به گزارش مشرق، مسیج کشاورز دبیر انجمن وارد کنندگان برنج ، اخیر اظهار کرد: این روزها هر شب خبر برخورد با احتکار برنج از رسانه ها پخش می شود و این امر خود این نگرانی را بین مردم ایجاد می کند که قرار است در بازار برنج کمبود یا گرانی ایجاد شود در حالی است که قیمت این محصول در بازار تنها بر اساس افزایش نرخ ارز تغییر یافته و مشکلی برای تامین نیاز مردم وجود ندارد.
وی با ذکر مثالی افزود: در صورتی که این خبر مطرح شود که بانکها در حال ورشکستگی هستند ممکن است همه مردم پولهای خود را به یکباره از بانکها بیرون بکشند و این خبر واقعا منجر به ورشکستگی بانکها شود و بانکها قادر نخواهند بود این نیاز مردم را پاسخ دهند.
بیشتر بخوانید:
کشف 1500 تن برنج احتکارشده در اصفهان
وی افزود: این شرایط در بازار برنج نیز متصور است و در صورتی که در مردم این نگرانی ایجاد شود که تامین برنج با مشکل برخورده است و هر یک به جای مصرف مشخص خود اقدام به ذخیرهسازی چند برابری کنند بازار برنج نیز به هم میریزد.
دبیر انجمن وارد کنندگان برنج ادامه داد: یک میلیارد دلار در 5 ماهه سال جاری برای واردات برنج اختصاص یافته و 900 هزار تن برنج به کشورمان وارد شده است؛ این اعداد نشان میدهد مشکلی برای تامین مصارف کشور وجود ندارد.
ذخیره احتیاطی برنج توسط دولت و بخش خصوصی
کشاورز تصریح کرد: علاوه بر عرضه معمول برنج در بازار مصرف بخش خصوصی و دولتی نیز ذخایر احتیاطی را در نظر گرفتهاند تا در روزهای تحریم نیز مشکلی برای نیاز مردم وجود نداشته باشد.
وی اظهار کرد: زمانی که افرادی غیرتخصصی برای مبارزه با احتکار وارد عمل میشوند و موجودی انبار را به حراج میگذارند این امر عملکرد معکوسی در بازار خواهد داشت و این نگرانی را میان مردم ایجاد میکند که در تامین برنج با مشکل مواجهیم در حالی که در هفتههای اخیر مشکلی بابت افزایش قیمت برنج نداشتهایم و قیمت این محصول تنها براساس تغییر نرخ ارز بالا رفته است.
احتمال قاچاق برنج های وارداتی به خارج از کشور
وی با بیان اینکه محصول برنج کالایی احتکارپذیر نیست، گفت: بالا رفتن نرخ دلار در بازار آزاد باعث شده است که عملا قاچاق برنج به کشور صرفه نداشته باشد اما باید در این شرایط مواظب باشیم که کالایی که با ارز دولتی به کشور وارد شده است به صورت قاچاق از کشورمان خارج نشود.
دبیر انجمن وارد کنندگان برنج ادامه داد:در بازرسیهایی که از انبارهای برنج انجام میشود باید موارد بهداشتی، خروج تدریجی برنج برای عرضه به بازار، بررسی شود تا اینکه افراد محصول خود را برای عرضه در ماههای آینده با قیمتی بالاتر نگه ندارند اما اینکه بخواهیم به یکباره محصول انباری را که بتدریج در حال عرضه به بازار است را یکجا در بازار عرضه کنیم مشکلاتی ایجاد میکند.
وی افزود: این عملیات نشان میدهد که ممکن است در بازار برنج التهاب ایجاد کند و مردم را تشویق به احتکارهای خانگی میکند و منجر به ایجاد بحرانی در عرضه این محصول استراتژیک ایجاد میکند.
کشاورز اظهار کرد: در شرایط فعلی واردکنندگان برنج محصول خود را با سود حداقلی و در مواقعی حتی با یک تا دو درصد ضرر میفروشند زیرا باید نقدینگی لازم برای تامین ارز، کالاهای وارداتی تامین کنند.
دبیر انجمن وارد کنندگان برنج با بیان اینکه نباید به گرانی و کمبود در بازار برنج دامن بزنیم گفت: مردم نگرانی بابت تامین برنج نداشته باشند زیرا میزان تامین برنج در مقایسه با سال گذشته تغییری نکرده است.
وی یادآور شد: سال قبل یک میلیون و 40 هزار تن برنج در مدت 5 ماهه ابتدایی سال به کشور وارد شده بود که این رقم در سالجاری 900 هزار تن است، دلیل فاصله 140 هزار تنی آن نیز به خاطر اختصاص دیرهنگام ارز است اما اکنون این محصولات در گمرک قرار داشته و بزودی وارد کشور میشود.
دلایل افزایش قیمت برنج خارجی
دبیر انجمن وارد کنندگان برنج درباره دلایل افزایش قیمت برنج خارجی از سالجاری اظهار کرد: نرخ ارز اختصاصی به واردات برنج در سالجاری در مقایسه با سال گذشته 1100 تا 1200 تومان افزایش یافته، همچنین هزینههای حمل و نقل نیز با افزایش مواجه شده که این امر منجر به بالا رفتن 1500 تومانی قیمت هر کیلوگرم برنج نسبت به سال گذشته است.
وی اظهار کرد: قیمت عمدهفروشی هر کیلوگرم برنج هندی 1121 وارداتی که به طور معمول بیشتر از همه نوع برنجها به کشور وارد میشود 7500 تومان است و به قیمت حدود 8 هزار تومان به دست مصرف کننده میرسد، قیمت عمده فروشی هر کیلوگرم برنج پاکستانی نیز 7900 تومان است.
وی درباره واردات برنج از تایلند گفت: با توجه به اینکه کشورمان ضوابط بهداشتی سختگیرانهای برای واردات برنج دارد امکان واردات برنج تایلندی به کشورمان وجود ندارد زیرا این برنج با وجود اینکه استانداردهای کُدکس اروپا را دارد اما با ضوابط بهداشتی ما نمیخواند.