانیاهو اعلام‌شده است. حماس تاکنون در برابر آمارهای ارائه‌شده از سوی نتانیاهو موضعی نگرفته است.

۵- محمد ضیف که طراح این نبرد است، در سال‌های اخیر عمده تمرکز خود را معطوف سه حوزه موشکی، پهپادی و تونل‌های غزه کرده است. طول تونل‌های غزه بیش از ۵۰۰ کیلومتر است. برای تقریب به ذهن خوب است بدانیم در تهران ۲۵۰ کیلومتر مترو داریم و در کشور انگلیس به‌عنوان اولین کشوری که صاحب قطار زیرزمینی شد، ۴۰۰ کیلومتر خط مترو وجود دارد. تونل‌های غزه که چون تارعنکبوت درهم‌تنیده است در مناطقی چندطبقه و در سه دسته کوچک (مخصوص عبور نیروی نظامی)، متوسط (حمل موشک) و بزرگ (حمل‌ونقل خودروهای سنگین) تقسیم می‌شود.

بمباران‌های سنگین این روزها باهدف شکستن اراده نیروهای خط مقدم حماس صورت می‌گیرد که خود را آماده دفع تهاجم زمینی ارتش اسرائیل کرده‌اند، ازآنجاکه منطق جنگ نامتقارن و چریکی متفاوت با جنگ کلاسیک است، توازن قوا در زمین به نفع نیرویی است که صاحب اراده تزلزل‌ناپذیر، شناخت دقیق از منطقه، دارای پشتوانه مردمی و صاحب ابتکار و خلاقیت‌های هوشمندانه نظامی است.

ازاین‌رو آمریکا و انگلیس مخالف هرگونه حمله زمینی به غزه هستند. توماس فریدمن یادداشت نویس نیویورک‌تایمز چند روز قبل در توصیه به نتانیاهو نوشت حمله زمینی به غزه بدترین تصمیم ممکن است چراکه در حال عصبانیت نباید رانندگی کرد. از روز نخست عملیات تاکنون، روزانه ده ها کماندو حماس در مناطق غلاف غزه و داخل شهرک‌های صهیونیست نشین مشغول نبرد با ارتش صهیونیستی هستند، این نیروهای شهادت‌طلب برای برهم زدن آرایش نظامی ارتش اسرائیل و ایجاد رعب و وحشت در سربازان عملیات خود را ادامه داده‌اند. بایدن در سر دو راهی باید عقلانی تصمیم بگیرد!

برچسب‌ها