به گزارش مشرق، "گاس لوبين" (Gus Lubin) از اقتصاددانان آمريکايي در مقالهاي در بخش اقتصادي سايت ياهو، علائم کاهش نفوذ و تأثير گذاري آمريکا در نيمکرده غربي را برشمرد.
وي با اشاره به افول قدرت آمريکا در قرن اخير تأکيد کرد: حتي اگر آمريکا به درون بحرانهاي مالي نيز فرو نميرفت، نيروهاي جمعيتشناختي، مادي و سياسي وجود دارند که براي چندين دهه قدرت را در قاره آمريکا توزيع کردهاند، انتظار ميرود تا سال 2032، برزيل، روسيه، هندوستان و چين در ميان شش اقتصاد برتر جهاني قرار گيرند، در ميان اين چهار کشور برزيل حائز رتبه اول است.
حيات خلوت آمريکا از دستور آمريکا در تحريم ايران سرپيچي ميکند
لوبين در ادامه مقاله خود به دلايل افول نفوذ آمريکا در حيات خلوت خود اشاره کرده و مي نويسد:
برزيل، قويترين متحد منطقهاي آمريکا از دستورات ما در مورد مسائل ايران پيروي نميکند. هيلاري کلينتون براي جلب حمايت برزيل از تحريمهاي شوراي امنيت عليه ايران بدين کشور سفر کرد اما با دستهاي خالي بازگشت.
وي مي افزايد: هماکنون سازمان ملل براي رهبري ديپلماسي عمومي بر روي برزيل حساب ميکند که روابط دوستانهاي هم با ايران و هم آمريکا دارد.
هماکنون ثروتمندترين مرد جهاني يک مکزيکي است نه آمريکايي
اين اقتصاددان آمريکايي در ادامه مقاله خود نوشته است: براي اولين بار در 16 سال گذشته، ثروتمندترين مرد جهان يک آمريکايي نيست، ثروت کارلوس سليم (Carlos Slim) در حدود 54 ميليارد دلار برآورد ميشود. وي اولين ميلياردر از آمريکاي لاتين است که بدين عنوان دستيافته و هم اکنون ميلياردهاي بسياري در حال ظهور هستند که آمريکا را تحتالشعاع خود قرار خواهند داد.
به نوشته اين آمريکايي سه سال پس از بحران مالي آمريکا، منطقه آمريکاي لاتين بار ديگر به نرخ رشد سريعي دست يافته است در حاليکه وضعيت آمريکا اينگونه نيست، اين وضعيت را با آنچه در دوران رکود بزرگ رخ داد مقايسه کنيد.
وي افزوده است: زماني که سرمايهگذاري آمريکا و بازار صادرات در دهه 1930 دچار رکود شد، اقتصاد آمريکاي لاتين تقريباً ويران گشت، گزارش منتشره از جانب جامعه ملل نشان ميداد که شيلي، بوليوي و پرو بزرگترين رکود اقتصادي جهان را تجربه کردند.
اين اقتصاددان آمريکايي در بخش ديگري از مقاله خود با بيان اينکه امروزه وضعيت کاملاً متفاوت است، به نقل از رويترز نوشته است: برزيل، آرژانتين و مکزيک وضعيت ناشي از رکود اقتصاد جهاني را ترميم کردهاند، تحقيقات سازمان ملل نشان ميدهد که نرخ رشد اقتصادي کشورهاي منطقه در سال 2010 بالغ بر 4.3 درصد خواهد بود، اگر قدرت مصرفکنندگان آمريکا پايين بماند محصولات آمريکاي لاتين به جاي ديگري صادر خواهند شد.
شيلي در توليد مس جاي آمريکا را گرفته است
لوبين در ادامه تأکيد کرده است: آمريکا زماني بزرگترين توليدکننده مس در جهان بود اما هماکنون توليد مس شيلي 300 درصد بيشتر از آمريکا است، آمريکا در گذشته بزرگترين توليد کننده مس در جهان بود. در سال 1929، 49 درصد مس جهان در آمريکا توليد ميشد. امروز ما در حدود 1.2 ميليون تن مس توليد ميکنيم. اين ميزان در شيلي بالغ بر 5.4 ميليون تن است.
وي با بيان اينکه "امروزه توليد آهن در برزيل چهار برابر بيش از آمريکا است"، يادآور شده است: ما در اين حوزه هم زماني در رديف اول جهان قرار داشتيم، زماني آمريکا بزرگترين توليدکننده آهن در جهان بود. در سال 1892، بزرگترين معدن آهن جهان در منطقه درياچههاي بزرگ کشف شد. اين کشف سرچشمه قدرت صنعتي آمريکا گرديد. هماکنون ذخاير اعلام شده ما در حدود 2100 ميليون تن است.
به نوشته لوبين ذخاير اعلامشده هفت کشور از آمريکا بيشتر است و در اين ميان سهم برزيل بالغ بر 8900 ميليون تن است، آمريکا هر سال حدود 54 ميليون تن آهن توليد ميکند، اين رقم در برزيل بالغ بر 250 ميليون تن است.
در يک دهه آينده ميزان توليد نفت در کانادا و ونزوئلا از آمريکا پيشي خواهد گرفت
اين اقتصاددان آمريکايي در ادامه يادآور شده است: آمريکا هر روز در حدود 9 ميليون بشکه نفت توليد ميکند. ونزوئلا و کانادا هر کدام در حدود سه ميليون تن توليد ميکنند. ذخاير آمريکا در حدود 21 ميليارد بشکه بر آورد ميشود و احتمالاً طي يک دهه پايان پذيرد اما همسايگان نفتي ما به ترتيب بالغ بر 99 ميليارد بشکه و 178 ميليارد بشکه ذخاير ثبت شده دارند و در آينده دور نيز به توليد خود ادامه خواهند داد.
هماکنون صادرات گوشت برزيل دو برابر صادرات گوشت آمريکا است
لوبين در بخش ديگري از مقاله خود با اشاره به اينکه "آمريکا زماني بزرگترين توليدکننده گوشت جهان بود"، نوشته است: اگرچه آمريکا هنوز هم در اين جايگاه قرار دارد، اما صادرات ما در حدود 800000 ميليون تن در سال است. برزيل هر سال 2200000 ميليون تن گوشت صادر ميکند.
در ادامه اين مقاله با اشاره به بخشهاي جالبي از مقاله روزنامه نيويورکتايمز در سال 1911 آمده است: "اتحاديه صنفي آمريکا و کانادا بزرگترين مجموعه توليد گوشت را در برزيل تأسيس ميکنند... صنعت گوشت يخزده براي اولين بار وارد برزيل ميشود. در آرژانتين نيز اين صنعت مراحل آغازين خود را طي ميکند."
روسيه، چين؛ برزيل و هند به دنبال ارز فراکلي هستند
لوبين افزوده است: همانگونه که "گلدمن ساچس" (Goldman Sachs) اشاره کرد، روسيه، هند، برزيل و چين چهار قدرت در حال ظهور جهان هستند. اين کشورها چندين نشست برگزار کرده و در مورد ايجاد يک ارز فراملي به بحث و گفتوگو پرداختهاند، وجود چنين ارزي باعث ميشود زير پاي دلار آمريکا خالي شود.
وي افزوده است: آنچه در اينجا از اهميت زيادي برخوردار است روابط خوب و همکاري نزديکي است که بين اين قدرتهاي در حال ظهور جريان دارد. براي مثال اخيراً چينيها قراردادهاي بزرگي با برزيل در حوزه احداث کارخانه و راهآهن سريعالسير امضاء نمودهاند.
در بخش ديگري از اين مقاله آمده است: برزيل، کانادا و مکزيک سهم بيشتري از توليد ناخالص خود را در انرژي پاک سرمايهگذاري ميکنند، تحقيقات شرک "پيو" (Pew)، نشان ميدهد برزيل 0.37 درصد از توليد ناخالص ملي را در حوزه انرژي پاک سرمايهگذاري ميکند. اين ميزان در کانادا و مکزيک به ترتيب 0.25 درصد و 0.14 درصد است. آمريکا با اختصاص 0.13 درصد رتبه يازدهم را در جهان داراست.
سازمان سيا در آمريکاي لاتين رو سياه است
لوبين در پايان مقاله خود خاطرنشان کرده است: سازمان سيا سابقه رسوايي در دخالت در آمريکاي لاتين از خود بر جاي گذارده و سعي داشته افرادي چون ژاکوبو آربنز گوزمان، فيدل کاسترو، مانوئل نوريگا، ريوس مونت، چه گوارا و بسياري ديگر را هدف حملات خود قرار دهد.
وي افزوده است: اما آنها نتوانستهاند در طول ساليان متمادي، مبارزه هوگو چاوز عليه آمريکا را متوقف کنند، بدون شک آمريکا يک سياست منفعلانهتر منطقهاي اتخاذ کرده است.
منبع: finance.yahoo.com
کد خبر 8726
تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۳۸۹ - ۰۰:۲۶
- ۰ نظر
- چاپ
يک اقتصاددان آمريکايي در مقالهاي با اشاره به افول نفوذ و قدرت آمريکا در نيمکره غربي نوشت روسيه، هند، برزيل و چين چهار قدرت در حال ظهور جهان هستند. اين کشورها چندين نشست برگزار کرده و در مورد ايجاد يک ارز فراملي به بحث و گفتوگو پرداختهاند، وجود چنين ارز