به گزارش مشرق به نقل از فارس، رضا سراج کارشناس و تحلیلگر سیاسی و مسئول سابق سازمان بسیج دانشجویی دانشگاههای کشور با حضور در همایش سیاسی "موقعیت بدر و خیبر" اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان به ارائه تحلیلی درباره موقعیت بدر و خیبر و پیچ تاریخی مورد اشاره رهبر معظم انقلاب پرداخت.
سراج با اشاره به اینکه پیچ تاریخی که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند، در آینده نزدیک منشأ تحولات عظیمی در صحنه بین الملل خواهد بود و معادلات جهانی را به کلی تغییر خواهد داد، گفت: از لحاظ علمی کارشناسان علوم سیاسی میگویند حوادث و تحولات مهمی که بتوان از آنها با عنوان پیچ تاریخی اسم برد، به حداقل 7 تا 8 سال زمان نیاز دارند و لذا سالهای پیش روی ما سالهای بسیار حساسی خواهد بود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: این تغییر بزرگ که در حال روی دادن است، دارای شش روند به عنوان شش مؤلفه اصلی است که برای اینکه بدانیم وظیفه ما در این قبال چیست باید این شش مؤلفه و روند را به خوبی بشناسیم و تحلیل کنیم.
وی گفت: روند اول در این معادلات، روند افول قدرت آمریکا در خاورمیانه است که به تعبیر خودشان پایان آمریکا در خاورمیانه نامیده شده است.
سراج افزود: آمریکا قصد داشت به بهانه تروریسم و مبارزه با آن، نظام تک قطبی دنیا را به نظام تک قطبی هژمونی تبدیل کند و به این بهانه، برای ابرقدرتی خود مشروعیت ایجاد کند چرا که برای اینکه رهبر دنیا باشند به این مسئله نیاز داشتند و به همین خاطر بود که مسئله خاورمیانه بزرگ و پس از آن خاورمیانه جدید را مطرح کردند.
رئیس سابق سازمان بسیج دانشجویی افزود: پس ازشکست طرحهای خاورمیانه بزرگ و خاورمیانه جدید، آمریکاییها به فکر فرمول همیشگی خود یعنی جنگافروزی افتادند چرا که معتقد بودند هرگاه رژیم آمریکا به بنبستی میرسد، جنگ میتواند یک رویش دوباره را برای آنها به ارمعان بیاورد و به همین دلیل نیز جنگ افغانستان و عراق را به راه انداختند که البته در این دو جنگ نیز علیرغم تمام پیشبینیهایشان شکست خوردند و امروز دیگر توان جنگافروزی ندارند.
سراج با اشاره به تأثیرات تحرکات ایران بر ثبات اقتصادی آمریکا گفت: در رزمایش ولایت که در خلیجفارس برگزار شد، شاهد افزایش سه دلاری قیمت نفت بودیم که آمریکا ناچار شد برای جلوگیری از زیان اقتصادی خود، رزمایش "وضعیت وخیم 12" را که قرار بود به طور مشترک با رژیم صهیونیستی انجام دهد لغو کند.
وی در ادامه گفت: حال اگر 15 دلار به قیمت نفت افزوده شود معلوم نخواهد بود که سرنوشت آمریکا به کجا میرسد.
این کارشناس سیاسی در ادامه با بیان اینکه آمریکا مدیریت بحران را در خاورمیانه از دست داده است، گفت: آمریکا نتوانسته در خاورمیانه حکام وابسته به خود را حفظ کند و پیشبینیها نشان میدهد که در آینده نزدیک این عدم کنترل بحران در خاورمیانه توسط آمریکا تشدید شده و اوضاع به طور کلی از دست آمریکا خارج میشود، چرا که آمریکا دیگر توان اقتصادی و سایر شرایط را برای مدیریت این منطقه ندارد.
سراج ادامه داد: دومین روندی که در این منطقه شاهد آن هستیم، روند متلاشی شدن رژیمصهیونیستی است.
وی گفت: امروز شاهدیم که آرمان اسرائیل بزرگ فروکش کرده و رژیمصهیونیستی از دستیابی به زمینهای بیشتر ناامید شده و میگویند اسرائیل امن بهتر از اسرائیل بزرگ است. امروز از اردوگاه صهیونیستها زمزمههای گفتمان پساصهیونیزم شنیده میشود و برخی از آنان نیز نظر به تشکیل دولت مستقل فلسطینی دارند.
سراج با بیان اینکه در چند ماه اخیر شاهد بودیم نتانیاهو چندین بار حرف از حمله به ایران زد که همین حرفهای وی باعث شد قریب به دویست هزار نفر از ساکنان سرزمینهای اشغالی اقدام به مهاجرت معکوس کنند و به کشورهای خودشان بروند، گفت: با توجه به این شواهد که اسرائیل دو مورد اصلی یعنی زمین و جمعیت را از دست داده، افول این رژیم به وضوح دیده میشود.
وی افزود: از سوی دیگر شکافهای اجتماعی و طبقاتی در درون رژیمصیونیستی وجود دارد که به عنوان مثال میتوان به منازعات بین یهودیهای اشکنازی و فلاشه اشاره کرد که تمام این مسائل دست به دست هم داده تا اسرائیل را به ورطه نابودی بکشاند.
سراج با اشاره به اینکه سومین روند در عرصه تحولات تاریخی حاضر، روند تسلیحاتی شدن انرژی است، گفت: آمریکا با نفت 12 دلاری زندگی نسبتاً مرفهی را برای بخشی از شهروندان خود و اروپاییها فراهم کرده بود که پس از راهاندازی جنگهایی که خودشان عامل آنها بودند، قیمت نفت افزایش پیدا کرد و باعث شد نفت از حالت اقتصادی به حالت تسلیحاتی تبدیل شود و دارندگان آن بتوانند از نفت به عنوان سلاح در جنگ استفاده کنند.
سراج در ادامه گفت: آمریکا 25 میلیون بشکه نفت مصرف میکند که 11 میلیون آن تولید داخلی است و 14 میلیون بشکه واردات دارد لذا گران شدن قیمت نفت میتواند ضربات مهلکی به اقتصاد آمریکا وارد کند و از سوی دیگر تنها منطقهای که بعد از سال 2030 و تا هشتاد سال دیگر نفت خواهد داشت، منطقه خلیجفارس است لذا انرژی و تسلیحات در این منطقه تجمع دارد و این منطقه است که میتواند مناسبات جهانی را تعیین کند و ایران نیز به عنوان دارنده بیشترین احاطه بر منطقه خلیجفارس، نقش حساسی در این موضوع خواهد داشت.
رئیس سابق سازمان بسیج دانشجویی در ادامه گفت: چهارمین روندی که در قالب روندهای ششگانه پیچ عظیم تاریخی دنیا قرار دارد، سقوط کشورهای دستنشانده آمریکاست.
وی افزود: تحولات نشان میدهد که تا چند سال آینده تمام دست نشاندههای آمریکا یکی پس از دیگری سقوط خواهند کرد و این تغییرات چون در منطقه مهمی صورت میگیرد، بر مناسبات جهانی اثر خواهد گذاشت.
سراج با تشبیه جهان کنونی به بدن انسان گفت: در این بدن، سه عضو حیاتی وجود دارد که عبارتند از مغز، ریه و قلب است و عدم هماهنگی قلب و ریه میتواند منجر به مرگ مغز شود.
وی ادامه داد: آمریکا امروز به مثابه مغز متفکر دنیاست و خلیج فارس قلب دنیاست که مرکز این قلب ایران و خاور میانه نیز به عنوان ریه این بدن است لذا با شرایط حاضر که رژیمهای دست نشانده آمریکا یکی پس از دیگری سقوط میکنند و از سوی دیگر قلب این بدن نیز با مغز هماهنگ نیست، قطعاً مرگ مغزی که همان مرگ آمریکاست نزدیک خواهد بود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی پنجمن روند از سلسله روندهای پیچ تاریخی را روند بیداری اسلامی دانست و گفت: امروز منطقه مهم و استراتژیک خاورمیانه دستخوش بیداری اسلامی قرار گرفته و این بیداری دارای سه مؤلفه اصلی یعنی اسلامگرایی، استکبارستیزی و صهیونیزمستیزی است که اینها مجموعاً غرب را کلافه کرده است.
سراج ششمین و مهمترین روند در جریان پیچ عظیم تاریخی جهان را روند قدرتیابی جمهوری اسلامی دانست و گفت: ایران قویترین زرادخانه قدرت نرم در جهان اسلام و در بین ملتهای مستضعف است و این موضوع آمریکا را به وحشت انداخته است.
وی با نقل قول یکی از جوانان مصری گفت: وقتی قبل از سقوط حسنی مبارک ما در میدانالتحریر بودیم، کمکم داشتیم ناامید می شدیم و انگیزههایمان سست شده بود و نزدیک بود به کارمان خاتمه بدهیم که ناگهان خطبههای عربی رهبر انقلاب در میدان التحریر با بلوتوث بین گوشیهای موبایل منتشر شد و روح تازهای به انقلاب مصر دمید و باعث پیروزی ما شد.
سراج افزود: امروز ایران در حال قدرتمند شدن است و پایههای قدرت را یکی پس از دیگری طی میکند و یکی از این پایهها اقتصادی و علمی است که امروزه میبینیم در علوم نوین ایران یکی پس از دیگری به باشگاه جهانی وارد میشود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در حوزه قدرت سخت نیز میبینیم که ایران قدرت بازدارندگی بسیار بالایی دارد که در خطبههای نماز جمعه اخیر رهبر انقلاب نیز شمهای از آن را ارائه کردند و به رخ جهانیان و علیالخصوص آمریکا و اسرائیل کشیدند.
سراج خاطر نشان کرد: از مجموع این شش روند نتیجه میگیریم که امروز، تحولات عظیمی در دنیا در حال شکلگیری است که همان پیچ تاریخی است که رهبر معظم انقلاب فرمودند و نکته مهم اینجاست که منشأ تمام این تحولات اساسی ایران است.
مسئول سابق سازمان بسیج دانشجویی افزود: آمریکا به خوبی میداند که تمام این تحولات از ایران نشأت میگیرد و به همین دلیل برنامههای زیادی را برای مهار ایران در سر میپروراند.
سراج گفت: آمریکا برای پیادهسازی برنامههای خود و مهار ایران، سه استراتژی مهم که به سهگانه آمریکا مشهور شده است و شامل روابط داخلی و خارجی میشود را طراحی کرده است.
وی گفت: گام اول تشدید فشارهای اقتصادی و سیاسی به ایران برای مذاکره با آمریکاست. در این باره یکی از رؤسای سابق سیا میگوید اگر ایران پای میز مذاکره با آمریکا بیاید، پایههای نظام ولایتفقیه فرو میریزد لذا فشارهای علیه ایران بر مبنای اقتصادی، تروریسم و سلاحهای کشتار جمعی را به صورتی برنامهریزی کرده اند که ایران ناچار به مذاکره با آمریکا باشد.
این کارشناس مسائل استراتژیک ادامه داد: در زمینه سیاسی برنامه آمریکا بر این است که در ایران گسل اجتماعی و حاکمیتی ایجاد کند و میگویند اگر به ایران فشار وارد کنیم گسل سیاسی بین سیاسیون پدید میآید و زمینه مذاکره را باز میکند.
سراج ادامه داد: گام دوم در سهگانه آمریکا تغییر توازن استراتژیک در منطقه است و در این مسیر، سعی دارند ترکیه و قطر را به عنوان محورهای انحرافی بیداری اسلامی مطرح کرده و به این وسیله محوریت ایران بر بیداری اسلامی را مهار کنند.
وی افزود: از سوی دیگر تلاشهای فرقهای برای ایجاد هلال سلفی عربستان، امارات و اردن صورت میگیرد که این محور را در مقابل محور شیعی قرار دهند و سومین تلاش آنها تضعیف محور مقاومت از طریق بیثبات کردن سوریه با تحریک سلفیها و غربگراها و از سوی دیگر بیثباتسازی عراق با تحریک کردها و جنبش العراقیه است.
وی با اشاره به برنامهریزی آمریکا برای جلوگیری از پیروزی اسلام گرایان در کشورهایی که در حال انقلاب و بیداری هستند، گفت: البته بنده به شما این نوید را میدهم که انشاالله به زودی با تحولاتی که در مصر اتفاق خواهد افتاد پیمان کمپدیوید به زودی ملغی خواهد شد و تمرکز آمریکا و اسرائیل در منطقه خاورمیانه به هم خواهد ریخت.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: گام سوم آمریکا برای مهار ایران، بیثباتسازی داخلی است که در نظر دارند از الآن تا دو سه سال آینده فضای ایران را بیثبات نگه دارند و در این فضا جریان فتنه و جریان انحرافی مهم هستند و فتنه آینده نیز ناشی از همافزایی این دو جریان خواهد بود.
سراج گفت: جریان فتنه یک سه وجهی هوشمند را برای خود تعریف کرده که اگر مشارکت در انتخابات زیر چهل درصد بود آن را تحریم کند تا نظام یا به خاتمی و یا به هاشمی متوسل شود و بحران مشروعیت خود را ترمیم کند.
وی ادامی داد: وجه دوم برنامهریزی فتنه این است که اگر مشارکت در انتخابات بین چهل تا پنجاه درصد بود سکوت کند و اگر بالای پنجاه درصد بود در آن مشارکت فعال داشته باشد تا با اقتداری که نظام بعد از انتخابات کسب میکند به سمت مؤاخده آنان حرکت نکند.
سراج با بیان اینکه جریان انحرافی نیز که با الگوگیری از برخی تفکرات منحط وارداتی نوعی پلورالیزم دینی را ترویج میدهد، می خواهد افکار منحرف خود را در جامعه پیاده کند، گفت: در این جریان با توجه به نوع نگاهی که از امثال سیدحسین نصر گرفته شده، بحث نبوت و امامت زیر سؤال میرود و متعاقب آن بحث ولایت نیز خودبهخود رد میشود و لذا باید مراقب این جریان نیز بود.
این کارشناس مسائل استراتژیک ادامه داد: جریان انحرافی اگر در انتخابات پیروز شود باعث بیثباتی سیاسی و چالشهای حاکمیتی میشود و اگر پیروز نشود دلسرد شده و کارها را رها کرده و باعث ایجاد بحران کارآمدی نظام میشود که از این بابت باید بسیار مراقب آنها بود.
سراج با بیان اینکه راه عبور پیروزمندانه از این پیچ بزرگ تاریخی، بصیرتافزایی و دشمنشناسی است، گفت: دشمن بیرونی یعنی جریان استکبار و صهیونیزم و جریان نفاق به عنوان دشمن داخلی دو دشمن اساسی هستند که باید شناخته شده و با روشهای حرکت آنها به خوبی آشنا شویم.
وی در پایان به تشکلهای دانشجویی و دانشجویان توصیه کرد که در راه فعالیتهای سیاسی، جریانسازی را وظیفه خود بدانند و سعی کنند در دشمنشناسی مثل عمار و در تبعیت از رهبری مثل سلمان عمل کنند تا انشاالله در شرایط بدر و خیبر پیروز از امتحانات خارج گردند.
کارشناس مسائل سیاسی گفت: جریان انحرافی اگر در انتخابات پیروز شود موجب بیثباتی سیاسی و چالشهای حاکمیتی میشود و اگر پیروز نشود دلسرد شده و موجب ایجاد بحران کارآمدی نظام میشود.