کد خبر 9890
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۸۹ - ۱۷:۲۵

فشار بر جامعه مسلمان بلغارستان طى چند سال گذشته رو به افزاش بوده است. در گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه آمريکا نيز به اين موضوع اشاره شده است.

به گزارش مشرق، از زمان روى کار آمدن دولت راستگراى فعلى، اين فشارها افزايش يافته و ابعاد وسيع‏ترى به خود گرفته است. دولت کنونى بلغارستان به شدت تحت تأثير لابى‏هاى صهيونيستى است و گويى فشار بر مسلمانان را بخشى از وظايف و تعهدات خود در قبال اسرائيل و آمريکا تلقى مى‏کند.
طى هفته‏هاى گذشته، اعتراض وسيع علما و روحانيون وابسته به مفتى‏گرى نسبت به عملکرد دولت بلغارستان به اوج رسيد و شهرهاى مختلف اين کشور شاهد تظاهرات مسلمانان بود. مهم‏ترين وجوه اعتراض مفتى‏گرى، دخالت مستقيم و غيرمستقيم دولت در امور دينى مسلمانان، کاهش 60 درصدى بودجه مفتى‏گرى در مقايسه با ساير اديان رسمى و تحميل مديريت جديد مفتى‏گرى مى‏باشد.
مفتى‏گرى در بلغارستان تحت نظر اداره کل اديان وابسته شوراى وزيران بطور رسمى فعاليت مى‏کند و از اين منبع نيز بودجه به آن تخصيص داده مى‏شود.
جامعه مسلمانان بلغارستان از سال 1996 به دليل همدستى مفتى اعظم سابق (نديم گنجف) با دولت کمونيست بلغارستان و سوابق بسيار منفى وى، تصميم گرفتند ضمن عدم پذيرش وى به عنوان مفتى اعظم، تشکلى تحت عنوان نشست عمومى، ايجاد و رئيس مفتى‏گرى با انتخاب مستقيم مسلمانان و نمايندگان ارشد آن‏ها انتخاب گردد. طى سال‏هاى گذشته، دولت بلغارستان هيچگونه اعتراضى نسبت به تصميمات کنفرانس عمومى (که معمولاً هر 4 سال و با حضور دو نماينده تمامى مفتى‏گرى‏هاى بلغارستان) نداشته و تصميمات آن را تأييد مى‏نموده است. با توجه به اين‏که از نظر قانونى مى‏بايست حکم رئيس قبلى مفتى‏گرى با مراجعه به دادگاه منتفى مى‏شد، مديريت جديد مفتى‏گرى از همان ابتدا تقاضاى خود را به دادگاه ارائه کرده بود؛ ولى به دليل طولانى‏شدن پرونده، اين موضوع مسکوت مى‏ماند.
طى قريب به 15 سال مديريت مفتى‏گرى به همين شيوه يعنى با انتخاب توسط نشست عمومى تعيين مى‏شده است. در سال جارى و به دنبال پيروزى راستگرايان افراطى در انتخابات پارلمانى بلغارستان، نديم گنجف، مفتى مطرود و تحت فرمان دولت کمونيستى سابق و به نوعى دولت فعلى بلغارستان، تشويق به پيگيرى موضوع و اقامه دعوى عليه مديريت کنونى مفتى‏گرى که مورد اعتماد و محبوب بين جامعه مسلمانان مى‏باشد، شده است. در نهايت، دادگاه صوفيا تحت تأثير و فشار دولت، به نفع نديم گنجف رأى داده که اين امر باعث نارضايتى شديد مسلمانان و تظاهرات وسيع آنان شده است که کماکان ادامه دارد. دادگاه استيناف انتخابات امامان جماعت در سال 2008 را که بر اساس آن آقاى مصطفى عاليش به عنوان رئيس شوراى عالى مسلمانان انتخاب گرديد، به دليل تخلف و جعل اسناد به رسميت نشناخت و نديم گنجف را به رياست شوراى عالى مسلمانان منصوب کرد.
مفتى‏سراى اعظم مسلمانان بلغارستان طى بيانيه‏اى ضمن ابراز نارضايتى نسبت به اعمال فشارهاى دولتى بر جامعه مسلمانان اعلام داشت: «به جاى آن‏که تصميمات دادگاه حقوق بشر اروپا در مورد مسلمانان بلغارستان اجرا شود، دخالت در فعاليت‏ها و امور دينى (اسلام) با اعمال فشار و تهديد از سوى آژانس دولتى امنيت ملى مشاهده مى‏شود.»
همچنين در بيانيه منتشره با اشاره به مسدود شدن وب‏سايت اينترنتى مفتى‏سرا از سوى دولت، از اين اقدام به معناى تلاش ديگرى براى خفه کردن صداى جامعه کثير مسلمانان بلغارستان عنوان شده است. مفتى‏سرا اعلام نمود: «على‏رغم اين‏که بلغارستان عضو اتحاديه اروپا مى‏باشد، در اين کشور روش‏هاى پليسى اعمال مى‏گردد... به‏رغم عضويت بلغارستان در اتحاديه اروپا، در اين کشور روش‏هاى پليسى اعمال مى‏شود. همچنين به منظور دفاع از اهداف عدالت‏خواهانه و به عنوان نمايندگان جامعه مسلمانان در کشورى از اعضاى اتحاديه اروپا که اصول و تصميمات شوراى اروپا را به رسميت نمى‏شناسد، از طريق مراجعه به سازمان‏هاى بين‏المللى تلاش براى احقاق جامعه مسلمانان ادامه خواهد يافت.»
حدود 1000 نفر از امامان جماعت، مفتى‏ها و موذن‏هاى مساجد بلغارستان طى تظاهرات اعتراض‏آميزى نسبت به برنامه‏هاى دولت بلغارستان و محدود کردن فعاليت‏هاى مذهبى آنان ابراز نگرانى کردند. عدم اجازه توسعه مساجد، تحقير مسلمانان و در موارد تعرض به اماکن مذهبى از موارد مشخص نقش حقوق اقليت‏هاى مذهبى در اين کشور است.
يکى از مواردى که مسلمانان بلغارستان از آن به‏عنوان اقدامى محدودکننده براى اقليت مسلمان ياد مى‏کنند، لزوم ثبت تصميمات متخذه نشست عمومى در دادگاه براى انجام فعاليت‏هاى عادى و تعيين هيأت رئيسه است. در حالى که چنين مقرراتى در مورد دين مسيحى ارتدوکس (دين اکثريت) بلغارستان وجود ندارد. لذا از يکسو انتخاب اکثريت مسلمانان و نمايندگان آن‏ها را براى تعيين مفتى اعظم به رسميت نمى‏شناسند. و از سوى ديگر ثبت قانونى تصميمات متخذه نيز از آن‏ها سلب شده است. با اين سياست، دولت بلغارستان در صدد تضعيف و ايجاد تفرقه بين مسلمانان اين کشور است. لازم به ذ کر است که طبق اطلاعات موجود نديم گنجف در بين مسلمانان، آراء بسيار معدودى دارد و گفته مى‏شود تعداد طرفداران آن به بيش از 10 درصد از تمام مسلمانان اين کشور نمى‏رسد. وى اکنون به عنوان يک مهره غيررسمى دولت براى نظارت و کنترل مسلمانان عمل مى‏کند. در رأى صادره توسط دادگاه، ايشان رئيس قانونى مفتى‏گرى معرفى شده است. اعتراضات و تظاهرات مسلمانان عليه تحميل نديم گنجف توسط دولت به آن‏ها هر روز ابعاد وسيع‏ترى در بلغارستان به خود مى‏گيرد.
نقض حقوق و آزادى‏هاى فردى و اجتماعى مسلمانان در بلغارستان داراى ريشه‏هاى تاريخى است. اين کشور سال‏ها تحت سيطره روسيه بوده و در زمان استقرار کمونيست‏ها، بيشترين ظلم و ستم بر مردم مسلمان آن وارد شده است. پس از پايان دوران کمونيسم و آغاز حيات سياسى جديد در اين کشور، بخشى از فشارها بر مسلمانان کاهش يافت ولى به تدريج شيوه‏هاى جديدى از اعمال فشار و تضييع حقوق آنان در دستور کار قرار گرفت.
در کنفرانس مطبوعاتى که در ساختمان مفتى‏گرى اعظم برگزار شد، مفتى‏هاى اغلب مناطق از جمله شهرهاى کرجالى، پازارجيک، بلاگوئگراد، اسموليان و... اعلام کردند که به تظاهرات اعتراضى خود عليه انتصاب مجدد گنجف ادامه خواهند داد. عثمان حيلمى مفتى منطقه پلوديو در اين زمينه مى‏گويد که ما مى‏خواهيم دولت در امور مسلمانان دخالت نکند و مأمورين سابق سازمان امنيت دولتى همچون نديم گنجف را انتصاب نکند و به عنوان رهبر بر جامعه مسلمانان تحميل نکند. در بيانيه پايانى تظاهرات مفتى‏هاى بلغارستان نيز آمده است که ما خواستار موقعيت يکسانى براى تمامى جوامع دينى هستيم و قانون مربوط به اديان بايد به گونه‏اى تغيير کند که همه يا بايد در دادگاه ثبت شوند و يا الزام ثبت در دادگاه از همه اديان ساقط شود.
جامعه مسلمانان بلغارستان با جمعيتى در حدود 5/1 ميليون نفر که بخش مهمى از آن‏ها در صوفيا زندگى مى‏کنند و به کار اشتغال دارند، تاکنون بارها تقاضاى ساخت يک مسجد ديگر در صوفيا و همچنين يک مرکز آموزش علوم دينى را ارائه کرده‏اند که مورد مخالفت شهردارى و مقامات دولتى واقع شده است. يکى از احزاب مخالف ساخت دومين مسجد در صوفيا حزب اتکا است که متحد و مؤتلف حزب حاکم مى‏باشد. رئيس اين حزب آقاى وولن سيدروف بارها اعتراض رسمى خود را نسبت به ساخت دومين مسجد براى مسلمانان در صوفيا اعلام کرده است.
مفتى‏گرى بورگاس در سال گذشته اعلام کرد که بخاطر کارشکنى و عدم صدور مجوز ساخت يک مسجد در شهر بورگاس به نهادهاى حقوق از جمله نهادهاى اروپايى شکايت خواهد کرد. شهردار بورگاس وابسته به حزب حاکم گرب مى‏باشد.
در دو سه ساله گذشته، 110 مورد از حمله به مساجد و اماکن مذهبى مسلمانان در اين کشور به ثبت رسيده است. در سال 2009 نيز اين روند ادامه داشته و در مهترين آن‏ها، مسجد شهر نيکوپول با قدمت يک صد سال مورد هجوم قرار گرفته و در آتش سوخته است. بنا به اعلام مفتى‏گرى در 3 ماه مى‏2007 افراد ناشناسى با آويزان کردن سر چند خوک بر سر در دو مسجد واقع در شهر سيليسترا، باعث هتک حرمت مسجد و مسلمانان شدند. در اقدامى ديگر در ژوئيه 2006، صليب شکسته آلمان نازى بر روى ديوار مسجد شهر کازانليک نصب گرديد. آتش زدن مسجد شهر کازانليک در 26 ژوئيه 2006، شکستن شيشه‏هاى مسجد صوفيا در 18 ژوئيه 2006 نيز از ديگر موارد ثبت‏شده است.
طبق بيانيه مطبوعاتى مفتى‏گرى اعظم، در تاريخ 14 ژوئن سال جارى وب سايت اينترنتى اين مفتى‏گرى بدون هيچ دليلى مسدود گرديده است. مفتى‏گرى در بيانيه خود همچنين آورده است: دولت بلغارستان به جاى آن‏که تصميمات دادگاه اروپايى حقوق بشر را مراعات کند، مداخله در امور مذهبى با تکيه بر اهرم فشار و تهديد مفتى‏گرى را در پيش گرفته است.
اين بيانيه، با پليسى‏خواندن اقدامات دولت در خصوص مسلمانان، انتصاب‏هاى دولتى افرادى چون بوژيدار ديميتروف (با سابقه منفى در مورد مسلمانان) وزير مسؤول امور بلغارهاى خارج از کشور و امور اديان و ائتلاف با احزاب مسلمان‏ستيز همچون اتکا را در راستاى افزايش فشارها و تضييع حقوق آن‏ها مى‏داند.
بر اساس مقررات کنونى دولت بلغارستان، مسلمانان موظفند براى دريافت کارت شناسايى ملى، عکس‏هاى بدون حجاب تحويل مراجع ذى‏ربط دهند. در تاريخ 28 ژوئن سال جارى، مفتى منطقه اسموليان بلغارستان رسماً از پليس درخواست نمود که به تقاضاى مسلمانان مبنى بر عدم رضايت جهت تحويل عکس‏هاى بدون حجاب احترام بگذارند و از آن صرفنظر کنند. پليس اين منطقه در پاسخ اعلام نموده که به خاطر مسائل امنيتى بايد ضرورتاً تمام سر و صورت افراد در عکس قابل رويت باشد.
کميسيونر اتحاديه اروپا در امور حقوق بشر در گزارش سال 2009 خود پيرامون حقوق اقليت‏ها در بلغاذستان، ضمن انتقاد از مقامات اين کشور، در گزارش خود از موارد متعدد گسترش ترس و تنفر نسبت به اقليت‏ها از جمله در مورد جامعه مسلمانان ابراز نگرانى کرد. وى گفته است که موارد زيادى از اذيت و آزار رهبران مسلمان و معلمين پوماک بلغارستان دريافت کرده است که دليل آن توجه مقامات محلى به ادعاها و اتهامات بى‏اساس و سوءظن بى‏جهت نسبت به احتمال افراطى‏گرى در اين منطقه بوده است. دولت راست‏گرا و افراطى بويکو بوريسف که با آمريکا و رژيم صهيونيستى رابطه بسيار نزديکى دارد، از بدو ورود سعى نمود که برنامه دولت‏هاى دست راستى قبلى در خصوص مسلمانان را که تاکنون نتوانسته‏اند به مرحله اجرا درآورند، تثبيت کند. ابتدا مراکز آموزشى دولتى از ورود دانش‏آموزان و دانشجويان به مؤسسات دولتى و ثبت‏نام آنان جلوگيرى به عمل آمد. اکنون نيز تمام بلغارى‏ها بويژه مسلمانان موظف گرديدند که کارت‏هاى شناسايى خود را با عکس‏هاى بدون حجاب ارائه دهند. با توجه به ضعف و عدم اتحاديه بين مسلمانان بلغارى دولت کنونى موفق شده است که نديم گنجف مفتى زمان کمونيستى را که شديداً از طرف عربستان نيز حمايت مى‏شود به سر کار آورد.
يادآورى مى‏گردد که جنبش حقوق و آزادى‏ها (حزب ترکان مسلمان) که قريب 38 نماينده در مجلس بلغارستان دارد، هيچ اقدام مؤثرى در احقاق حق مسلمانان به عمل نياورده است. ايده کاهش قدرت مسلمانان به تدريج از آغاز تحولات (1989 ميلادى) در اين کشور شروع گرديد و اکنون با وجود دولت افراطى بوريسف، فشار بر مسلمانان تشديد گرديده است. هدف نهايى اين است که جمعيت مسلمانان بلغارستان، ماهيت اسلامى خود را فراموش کرده و ساختار غربى‏ها را بپذيرند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس