پایگاه نظامی

محصور شدن در مرزهای جغرافیایی، دادن منطقه ای وسیع به دشمنان برای تقویت و آماده سازی جهت حمله است و چگونه می توان با چنین شرایطی، خاکریز دفاع از ایران را روی مرزهای جغرافیایی کشورمان استوار کرد؟

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، امنیت، مفهومی پیچیده و دربرگیرنده مولفه های فراوانی است که ایجاد حلقه های امنیتی و دور کردن تهدیدات از مرزهای اصلی جغرافیایی کشورها از جمله مهمترین شاخص های آن به شمار می رود. سخت ترین و در عین حال، پرهزینه ترین مدل تامین امنیت و حفظ منافع و مرزها آن است که حاکمیت یک کشور، تلاش کند آنرا در نقطه صفر مرزی خود ایجاد و تامین کند؛ در حالی که کشورهای قدرتمند جهان که دارای توانایی تعریف محیط امنیتی در اطراف خود هستند، به روش های گوناگون مثل نفوذ فرهنگی و اجتماعی، ایجاد روابط سطح بالای دیپلماتیک یا حضور مستقیم نظامی تلاش می کنند امنیت خود را حفظ کرده و ارتقاء دهند.

از جمله انتقادها و شبهاتی که از سوی برخی مخالفان رسمی جمهوری اسلامی ایران مانند آمریکا و اسرائیل، مطرح و در اتفاقی جالب و تاسف برانگیز، توسط برخی نیز در داخل کشور تکرار می شود، حضور و کمک کشورمان در برخی کشورهای منطقه است که بلندگوهای مطرح کننده این ماجرا، آنرا دخالت ایران می نامند. برای پاسخ به این انتقاد، باید دانست که سایر کشورهای منطقه چگونه از امنیت و مرزهای خود دفاع می کنند؟

خاورمیانه و شمال آفریقا: سرزمینی با مدل های مختلف امنیتی

اگر به منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا نگاه کنیم با مدل های عمدتا نظامی و امنیتی – اطلاعاتی رو به رو می شویم. رژیم صهیونیستی معمولا از حملات مستقیم هوایی یا ترورهای سازمان یافته را برای ایجاد حاشیه امنیت از طریق حذف دشمنان خود استفاده می کند. مورد اسراییل از جهتی بسیار جالب توجه است و عدم وجود عمق استراتژیک و حاشیه امنیت در سرزمین های اشغالی برای حاکمان این منطقه اشغال شده امری بدیهی است، مسئولان اسراییلی با به راه انداختن موجی از حملات هوایی در سوریه و لبنان و همچنین ترورهایی در اکثر نقاط جهان برای حذف مخالفان خود، به دنبال ایجاد نوعی حاشیه امنیت برای خود و منطقه در اشغالشان بوده اند.

در همین زمینه گزارش دیگری از مشرق را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

افزایش تحرکات ارتش امارات در شرق لیبی/ سربازان کوچک حاشیه خلیج‌فارس در آرزوی میراث سرهنگ +تصاویر ماهواره‌ای

با توجه به اعتراضات مردمی که هر نوع حضور مستقیم رژیم صهیونیستی در منطقه به همراه دارد، این رژیم به دنبال ایجاد و توسعه شبکه جاسوسی و سیستم اطلاعاتی خود در کشورهای مختلف رفته تا علاوه بر آنکه حساسیت افکار عمومی برانگیخته نشود، امکان مدیریت مستقیم مواردی که به نظر آنها باعث تضعیف امنیت شان می شود - اعم از ترور، فشار اطلاعاتی یا شناسایی شبکه های ارتباطی- وجود داشته باشد.

از سوی دیگر عربستان سعودی نیز با وقوع انقلاب مردمی در یمن و روی کار آمدن حکومتی غیر استبدادی، حاشیه امنیتی خود را در خطر دید، به همراه ائتلافی از برخی کشورهای عربی به یمن حمله برد. در عین حال هزینه های فراوان مالی هر ساله توسط این کشور در کشورهایی مثل پاکستان، برخی جمهوری های منطقه قفقاز و در قاره آفریقا برای تبلیغ آیین وهابیت می شود تا آموزش دیدگان در این مراکز، نقش حافظ منافع را برای آنها ایفا کرده و علاوه بر ایجاد فشار اجتماعی - سیاسی، در صورت نیاز به عنوان سرباز و مزدور نیز وارد عمل شوند.

منابع مالی و پولهای پشت پرده نیز دیگر رکن مهم فعالیت های حکومت سعودی برای تامین امنیت خود است که از سازمان ملل تا آمریکا و اروپا می توان ردپای آنرا دید و به همین خاطر، فعالیت های نظامی مستقیم این کشور در مناطقی چون آفریقا و صحبت هایی چون احداث پایگاه نظامی در جیبوتی، با واکنش یا مخالفت غربی ها همراه نمی شود.

حتی کشور کوچک امارات متحده عربی به غیر از حضور نظامی در یمن، در اریتره نیز پایگاه نظامی داشته و برخی مدارک و شواهد نظامی و سیاسی، از حضور آنها در لیبی نیز حکایت دارد.

پایگاه امارات در اریتره

ترکیه: موردی متفاوت در منطقه

در منطقه، حکومت دیگری همچون ترکیه نیز وجود دارد که اهداف بسیار بلند پروازانه ای را برای خود تنظیم کرده و تعداد پایگاه های بیشتری را به نسبت سایر کشورهای منطقه در بیرون از مرزهای خود در اختیار دارد. جمهوری آذربایجان، عراق، قبرس، سوریه، قطر و سومالی، کشورهایی هستند که ترکیه در آنها پایگاه مستقیم و مشخص نظامی دارد.

حضور ترکیه در قبرس مسئله ای قدیمی و مربوط به اختلافات قدیمی این کشور با یونان بر سر این جزیره است. اما حضور مستقیم نظامی و ماندن در عراق و سوریه، تاسیس پایگاه دائم در قطر و همچنین رفتن به شاخ آفریقا و حضور در کشور سومالی نشان از تغییرات مهمی در دکترین امنیت ملی ترکیه می دهد تا این کشور بتواند نقش موثری در اتفاقات و تحوات منطقه داشته باشد.

پایگاه نظامی ترکیه در سومالی

ترکیه در دوره قبل از شروع جنبش های مردمی در کشورهای عربی نیز رشد بالای اقتصادی را پشت سر گذاشت و توانست سرمایه لازم برای توسعه نیروهای مسلح و همچنین بحث نفوذ فرهنگی و اقتصادی خود را در برخی از کشورهای منطقه کلید بزند و با شروع تحولات در کشورهای عربی، فضا برای گسترش فعالیت های ترکیه به شکل علنی تر باز شد که برای نمونه می توان به اوجگیری روابط ترکیه و مصر در دوران محمد مرسی اشاره کرد.

اردوغان در حال بازدید از نظامیان ترک در قطر

ترکیه به بهانه داعش و تهدید امنیت خود، به سوریه لشکر کشید و سپس باردیگر به بهانه تحرکات گروه های کرد مسلح، مجددا به داخل خاک کشور سوریه رفت و بخش هایی از این کشور در مناطق شمالی را تصرف کرد.   همچنین هنوز هم ترکیه اعلام می کند به پیشروی در مرزهای سوریه ادامه داده و قصد دارد تا نزدیکی مرز سوریه و عراق، این حرکت را ادامه دهد. در عین حال شمال عراق نیز محل جدید تاخت و تاز نظامی ترکیه قرار گرفته و ترکها به صورت نظامی و مستقیم در این بخش حضور دارند.

اما نفوذ ترکیه در سومالی و قاره سیاه را به نوعی باید یکی از مهم ترین تحولات و تغییرات در سیاست خارجی آنکارا ترجمه کرد جایی که این کشور پا را از محیط مرزهای خود کنار گذشته و به سمت حضور در شاخ آفریقا و نزدیک شدن به تنگه باب المندب و دریای سرخ است چراکه این کشور برنامه گسترده ای برای توسعه نیروی دریایی خود داشته و از جمله طرح های در دست اجرا برای نیروی دریایی ترکیه، توسعه توانایی حمل یگان های سنگین زمینی با شناور و همچنین دسترسی به هواپیماهای رزمی عمود پرواز برای داشتن ناوهواپیمابر است.

اما در میان چنین شرایط حساس و شکننده ای در اطراف مرزهای جمهوری اسلامی ایران، ناگهان صداهایی در خصوص علت مشاوره و کمک جمهوری اسلامی ایران به برخی کشورهای منطقه مطرح می شود و از هزینه های سنگین (!) حضور ایران در این موضوعات سخن گفته می شود؛ موضوعی که نشان می دهد طراحان و بوقچی های این اتفاق، دست روی نقطه حساس و مورد توجه افکار عمومی یعنی "هزینه های ایران در منطقه" گذاشته اند تا با تحریک آن، تلاش کنند خود را مدافع ایران اما مخالف این هزینه ها نشان دهند.

در این میان، چند ابهام بزرگ وجود دارد و مهمترین آن اینکه، هیچ مستند و دلیل درستی در خصوص این هزینه های حضور، دیده نمی شود و صرفا گمانه زنی هایی کوچه- خیابانی در این زمینه مطرح و تبلیغ می شود. از سوی دیگر، ایران در منطقه ای قرار گرفته که هر سوی آن، جنگ و درگیری و ناامنی است، لذا محصور شدن در مرزهای جغرافیایی، دادن منطقه ای وسیع به دشمنان برای تقویت، تجهیز و آماده سازی جهت حمله و شرارت است و چگونه می توان با چنین شرایط و هزینه هایی که در بالا ذکر شد، خاکریز دفاع از ایران را روی مرزهای جغرافیایی کشورمان استوار کرد؟

محصور شد در مرزها؛ ایجاد فرصت مناسب حمله به ایران

درست است که به دلیل علقه قلبی و نزدیکی فرهنگی و اعتقادی بسیاری از ملت های منطقه؛ از عراق گرفته تا لبنان و پاکستان و حتی آفریقا با شعارها و آرمانهای انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی ایران به راحتی و بدون هزینه کردهای خاص و پول پاشی رقبا و همسایگان، می تواند نقش موثری ایفا کرده و جبهه های مستحکمی در منطقه برای مقابله با نفوذ و تهدید دشمنان تکفیری و اشرار مورد حمایت برخی کشورهای غربی یا عربی تعبیه کند، اما نباید از این موضوع نیز غافل بود که بدون مشاوره نظامی و حضور مستقیم (که خوشبختانه به علت همان قرابت های فرهنگی و اجتماعی، عمدتا با چند نفر انگشت شمار رخ می دهد) نمی توان پاسخگوی سیل تهدیدات و کمک به کشورهای دیگر بود.

جالب تر اینجاست که اشغال نظامی و مستقیم خاک یک کشور دیگر توسط کشورهایی چون ترکیه و عربستان یا قتل مردم بی دفاع، با انتقاد و تحلیل این مخالفان حضور مستشاران ایرانی در منطقه، همراه نمی شود اما درخواست دولت های کشورهای مذکور برای حضور فرماندهان ایرانی و آموزش نیروهای نظامی آن کشورها برای حفظ استقلال و امنیت شان، هزینه تراشی های بیهوده و دخالت در منطقه توصیف می شود!؟

این ماجرا هنگامی کفه ترازو را به نفع ایران و تدابیر نظام سنگین تر می کند که دونالد ترامپ، از "هزینه کردن ۷ تریلیون دلار در خاورمیانه" توسط این کشور طی سالهای گذشته سخن گفته است و مخالفان منطقه ای و فرامنطقه ای ایران نیز معتقدند اکنون از یمن تا عراق و سوریه و لبنان، به دست جمهوری اسلامی ایران افتاده است؛ یعنی هزینه کرد ۷ هزار میلیارد دلاری آمریکا، باعث قدرت گیری بیشتر جمهوری اسلامی در منطقه شده است و آیا تمام درآمدهای ایران، حتی درصدی از این رقم خواهد شد؟

استراتژی مرزهای مجازی برای کشورهای دیگر، یک معنا دارد و برای ایران معنایی دیگر. دیگران به کسب درآمد و استثمار و حمله به مخالفان فکر می کنند و مسئولان ایرانی معتقدند این مرزها و جبهه باید بگونه ای گسترش یابد که اگر در آینده دشمنی تصمیم به حمله به ایران داشت، چند هزار کیلومتر دورتر با آن مقابله کرد؛ همانطور که اکنون اسرائیل، جرات تهدید ایران را ندارد.

این مهم از آن جهت اهمیت بیشتری می یابد که عملا کشورهای مخالف و دشمنان علنی ایران به علت رشد پایگاههای قلبی و مردمی ایران در منطقه آنقدر درگیر مهار آن شده اند که فرصت فکر کردن بابت حمله به ایران را پیدا نمی کنند در حالی که خدای ناکرده فقط حمله به منطقه ای چون عسلویه، هزاران برابر هزینه بیشتری برای نظام به دنبال دارد و اکنون آنها هستند که به دنبال خاکریز زدن جلوی سیل حمایت های منطقه ای از ایران هستند؛ در حالی که ۲ دهه قبل، نگرانی از حملات پایگاههای مختلف کشورهایی چون آمریکا یا اسرائیل با حمایت برخی کشورهای منطقه، ایران را نگران می کرد؛ آن روز کجا و امروز کجا ...

با این اوصاف، توقف در مرزها، اولین گام برای دعوت بیگانه به داخل خواهد بود؛ بیگانه ای که همچون داعش یا ارتش سعودی و اسرائیل، از کشتن زنان و کودکان نیز ابائی ندارد و سازمان و نهاد بین المللی نیز جرات انتقاد یا توقف این حملات را نخواهد داشت و آنگاه، دفاع تیم ایران، تنها باید روی خط دروازه،   بایستد و جلوی حملات مهاجمان تا دندان مسلح را بگیرد ...

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 62
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • رضا IR ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    ازسقوط ریال خودمون صحبت کنیم بهترنیست
    • IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      چرا صحبت کن ریال برات مهمتر از ناموسته
    • عباس IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      اگه حضور نظامیمون تو سوریه و عراق نبود الان یک دلار بیست هزار تومن شده بود با اجازت
    • IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      فقط ببند.... خوووب.
    • IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      81 54
      سقوط ریال را همفکران شما برای تغذیه فکری شما درست می کنند.
    • حمید IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      بله موافقم بایدبه مشکلات خودمون بپردازیم تا امریکا ..فعلا که دلارشون داره اقتصادماروله میکنه..جنگ اقتصادی شروع شده وبازندشم ماییم
    • IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      48 22
      به حمید/ دلار ابزار و زمین بازی دشمن است. تا در زمین بازی دشمن بازی می کنید به او خواهید باخت. ضمنا همه کسانی که به جای حمله به دشمن در قلعه خود محصور شدند و همه تیمهایی که به جای حمله فقط دفاع کردند شکست خوردند.
    • IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      86 38
      متاسفم برات ریال هم ناموس منه
    • IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      29 39
      ولی اگه ناموست دست داعش می افتاد بدتر از سقوط ارزش ریال بود رضا حالا دیگه دست از این نفهمی بردار
    • IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      9 23
      يه بيكار هست تا خبر مياد اولین نفر پیام میگذاره مردم ماهیت این افراد رو خوب شناختند که سم پاشی می کنند
  • حسین IR ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    در این میان، چند ابهام بزرگ وجود دارد و مهمترین آن اینکه، هیچ مستند و دلیل درستی در خصوص این هزینه های حضور، دیده نمی شود و صرفا گمانه زنی هایی کوچه- خیابانی در این زمینه مطرح و تبلیغ می شود. بیکاری گسترده جوانان نارضایتی عمومی نتیجه ی اون میلیارد دلارها هزینه است
    • IR ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      ویرانی و تخریب شهر ها در اثر جنگ در داخل کشور به مراتب هزینه های جانی و مالی جبران ناپذیر بیشتری دارد و خدا را شکر انسان های عاقل زمام امور این چنینی را دست مدیران تدبیر ندادند
    • IR ۰۴:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      موفقیت در تامین امنیت نتیجه سپردن کار امنیت به بسیجی ها و افراد ارزشی است و بیکاری هم نتیجه سپردن امور اقتصادی به دست تکنوکراتها. جهت اطلاع شما ما تنها 7 درصد بودجه دفاعی داریم. 93 درصد دیگر عملا امور غیرنظامی تست. اما آن 7 درصد به بازدهی کامل رسید و این 93 درصد لفت و لیس شده و می شود.
    • رضا IR ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      48 89
      امنیت اولین نیاز هر جامعه ای است که اگر به آن توجه نشود خسارتش از بیکاری و..... زیانبارتر است.دوست عزیز خودت تحلیل واقع گرایانه داشته باش.
    • IR ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      44 73
      اوصلاً یکی از ویژگیهای بارز ملت ما شووت بودن هستش! به عنوان مثال همین نظر فصیح!! کشور هر ساله چندصد میلیارد دلار چندصد میلیارد دلار از محل واردات بی رویه و قاچاق ضرر میبینه، شما عین خیالتون نیست، اونوقت چسبیدید به چندرغاز پولی که خرج میشه برا دفع تهدیدات نظامی و شبه نظامی و همه ایرادات رو میندازید کولش!! خدا یا ظهور اون رهایی بخش این حقیر از دست این ملت رو به زوال ابدی فرا برسان :|
  • IR ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    جانم فدای ایران
    • IR ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
      1 0
      جانم فدای ایران باید قبل از رسیدن داعش به ایران خطر رو رفع کرد و این یعنی در سوریه و عراق
  • اصلاح طلب سابق ملی گرای امروز IR ۰۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    23 20
    بهتره خودمون رو گول نزنیم امریکا به یک دشمن در منطقه به نام ایران برای فروش یک تریلیون دلار سلاح به رقبای منطقه ایران نیاز داشت الآن هم که الحمد الله اسراییل قدرت برتر هسته ای و غیر متعارف منطقه شده و می تونه در یک روز با شلیک هفت موشک با کلاهک هیدروژنی پایتخت تمام کشورهای عربی-اسلامی منطقه رو بخار کنه و عربستان هم قدرت اول متعارف و اقتصادی منطقه دنبال حذف ایران هست دقیقا به خاطر همین ترک ها دارن دستو پا می زنن با کشورگشایی در عراق و سوریه جای ایران رو بگیرن حتی احتمال حمله ترکیه اسراییل به لبنان هم هست...بحرحال آنچه مشخص هست ترامپ همانطور که هشت سال پیش جرج بوش آمد و امروز ترامپ هشت سال دیگه هم ممکنه دوباره یک جمهوری خواه جنگ طلب بیاد و مسئولین ایرانی باید یک فکری بکنن یا زنگی زنگ یا رومی روم...با باید مثل روسیه و چین قدرت واقعی هسته ای نظامی بشن و حداقل خبر حمله رو برای همیشه تمام کنن و با دادن تسهیلات برای مهاجرت بیست تا سی میلیون سربار از روی اقتصاد ایران که اقتصاد فعلی ایران توان جذب و شاغل کردن اونها رو نداره بعلاوه صبر استراتژیک منتظر آینده بشن کاری که خود روسها همیشه می کنن یا کلآ تسلیم بشن در همه ابعاد!..که البته ریسک بالایی داره با توجه به پنج قومیتی بودن ایران تعداد بالای دشمنان ورقبای منطقه ای قومیتی نفتی سرزمینی و امنیتی متعارف و غیر متارف که داریم بخصوص روسیه که در بلند مدت برای ایران از همه خطرناکتر هست اگر ایران خلع سلاح بشه یک لقمه چرم هست که با خوردن اون راحت به آبهای گرم آزاد وصل میشه و به آرزوش میرسه!بحرحال ایران مثل کره ژاپن آلمان یک کشور تک قومیتی بدون نفت و گاز در جایی در نطقه کم اهمیت از دنیا نیست و تاریخ پنج هزار ساله ایران و اشغال شدن چندین باره ایران نشون داده تضاد منافعی که بین قدرت های غربی شرقی شمالی و جنوبی ایران وجود داره ژئوپلیتیک ایران رو طوری قرار داده که فلات ایران یا باید یک ابرقدرت یا قدرت باشه یا یک برده...
    • IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      19 34
      وای اینها کابوسیه که دیشب دیدی شب غذای سنگین نخور پسرم
    • IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      17 21
      دیشب چی زدی نخبه بالام؟؟؟
  • IR ۰۱:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    39 26
    راهبرد اصلی ایران بسیار هوشمندانس در طولانی مدت جواب می ده ولی پرسوده ، کم ریسکه و پردوام یعنی دیپلماسی عمومی و نفوذ در دل مردم منطقه و نه دیپلماسی دولتی و پول و سلاح که با تغییر دولت ها یا سخت شدن شرایط و ... بهم بریزه کشورهایی که نام بردید امروز پایگاه دارند فردا چی ؟ مثلا فردا شرایط حکومت لیبی بچرخد یا غرب چیز دیگری بخواهد امارات می تواند پایگاهش در آنجا را حفظ کند ؟! اما به جنوب لبنان ، نیجریه ، یمن ، عراق و افغانستان نگاه کنید می بینید که آنقدر عاشق مکتب ایران هستند که هزاران نفرشان قتل عام شدند خانه هایشان زندگیشان ویران شد مصیبت ها کشیدند ولی ذره ایی از عشقشان به مکتب ایران کم نشد و این عشق ماندگاره چون مردم مثل دولت ها تغییر نمی کنن در کنار این ها البته ، ایران اعزام نظامی هم داره ؛ حالا فرض بگیریم آمریکا ، اسرائیل ، ترکیه ، عربستان ، امارات ، مصر و ... همگی در حدود باب المندب حضور داشته باشند روزی انصارالله ویدئو شهر موشکی اعماق کوهستان صعده با سیلوهای آماده شلیک و موشک های نقطه زن بالستیک و کروز با انواع کلاهک های متعارف را نمایش دهد آنوقت دست برتر در تنگه باب المندب کدوم کشوره ؟! چه بلایی سر ورودی بندر ایلات اسرائیل می آد ؟! چه بلایی سر ساحل دریای سرخ عربستان می آد ؟! (ساحل آنطرفشم خلیج فارسه) چه تاثیری بر رفتارهای سودان ، اردن ، مصر و ... و مسیر ترانزیتی جنوب شرق آسیا و شرق آفریقا به اروپا و بالعکس دارد ؟! مسیر جایگزین این مسیر ترانزیتی هم از خاک ایرانه که در حال توسعه و ساخته ، تنگه هرمز هم دست ایرانه دو دهه آتی همه چیز را نشان می دهد .
  • US ۰۱:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    ما نداریم که بیشتر از این خرج کنیم. همین هم برای اقتصاد ترکیده ایران زیاد بود و هست.
    • IR ۰۴:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      44 10
      اینها جزیی از بودجه دفاعی است که آنهم تنها 7 درصد بودجه کل کشور است. با بقیه بودجه چه کردید؟
    • ج IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      31 10
      کسی از تو نخواست کمک کنی
    • IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      52 69
      خفه شو اجنبی زیر پالان آمریکا
  • IR ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    90 80
    ایران قهرمانانی را داده است قیمت برروی آنها نمی شود گذاشت
  • یاسین DK ۰۲:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    زنده باد ترکیه که در منطقه رقیبی ندارد و یکه تاز میدان است انشالله در سوریه خواهد ماند
    • IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      مرگ بر ترکیه کودک کش و متجاوز.بزودی معلوم میشه!نشاشیدی شب دراز است مزدور بی جیره و مواجب
    • IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      15 53
      تو هم فقط دهنتو ببند....
    • IR ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      18 71
      برای هموطنی مثل تو متاسفم ،چرا به جای ایران تعصب کشورهای اجنبی دارید؟ترکیه خوب یا بد ،چه ربطی به شما داره
    • IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      17 68
      این که هموطن نیست دوست عزیز! این یک بوزگورد متوهم نژاد پرست نمک خور و نمکدان شکنه که بزودی از خواب بیدار میشه! یا خودش یا زیر لگد ما !
  • ایران IR ۰۳:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    45 53
    این حرفها رو باید برای سلبریتی هایی که مخالف حضور ایران در سوریه یا عراق هستند بگید تا بفهمند .اگه سر مرزهامون وایستیم و بجنگیم قطعا شکست میخوریم .چون تروریست ها از اون ور مرزهامون به راحتی موشک میزنن به شهرهای مرزیمون.خواهشن یکمی فکر کنید
    • IR ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      17 13
      غالب سلبریتی ها عمله ی بی جیره و مواجب یهودی های افسادطلب هستند. به خوک می خوای زبون بفهمونی؟
  • IR ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    7 3
    شما تمام هزینه را بگو من میدهم
  • IR ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    11 55
    اینهایی که داد چ بیداد راه انداختن برا هزینه ها همگی از نوچه ها و عوامل داعش هستن بذار جز جیگر بزنن
  • IR ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    14 52
    اینهایی که داد چ بیداد راه انداختن برا هزینه ها همگی از نوچه ها و عوامل داعش هستن بذار جز جیگر بزنن
  • IR ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    54 26
    کاسه لیس بی مواجب همیشه بوده و هست ...
  • ناشناس IR ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    8 0
    700میلیارد دلار؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • US ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    16 54
    جانم فداي ايران . هزار بار
  • IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    14 47
    هرچند نظام نظام در اين عرصه سياست درستي اتخاذ كرده اما نبايد از امنيت اصلي كه همان داشتن اقتصاد قوي ورضايت وتعلق خاطر مردم به كشور ونظام است نيزغافل شد
  • IR ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    24 18
    ایران پس پایگاهاش کجاست؟ ایران فقط پول خرج میکند وهیاهو میکند ثمره این پولها کجاست؟
  • IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    11 7
    هزینه های پنهان چی؟!
  • IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    19 54
    عالی بود.مرگ بر بیگانه و بیگانه پرستان.با همین فرمون پیش بریم.جاوید ایران
  • IR ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    22 55
    شما تلاش خوبی در روشنگری دارید اما امید نداشته باشید برخی بفهمند لهم اذان لایسمعون بها و لهم ابصار لا یبصرون بها . انسان خواب را می شود بیدار کرد اما به خواب زده را هرگز . همین کسی که از بیکاری صحبت می کند از کجا معلوم بیکار است ؟ تازه اگر بیکار هم باشد چر نباید تفاوت بیکاری در سایه امنیت را با بیکاری در سایه هراس و جنگ را نفهمد ؟فقط به این دلیل که خود را به نادانی میزند.
  • جنبش سبز IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    7 22
    داخل چی؟ داخال کشور دست ماست و به زودی ایران را ویران خواهیم کرد
    • IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      9 4
      بله تا در ایران لجن سلسله جنبان باشه ایران هم لجنزاره.
  • جنبش بنفش IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    64 18
    بوی ساندیس میاد
    • IR ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      7 1
      ویسکیتو بخور پلشت.
  • هاتف IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    20 51
    تا وقتی مردم ما مشکل اصلیشان کنسرت است و از شبکه های ماهواره ای دشمن در انتخابات خط می گیرند و به جای عقلانیت تابع احساسات و دروغهای گل درشت هستند و بعد از دولت شهید رجایی سی پنج سال است دیگر انقلابیون قوه مجریه را در دست ندارند فساد اقتصادی ،سیاسی و جاسوسی برخی مدعیان اصلاحات تمامی ندارد ،بدانید مشکلات همچنان پا بر جا هستند.
  • IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    56 2
    ایران از درون و به واسطه قانون گذاران و قوانین سردرگم و پریشان و حرص و طمع بی نهایت دزدان بیت المال و رییسانی که گمان می کنند اگر یک روز نباشند افتاب طبوع نخاهد کرد و جوانان بیچاره و بدبختی که تاریکی اینده شان از چاه دجال هم تاریک تر است تهدید می شود تا ....
  • IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    15 58
    حالا هر غلطی بقیه بکنن شما باید بکنید؟
    • IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      11 1
      چطور صبح تا شب میگین ببینین کشورهای دیگه چه غلطی میکنن ما هم همون کارو بکنیم فقط در این مورد بده ؟!
    • IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      11 0
      نه. ما می گذاریم آنها با ما بجنگند. ما هم از بس خوب هستیم با آنها نمی جنگیم و تسلیم می شویم تا غلطی که آنها کردند را تکرار نکرده باشیم.
  • IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    49 12
    تجربه کشته شدن ها نشان داده است که مشرق خیلی احمق است
    • برزو IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      9 51
      تو هم خیلی رذل و بی آبرویی برو دنبال استخوونت زمبه
  • ا IR ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    54 7
    خداییش این حرفای بی سرو ته و بدون مرجع معتبر رو با چه هدفی منتشر می کنید؟! هدف رد کنی مشکلات فلج کننده و بزرگ داخلیه؟
  • محمد IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    51 12
    من نمی گم هزینه نکنیم اما اگه درست نگاه کنیم ما بیشتر از آمریکا هزینه کردیم مثلاً ما می تونستیم الان اقتصادی با ناخالص تولید دو تریلیونی باشیم اما الان سالی یک و نیم تریلیون کمتریم
    • IR ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      9 45
      کل بودجه دفاعی ایران 7 درصد است. این رقم در آمریکا 16 درصد است. کل بودحه دفاعی ایران نسبت به تولید ناخالص داخلی فقط 3 درصد است. این رقم برای عربستان سعودی 10 درصد است. پس لطفا بفرمایید با بقیه پولها و بودجه ها چه کرده اید که چشم دیدن این خرج ناچیز ولی ضروری دفاعی را ندارید؟
  • US ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    16 67
    مرگ بر ترکیه احمق
    • IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      53 9
      دوای دردت کود انسانی وارد شده از ترکیه هست
  • شایان IR ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    4 0
    بسیار خوب بود خداقوت
  • IR ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    14 33
    اینایی که از اقتصاد گله میکنند و به روحانی رای دادند، عجب پرروهایی هستند.... مرتیکه، دولت رو اشغال کردید با رای جاهلانه خودتون بعد به جای غلط کردن، به دیگران چنگ میزنید؟! لطفا ببند گاله و بذار کسانی که حداقل بلد هستند یک کاری انجام دهند، کارشون رو انجام بدن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس