به گزارش مشرق، بارش کشور از ابتدای سال زراعی ۹۸-۹۷ تاکنون در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته و دوره بلندمدت به ترتیب ۱۲۵.۲و ۱۷.۶ درصد افزایش یافته است. علیرغم افزایش بارش در سال جاری، توزیع مکانی آن یکنواخت نبوده و عمده بارشهای مناطق جنوب شرقی کشور با تأخیر و طی دو ماه گذشته رخ داده است. تاکنون استانهای جنوبشرقی کشور با کاهش بارش بین ۹ تا ۳۳ درصد نسبت به نرمال مواجه بوده اند؛ این در حالی است که برخی استانهای واقع در نواحی غربی کشور بارش هایی تا دو برابر دوره مشابه بلندمدت دریافت کردهاند.
بیشتر بخوانید:
کدام استانها روز نخست سال ۹۸ "برفی" میشوند؟
الگوی بیهنجاری منفی ارتفاع ژئوپتانسلی جریانهای سطح میانی جو (۵۰۰ هکتوپاسکال) برای سه ماه آینده نسبت به ماه قبل قدری تضعیف شده است، در عین حال میانگین بارش فصل بهار در محدوده نرمال پیشبینی میشود، هرچند بارش ماههای فروردین و اردیبهشت بهویژه در نیمه شمالی کشور قدری بیش از نرمال مورد انتظار است. میانگین دمای سه ماه آینده در نواحی شمالی کشور تا یک درجه بیش از نرمال و در سایر مناطق در محدوده نرمال پیشبینی میشود.
وضعیت جاری
میانگین بارش سال زراعی کشور از ابتدای مهر تا ۲۶ اسفند ۱۳۹۷، سال گذشته و نرمال به ترتیب ۱۸۹.۶، ۸۴.۲ و ۱۶۱.۱ میلیمتر است. علیرغم افزایش حدود دو برابری بارش سال زراعی جاری نسبت به سال گذشته و افزایش ۱۷.۶ درصدی آن نسبت به دوره بلندمدت، توزیع مکانی و زمانی آن در سطح کشور نایکنواخت است.
در حالیکه برخی نواحی غربی کشور افزایش بارش تا دو برابر را تجربه کردند، استانهای جنوب شرقی کشور با کاهش تا ۳۲.۶ درصد مواجه هستند؛ ضمن اینکه عمده بارش استانهای جنوبشرقی کشور طی دو ماه گذشته رخ داد و کاهش بارش اغلب استانهای واقع در جنوب و جنوب شرق کشور تا پایان دی از ۲۰ تا ۸۵ درصد بود. در فاصله زمانی از آغاز سال زراعی (اول مهر ۱۳۹۷) تا ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ استانهای ایلام، لرستان و گلستان به ترتیب با ۱۰۰، ۶۵ و ۶۰ درصد افزایش بارش نسبت به میانگین بلندمدت، بیشترین بارش نسبی سال زراعی را دریافت کردهاند.
در مقابل استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان و یزد به ترتیب با ۳۲.۶، ۲۳.۴ و ۲۳.۲ درصد کاهش، بیشترین کمبود بارش را نسبت به دوره مشابه بلندمدت تجربه کردهاند. امید است با بارشهای قابل توجه تا پایان اسفند در سطح کشور، کمبود بارش این استانها نیز مرتفع شود.
پیشبینی بارش
میانگین بارش کشور در بهار ۹۸ در محدوده نرمال پیشبینی میشود. انتظار میرود که بارشها طی فروردین در بیشتر استانهای کشور نرمال و در اردیبهشت در مناطق شمال، شمال غرب و حاشیه زاگرس قدری بیش از نرمال باشد.
پیشبینی دما
میانگین دمای کشور در دو ماه آغازین بهار ۹۸ در محدوده میانگین بلندمدت پیشبینی میشود. در خرداد ماه میانگین دمای هوا بین ۱ تا ۲ درجه سلسیوس بیش از نرمال خواهد بود که بیشترین آن در استانهای حاشیه البرز مرکزی و مناطق غربی رخ خواهد داد.
الگوهای همدیدی
بیهنجاری ارتفاع ژئوپتانسیلی سطح میانی جو در بهار سال ۹۸ تغییراتی را نسبت به ماههای قبل نشان میدهد. الگوهای پیشبینی ارتفاع ژئوپتانسیلی در بهار سال آینده نسبت به ماه قبل نشانگر اندکی بیهنجاری مثبت ارتفاع ژئوپتانسیلی است.