کد خبر 981944
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۶
جمعیت

شاخص‌های جهانی به ‌روشنی حاکی از آن است که میزان جمعیت یک کشور بر حوزه‌های گوناگون اقتدار آن کشور تأثیرات عمیقی دارد.

به گزارش مشرق، سه روز قبل، یعنی ۱۳ مرداد ۹۸، به مناسبت یکم ذی‌الحجه، سالروز ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س)، پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله ‌العظمی‌خامنه‌ای، بیانات معظم‌له را که در دیدار جمعی از زوج‌های جوان در فروردین ۱۳۹۸ ایراد شده، منتشر کرد. بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار زوج‌های جوان از این‌ قرار بود:

بیشتر خوانید:

40 سال بی‌برنامگی برای جمعیت کشور

گلایه رهبر انقلاب از مسئولان درباره افزایش جمعیت


«و البته امروز در کشور ما مردم گوش می‌کنند، حرفی ندارند؛ آن‌ کسانی که این حرف به آنها می‌رسد، حرفی ندارند و گوش می‌کنند منتها مسئولینی که بایستی عملاًً دنبال کنند و زمینه‌ها را فراهم کنند، آن کار لازم را انجام نمی‌دهند. البته مسئولین [رده] بالا می‌گویند «قبول داریم» اما مسئولین میانی درست عمل نمی‌کنند؛ به‌هرحال افزایش فرزند باید به‌صورت یک فرهنگ دربیاید. شما ببینید، در بعضی از کشورهای غربی ــ مثلاً در آمریکا ــ خانواده‌ای پانزده تا بچه دارند، بیست تا بچه دارند و از این قبیل، تشویق [هم] می‌شوند و هیچ‌کس مذمتشان نمی‌کند. اما نوبت به کشور ما که می‌رسد، این‌طرف قضیه تشویق می‌شود، [یعنی] کم‌فرزندی و مانند این‌ها، بنابراین این هم یک نکته است که ان‌شاءالله باید مورد توجه باشد»


پس از انتشار بیانات رهبر معظم انقلاب درخصوص افزایش جمعیت، رسانه‌های اپوزیسیون و بیگانه تلاش‌کردند با ارائه «بخشی از حقیقت» مؤلفه‌های مهم مستتر در بحث جمعیت را وارونه‌نمایی کنند. فارغ از نیت‌های شوم معاندین نظام و هراس آنان از «ایرانِ پرجمعیت»، آنچه در پی می‌آید نشان می‌دهد بی‌تردید بیانات رهبر فرزانه انقلاب که با محوریت «جمعیت به‌عنوان مؤلفه اقتدار ایران» منتشر شد، کاملاًً رهنمودهایی کارشناسی ‌شده و صحیح بوده است.


«جمعیت»؛ مؤلفه زیرساختی رشد و اقتدار


بر اساس گزارشی که تسنیم منتشر کرده است، نه‌تنها برآوردهای داخلی، بلکه شاخص‌های جهانی به‌روشنی حاکی از آن است که میزان جمعیت یک کشور بر حوزه‌های گوناگون اقتدار آن کشور تأثیرات عمیقی دارد. در حوزه نظامی ‌برای سنجش قدرت نظامی ‌یک کشور، مؤلفه‌های گوناگون جمعیتی سنجیده می‌شود. جمعیت کل، نیروی در دسترس، نیروی نظامی‌ مناسب برای خدمت، نیروی نظامی ‌به سن خدمت رسیده، نیروی نظامی‌ فعال و نیروی نظامی ‌رزرو برخی شاخص‌هایی هستند که برای سنجش آمادگی قوای نظامی ‌هر کشور، موردسنجش قرار می‌گیرند.


در حوزه اقتصادی نیز درباره تأثیر عمیق نرخ باروری در اقتصاد هر کشور اتفاق‌نظر وجود دارد. «پل ساموئلسون» در مقاله‌ای به نام «یک مدل دقیق وام مصرفی با یا بدون قرارداد اجتماعی پول» اثبات کرد «نرخ باروری انسانی» بهترین عامل تحرک و تکامل اقتصاد هر کشور است. «هنری‌ هارود»، اقتصاددان برجسته «کینز» ی رشد جمعیت را عامل رشد طبیعی اقتصاد می‌داند. همچنین مطابق نظر «رابرت سولو» اقتصاددان مشهور آمریکایی، افزایش نرخ رشد جمعیت،‌ گرچه «ذخیره سرانه سرمایه» و همچنین «تولید سرانه» کمتری را برای اقتصاد رقم خواهد زد،

لیکن «رشد پایا» و «توان اقتصادی بالاتری» را به‌وجود می‌آورد. «ادموند فلپس» به رابطه دقیق بین رشد اقتصادی و رشد جمعیت دست یافت که به «قاعده طلایی رشد» مشهور شد. بر اساس این قاعده، کارایی نهایی سرمایه، با نرخ رشد جمعیت برابر است، به‌ عبارت ‌دیگر، رشد اقتصادی تابع مستقیم نرخ رشد جمعیت است. این نظریه را اقتصاددانان دیگری مانند موریس اله و جان نیومن نیز تأیید کرده‌اند. «سیمون کوزنتس» با بررسی آهنگ رشد درآمد سرانه و آهنگ رشد جمعیت در کشورهای مختلف، به این نتیجه رسیده که همبستگی معنی‌داری بین کاهش یا افزایش جمعیت با درآمد سرانه وجود ندارد. «کنت آرو» و همکارانش در سال ۲۰۰۳ اعلام کردند جمعیت شکلی از سرمایه است، بر این اساس، با کنترل جمعیت، رشد اقتصادی کنترل و محدود می‌شود.


در این زمینه انبوهی از نظریات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی وجود دارد، که ذکر آنها روند بحث را به حاشیه خواهد برد. تا اینجا باید بپذیریم که جمعیت، به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های اساسی قدرت استراتژیک در مجامع علمی ‌و اجرایی دنیا پذیرفته شده است.


روند دو هزار ساله تغییر جمعیت


بر اساس این گزارش، روند تغییرات جمعیت روی زمین در گذر تاریخ بسیار جالب‌ توجه است. پیش از رخدادهایی مانند انقلاب جنسی و همچنین برنامه‌های کاهش جمعیت در غرب، جمعیت جهان از ابتدای سده بیستم رشدی بی‌سابقه به خود گرفته بود. دلیل اصلی این رشد بی‌سابقه شاید همه‌گیری بهداشت و درمان بوده است؛ اکنون این روند افزایشی به دلیل سیاست‌های فرهنگی و اجتماعی غرب بسیار کند شده است. بیایید نگاهی به روند افزایش جمعیت جهان از ابتدای میلاد مسیح تاکنون بیندازیم.


جمعیت جهان هم‌اکنون از ۷/۶ میلیارد نفر فراتر رفته است. نرخ افزایش سالانه جمعیت، ۱/۰۹ درصد است که با این حساب هرسال حدود ۸۲ میلیون نفر به جمعیت جهان اضافه می‌شود. چین با بیش از ۱/۴ و هندوستان با ۱/۳۵ میلیارد نفر کشورهای اول و دوم پرجمعیت دنیا هستند و مجموعاً ۳۶ درصد جمعیت جهان را در خود جای داده‌اند، پس‌ از این دو، ایالات ‌متحده با ۳۲۶ میلیون نفر در جایگاه سوم قرار دارد. ایران با حدود ۸۲ میلیون نفر، جایگاه هجدهم را به خود اختصاص داده است.


یک موضوع مهم در این زمینه، شرایط افزایش جمعیت جهان در گذر تاریخ است. برآوردها نشان می‌دهد جمعیت جهان در سده‌های اول میلاد مسیح(ع) کمتر از ۲۰۰ میلیون نفر بود. این جمعیت در سال ۱۰۰۰، به حدود ۲۷۰، در سده ۱۵۰۰ به حدود ۴۵۰، و در ابتدای سده ۱۷۰۰ به ۶۰۰ میلیون نفر رسید.


از این زمان با توجه به تحولات فناوری، رشد جمعیت شتاب بیشتری گرفت، چنان که طی ۱۵۰ سال پس از آن، در سال ۱۸۵۰، جمعیت جهان دو برابر شده و از مرز ۱/۲ میلیارد نفر گذشته بود. این جمعیت در سال ۱۹۰۰ به ۱/۶ میلیارد نفر رسید.


در قرن بیستم، با توجه به مؤلفه‌های متعددِ بهبود سبک زندگی، رشد جمعیت شتاب مضاعف گرفت، چنان که در سال ۱۹۵۰، جمعیت جهان از ۲/۵ میلیارد نفر فراتر رفت. پس از آن، با روندی تصاعدی، در نیمه دوم قرن بیستم، ۳/۵ میلیارد نفر به جمعیت جهان افزوده شد و از مرز ۶ میلیارد نفر گذشت. با روند فعلی پیش‌بینی می‌شود این جمعیت در سال ۲۰۵۰، به حدود ۱۰ میلیارد نفر برسد. نکته قابل تأمل اینکه طی نیم قرن گذشته، نرخ افزایش جمعیت جهان از حدود ۲ درصد به حدود ۱/۱ درصد کاهش داشته است.


در این میان ‌تراکم جمعیت نیز شایان توجه است. سرانه نفرات به‌ازای زمین در دسترس، از ۱۹ نفر به ۵۱ نفر در هر کیلومترمربع افزایش داشته است.


ترکیب جمعیتی ادیان در جهان نیز جالب است. بر اساس آخرین مطالعات، در سال ۲۰۱۰ میلادی،‌ میان حدود ۷ میلیارد جمعیت جهان، ۲/۲ میلیارد نفر مسیحی، ۱/۶ میلیارد نفر مسلمان، ۱/۱ میلیارد بی‌دین، ۱ میلیارد هندو، ۵۰۰ میلیون بودیست، ۴۰۰ میلیون نفر معتقد به ادیان نوظهور، ۵۸ میلیون نفر معتقد به آیین‌های متفرقه، و کمتر از ۱۴ میلیون نفر یهودی بوده‌اند.


روند تصاعدی افزایش جمعیت و همچنین قحطی‌های ناشی از توزیع نامتوازن غذا در جهان، دست‌مایه تبلیغ روی ایده‌ای شد که کاهش جمعیت جهان را مطرح می‌کرد؛ غافل از اینکه این ایده، در یک پازل بزرگ‌تر و از سوی محافل خاص هدایت می‌شود، محافلی که جمعیت را به‌عنوان مؤلفه اقتدار «دیگران» هدف گرفته‌اند.

منبع: کیهان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 16
  • در انتظار بررسی: 4
  • غیر قابل انتشار: 19
  • مهدی IR ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    81 12
    عزیز من حرف شما درست ولی با این گرونی خرج یه بچه رو هم نمیشه داد چه برسه به بیشتر ، شما خرج بچه رو ماهیانه بریزین تو حساب ملت اونوقت ببینین چطور هرکی ۳،۴ تا بچه میاره
    • کیان IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
      8 26
      مهدی گرامی کاهش زاد و ولد ربطی به فقر ندارد.برای راستی آزمائی دور و برت را نگاه کن کسی که وضع مالی خوبی دارد فرزند کمتری هم دارد.خانواده های پولدار معمولا یکی دو تا فرزند دارند.ارتباط بچه نداشتن و یا یکی بچه داشتن را به فقر نسبت بدهم راهی اشتباه است.
  • محمدبهرامى بلوچ IR ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    10 61
    اگر دولت سفره مردم را نميگرفت واين بيكارى وفقرراباسياست غلطش به ملت ايران تحميل نميكردوبرنامه هسته وابادگرايى بوجودمياورد امروزهرخانوار خداقل نونفرى ميبودجميعت ايران چهارصدميليون باارتشى پنجاه ميليون قدرتى جهانى ويك كشورباكل اروپاهم قدرت ميشديم وهيج كشورى جرات تحريم رانداشت ايران پهناور جاى داردكه جميعت هشتصدميليون داشته باشد وقتيكه يك خانواده يك واحد اپرتمان يكخوابه بيشترندارند چطوپنج تابچه دختروپسررا تربيت كندوبه جامعه تحويل بدهدخرج خوردخوراك لباس مدرسه سرويس دانشگاه وشهريه وحتى يك عالم روحانى چندتابچه داردوچرانميتواند اصلا وقتى دولتى كه نميتواند قانون دست وپاگيركسب وكار رانميتواندبردارد ومردم رابيكاركرده اند چرااين دولت باهمين روند ادامه دارد چرا كالاها درگمركات انبارشده اند وچندين روزوياماه روندترخيص زمان ميبرد چرا مرزها براى ورودكالا ازادنيست ماتوليدداخل نداريم و واردات هم تعطيل است وصادرات هم جلويشونوگرفتندتاكى اين برنامه هاى لاك پشتى ادامه دارد
  • IR ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    71 14
    حالا شما برا همین جمعیت فعلی شغل و مسکن پیدا کنید بقیه پیش کش
  • IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    14 57
    بانی کم جمعیتی در ایران ، از شیخ مغروق ،شروع شد .
  • IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    67 5
    اخه مملکتی که نه کارداه واسه جوانهاش نه میتونه اقتصادشون رودرست کنه نه میتونه زمینه ازدواجشون رو فراهم کنه نه میتونه مسکن براشون بسازه وروزبه روز هم اوضاش بدترمیشه و هیچ امیدی به بهترشدنش نیست ونودونه درصد امکاناتش دست یک درصده جمعیت زیاد میخواد واسه چی وجدانا همون سیاست کاهش جمعیت تو دهه 70روادامه بدین بهتره
  • IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    79 5
    این دروغ بسیار بزرگی است که به قول گوبلز با تکرارش میخوان مردم را گمراه کنن. اتفاقا این داخلی ها هستن که با سیاستگذاری غلط در این 30 سال اخیر مانع افزایش جمعیت کشور شدن . از دولت هاشمی گرفته که با قطع کوپن سعی داشت جمعیت رو کنترل کنه تا دولت احمدی نژاد که یارانه فرزندان را نمی داد.
  • IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    5 63
    چون مسلمانیم وتوکلمان به خداست. ودشمن از جمعیت مسلمین میترسد.
    • IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
      12 0
      تو پول داری ما نداریم چی ؟
    • IR ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
      1 3
      توپول داری مانداریم چی؟توکلت را به خدا زیاد کن مشکلات حل میشه.
    • IR ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
      0 1
      بنده که حرف خوبی زدم .مسلمانی وتوکل تمام دارایی ماهستند گرچه ازجهت مادی دارایی نداشته باشیم.
  • IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    3 54
    باسلام باتوجه به اینکه دشمنان این ملت ومخصوصا دشمنان شیعیان درجهان در پی کم کردن جمعیت ودر نهایت نابودی این تفکر در جهان هستند .متاسفانه در داخل نیز عده ای از مخصوصا مسئولین در دولتهای مختلف نیز در یاری این پروژه کم نگذاشته اند . ومخالفین هم یا قدرتی ندارند ویا عملا کاری از انها بر نمی آید. باید برای رفع این مشکل گامهای عملی بر داشته شود. وبرای کسانی که بچه دار میشوند مشوقهایی در نظر گرفته شود.وحتی مهد کودک وتحصیل عملا مجانی وحتی با مشوق باشد.و.....
  • IR ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
    1 0
    ابتدا باید بساط ازدواج جوانان و میانسالان فراهم شود همینطوری که جمعیت بالا نمیرود .
  • IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    1 0
    چه کسی را امتحان میکنید .من صبرم خیلی زیاده ولی تحمل ناحقی را ندارم‌.ودوست دارم ناحقی زود پاسخ بگیره.
  • IR ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    0 0
    ما نان مسلمانیمون رو میخوریم اینو دشمنان بدونند.
  • IR ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    0 0
    مشرق ممنون جواب بنده را هم چاپ فرمودید .زنده باشید.خداقوت .خسته نباشید .سایت عالی مشرق .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس