به گزارش خبرنگار جنگ نرم مشرق ، پیتر بروکس، عضو بنیاد هریتیج در مقاله ای با عنوان " نفوذ مهلک ایران در نیمکره غربی" به ایران هراسی پرداخت و از قدرت گرفتن ایران در این منطقه اظهار نگرانی کرد.
وی می نویسد: اخيرا بحث هاي بسیاری در خصوص دخالت ایران در آمریکای لاتین ، مطرح شده است.
البته اين روزها افراد بسیاری به آمریکای لاتین سرك مي كشند: روس ها ، چینی ها و حتی اروپایی ها. زيرا اين منطقه مملو از منابع طبیعی، به ویژه انرژی، بوده و از پتانسيل خوبي براي ظهور بازارهای جديد برخوردار مي باشد. متاسفانه ، حضور ایران در آمریکای لاتین علائم چندان دوستانه اي را، به ویژه برای ایالات متحده، در بر نداشته است.
تهران با آمریکای لاتین به ویژه ونزوئلا ، جایی که ایران ادعا می کند در آن 4 تا 5 میلیارد دلار سرمایه گذاری كرده است، داراي روابط اقتصادی است. اما برخی از تحلیلگران معتقدند، اين روابط اقتصادی به احتمال زیاد پوششي برای ديگر اقدامات نگران کننده اين كشور در منطقه آمريكاي لاتين مي باشد.
به عنوان مثال ، ونزوئلا با ارائه خدمات بانکداری بین المللی برای ایران در فرار از تحریم های اقتصادی به اين كشور كمك مي نمايد.
اما روابط ميان محور تهران کاراکاس عمیق تر از این مي باشد.
بر اساس گزارش های مطبوعاتی ، این دو کشور یادداشت تفاهمي مبني بر حمایت و همکاری كامل نظامی امضاء كرده اند که به احتمال زیاد شامل فروش تسليحات و تبادل مشاوران ایراني نيز مي باشد. هر كسي به راحتی می تواند چنين نتيجه گيري نمايد كه تهران از کاراکاس به عنوان پايگاهي برای حمله به منافع آمریکا و یا دیگران (به عنوان مثال اسرائیل) در این نیمکره - و یا حتی در خود سرزمين هاي آمریکا ، به خصوص در صورت اقدام نظامی بر عليه برنامه هسته ای ایران – استفاده خواهد نمود.
نگرانی كه وجود دارد اين است، که ایران و ونزوئلا در حال حاضر در برخی از مسائل هسته ای همکاری داشته باشند. گزارشاتي مبني بر اکتشاف سنگ معدن اورانیوم در ونزوئلا توسط ايران وجود دارد، که می تواند با كمك به برنامه های هسته ای هر دو کشور، کاراکاس نيز برنامه هسته ای خود را ادامه دهد. هر چند كه تنها در حد يك پيش بيني مي باشد اما اين احتمال نيز وجود دارد که تهران ، موشک های بالستیک توانمند خود را در اختيار كاراكاس قرار داده و يا در توسعه موشک های بالستیک كه قادر به هدف گيري سواحل آمریکا باشند، كاراكاس را ياري نمايد.
لازم به ذکر است که فاصله کاراکاس تا میامی در حدود 1400 مایل مي باشد، که تقریبا در محدوده برد موشک های بالستیک میان برد شهاب تهران قرار مي گيرد. (البته ایران در حال توسعه یک موشک بالستیک قاره پیما نيز مي باشد.)
اما این تنها ونزوئلا نیست که ایران با آن رابطه دارد.
ایران با دیگر عناصر چپ ضد آمریکایی منطقه در نیکاراگوئه ، بولیوی و اکوادور نيز رابطه داشته و جاي تعجب نيست كه رهبران اين كشورها نيز به ونزوئلا بسيار نزديك مي باشند.
کارشناسان معتقدند که این روابط تا حدود زیادی توسط چاوز مديريت مي شود، كسي که به دنبال ايجاد يك ائتلاف در منطقه مي باشد، تا به عنوان يك وزنه تعادل در مقابل واشنگتن عمل نمايد.
به عنوان یک حركت در جهت تقويت این اتحاد جدید ، بر اساس گزارشات رسیده بولیوی ، نيز مانند ونزوئلا ، با لغو رواديد برای مسافران ایراني، درب هاي كشور خود را به روي اين مسافران باز كرده است.
بر اساس شهادت ارائه شده در کنگره، ایران "آموزش هاي دیپلماتیک" 30 تا 90 روز به کارکنان دولت هاي ونزوئلا ، نیکاراگوئه ، بولیوی ، اکوادور ، و حزب کمونیست السالوادور در تهران ارائه مي دهد. بر اساس گزارشات واصله بجاي مذاکرات هنري، تئوری روابط بین الملل ، و نحوه رفتار در ميهماني هاي شبانه سفارت، به بازدیدکنندگان لاتین آموزش هاي اطلاعاتي ارائه مي شود.
بزرگترین پایگاه حزب الله، در خارج از خاورمیانه قبلا در يك منطقه مرزي بين سه كشور پاراگوئه ، برزیل ، و آرژانتین متمرکز شده بود، اما کارشناسان در حال حاضر می گویند ونزوئلا به بزرگترین پایگاه حزب الله تبدیل شده است
ونزوئلا قطعا از کمک حزب الله براي مقابله با ایالات متحده استقبال خواهد كرد و حزب الله به سهم خود قطعا از اين فضای امن عملياتي نزدیک به منافع و قلمرو آمریکا قدرداني خواهد نمود.
این تصور که دخالت ایران در این منطقه یک تهدید محسوب نمي شود، یک حماقت است.كوتاهي در اقدام به ارزيابي تلاش های ایران در نیمکره غربی ، به گروه هاي ضد آمریکایی و مخالف بازار آزاد اجازه خواهد داد تا در همسایگی ما ريشه بدوانند.