واعظی

رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: ملاقات با کشورهای اروپایی بر اساس اهداف دیپلماسی بود و مقام معظم رهبری هم فرمودند غیر دو کشور که نام بردند در ِمذاکره باز است.

به گزارش مشرق، محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور با حضور در برنامه تلویزیونی «نگاه یک» در خصوص سفر رئیس جمهور به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل، اظهار داشت: خوشحالم که یک بار دیگر فرصتی پیدا کردم که خدمت مردم گزارشی را عرض کنم.

بیشتر بخوانید:

صفحه‌ای جدید در مطالبه گری بین‌المللی ایران

تهدید مضحک اروپا: از برجام خارج می‌شویم!

لاوروف: غربی‌ها معیارهای خود را بر همه تحمیل کنند

وی در خصوص ارزیابی خود از سفر گفت: سفر با توجه به شرایطی که در منطقه داشتیم و با توجه به شرایطی که فشارهای حداکثری آمریکا بر ایران از نظر اقتصادی، تبلیغاتی و جنگ روانی وجود داشت اهمیت زیادی داشت؛ از سوی دیگر تلاش هایی که آمریکا می کرد تا از مجمع عمومی استفاده کند برای اینکه آنچه که در گذشته نتوانسته درباره برجام به نتیجه برسد و اتفاقی که در آرامکو عربستان افتاده بود را با هم گره بزند.

واعظی گفت: ما در چنین شرایطی وارد نیویورک شدیم و طراحی های مختلفی را از قبل انجام داده بودیم؛ قبل از اینکه برویم محدودیت‌هایی را آمریکایی‌ها برای هیئت ایرانی به وجود آورده بودند و آنها اصلاً دوست نداشتند که ما برویم. میخواستم شرایطی را به وجود بیاورند که ما حضور نداشته باشیم و به همین دلیل محدودیتی را برای همراهان رئیس‌جمهور به وجود آوردند. به کل تیم خبری و مطبوعاتی اصلاً ویزا ندادند.

رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان اینکه به همکاران ما در معاونت مطبوعاتی نیز اجازه ورود به آمریکا را ندادند، گفت: هدف آنها این بود که به شخص آقای رئیس جمهور و چند نفر ویزا بدهند و به بقیه ندهند که ما به این سفر نرویم و پیش‌بینی آن ها این بود که اگر سفر انجام بشود و ملاک‌های سال قبل و سالهای قبل را در نظر بگیرند کارشان مشکل می‌شود. در این شرایط تصمیم بر این شد که این فرصت را که معمولاً کشورها حداکثر بهره برداری از این فرصت را می کنند به خاطر اینکه بتوانند با رهبران مختلف دیدار دوجانبه داشته باشند و با رسانه‌ها صحبت کنند را از دست ندهیم. در آمریکا علیه ما تبلیغات منفی زیاد می‌شود و فرصت خوبی بود که بتوانیم آنها را خنثی کنیم.

واعظی افزود: با نخبگان آمریکایی ها جلسه خوبی داشتیم و نکات بسیار مهمی در آن مطرح شد. با رسانه‌های بزرگ آمریکا دیدار خصوصی تحلیلی داشتیم و این به معنای مصاحبه نیست و این به معنای تحلیل و گفتگو نسبت به موضوعات متفاوت مبتلا به ما و آمریکا و منطقه است. ما با فاکس نیوز که شبکه اختصاصی خود آقای ترامپ است و از این طریق با طرفداران صحبت می‌کند را انتخاب کردیم و دوستان ما اینجا خیلی نگران بودند که این مصاحبه خیلی چالشی و به ضرر ما باشد اما به دلیل اینکه مخاطبین آن جمهوری خواهان و طرفداران ترامپ هستند و کمتر حرف های ما را شنیدند و حرف های طرف مقابل را شنیده‌اند، را انتخاب کردیم.

وی با تاکید بر اینکه جلسه ای گذاشته شد که تمام رسانه‌های بزرگ آمریکا بودند، حضور در آمریکا را فرصتی دانست که علاوه بر ملاقات‌های دوجانبه، تماس‌هایی با مسئولین مختلف بین المللی انجام شد، گفت: فرصتی بود تا سخنرانی‌هایی که در مجمع عمومی که بسیار شنونده در دنیا دارد انجام شود. اکثر رسانه های بزرگ و معتبر دنیا سخنرانی را زنده پخش کردند و این به این معنی نیست که هر کسی آنجا صحبت می کند این اتفاق بیفتد. منتظر بودند تا ببینند مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره موضوعات مهم چگونه مطرح می‌شود و تلاش بر این بود که حقانیت جمهوری اسلامی و فشار بر مردم است و این جنگی که از لحاظ اقتصادی آمریکایی‌ها علیه ما شروع کردند را با افکار عمومی دنیا مطرح کنیم.

درخواست‌های ملاقات بسیاری را نتوانستیم پاسخ مثبت بدهیم

رئیس دفتر رئیس جمهور ادامه داد: موضوعات مهم دیگر موضوعات منطقه‌ای بود که راجع به آنها صحبت کردیم. در همان ایام مسئله یمن، مسئله عربستان، جنگ یمن و مسئله آرامکو مطرح شده بود و علیه ایران خیلی جو سازی صورت گرفته بود.

واعظی در خصوص دیدارهای دو جانبه رئیس جمهور و مقاماتی که رئیس جمهور با آنها دیدار داشتند و اینکه مهمترین دستاوردهای آن چه بود، گفت: اگر بخواهیم در شرایط عادی با روسای کشورهای دنیا دیدار کنیم نیاز به وقت و تدارک زیاد است. این فرصت استثنایی است که می‌توانیم به تنهایی این دیدارها را انجام دهیم. کل اقامت ما در سازمان ملل در نیویورک سه شبانه روز بود و در این سه شبانه روز ۱۵ ملاقات دوجانبه با کشورهای مختلف انجام دادیم و از طرف دیگر علاوه بر مصاحبه دو دیدار عمومی انجام دادیم.

وی با بیان اینکه عملاً در طول روز تمام وقت مشغول بودیم و درخواست‌های ملاقات بسیاری را هم نتوانستیم پاسخ مثبت بدهیم، تصریح کرد: هدف‌گذاری که شده بود این بود که بتوانیم دیدارها را طوری تنظیم کنیم که جایگاه کشورهای اسلامی، همسایه، منطقه، آسیایی، آفریقایی و اروپایی را در نظر بگیریم. برخی از این کشورها مثل ژاپن، هند، پاکستان، عراق و کشورهایی بودند که مبادلات اقتصادی با آنها داشتیم و روابط گسترده‌ای داشتیم که با آنها یک برنامه‌ریزی شد.

واعظی با تاکید بر اینکه فرصت مهمی بود که درباره موضوع برجام با سه کشور اروپایی بیشتر گفت‌وگو کنیم، در رابطه با دلیل دیدارهای خصوصی با کشورهای اروپایی، افزود: اینکه می گویند چرا ملاقات انجام شد، یکی از اهداف دیپلماسی همین است. ما قرار نیست روابط خود را با کشورها به دلیل مشکلات از بین ببریم. ملاقات با کشورهای اروپایی بر اساس اهداف دیپلماسی بود و مقام معظم رهبری هم فرمودند غیر دو کشور که نام بردند در ِمذاکره باز است. ما هم با این کشورها مباحث و اهدافی داریم تا همه مسائل فی ما بین را از طریق گفت و گو حل کنیم. ما از جمله در مورد برجام و موضوعات مهم منطقه مان مواردی داریم که می تواند موضوعات را بین دو کشور از بین ببرد.

وی تاکید کرد: قبل از ورود ما به نیویورک رایزنی ای از سوی آمریکا و عربستان انجام شده بود و آنها هم این بیانیه را دادند که حمایت ایران بوده است. بیانیه البته نمی گوید ایران مقصر بوده است، می گوید اگر حمایت ایرانی ها نبود یمن توان نداشت. رییس جمهور از آقای مکرون، صدراعظم آلمان و نخست وزیر انگلیس صراحتا مدرک خواستند. آنها پاسخ منطقی نداشتند غیر از اینکه یمن چطور توانسته است این اهداف را بزند؟

جنگ یمن، وارد فاز جدید شده است

رئیس دفتر رئیس جمهور افزود: وقتی ملتی ۵ سال زیر بمباران است خود را آماده می کند و عکس العمل نشان می دهد. قرار نیست ملتی که چندسال دست بسته است همیشه دست بسته باشد. پس در منطقه ما، جنگ یمن، وارد فاز جدید شده است. لازم بود در این جلسات بگوییم شرایط منطقه ما در چه مرحله ای است.

وی خاطرنشان کرد: اینها تحت تاثیر القائات و اطلاعاتی که آمریکا در اختیارشان قرار داده بود قرار داشتند و وقتی اعتماد به نفس آقای رئیس جمهور را دیدند تحت تاثیر قرار گرفتند. اطلاعات آمریکا خیلی دقیق نیست و کارهایی که دولت آمریکا در دولت ترامپ انجام می دهد هیچ منطقی پشتش نیست. در این دولت که انسجام سیاسیشان سامان ندارد، شاهد مطالب دیگری هم بودیم. مگر عربستان با سلاح فرانسه و دیگران یمن را نمی زند؟ جنگ است دیگر. یمنی ها به هر طریقی امروز توانستند خودشان را تجهیز کنند. بارها و بارها فرودگاه عربستان توسط یمنی ها مورد حمله قرار گرفته است. ما در افکار عمومی و رسانه ها و حتی در روز آخر شاهد بودیم که یک سوال هم در مورد این موضوع نشد زیرا به اندازه کافی در مورد آن توضیح داده شده بود.    

واعظی درباره صحت این مطلب که آیا درست است صدور مجوز دیدار ظریف و تخت روانچی نماینده کشور در سازمان ملل را به آزادی زندانی در کشور منوط کردند؟ تصریح کرد: در این دورانی که ترامپ سر کار آمده به ویژه در سازمان ملل هیچ منطقی پشتش نیست. اینکه بیایند و محدودیت ایجاد کنند. وزیر خارجه آنجاست و می خواهد از سفیر خود دیدن و عیادت کند و این یک اقدام انسانی است. اگر ما روزی در ایران می گفتیم اینها اجازه نمی دهند به کشور دارو و امکانات اساسی وارد شود معلوم بود این دولت مردم ایران را هدف قرار داده است. جدی متاسفم برای دولت بزرگی که انقدر مسائلش کوچک و سخیف است. این موضوعی نیست که در ایران بگوییم، در خود آمریکا هم برخی از نخبگان که خیلی موافق دولت ترامپ نبودند از رفتار دولت خود ناراحت و عصبانی بودند.

وی در رابطه با مواضع خصمانه آمریکا و اینکه آیا بین کشورهای دوست جهت شکست تحریم ها علیه ایران توافقی صورت گرفت؟ گفت: در مواضع سیاسی، کشورها در همه جلسات چه اروپایی ها و چه آسیایی ها اعلام کردند که می خواهند روابطشان با ایران حفظ شود. اخیرا اردوغان صریح گفت من این توافق را قبول ندارم و علاقمند به کار تجاری با ایران هستم. روسیه هم اعلام موضع کرد. خوشبختانه در این دوران به صراحت گفتیم خروج از برجام و فشار حداکثری برای ما قابل قبول نیست. از طرف دیگر دولت ها به دنبال حفظ روابط دولتی و سیاسی خود با ایران هستند. البته روابط اقتصادی تحت نظارت بانک ها است و اینها علاقمند هستند با وجود مشکلات به وجود آمده در مورد مسائل هسته ای، تجارت خود را انجام دهند، فشارهای آمریکا را محکوم می کنند و برایشان قابل قبول نیست دو کشور که با هم مشکل دارند دیگران را محروم کنند.

همه به دنبال فرصت هستند تا با ایران کار کنند

رئیس دفتر رئیس جمهور افزود: اینها می گفتند در مورد قصه برجام و خروج از برجام متوجه شدیم چقدر اقتصادمان وابسته به آمریکا و آسیب زا است و الان به فکر هستند که اقتصاد خود را حفظ کنند. همه به دنبال فرصت هستند تا با ایران کار کنند.

وی  با اشاره به تلاش‌هایی که برای دیدار میان آقای روحانی و ترامپ انجام گرفت، اظهار داشت: شخص ترامپ در مصاحبه‌های مختلفی به دیدار با رئیس جمهور کشورمان ابراز تمایل کرده بود و همچنین روسای برخی از کشورهایی که با ما ملاقات داشتند، از آمادگی و علاقه رئیس جمهور آمریکا برای دیدار میان دو رهبر سخن می‌گفتند؛ همانطور که شخص آقای روحانی مواضع را به صورت کاملا روشنی اعلام کردند، باید بگویم هیچ برنامه‌ای برای دیدار دو طرف نبود.

واعظی ادامه داد: ما به طور مشخص اعلام کرده‌ایم، زمانی که واشنگتن تعهدات خود را در قالب برجام انجام دهد و فشار حداکثری علیه مردم ایران را حذف کند، آمادگی داریم مسائل خود را در قالب ۱+۵ حل کنیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور تاکید کرد: برخی مواضع ایران را به نحوی به ملاقات دوجانبه یا تماس تلفنی تحلیل می‌کردند که باید بگویم که اصلا برنامه‌ای برای این موضوع وجود نداشت و حتی شخص رئیس جمهور پیش از ترک تهران مواضع کشور را به طور شفاف و صریح اعلام کرده بودند.

وی ادامه داد: در دیدارهایی که با طرف های اروپایی داشتیم درباره مسائل مختلفی ازجمله موضوع هسته‌ای گفتگو کردیم. آنها تلاش می‌کردند که اولا یک میانجی‌گری انجام دهند و در کنار آن جلسه ۱+۵ را تشکیل دهند و در نهایت مشکلات مالی پیش آمده به دلیل تحریم را مرتفع کنند.

واعظی افزود: ترامپ در نظرسنجی‌های داخلی آمریکا وضعیت خوبی ندارد و بر اساس پیش‌بینی‌ها در انتخابات سال آینده احتمال شکست ایشان وجود دارد. رئیس جمهور آمریکا در حوزه سیاست خارجی دستاوردی نداشته و پروژه‌هایش با شکست روبرو شده است.

سیاست خارجی ترامپ با شکست مواجه شده است

رئیس دفتر رئیس جمهوری بیان کرد: با نگاهی به پروژه‌های رئیس‌جمهور آمریکا در منطقه ازجمله وضعیت عراق، سوریه و افغانستان شاهد هستیم که سیاست خارجی ترامپ با شکست مواجه شده و هیچ یک از برنامه‌های وی عملیاتی نشده است.

واعظی خاطر نشان شد: البته شکست‌های ترامپ فقط منحصر به منطقه ما نبوده و مثلاً در موضوع کره شمالی مشاهد می‌فرمائید که به‌رغم تبلیغات گسترده، کره‌ای‌ها همچنان کارهای خود را به پیش می برند و یا در بحث ونزوئلا که بیشتر با خط فکری جان بولتون بود نیز سیاست خارجی ترامپ به شکست انجامید.

وی گفت: در موضوع کشورمان نیز آنها فکر می‌کردند با فشار اقتصادی می توانند دو الی سه ماهه با ایجاد نارضایتی اقتصادی، به کشور ضربه بزنند و در این راه به حدی پیش رفتند که به صراحت از عدم تحقق جشن ۴۰ سالگی انقلاب سخن به میان آوردند.

رئیس دفتر رئیس جمهور تاکید کرد: درست است که مشکلات اقتصادی در کشور وجود دارد ولی شاهدیم که وضعیت رو به ثبات بوده، ارز تقویت شده و بازار کالا آرام شده است. هرچند همچنان با وضعیت مطلوب فاصله داریم و باید همچنان قیمت‌ها پایین بیاید، ولی آنچه در وضعیت جاری بازار شاهدیم خلاف تحلیلی است که آنها داشتند، به طوری که دائما از وجود بلوا و اعتراض در خیابان‌های تهران سخن به زبان می‌آوردند.

ما به کشوری که عهد خود را می‌شکند اعتمادی نداریم

واعظی افزود: در کنار غلط بودن تحلیل آنها در مورد تحریم باید به برداشته شدن گام‌های کشورمان در موضوع هسته‌ای و کاهش تعهدات نیز اشاره کنم که باعث بر هم خوردن تصورات آنها شده و خوشایندشان نیست. وقتی آنها عدم کارایی تحریم‌ها را دیده و در مقابل مقاومت ملت و دولت را مشاهد می‌کنند، چاره‌ای جز دستیابی به راه حلی ندارند تا بیش از این مفتضح نشوند. ما به کشوری که عهد خود را می‌شکند اعتمادی نداریم. حتی اگر آنها امروز بگویند که ما حتی پیش از جلسه مذاکره همه تحریم‌ها را لغو می‌کنیم، ما آن را باور نکرده چرا که اعتماد کافی به قول آنها نداریم.

وی بیان داشت: ما اعلام کرده‌ایم به مذاکرات با پیش شرط ورود نمی‌کنیم. آمریکایی‌ها در ابتدا باید بگویند که تصمیم شان از خروج برجام و بازگرداندن تحریم‌ها اقدامی اشتباه بوده است. موضع ما در حال حاضر حق است و با پافشاری بر همین موضع، حمایت و هماهنگی که قوای سه گانه دارند، مقاومت مردم و هدایت مقام معظم رهبری به راحتی انشالله آینده روشنی برای کشور خواهیم ساخت.

وی با اشاره به گمانه‌زنی برخی رسانه‌ها درباره تغییرات در برجام ادامه داد: در سخنرانی رئیس جمهور در سازمان ملل متحد به روشنی اعلام شد، آنچه در برجام مورد تفاهم قرار گرفت، حداقل‌های دو طرف بوده و اگر امتیازی بیشتری بگیریم آمادگی داریم که در مقابل گام هایی را برداریم.

واعظی افزود: به‌طور مثال اگر آمریکایی‌ها لغو تمام تحریم‌ها را در کنگره تصویب کنند ما هم آمادگی ارسال پروتکل الحاقی برای تصویب در مجلس را داریم. این به این معنی نیست که از آنچه در گذشته توافق کردیم عقب‌نشینی خواهیم کرد.

رژیم صهیونیستی همیشه به دنبال بر هم زدن اوضاع بوده است

رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: برخی از کشورهای منطقه و رژیم صهیونیستی همیشه به دنبال بر هم زدن اوضاع بوده و همانطور که نشان دادند، از توافق خوششان نمی‌آید؛ ولی با حمایت مردم و مقامات از دیپلمات‌ها تیم مذاکره کننده از حق طبیعی کشور دفاع خواهد کرد. باید بگویم آمریکایی‌ها هر آنچه می توانستند در حوزه اقتصاد تحریم کنند را تا الان انجام داده‌اند و الان دیگر چیزی برای گفتن ندارند. آنچه که امروز شما شاهد هستید نیز انجام تحریم‌هایی است که آنها پیش‌تر اجرایی کرده بودند. از همین رو باید بگویم که آنها به یک بن‌بست در این زمینه رسیده‌اند.

وی ادامه داد: سال گذشته وقتی آمریکایی‌ها اعلام می‌داشتند یک هفته دیگر تحریم‌هایی را اعمال می‌کنیم، بازار به هم می‌خورد ولی امروز شما شاهد هستید که آنها تحریم‌هایی را اعلام کرده و بازار کاملا در وضعیت ثبات باقی می‌ماند که خود این موضوع نشان از شکست راهبرد آنان دارد.

رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: مورد بعدی درباره ناکامی ساختار تحریم این است که آنها تصور می‌کردند که ما نمی‌توانیم با وجود تحریم با دنیا کار بکنیم؛ ولی این پیش‌بینی نیز اشتباه از آب در آمد، به طوری که ما در حال حاضر با کشورهای مختلفی در حال داد و ستد بوده و منزوی نشده‌ایم.   صحنه‌هایی که از دیدار رئیس جمهور با مقامات جهانی در هتل محل اقامت هیئت ایرانی در این چند روز دیده شد، نشان دهنده عدم انزوای ایران است.

واعظی ادامه داد: این دیدارها فقط منوط به شخص آقای روحانی نبوده و به طور مثال آقای ظریف با ۲۱ دیدار، ۶ سخنرانی، دیدار با ۱۵ مقام بین المللی، هشت مصاحبه و ۱۰ مورد دیدار با نخبگان و رسانه‌ها که در مجموع ۵۳ مورد می‌شود، شکست سیاست آمریکا را نشان داد.

وی خاطر نشان شد: ما در حال حاضر راه‌هایی را پیدا کرده‌ایم که در بحث اقتصاد و سیاست هدف گذاری آمریکایی ها را شکست داد و توانستیم برگ برنده‌ای که آنها به عنوان تحریم در دست داشتند را از کار بیاندازیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور درباره اینکه دولت چه تمهیداتی برای بی اثر کردن تحریم ها دارد؟ اظهار داشت: ما باید سازماندهی خود را بر اساس شرایط جدید به وجود آمده تدبیر کنیم به گونه ای که بتوانیم با توجه به مساله تحریم چابک عمل کنیم و نیازمندی های خود را تامین کنیم. اساس کار ما در شرایط جدید این است که متکی به تولید داخل هستیم که کلید شکستن تحریم برای ایران است. دولت به شدت و با تمام وجود از بنگاه های داخلی و شرکت های دانش بنیان و تولیدکنندگان حمایت می کند تا همه نیازهای داخل کشور را خودمان تولید کنیم.

وی افزود: از طرف دیگر ببینیم اگر جایی نقصی داریم بر طرف شود. از اقدام اخیر مجلس در مورد تصویب وزارت تجارت و خدمات بازرگانی تشکر می کنم که کمک بسیار خوبی هم برای صادرات که متولی روشن پیدا می کند و هم برای معیشت مردم و بازار کالاست که در دولت صندلی اش همیشه خالی بود. ما در دولت وزیری می خواهیم که از مصرف کننده و تولید کننده حمایت کند که ان شاءالله با تصمیم مجلس ان شاءالله وضعیت در این زمینه بهتر خواهد شد.

واعظی در رابطه با نحوه انتخاب وزیر تجارت و خدمات بازرگانی گفت: به محض تایید مصوبه توسط شورای نگهبان ابتدا سرپرست می گذاریم و سه ماه وقت داریم وزیر را معرفی کنیم و سعی می کنیم از تمام این سه ماه استفاده نکنیم. باید ساختار را متناسب با شرایط تحریم ایجاد کنیم. از تولید داخل حمایت کنیم. از طرف دیگر مردم ما در حال همکاری هستند و کالایی که ممکن است خارجی اش کمی بهتر باشد انگیزه جدی ملی به وجود آمده از کالای داخلی حمایت کنند. وقتی کالای داخلی مشتری داشته باشد این امر منجر به افزایش کیفیت کالای داخلی و حمایت از تولید کننده می شود و در نتیجه تحریم ها بی اثر می شود. امسال نسبت به سال قبل را ببینیم که چه آرامشی هست. البته هنوز لازم هست قیمت کالاهایی پایین بیاید و همیشه ما باید طبقه متوسط و متوسط به پایین را هدف قرار دهیم.

وی در رابطه با آنچه میان رئیس جمهور و طرف های اروپایی در سفر نیویورک مطرح شد و اینکه آیا امکان دارد گام رو به جلویی از طرف اروپایی ها مطرح شد که تعهدات خود را عملی اجرا کنند؟ بیان کرد: یک اصلاحی کنم و آن این است که بحثی که با ما می کردند ما روشن کرده بودیم ملاقات بین روحانی و ترامپ مطرح نیست. بحث جلسه ۱+۵ مطرح بود که طبق روال برجام و تعهدات بررسی شود. اروپایی ها به دنبال دیدار دوجانبه نبودند. زیرا زمانی پیشنهاد دادند و ما به روشنی رد کردیم و گفتیم باید برگردند سر میزی که اینها ترک کردند و تحریم را اعمال کردند.

برجام بدون منافعش برای ما ارزش ندارد

واعظی افزود: بحث ما منطقی داشت که این منطق را پذیرفتند. لذا در آن جلسه گفتیم اول تحریم ها را بردارند و به تعهدات خود بازگردند، آن زمان صحبت می کنیم. ما فقط در مذاکرات با اروپایی ها بحث برجام را تنها نمی کردیم. روابط دوجانبه و موضوعات دیگر بحث می شد. بله به دو دلیل بحث برجام مطرح بود زیرا برجام حاصل بیش از دو سال مذاکره ای است که اروپایی ها محور بودند و به قول خودشان به توافق بسیار مهمی رسیدند و نمی خواهند بخاطر مخالفت یک کشور این توافق مهم لغو شود و ازبین برود. هر کسی برای دستاورد خود باید تلاش کند و ما هم نمی خواهیم مساله برجام از بین برود. برجام بدون منافعش برای ما ارزش ندارد. اروپا هم اگر به دنبال حفظ برجام است باید به تعدات خود عمل کند. اینکه آمریکا بیرون رفته نباید شما شانه خالی کنید. اتفاقا بار شما نسبت به زمانی که آمریکایی ها بودند سنگین تر شده است.

رئیس دفتر رئیس جمهور ادامه داد: آنها از نظر سیاسی قبول داشتند و می گفتند باید به دنبال راه حل بگردیم که گفتیم این وظیفه ما نیست و شما یا باید خودتان در داخل اتحادیه اروپا استقلال خود را داشته باشید یا از روابطتان با آمریکا استفاده کنید تا بتوانید اینها را برآورده کنید. برجام وقتی می ماند که ما از منافع برجام بهره مند شویم.

وی خاطرنشان کرد: اروپایی ها از نظر اقتصادی خیلی مشکل دارند. به دلیل اینکه بانک ها و شرکت های چند ملیتی و خصوصی شان مشکل دارند و ملاحظاتی در روابطشان با آمریکا دارند. اما این مساله ما نیست و آنها باید برای بانک ها و شرکت هایشان راه حل پیدا کنند. به آنها با صراحت گفتیم گام سوم را برداشتیم و اگر اقدامی نشود گام بعدی را بر خواهیم داشت. بر این اساس نمی توانند نسبت به اتفاقی که می افتد خنثی باشند، دارند تلاش می کنند و تماس هایشان به معنی پیدا کردن راه حل است.

واعظی در رابطه با اینکه آیا در دیدار مکرون و رئیس جمهور در مورد بحث پیشنهاد فرانسه موضوعی مطرح شد؟ عنوان کرد: مکرون به دنبال تشکیل جلسه ۱+۵ برای اجرای پیشنهاد اروپایی خودشان بود. نقل و انتقال پول برای خود اروپایی ها نشان دهنده این است که خود اروپایی ها هرچه زمان می برد می بینند چقدر در مسائل اقتصادی دستشان بسته است و وابسته هستند و استقلال ندارند. بر این اساس ایشان دنبال این بود که از تشکیل جلسه ۱+۵ بتوانند مشکلات خودشان را با ما حل کنند که تا این لحظه موفق نشدند. با فشارهای آمریکا بحث ۱۵ میلیارد دلار هم حل شدنی نیست.

رئیس دفتر رئیس جمهور در رابطه با اینکه آیا طرح این مساله پیشنهاد اروپایی، فرار به جلوی اروپایی ها نیست؟ گفت: نه، به نظر من اروپایی ها دارند تلاش می کنند با مکانیزم هایی که پیشنهاد می دهند برجام حفظ شود و اینکه می گویند ۱۵ میلیارد می دهیم همه هدفشان این است برجام را حفظ کنند.

وی در رابطه با اینکه آیا در عمل اروپا قابل اتکا است؟ افزود: سال های طولانی است کار سیاست خارجی انجام می دهم اعتقادی ندارم که هیچ وقت در هیچ جا بن بستی وجود دارد. به هرحال دیپلمات ها به وجود آمدند و ماموریتشان این است تا منافع کشورشان را از طریق گفت و گو حل کنند. همین چند روز گذشته از اول مهر تا امروز راجع به موضوعات مهم در مورد ایران هم برجام و یمن و عربستان و آبراههای بین المللی و غیره و گشایش هایی که به وجود آمده این امید را به ما می دهد که ما نباید فکر کنیم که اگر امروز به توافق نرسیدیم در آینده هم به توافق نخواهیم رسید.

واعظی تاکید کرد: وقتی موضوعات پیچیده می شود راه حل ها هم پیچیده است و راه حل پیچیده به معنای بن بست نیست. من خودم خوش بین هستم که ما از طریق گفت و گو می توانیم به بسیاری از اهداف نظام در چارچوب فرمایشات مقام معظم رهبری برسیم و نسبت به آینده امیدوارم و خوش بین هستم که شرایط در آینده بر ما آسان خواهد بود.

وی در رابطه با اینکه گمانه زنی هایی مطرح است که اروپا برای گریز از تعهدات خود بسترسازی تبلیغاتی می کند، ارزیابی شما چیست و ایران چه پاسخی به فشار اروپا خواهد داد؟ تصریح کرد: اروپا که به ما فشار نمی آورد. ما به اروپایی ها فشار می آوریم اروپایی ها دارند مرتب با ما تماس می گیرند و پیشنهاد همکاری می دهند می گویند ۱۵ میلیارد می دهیم. این به معنای فشار نیست. اینها به دنبال حفظ برجام هستند. پریروز با رهبران اینها صحبت کردیم فضای میان رهبران اروپایی چیز دیگری بود. اینکه شنیدم چنین چیزی نقل شده تعجب کردم.

رئیس دفتر رئیس جمهور در پایان تاکید کرد: هشدار که اصلا نیست. اتفاقا در ملاقات ها دکتر روحانی هم نسبت به برجام طلبکاری کردند و هم انتقاد شدید کردند در مورد بیانیه و آنها در مورد انتقاد ما و مسائل به توضیح دادن شروع کردند. ممکن است برخی دوست داشته باشند همراه آمریکایی ها جوری اروپایی ها را به بغل آمریکایی ها هل بدهند که به نظر این سیاست، سیاست درستی نیست و حداقل راجع به برجام چنین اتفاقی نیافتاده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس