به گزارش مشرق به نقل از فارس، بانک مرکزي در روزهاي گذشته اعلام کرد هر فرد با ارايه کارت ملي تنها ميتواند يک بار آنهم فقط مبلغ 2هزار دلار از صرافي بانکها خريداري کند، اما با گذشت 10 روز هنوز نظام مديريت شناور ارزي بانک مرکزي نتوانسته است تعادلي را ميان بازارهاي رسمي و غيررسمي ارز ايجاد کند و اختلاف قيمت دلار در صرافي بانکها و بازار، بازار سياهي با حاشيه سود 10 تا 30 تومان را رونق داده و به وجود آورده است.
دختر جواني که در انتهاي يک صف مقابل صرافي ملي ايستاده در پاسخ به اين سوال که دلار را براي چه ميخواهي،پاسخ ميدهد: اينجا دلار را 1060 تومان ميخريم و 1080 تومان ميفروشيم.
او در پاسخ به اين سوال که دلارهاي خريداري شده را به چه کسي مي فروشد، ميگويد: دلالها
در عين حال صرافيها براي دلار قيمت 1070 تا 1075 را به مشتريان اعلام ميکنند، يکي از دلار فروشان کنار خيابان در پاسخ به اينکه دلار را چند ميفروشد، ميگويد: 1070 تومان. اختلافش با صرافي بانکها 10 تومان است.
صرافي بانکها کمافيالسابق پاتوق افراد مختلفي اعم از زن و مرد و پير و جوان شده که با حوصله در صفها براي خريد دلار انتظار مي کشند.
اين در حالي است که در ساير صرافي ها هيچ مشتري و مراجعه کننده اي مشاهده نمي شود و صرافان ديگر اغلب همچون گذشته يا مشغول معاملات تلفني هستند و يا بيکار نشسته اند.
* تکرار تجربه دهه 60
مسئول صرافي يکي از بانکها مرد ميان سالي است با موهاي کم پشت اما بلند و ريش انبوه سفيد، او در پاسخ به اين پرسش که بانک مرکزي هميشه با ريختن دلار در بازار قيمت اين ارز را کنترل ميکرده و سابقه نداشته است صفي مقابل صرافيها تشکيل شود، پاسخ ميدهد چرا در يکي از سالهاي دهه 60 هم اين اتفاق افتاد.
-يعني مقابل صرافيها صف بسته شد؟
بله
-چرا؟
به خاطر اختلاف قيمت ارز بانک مرکزي با بازار.
زمان ارز 7 توماني؟
خير. قيمت ارز آن موقع 290 تومان بود.
او در پاسخ به اين سوال که ممکن است افرادي بخواهند ارز را از بازار جمع کنند، مي گويد: مگر ديوانهاند، قيمت دلار بدون ترديد ارزان ميشود.
تمايلي براي ادامه سوال و جواب بيشتر نشان نمي دهد، اما در پاسخ به اين سوال که افرادي که مقابل صرافي شما صف بستهاند آيا مصرف کننده واقعي دلار هستند، پاسخ ميدهد؟ خير، اينها خريداران واقعي دلار نيستتند.
دلارها به کجا ميروند؟
اغلب صرافان ميدان فردوسي به اين سوال که آيا جذب اينهمه دلار نياز واقعي بازار است پاسخ مثبت ميدهند. دليلشان هم اين است که واردکنندگان کالا امکان حواله کرد ارز به دوبي را ندارند، بنابراين ارزهاي توزيع شده توسط بانک مرکزي را از مردم خريداري کرده و به عنوان ارز همراه مسافر براي واردات کالاي خود به دوبي ميبرند.
اين در حالي است که مدير صرافي يکي از بانکها خصوصي در پاسخ به يکي از مشتريان خود براي حواله کرد 12000 کرون سوئد به دوبي، براي هر کرون 175 تومان قيمت مي دهد.
او به اين پرسش که آيا امکان حواله کرد ارز به دوبي وجود دارد، پاسخ مثبت مي دهد و ميگويد: «امکان ارسال حوالجات طي دو هفته وجود نداشت و قطع بود، اما از اين هفته ارتباط با دوبي برقرار شده است، البته گاهي قطع ميشود اما امکان حواله ارز وجود دارد.»
او همچنين در پاسخ به اينکه آيا ساير صرافيها هم اين امکان را دارند، ميگويد: «بله. همه صرافي هايي که مجوز داشته باشند، مي توانند.»
کارمند جوان يکي از صرافيها مي گويد: «ارز توزيعي بانک مرکزي به خارج کشور قاچاق ميشود. اين واژهاي است که همکاران او هم به کار ميبرند، هر چند در توضيح منظور خود همان وضعيت يعني حمل پول نقد براي ترخيص کالا از دوبي را مطرح ميکنند.»
او درباره اينکه چرا اگر مشکل براي حواله کرد ارز وجود دارد، خود بانک مرکزي به ميزان مورد نياز ارز در اختيار فعالان اقتصادي قرار نمي دهد و از اين روش به عنوان ابزاري براي مقابله استفاده نميکند، ميگويد: «ما اين پيشنهاد را به بانک دادهايم. خودشان هم از اين وضعيت خبر دارند، اما اقدامي نمي کنند.»
آشفتگي بازار ارز بازار سوداگريي کاذب را براي سود بردن عده اي فراهم کرده است. کساني که مشخص نيست با چه هدفي در ازاي در اختيار قرار دادن کارت ملي افراد و ايستادنشان در صف، حاضرند مابه التفاوت نرخ بازار رسمي و غير رسمي را به آنان بپردازند و ارز توزيعي بانک مرکزي را جمع آوري کنند.
ابهامات بازار ارز
قيمت ارز اين روزها در حالي در بازار به 1070 تومان رسيده که حتي اختلاف ده توماني دو بازار رسمي و غير رسمي به صفها تداوم بخشيده است، تفاوتي که گاهي تا 30 تومان هم نوسان دارد، در عين حال مشخص نيست چرا نظام مديريت شناور بانک مرکزي براي کنترل نرخ ارز اين بار جواب نداده و اين بانک در تعادل بخشيدن به دو بازار ارز موفق نبوده است.
ادامه اين وضعيت پرسشهاي زيادي را به وجود آورده است، اگر امکان حواله کرد ارز در هفته جاي ايجاد شده دليل ادامه صفها چيست؟ آيا آنگونه که برخي کارشناسان مي گويند اين تعلل تدبيري براي جمع آوري نقدينگي از جامعه قبل از هدفمندي يارانههاست؟
به نظر ميرسد وضعيت کنوني بازار ارز اين روزها نيارمند تحليلي دقيق تر و ارايه راهکاري مناسب است.شايد نظام شناور مديريت ارز نيازمند بازوها و مکانيزمهاي تازهاي براي اثربخشي است و سوالات و ابهامات بسياري که بانک مرکزي به عنوان متولي بازار ارز بايد براي آنها پاسخي ارايه کند.
طي ده روز گذشته بانک مرکزي با اتکاء به نظام مديريت شناور ارزي و تزريق دلار به بازار درصدد کنترل قيمتها برآمده است، اما اين سيستم برخلاف تجربيات گذشته سبب فروکش کردن عطش خريد دلار نشده است، آنهم در حالي که خريداران اين بار متقاضيان واقعي ارز نيستند و صفهاي