جبل الطارق

یک ضرب المثل اسپانیایی می‌گوید «تا وقتی میمون‌ها در جبل الطارق هستند، انگلیسی‌ها هم هستند». میمون‌ها معلوم نیست از چه زمانی در آنجا هستند و انگلیسی‌ها مشخص نیست تا چه زمانی آنجا خواهند ماند.

سرویس جهان مشرق- یک ضرب‌المثل است که اسپانیایی‌ها در مورد جنوب کشور خود بکار می‌برند:«تا وقتی میمون‌ها در اینجا هستند، انگلیسی‌ها هم هستند». میمون‌ها معلوم نیست از چه زمانی در آنجا هستند اما تاریخ ورود انگلیسی‌ها مشخص است. در عوض مشخص نیست انگلیسی‌ها تا چه زمانی در آنجا خواهند ماند.

تاریخچه تصاحب جبل الطارق توسط بریتانیا

برای بررسی دلیل قدرت‌گیری انگلیسی‌ها در جبل الطارق باید به قرن ۱۷ میلادی برگردیم، زمانی که هنوز مرزهای امروزی میان دول اروپایی کشیده نشده بود و تسلیحات جدید، قدرت‌های اروپایی را برای تثبیت حوزه نفوذ خود به جان هم انداخته بود. این دوره که به جنگ‌های سی‌ساله مشهور است، سرانجام در ۱۶۴۸ و با انعقاد قرارداد معروف وستفالیا پایان یافت.

اگر بخاطر اتفاقاتی که به جهانی اول و دوم منجر شد فکر می‌کنید این آلمان است که به قلمرو فرانسه چشم دارد، اشتباه می‌کنید. آلمان در قرن ۱۷ یکی از پراکنده‌ترین پادشاهی‌ها را در اروپا داشت و همین مسأله موجب ضعف او در مقابل حملات عثمانی شده بود. درگیری در شرق، آلمان را از غرب یعنی مرز آن کشور با فرانسه آسیب‌پذیر ساخت و لویی چهاردهم پادشاه فرانسه را در اواخر قرن ۱۷ به طمع واداشت تا برخلاف قرارداد وستفالیا در خاک آلمان پیشروی کند.

سرزمین جبل الطارق یک دماغه بسیار کوچک در جنوب اسپانیا و در نزدیکی تنگه اصلی است به وسعت ۶.۷ کیلومتر مربع و با جمعیت دست کم ۳۰ هزار نفر.

این اقدام با واکنش سایر دول اروپایی روبرو شد و پای هلند، اسپانیا و البته بریتانیا  به این جنگ‌ها باز شد. در واقع در حالی که این جنگ در خاک اصلی اروپا در جریان بود، بریتانیا احتمالاً به عنوان دفاع از اعتبار قرارداد وستفالیا ولی با انگیزه اصلی ممانعت از ادغام دو امپراتوری فرانسه و اسپانیا (که در آن زمان به دلیل روابط فامیلی، یک نفر به عنوان جانشین پادشاه دو کشور تعیین شده بود) خود را وارد معرکه کرد تا در پایان آن از ثمراتش بهره‌مند شود و همینطور هم شد.

بدین صورت که در میانه این جنگ، نیروهای هلند و بریتانیا، منطقه ساحلی جبل‌الطارق را از خاک اسپانیا تصرف کردند که در پایان جنگ بر مبنای پیمان‌ اوترخت (Utrecht) در ۱۷۱۳ به بریتانیا سپرده شد. اکنون حاکمیت بریتانیا بر جبل‌الطارق از سه قرن گذشته است و حتی دو بار همه‌پرسی که دومین آن در سال ۲۰۰۲ میلادی برگزار شد، به استقلال این بخش یا حاکمیت دودولتی بر آن (بریتانیا-اسپانیا) منتهی نشد.

جبل الطارق یک از چهارده است

بریتانیا جدا از کشورهایی مانند کانادا و استرالیا که همچنان به صورت تشریفاتی به عنوان یک فرمانداری تحت حاکمیت ملکه اداره می‌شود، ۱۴ جزیره و قلمرو کوچک در اختیار دارد که تماماً تحت مدیریت کامل لندن قرار دارند. یک وزارتخانه از بریتانیا برای اداره این قلمروها اختصاص یافته که «وزارت قلمروهای مشترک‌المنافع و سازمان ملل» نام دارد، هر چند سه مورد از این قلمروها که در موقعیت‌های ژئواستراتژیک قرار دارند، زیر نظر «وزارت اروپا و آمریکا» اداره می‌شوند:

  • جبل‌الطارق (نزدیک تنگه جبل‌الطارق و محل اتصال دریای مدیترانه با اقیانوس اطلس شمالی)
  • جزایر فالکند (در فاصله ۴۸۳ کیلومتری از دماغه جنوبی آمریکای جنوبی)
  • محدوده پایگاه‌های نظامی در قبرس
تصویر ۱۴ جزیره و قلمرو بریتانیا که دور از آن قرار دارند نشان می‌دهد عمده جزایر اطراق اقیانوس اطلس شمالی و جنوبی تحت حاکمیت و مدیریت لندن است.

یکی از موارد اهمیت ژئوپولتیک تنگه جبل‌الطارق، همین عبور کشتی‌های باری است که مبدأ آنها اقیانوس هند است و مقصدشان یکی از کشورهای حاشیه اقیانوس اطلس. این کشتی‌ها به جای دماغه امیدنیک در جنوب آفریقا، از راه نزدیکتر یعنی دریای سرخ و سپس دریای مدیترانه عبور می‌کنند که در نتیجه از کانال سوئز و تنگه جبل‌الطارق می‌گذرند.

منابع

https://www.newstatesman.com/gibraltar/newstatesman-gibraltar/2015/03/gibraltar-s-barbary-macaques-long-they-remain-so-will#amp

https://en.wikipedia.org/wiki/Gibraltar

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ملت تروريست FR ۲۳:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
    0 19
    هزاران هزار تن بمبه كه ميريزيم رو سرتون ، اتمي ؟ الكترومغناطيسي ؟ شيميايي ؟ بيولوژيكي ؟ ميكروبي ؟ انتخاب با خودتونه و بسته به رفتارتون داره .
  • نابودي محور شرارت US ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
    11 10
    كل دنيا براي شما دندون تيز كردن و منتظرن كه ما فقط اولين حمله رو بزنيم ! حتي پولشم حاضرن بدن ! اسراييل و لابي صهيونيست هاي پر نفوذ آمريكا كه ميگن ما هستيم ! لابي صنايع نظاميمون هم كه ميگن ما هستيم ! عربستان ، امارات و چند تا كشور ديگه منطقه هم كه ميگن شما فقط بريد بزنيد پولش با ما ! اروپا هم كه كم كم داره مياد تو دور و يكي يكي و زير سيبيلي دارن ميگن ما هم هستيم ! بعد شما پدر سوخته ها ميخوايد با اين موشكاتون كجا رو بزنيد دقيقا ؟ هر كدوم از اين كشور ها ميان يه تيكه تونو ميكنن و ميرن ، دو روز ديگه جيبوتي هم براتون شاخ ميشه . پس بياييد پاي ميز مذاكره تا نزديم .
    • IR ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
      5 12
      پس لطفا حمله کنید. چرا معطلید؟ نکند خیلی انسان دوست هستید و ما خبر نداریم؟
    • هامان IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۲
      0 0
      اتحادوهمازوری پشه ها وجمع صفرها
  • IR ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
    7 14
    شما تو سوریه چه میکنید ؟
    • IR ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
      13 7
      انگل زدایی می کنیم...
    • IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
      11 9
      انگل تویی که باید زدوده بشی
  • IR ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
    12 22
    شما بفرمائید نفت کش دومیلیون بشکه ای اونجا چه می کند؟ داشتید دور افریقا دوردور می کردید؟
    • مجید IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
      6 4
      اگه این کشورها جرات حمله داشتند حتی تا فردا صبر نمیکردن البته معلومه که از دولت آبی گرم نمیشه حتی نمیتونه قیمت سیب‌زمینی و گوجه رو ثابت نگه داره خدا امام خمینی رو رحمت کنه گفتند اگر سپاه نبود کشور هم نبود. اصلا ما می‌خواهیم به آمریکای جنوبی نفت بفروشیم هیچ کشوری حق تحدید نفت کش نداره هرچند براشون گرون تموم میشه میگن گذر پوست به دباغخانه نیفته به هرحال تنگه هرمز دست ماست
  • ایران US ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
    7 7
    اون دوستانی که با پرچم امریکا و فرانسه پیام دادید: لطفا ادرس ساقی رو پائین پیام ذکر کنید جنس اعلا و مرغوب بدون ناخالصی حتی هویت و ملیت ادم رو میگیره
  • IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۱
    1 1
    با موشک جبل الطالق رو بزنیم، کار دستشون بیاد!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس