کد خبر 87375
تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۹۰ - ۰۹:۴۴
به گزارش مشرق به نقل از ایرنا، امروز (دوشنبه) برابر با پنجم دی 1390 و اول صفر 1433 هجری قمری و بیست و ششم دسامبر سال 2011 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:


5 دی 1382
زلزله ای به قدرت 6/6 در مقیاس ریشتر،در ساعت 5و 26 دقیقه بامداد ، شهر بم را لرزاند. این زلزله علاوه بر جای گذاشتن 30 هزار كشته، شهر بم و روستاهای اطراف آن را به تلی از خاك تبدیل كرد.

5 دی 1370
جمهوری اسلامی ایران طی بیانیه‏ای كه توسط وزارت خارجه صادر شد استقلال 11 جمهوری شوروی سابق را به رسمیت شناخت. این جمهوریها عبارتند از:آذربایجان، تركمنستان، تاجیكستان، ازبكستان، قزاقستان، قرقیزستان، فدراتیو روسیه، ارمنستان، گرجستان، اوكراین و روسیه سفید.

5 دی 1357
شهر مشهد شاهد خونین ترین روزهای مبارزاتی خود بود و از سوی 'امام خمینی(ره)'، به همین مناسبت، در این شهر،عزای عمومی اعلام شد.

5 دی 1357
مأموران حكومت نظامی برای شكستن اعتصاب استادان دانشگاه به وزارت علوم حمله كردند. در جریان این حمله استاد 'كامران نجات ‌اللهی' به شهادت رسید. وی به همراه دیگر استادان انقلابی در حمایت از دانشجویان مبارز ابتدا در دانشگاه تهران و سپس در ساختمان وزارت علوم وقت علیه رژیم پهلوی تحصن كرده بودند.

5 دی 1357
بدنبال اعتصاب كاركنان صنعت نفت، میزان تولید نفت ایران به پایین ترین حد نصاب تولید رسید و كارشناسان پیش بینی كردند تا دو روز دیگر میزان تولید نفت به صفر برسد و بدین ترتیب صادرات نفت از بندر نفتی خارك قطع شد.

5 دی 1355
ریچارد هلمز(رییس پیشین سازمان سیا و سفیر آمریكا در ایران) در پی اتمام مأموریتش تهران را ترك كرد. ماموریت وی این بود كه پس از ورود به ایران به عنوان سفیر آمریكا، با بهره‌گیری از سوابق دیرینه دوستی خود با محمدرضا پهلوی، فعالیت‌های سیا در منطقه خلیج‌فارس را وارد مرحله جدیدی كند.

5 دی 1350
مأمورین امنیتی حزب بعث عراق با یورش به مدرسه طلاب ایرانی در نجف، عده‌ای از روحانیون را دستگیر و بازداشت كردند. این یورش در پی انتشار نوار سخنرانی 'امام خمینی(ره)' در مورد اخراج ایرانیان از عراق صورت گرفت. در این روز 778 ایرانی اخراج شده از عراق وارد مرز خسروی شدند.

5 دی 1336
'حسن ارفع' (وزیر پیشین راه و رییس اسبق ستاد ارتش) به سمت سفیركبیر ایران در تركیه تعیین شد.

5 دی 1333
كنسرسیوم شركتهای خارجی بهره داری از نفت جنوب ایران را آغاز كرد. قرارداد این كنسرسیوم، كه مركب از5 شركت آمریكایی، شركت نفت بریتانیا ،شركت هلندی رویال راچ شل وشركت نفت فرانسه بود، در29 مهر1333 به تصویب مجلس شورای ملی ودرششم آبان ماه همان سال به تصویب مجلس سنای ایران رسیده بود.

5 دی 1329
'غلامحسین فروهر' وزیر دارایی در جمع نمایندگان مجلس شورای ملی مخالفت صریح خود را با ملی شدن صنعت نفت اعلام كرد.

5 دی 1318
در چنین روزی قانون دادرسی كیفری ارتش ایران به تصویب رسید. این قانون بر گرفته از قانون دادرسی كیفری ارتش فرانسه بود و برخی از نهادهای حقوقی را از این كشور اتخاذ كرده بود.

5 دی 1293
مناطق غرب و جنوب ایران در جنگ جهانی اول با توجه به اعلام بی طرفی ایران مورد تعرض نیروهای عثمانی و نظامیان آلمانی قرار گرفت.

5 دی 1289
'حسینقلی خان نواب' سه ماه پس از عهده ‌داری منصب وزارت امورخارجه، از مقام خود استعفا داد. وی روز ششم آبان در كابینه 'مستوفی‌ الممالك' به این سمت منصوب شده بود.

5 دی 1277
آیت‏اللَّه 'سیدعلی حسینی مرعشی' معروف به سید الاطبّاء، مجتهد و طبیب بزرگوار دارفانی را وداع گفت و در نجف اشرف، در مقبره خانوادگی در وادی‏السلام به خاك سپرده شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس