کد خبر 986610
تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۹:۱۰
رهن و اجاره آپارتمان در برخی مناطق تهران (۹۸/۱/۱۴)

«آیا "رهن کامل" اشکال شرعی دارد؟» این پرسش، به‌ویژه در فصل نقل و انتقالات منازل، مورد ابتلای خیلی از مردم است. پاسخ را به‌صورت فنی و دقیق ببینید.

به گزارش مشرق، طبق رویه‌ی هر ساله، با تعطیلی دانشگاه‌ها و مدارس، بخش قابل توجهی از مردم، به جابه‌جایی منازل خود مبادرت می‌کنند. این پرسش گوشه‌ی ذهن بسیاری از افراد - خصوصاً آنها که میانه‌ی بیشتری با "دین" دارند - مطرح است که «رهن منزل، از منظر شرعی، با چه شرایطی بدون اشکال و صحیح است»؟

بیشتر بخوانید:

اجاره بهای خانه‌های من صلوات است +عکس

کدام کشورها بیشترین مالک و مستاجر را دارند؟

نه به عنوان خبرنگار، که در جایگاه مالک و مستأجر به چند بنگاه سطح شهر سری زدیم تا «اتفاقات کف میدان» روشن شود. حقیقتش را بخواهید، تمامی بنگاه‌ها، وقتی از دغدغه‌ی مشتری‌شان در این زمینه مطلع شدند، به آن احترام گذاشتند؛ و جملگی هم ساز و کارهایی داشتند که «ابعاد شرعی» این معامله هم رعایت شود (البته عنایت دارید که این موضوع به معنی متشرع بودن نیست،‌ بلکه مشتری‌مداری و احترام به عقاید مشتریان هم همین رویه را ایجاب می‌کند؛ که خب، باز هم جای تقدیر دارد).

ببینید:

فیلم/ اوضاع ناخوش خوش‌نشین‌ها

اما دو نکته وجود داشت که معاملاتِ «رهن کاملِ» کف میدان را دچار اشکال می‌کند؛ و انتظار می‌رود "مشاورانِ املاک"، به عنوان کانون‌ تخصصی معاملات حوزه‌ی مسکن، در روشن شدن مسئله و راهنمایی طرفین دقت نظر بیشتری به خرج دهند. این دو مسئله را در بخش انتهایی همین گزارش قید خواهیم کرد. ابتدا ببینیم حکم شرعی «رهن کامل» چیست و این نوع عقود در چه شرایطی مجاز است؟ در بخش احکام شرعی (استفتائات) سایت رهبر معظم انقلاب {اینجا} در این زمینه می‌خوانیم:

س: آنچه امروزه در بین مردم متعارف شده که هنگام اجاره دادن خانه مبلغی را جلوتر می گیرند، از نظر شرعی چه وجهی دارد؟

ج: در صورتی که مالک، خانه خود را به مدّت معیّن و اجرت مشخصی اجاره بدهد به این شرط که مستأجر مبلغی را به عنوان قرض به او بپردازد، اشکال ندارد هرچند مالک با توجه به آن مبلغ اجاره خانه را از اجرت‏ المثل آن کمتر قرار دهد [یعنی اجاره کمتر بگیرد]، ولی اگر از مستأجر قرض بگیرد به این شرط که خانه خود را مجانی در اختیار او قرار دهد و یا خانه‏‌اش را به اجرت المثل یا کمتر و یا بیشتر از آن به او اجاره بدهد، به‌طوری که آنچه در ابتدا بین آن دو محقق می‏شود قرض دادن و قرض گرفتن باشد و اجاره‏ دادن خانه به مستأجر و یا قراردادن آن در اختیار او به عنوان شرط در قرض باشد، همه این موارد حرام و باطل هستند.

س: در بین عموم رایج است که در هنگام اجاره منزل مقداری مبلغ تحت عنوان رهن به صاحب خانه می‌پردازند و همچنین مقداری به صورت اجاره پرداخت می‌کنند و یا منزل را به صورت رهن کامل اجاره می کنند. اولاً: حکم شرعی این دو نوع معامله را بیان نمائید. ثانیاً: در صورت عدم صحت این عمل روش صحیح برای اجاره کردن منزل را بیان نمائید. ثالثاً: حکم وضو و نماز در منزلی که به یکی از دو روش فوق معامله شده است چیست؟

ج) بطور کلّی اجاره به شرط قرضصحیح است (مثلاً اگر صاحب خانه به مستأجر بگوید: «خانه‌ام را به این مبلغ معیّن ـ مثلاً ده تومان ـ به شما اجاره دادم به شرط اینکه فلان مبلغ معیّن ـ مثلاً صد هزار تومان ـ به من قرض‌الحسنه بدهید» و مستأجر قبول کند، اشکال شرعی ندارد)، ولی قرض به شرط اجاره، صحیح نیست، و در صورت اوّل هم باید اجاره به نحو متعارف باشد، یعنی خانه‌ای که بطور متعارف اجاره‌اش از قرار ماهی مثلاً دویست هزار تومان است نمی‌شود بخاطر گرفتن قرض به ماهی هزار تومان تنزّل کند زیرا چنین اجاره‌ای متعارف نیست بلکه ممکن است آن را مثلاً به صد هزار تومان تقلیل داد، و از همین جا معلوم شد اجاره به شرطِ رهنِ کامل (یعنی در قبال دریافت قرض، هیچ مبلغی را از مستأجر طلب نکند) نیز صحیح نمی‌باشد؛ و در هر صورت نماز و وضویی که در خانه با رضایت و اجازه صاحب خانه انجام شده صحیح است."

دو اشکال ساده اما بزرگ، که تقریباً در تمامی بنگاه‌های مورد مراجعه وجود داشت، به این قرار بود:

اول؛ اینکه عموم مشتریان، حکم اساسی معامله‌ای که انجام می‌شود را نمی‌دانند، و سهل‌انگارانه آن را همان «رهن و اجاره» می‌دانند؛ در حالی‌که همان‌گونه که ذکر شد قرار داد در واقع باید «اجاره به شرط» باشد نه «رهن کامل».

دوم؛ اغلب مشاوران املاک برای رهایی از بند شرعیات، کنار معامله مبلغ ناچیز اجاره (در حد 10 تا 50 هزار تومان) را حلّال این مشکل می‌دانند؛ که همان‌گونه که ذکر شد، معامله را دچار اشکال شرعی می‌کند.

نکته‌ای که موجب می‌شود اشکال در معاملات مسکن کمی کم‌رنگ شود و به حاشیه برود، تفاوت میان دو مفهوم «رهن» و «قرض» است؛ ما اساساً در معاملات‌ مسکن‌مان «قرض» می‌گیریم، و آن را سهواً به «رهن» تعبیر می‌کنیم. «رهن» اصطلاحاً معادل «گرو» می‌باشد؛ یعنی مالی را از کسی بگیریم که اگر مثلاً اجاره‌اش را نداد، ما معادل آن را از رهن برداریم؛ بنابراین رهن تا زمان خلف وعده‌ی مستأجر قابل تصرف نیست؛ در صورتی‌که در معاملات معمول، مستأجر اختیار مالش را تا زمانی معین (مثلاً یک سال) به موجر می‌دهد؛ موجر نیز در آن مال تا سررسید قرارداد تصرف و از آن استفاده می‌کند. بنابراین قرارداد ما نه رهن و اجاره، بلکه قرض و اجاره است. اما در این صورت هم باید به دو نکته‌ی بالا - یعنی صورت «اجاره به شرط قرض» و نیز «میزان اجاره» - توجه کرد.

و در پایان نکته اساسی دیگری وجود دارد. اگر در این دو مورد دقت کافی مبذول نشود، معامله شائبه‌ی «ربوی بودن» پیدا می‌کند؛ که می‌دانیم تبعات سنگینی بر آن مترتب است.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 2
  • IR ۱۹:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۲
    3 5
    فقط گروني اشكال داره ...اهااااااااااااااااااااااااااااي خدا به دادمان برس
    • علی حقجو IR ۰۲:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
      8 3
      گرونی هم از بلایایی است که در اثر مراعات نکردن شرع خدا، انسانها را گرفتار کرده
  • IR ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۲
    1 0
    این گرو گرفتن حرامه یا حلال ؟ من توجه نشدم
  • GB ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۲
    0 8
    چه مضخرفاتی! کلی خندیدم، مرسی خدا. اجاره ی مدت دار به شرط اجاره در عوض مبلغی مشخص، روزگارتون رو سیاه میکنه و باعث میشه هیچگاه نتوانید سرمایه‌ای پس‌انداز کنید و خانه ای بخرید. اجاره به شرط تملک عقلانی‌تر است.
  • IR ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۲
    1 0
    خوب قرار داد موجر و مستاجر را طوری بنویسند که حلال باشد حالا بنویسند قرض به شرط اجازه تا مشکل حل شود بالاخره اهل خبره این مشکل را حل کنند تا ما دچار مشکل نشویم
  • حامد IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    2 0
    مساله را اینگونه طرح کنید: اگر کسی مبلغی را قرض بگیرد و به جای آن خانه خود و یا مال دیگری را به قرض دهنده گرو(رهن) بدهد حکمش چیست؟
    • IR ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۵
      0 1
      در روايت قرضي كه منفعتي در پي داشته باشد، حرام دانسته شده
  • IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۵
    0 0
    نکته مهمی بود. تشکر
  • IR ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۷
    1 0
    چند بار خوندم و هیچ نفهمیدم
    • جابر IR ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
      0 0
      خیلی خندم گرفت گیج شدی نه
  • IR ۰۹:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۹
    0 0
    سلام ، اگه رهن کامل داده باشیم و نمیدونستیم که مشکل شرعی داره اما حالا متوجه شدیم چیکار کنیم؟ الان اوضاع اقتصادی جوری نیست که مستاجر قبول کنه اجاره بده بعد هم این معامله انجام شده نمی‌تونیم راضی کنیم که تغییر رویه بده
  • محمد IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۱
    0 0
    سلام .اول اینکه کلمات قلبمه بکار نبرید ساده به زبون خودمونی بگید اصطلاحات رو بزارید برای خودتون .دوم اینکه اگه قرض به شرط اجاره صحیح است خوب طرف مریض نیست که مثلا ۴۰۰ میلیون قرض بده بعد اجاره ۸ میلیونی رو بکنه مثلا ۵ میلیون .اگه صحیح نیست که اجاره به حداقل ممکن برسه .پس راهش چیه .اینو چرا هیچ کس جواب نمیده .چرا مردم رو تو هاج و واج نگه میدارید خوب یبارکی بگید کلا همچین چیزی نداریم .اگه نیست پس چرا تو جامعه داره توسط بنگاها انجام میشه و دریغ از یک نهاد که بیاد بگه از این به بعد باید اینجور نوشته بشه .رسیدگی نمیشه بعد کاری که بین جامعه رواج پیدا میکنه و عادی میشه میگید رباست .پس راه حلش چیه ؟
    • IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۰
      0 0
      در این قرض دو طرف 100 در 100 راضی هستند یک قرار داد عقلی است
  • عباس IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۸
    0 0
    فتوای آیت الله مکارم: در ميان بعضى از مردم معمول است كه وامى‏به صاحب خانه مى‏دهند و خانه او را گرو برمى‏دارند به شرط اين‏كه قيمت كمترى جهت مال الاجاره بپردازند، يا اصلًا مال الاجاره‏اى ندهند و آن را خانه رهنى مى‏گويند، اين كار ربا و حرام است. بهترین راه برای خانه های رهن و اجاره آن است که، مالك ملك خود را به مبلغ كمى اجاره دهد، و در ضمن عقد اجاره شرط كند كه مستأجر فلان مبلغ را به او وام دهد، و ملك مورد اجاره در مقابل آن وام رهن باشد.که در این صورت اشکال شرعی نخواهد داشت.
  • IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۰
    1 0
    بسیاری خانه را پیش رهن میخرند و در مدت کوتاهی خانه را رهن کامل یا تقریبا رهن کامل میدهد ( اسم رهن را بگذارید قرض ) و هم فروشنده و خریدار 100 در 100 راضی هستند و اگر این کار انجام نشود اصلا طرف صاحب خانه نمیشود. این عین حکم عقل است حالا بگویید اشکال دارد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس