فیلم فرهادی، خود به دلیل نگاه مردسالارانه سازنده‌اش و نشانه‌های فرهنگ و نگرش ایرانی در دوران مدرن دست به دست هم می‌دهد تا «فروشنده» را بسیار دور از بهترین اثر فرهادی ببینیم.

گروه فرهنگی مشرق- فیلم اصغر فرهادی در جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد و به رقم گزارش های و نقدهای بومی که توسط منتقدان و فیلمسازان وطنی گزارش می شود، اغلب منتقدان برجسته جهانی روی خوش به فیلم نشان نداند. با توجه به این که در چند روز اخیر هیچ فیلمی به غیر «فارغ التحصیلی» مونجیو نتوانسته نظر منتقدان را جلب کند و «چهره آخر» و «اهریمن نئون» به شدت هو شده اند، فیلم فرهادی هم با واکنش‌‌ مثبت چندان گسترده ای مواجه نبود.  


فروشنده اصغر فرهادی،فیلم متوسطی است که به پای جدایی نمی‌رسد+ روایت فیلم با جزئیات کامل

پروجکشن در تیتراژ خراب شد


«فروشنده» با عنوان بین المللی مشتری، در اولین نمایش خود که در سالن دبوسی کن نشان داده می شود با اشکال فنی مواجه شد. شانس با فرهادی در همان گام نخست یار نبود و پروجکشن سالن دبوسی کن دچار نقص فنی شد. این نمایش همراه بود با خیل عظیمی از سینماگران، روزنامه نگاران و خبرنگاران ایرانی و غیر ایرانی های حاضر در این سالن از تعداد کمی برخوردار بودند.

منتقد گاردین : فرهادی شانسی ندارد

 پس از نمایش فیلم «پیتر برد شاو» منتقد گاردین، جوایز کن را به نوعی پیش بینی کرده است و به نظر بردشاو فرهادی اصلا شانسی ندارد و در لیست برنده‌ها نیست. برد شاو از جمله حدس هایی که برای جوایز زده، «فارغ التحصیلی» کریستین مونجیو را شایسته بهترین نخل طلا دانسته و بهترین کارگردان جشنواره را  «ویندیگ رفن»  برای اهریمن نئون معرفی کرده است. این منتقد همچنین بهترین گزینه برای نخل طلای فیلمنامه را  جیم جارموش برای پترسون و بهترین بازیگر زن  را روث نگا برای لاوینگ می داند.

منتقد فرانسوی: فروشنده فیلم متوسطی است

همچنین منتقد سایت cinematraque فروشنده اصغر فرهادی را فیلم متوسطی قلمداد کرده است. او در نقد خود در مورد فیلم گذشته می نویسد "فیلم برای یک ساعت نخست به صورت دایره ای می چرخد ، سپس با شیب رو به بالا پایان تحسین برانگیزی دارد، اما فیلم متوسطی است."

همچنین ترویس کولروس از مجله فرهنگی منسل فیلم فرهادی را تشرح کامل احساس تحقیر و گناه می داند و استفان له بلانک روزنامه نگار فرانسوی در یادداشت خود پس از فیلم، فیلم «فروشنده» را داعیه پرشوری بر علیه انتقامجویی توصیف می‌کند.

دانلد کلارک در ایریش تامیز می نویسد فروشنده با همان الگوی « جدایی» راز پنهان در ازدواج پیش می رود اما کمی خشکتر و آکادمیک تر است.

منتقد هالیوود اسوز می نویسد فروشنده درباره شعف خشم ، مالکیت ، انتقام، گناه و ترحم است. 

جری فرلی از توتال فیلم اعتقاد دارد فیلم فروشنده، نمایش اخلاقگرایانه و تکان دهنده ای است که به پایه جدایی نمی رسد.

فروشنده اصغر فرهادی،فیلم متوسطی است که به پای جدایی نمی‌رسد+ روایت فیلم با جزئیات کامل

فیلمی که با بهترین آثار فرهادی فاصله دارد


حتی فراتر از زمینه‌ی  تحقیر و شرم، «فروشنده» فیلمی راجع به بی اعتمادی و ترس زنان نسبت به مردان است.  به‌خصوص درباره‌ی رمز و  راز خطرناکی است که در  جذب شدن جنسی مردان به زنان وجود دارد. (در جایی از فیلم وقتی مردی به مرد دیگر از تجاوز به یک زن می‌گوید، در توجیه آن از جمله‌ای با دستور زبان مجهول استفاده می‌کند: من وسوسه شده بودم )

فرهادی به روشنی  اشاره‌ای به  حاشیه رانده شدن آرزوهای رعنا در مواجهه با همسرش می‌کند. اما نکته اینجاست که فیلم فرهادی، خود به دلیل نگاه مردسالارانه سازنده‌اش، با به حاشیه بردن رعنا و شرمی که در وجودش دارد (با بازی ترانه علیدوستی که بهترین نقش‌آفرینی نقش اول زن را در فیلمهای فرهادی دارد) گناهکار است.  به این‌ها نشانه‌های فرهنگ و نگرش ایرانی را  در دوران مدرن اضافه کنید که در آن قوانین نانوشته‌ای درباره‌ی دارایی و داشته‌های زنان وجود دارد. همه اینها دست به دست هم می‌دهد تا «فروشنده» را بسیار دور از بهترین اثر فرهادی ببینیم.

فروشنده اصغر فرهادی،فیلم متوسطی است که به پای جدایی نمی‌رسد+ روایت فیلم با جزئیات کامل

با این وجود همچنان تجربه‌ی همراهی با فرهادی، خط داستانی میخکوب کننده و دیدن فیلمی بسیار بهتر از اثر مایوس‌کننده این کارگردان یعنی «گذشته»، ارزشمند و جذاب است. فرهادی باز هم در این فیلم موفق می‌شود در پیچیده‌ترین قسمت‌های داستان، بار دراماتیک آن را حفظ  کند. در بهترین صحنه فیلم دور میز شامی که سرخوشانه شکل می‌گیرد، باورپذیرترین نگاه‌ها و حرکات را می‌بینیم.  این صحنه یادآور بهترین فیلم‌های فرهادی، «درباره الی» و «جدایی» است. رابطه‌ای انسانی و جهانشمول بر سر میز هنگام غذا خوردن شکل می‌گیرد که بی‌وقفه ادامه پیدا می‌کند.


جزئیات داستانی فیلم فرهادی چیست؟

ظاهرا آپارتمانی در تهران در حال فرو ریختن است و ساکنان آن از جمله زوج متاهلی که شخصیت‌های اصلی داستان اند، عماد (شهاب حسینی) و رعنا (ترانه علیدوستی)، برای نجات جان خود با عجله در حال فرار از خانه اند.  در پایان خانه سر جایش ثابت می‌ماند، با ترکی عمیق بر روی دیوار که منجر به نشت گاز می‌شود. عماد و رعنا مجبور می‌شوند که خانه‌ی تازه‌ای پیدا کنند.

آنها سریعا می‌روند به واحد بزرگ ولی قدیمی خانه‌ای که در نزدیکی همان‌جا واقع است. اما ظاهرا ردپای ناخوشایندی از گذشته‌ی خانه هنوز باقی مانده. مستاجر قبلی نیمی از اثاثش را جا گذاشته و حاضر نشده که برای بردنشان بیاید. وقتی که علتش را می‌پرسند، در جواب معلوم می‌شود خانم مستاجر روسپی بوده. نق‌ نق‌ها شروع می‌شود و بعد از آن اتفاقی می‌افتد که سبب نادیده گرفتن موضوعی سیاه‌تر می‌شود. رعنا در خانه تنها است و می‌شنود که کسی وارد خانه شده. به تصور این که عماد است شروع می‌کند به حرف زدن، اما عمادی در کار نیست. شب همان روز عماد به خانه برمی‌گردد و وقتی که از پله‌ها بالا می‌رود، ردپای خونی در راه‌پله‌ها به چشمش می‌خورد و همسرش را در حالی می‌بیند سرش ضربه خورده. در بیمارستان سرش را بخیه می‌زنند و معلوم می‌شود که مشکل جشمی خاصی ندارد. به غیر از این که اوضاع کلا خوب نیست. آنچه که بر سر رعنا آمده، خوبی ذاتی‌اش را تحت تاثیر قرار می‌دهد. رعنا وحشت کرده.حالت تدافعی هم بهش دست داده. از عماد که معلم ادبیات دبیرستان است می‌خواهد تا کارش را رها کند و در خانه پیشش بماند... اما از طرف دیگر هم می‌خواهد که تنها باشد. رعنا مجموعه‌ای از تنش‌ها و فراتر از آن مجموعه‌‌ی تناقضات است. از سر تنش و استرس شروع می‌کند به پرخوری. عماد در قالب جوانمردی تمام عیار ظاهر می‌شود که فقط به دنبال آرامش و حمایت از همسرش است. اما اوضاع وقتی به هم می‌ریزد که احساسات زنانه‌ی غیرمنطقی رعنا این اجازه را به او نمی‌‌دهد و عماد هم طاقتش تمام می‌شود. وقتی عماد شروع به بررسی جرم می‌کند، یک موبایل و یک دسته کلید می‌رسد که در وانتی که در محله رها شده را باز می‌کند.

فروشنده اصغر فرهادی،فیلم متوسطی است که به پای جدایی نمی‌رسد+ روایت فیلم با جزئیات کامل

 عماد به صورت تصادفی به شخصی می‌رسد که به نظر همسرش را در حمام گیر انداخته. این شخص متجاوز آن کسی نیست که ما انتظار داریم و آشکار شدن اینکه چه کسی این کار را انجام داده هم نکته اصلی نیست. نکته اصلی چیزی است که از بار عاطفی داستان را شکل می‌دهد: حالا که عماد شخص مهاجم را پیدا کرده، با این دانش چه می‌کند؟ عماد می‌خواهد کسی که این همه مشکل برای او ایجاد کرده را مجازات کند، و چون آسیبی که آن شخص زده واقعا باعث خون‌ریزی شده و خطرناک بوده، چندان این انتقام بلندپروازانه نیست. اما مشکل اصلی عماد مقابله با کنار کشیدن همسرش است. این چیزی است که او را عصبانی می‌کند، این چیزی است که او را به انتقام گیری سوق می‌دهد. در درونش (به طریقی که خودش هیچ اطلاعی از آن ندارد) او دارد سر همسرش تلافی می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 23
  • ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۱
    0 0
    از معلوم الحالی چون فرهادی بیشتر از این توقع نمیره!
  • ۲۰:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۱
    0 0
    فیلم های فرهادی همیشه دو سر و گردن از فیلم های داخلی بهتره. بجای خراب کردنش باید همچین شخصی که تو کلاس بین المللی فیلم میسازه رو تحسین کرد.
  • ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۱
    0 0
    از معلوم الحالی چون فرهادی بیشتر از این توقع نمیره!
  • ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۱
    0 0
    مگر همان تخم دو زرده آقای فرهادی یعنی فیلم جدایی چه بود جز یک هجونامه علیه اسلام و ایران؟ حتی خیلی شدید تر - از موضوع علوم انسانی ،مشکل غربی بودن ریشه های هنر در ایران آزار دهنده است. کارگردانان ما به سبک غربی ها و به میل غربی ها و برای خوشامد آنها و گرفتن جایزه از جشنواره هایشان فیلم می سازند و اسم اینکار را علم سینما و هنر می گذارند و بعد هم انتظار دارند مردم هم به محصولات آنها همان نظر را داشته باشند که منتقدان سینمایی برلین دارند! نتیجه هم همین است که می بینید. آنچه علم سینما نامیده شده است، چیزی نیست جز ارائه افکار غربی بر پایه ریشه های اومانیستی و بر اساس ذائقه انسان غربی. برای همین است که اگر فیلمی در غرب جایزه اسکار می گیرد پرفروش هم می شود. ( چیزی که از نظر کارگردانان ما به دلیل هنر شناس بودن مردم غرب است!) اما در کشور خودمان که می آید مردم حالشان از دیدن این برنامه به هم می خورد یا در بهترین حالت برای بار دوم آن را نمی بیننند. واقعیت آن است که ما شرقی ها و به خصوص مسلمان ها درست است که لباس و عاداتمان را غربی کرده ایم و سعی می کنیم ادای غربیها را در آوریم، اما هنوز تفکر ضمیر ناخودآگاهمان شرقی مانده است که بسی جای شکر دارد. این مشکل را در همه شرق می توانید ببینید. فیلمهای هندی هم از نظر هنری بسیار ضعیف تر از مدل های غربی هستند اما خیلی در آسیا طرفدار دارند. سریالهای کره ای از نظر علم هنری رایج در حد صفر هستند اما عالی در توصیف تفکر انسانی شرقی و روابط عاطفی انسانها. لذا حتی در ژاپن کاملا غربی شده پر طرفدار تر از هر فیلم و سریال ژاپنی از آب در می آیند! و از بعد فطری روابط انسانی است که می بینید این سریالها در اروپا هم کمابیش مخاطب پیدا می کنند، اگر چه نه به اندازه شرق. مشکل این نیست که اخراجیها هنر نیست و کار فرهادی هنر است. هنر فرهادی تابعی است از متغیر ذائقه غربی. البته از آن دیدگاه یک شاهکار واقعی است. شعری تماما سروده شده در ستایش از ارزش های اومانیستی. اما چنین کاری در زیر فضای تفکر شرقی یک آشغال بیشتر نیست. موردی استثنایی برای یک خانواده استثنایی با درگیری های خاص روشنفکرانه! برای چه مردم باید آن را ببینند؟ اخراجیها درددل این مردم و نمایش عریان حقایقی است که در که در پز و ادهای رونفکرانه دیده نمی شوند. اگر فروش اخراجیها به دلیل لودگی هایش بود، صدها فیلم لوده تر هم بودند که حتی اسمشان را هم الان فراموش کرده ایم. افراطیها را که یادمان هست؟ باید غریزدگی را مجددا مطالعه کنیم.
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۱
    0 0
    این نوع فیلمها به درد انقلاب اسلامی نمی خورد
  • ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۲
    0 0
    حتما چون مانند جدايي نادر از سيمين ايران ستيزانه نيست ، اگر بود از فيلم اول هم حتما بهتر بود ،
  • ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۲
    0 0
    به جز موضاعات تجاوز و خیانت موضوع دیگه ای نداره اصغر فرهادی برای ساخت فیلم ؟
  • ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۲
    0 0
    اگه فرهادی خودشو حرفه ای میدونه ، پس چرا تا حالا نیومده یه فیلم تو ژانر امید و موفقیت برای جوونای این سرزمین بسازه ؟؟؟!!!چرا نمیخواد سره سوززنی روحیه بده؟(تو این اوضاع) .....چون ، دلش پر میکشه برای جوایز خارجی ، تو ایران بودن ، کار کردن ، مطرح شدن ، کمک کردن برای ایشون " افت" داره.....
  • ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۲
    0 0
    من درباره الی رو دوست دارم.
  • حامد ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۲
    0 0
    اتفاقا بر خلاف تیتر و دروغ‌های مشرق، نظرات منتقدان نسبت به فیلم فرهادی مثبت بوده. جناب مشرق!کسانی که سینمارو دنبال میکنن، هیچ وقت به نقد و نوشته های شما اکتفا نمیکنن.
  • ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۲
    0 0
    مشکل دقیقا ذره بین عینک منتقدان است که بر پایه نظرات اومانیستی تنظیم شده است.
  • ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۲
    0 0
    چندی پیش یک فیلم ایرانی را به این جشنواره ها راه ندادند فقط چون یک بزرگراه را در یک سکانس نشان داده بود! گفته بودند فیلمهای ایرانی فقط باید بدبختی و نکبت از ایران نشان بدهند تا جایزه بگیرند.
  • رضا ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۲
    0 1
    تشویق ممتد 5 دقیقه ای تماشا گران پس از تماشا فیلم خبر شما رو کامل نقض کرده از منتقد bbcچیزی نمی گید
  • ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۳
    0 1
    اصلا چرا نمیاد در مورد حماسه نه دی بسازه!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس