کد خبر 849919
تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۵:۰۰
یادداشت نمایه

برای آنان که از روبرو شدن با پرسش‌های اساسی و سخت‌گریزانند چه بهتر که مردم سرگرم پیدا شدن اسب تک شاخ در ماه و مومیایی در شاه عبدالعظیم باشند.

به گزارش مشرق، «محمد صرفی» در یادداشت روزنامه «کیهان» نوشت:

فردای شب انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته، کار روزنامه تا پاسی از شب طول کشید. خیابان‌ها خلوت و خبری از تاکسی نبود. موتورسواری ترمز کرد و سوار شدم. جوان موتورسوار شروع کرد به تحلیل انتخابات و نتیجه آن! لابه‌لای حرف‌هایش گفت خواهرم دانش‌آموز است و در مدارس دخترانه شایع شده بود که اگر رقیب روحانی رای بیاورد، وسط پیاده‌روها را دیوار می‌کشد! این تنها شایعه انتخابات سال ۹۶ نبود. متاسفانه تا کنون مراکز پژوهشی، دانشگاهی و افکارسنجی کشورمان بصورت موردی روی نقش شایعات و اخبار دروغ در جهت‌گیری‌های سیاسی و روندهای انتخاباتی کار تحقیقی و مستندی انجام نداده‌اند.


انتشار شایعه، اخبار دروغ و فریب افکار عمومی مسئله‌ای جدید نیست اما با ظهور عصر دیجیتال و فراگیر شدن شبکه‌های اجتماعی و گوشی‌های هوشمند، این موضوع نگران‌کننده‌تر از پیش شده است. این موضوع تنها یکی از ده‌ها پیامد مخرب عصر دیجیتال و انسان اینترنت زده است. بیش از یک هفته است که کشور درگیر مسئله فیلترینگ تلگرام است و هر کس از منظر خود به ماجرا نگاه می‌کند. بحث‌های ارائه شده در این زمینه، اغلب با افق دید محدود است و ماجرا را در سطح بودن یا نبودن تلگرام تقلیل می‌دهد و مثل همیشه تبدیل به یک دوقطبی سطحی - موافقان
و مخالفان تلگرام- شده و کمتر سخن و نوشتاری درباره تبعات عمیق و چشم‌انداز عصر دیجیتال که تلگرام تنها بخشی بسیار کوچک از کل داستان است، شنیده و دیده می‌شود.


امروزه شبکه‌های اجتماعی – چه در ایران و چه سایر کشورها- میدان خودنمایی سلیبریتی‌ها و زردهاست. اما آیا تقصیر از اینترنت و فضای مجازی است و قبل از تولد اینترنت، فرهیختگان و ادبا و دانشمندان در مرکز توجه بوده‌اند؟! آشفته بازار امروز که مدتهاست تبدیل به جنگلی هزار تو و مخوف شده، محصول نهالی است که بطور مشخص حدود ۲۰۰ سال پیش در آمریکا کاشته شد. روزنامه‌های آن روز با تبلیغاتی مشخص و معمولی، شش سنت قیمت داشتند و مقالات و اخبار جدی را منتشر می‌کردند. سال ۱۸۳۳ بنجامین.دی مالک روزنامه نیویورک‌سان که از او به‌عنوان «اولین تاجر توجه» نام می‌برند، جرقه را در انبار کاه انداخت. او از یک اصل ساده و روانشناسی استفاده کرد. داستان‌های هرز، دروغ و تخیلی برای مردم جذاب‌تر بودند. نیویورک‌سان کار را با مجموعه‌ای پنج قسمتی دربارۀ کشفی نجومی که می‌گفت ماه پوشیده از درخت است و اسب‌های تک‌شاخ و خفاش‌های انسان‌نما در آن زندگی می‌کنند! تیراژ روزنامه به‌سرعت بالا رفت، قیمت آن به یک سنت کاهش یافت و همین قیمت پایین، موج افزایش تیراژ را تشدید کرد. دو سال بعد، سان به پرمخاطب‌ترین روزنامۀ جهان تبدیل شد! از آن زمان رقابت آغاز شد؛ رقابتی رو به پایین که هرچه می‌گذرد شتاب برای سقوط بیشتر و بیشتر می‌شود.


با ظهور اینترنت در نیمه دوم قرن بیستم، این رقابت منفی شتابی صدچندان گرفت. در حالی که پیش از آن، به نوعی، فقر اطلاعات وجود داشت و همه به دنبال رسیدن به اخبار بیشتر و سریع‌تر بودند، ورق برگشته و انفجار اطلاعات رخ داد. وضعیت جدید یک روی دیگر هم داشت،  این بار جهان به‌جای فقر اطلاعات با فقر توجه به انبوه اطلاعات مواجه بود. موضوعی که «اقتصاد توجه» را بنیان نهاد. غول‌های عصر دیجیتال که انواع و اقسام خدمات را به‌صورت رایگان به مردم سراسر دنیا ارائه می‌دهند، در برابر آنچه می‌دهند، ارزشمندترین سرمایه عصر جدید را بدست می‌آورند؛ توجه!


شبکه‌های اجتماعی در رقابت برای کسب توجه مردم، عملاً تبدیل به مخدر شده‌اند. مردم چنان به گوشی‌های هوشمند خود وابستگی و اعتیاد پیدا کرده‌اند که اگر یک روز یا حتی چند ساعت آن را در اختیار نداشته باشند، دچار استرس و اضطراب می‌شوند و گویی از قطار تمدن جا مانده‌اند. روانشناسان نام این اضطراب را «فومو» گذاشته‌اند؛ ترسِ مدرنِ از دست دادن. توجه کردن، امری مثبت و پسندیده است اما باید توجه کرد که یکی از اصلی‌ترین خصوصیات عصر دیجیتال، وارونه کردن مفاهیم و کارکرد واژه‌هاست. توجه در این دنیای مجازی، «توجه جزئی مداوم» یا در واقع «بی‌توجهی» است. عمق توجه و واکنش به مهم‌ترین و تکان دهنده‌ترین مسائل جهانی برای هر کاربر، در حد لمس یک آیکون و «لایک» یا «دیس‏لایک» کردن است.


اثرات جهان شبکه‌ای بر تمام زوایای زندگی بشر هزاره سوم تاثیر گذاشته است؛ از نوع تغذیه تا پوشش، تفریح، آموزش، روابط شخصی، سیاست و هر آنچه فکرش را بکنید. جهانی به ظاهر بسیار آزاد و بدون فاصله که قرار بود نابرابری‌ها را از میان بردارد و یا حداقل کمتر کند. نتیجه تلاش خالقان این جهان با رویاهایشان ۱۸۰ درجه متفاوت است. قرار بود شبکه‌های اجتماعی راهی برای از میان برداشتن موانع و مرزها و اتصال آدم‌ها از سراسر جهان به یکدیگر باشند اما امروزه کار به جایی رسیده است که پیش‌روترین کشورها در عرصه دیجیتال، «وزارت امور تنهایی» تاسیس کرده‌اند و به قول «بیونگ‌چول هان» فیلسوف آلمانی (اصالتاً اهل کره جنوبی) ما امروز به‌جای عشق، «لایک» را داریم! وی در کتاب مشهور «جامعه فرسوده» برخی از مختصات عشق عصر دیجیتال را چنین ذکر می‌کند؛ نوعی بی‌تعهدی کامل را می‌آفریند که در بندِ هیچ پیوندِ واقعی‌ای نیست و غزلی برای آن سروده نمی‌شود. تعریف این فیلسوف مشهور آلمان و نویسنده ۱۶ کتاب که برخی از آنها به بیش از ۱۰ زبان ترجمه و منتشر شده، از عصر جدید تکان دهنده است؛ « آزادی دارد به خشونتِ خوداظهاری تبدیل می‌شود. آزادیِ بی‌محدودگی و بی‌سُکنایی تخمِ هرزگی و کثافت را می‌پراکند. جهانی بدونِ روایت و آیین و چشم‌انداز، مستهجن است. جهانی که دیگر نیازی به طراحیِ صحنه ندارد، پورنوگرافیک است».


شاید جالب‌تر از ماجرای عشق دیجیتالی، حکایت خالق آن باشد. جاستین روزنستاین یکی از خلاق‌ترین مهندسان «دره سیلیکون- Sillicon valley»، زادگاه و پایتخت دنیای دیجیتال است که سال‌ها شب بیداری و کدنویسی کرد تا دکمه «لایک» را در فیسبوک اختراع کند. قابلیتی که به سرعت در دیگر شبکه‌های اجتماعی نیز به کار گرفته شد و انقلابی بپا کرد. او که امروز ۳۴ ساله است، وضعیتی شبیه دکتر فرانکن اشتاین دارد و از مخلوق خود هراسان وگریزان است.

او به همراه جمعی دیگر از مهندسان و مخترعان بزرگ‌ترین غول‌های فناوری‌های اطلاعاتی جدید، گروهی کوچک را تشکیل داده و علیه «سیلیکون ولی» و آنچه خود ساختند، دست به شورش زده‌اند اما بیدار کردن جامعه‌ای که ۸۷ درصد آن با گوشی‌های هوشمند خود به خواب می‌روند و با آن از خواب بیدار می‌شوند، کار ساده‌ای نیست. بخصوص آنکه این اعتیاد مدرن بجای شرم آور بودن، نشانه تجدد و آگاهی و به روز بودن نیز هست و اگر کسی از آن دوری گزیند برچسب عقب بودن از قافله می‌خورد. سرعت این ارابه آتشین چنان زیاد و زرق و برقش چنان فریبنده است که کمتر کسی از مسافران آن، هوشمندی و جسارت لازم برای طرح این پرسش را دارد که به کجا می‌رویم؟! ارابه‌ای که چنین در سراشیبی سقوط می‌تازد، با طرح چنین پرسش‌های کمیاب و نادری از حرکت باز نخواهد ایستاد، اما ممکن است مسافر هوشمند این شانس را داشته باشد که خود را به بیرون پرتاب کرده و از سقوط بیشتر نجات یابد. هرچند همین بیرون پریدن هم بدون عوارض و جراحت نخواهد بود.


چند روز پیش جناب آقای روحانی در جلسه هم‌اندیشی مدیران دولتی‌گریزی به فضای مجازی زده و جملات به ظاهر زیبایی را مطرح کردند؛ «برخی می‌گویند مردم بهتر است در بی‌خبری به سر ببرند تا شب راحت بخوابند. اینکه فضای مجازی نباید در انحصار باشد حرف درستی است ولی در عین حال بگذارید مردم زندگی‌شان را بکنند. نمی‌دانم چرا بعضی‌ها از موبایل بدشان می‌آید. نمی‌دانم بعضی‌ها از فضای مجازی و اطلاع داشتن مردم بدشان می‌آید!» این دست سخنان به ظاهر زیبا و عامه پسند برای نیم قرن پیش در غرب بود و سال هاست متفکران پیشرو و مهندسان دارای تفکر انتقادی دریافته اند، جهانی که برای مردم ساخته‌اند آنچه وعده داده بودند نیست.


در خوشبینانه‌ترین حالت اینگونه سخنان را باید به حساب کم توجهی به چالش‌ها و پرسش‌های جدی اهل فکر درباره دنیای دیجیتال گذاشت. در جامعه‌ای که ۴۰ میلیون گوشی هوشمند وجود دارد، یعنی عملاً حدود ۸۰ درصد از رای دهندگان بالقوه کشور، هیچ ابزاری بهتر از این مخدر هوشمند، برای پرت کردن حواس‌ها از پرسش‌های اساسی و بنیادین، به وسیله نسخه مدرن داستان‌های ساختگی درباره کشف اسب‌های تک شاخ و خفاش‌های انسان نما در کره ماه نیست.

مسائل اساسی و حیاتی کشور کم نیستند اما به لطف گوشی‌های هوشمند، همه دنبال آنند که بدانند بالاخره مومیایی رضاخان در شاه عبدالعظیم(ع) پیدا شده است یا خیر! برای آنان که از روبرو شدن با پرسش‌های اساسی و سخت‌گریزانند چه بهتر که مردم سرگرم پیدا شدن اسب تک شاخ در ماه و مومیایی در شاه عبدالعظیم باشند. هرکس هم با این لذت جمعی مخالفت کند، مرتجع و واپسگرا و ضد نظر و خواست مردم است. این شعبده بازی مدرن و هوشمندانه، لایک ندارد؟!
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 65
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 18
  • تنها IR ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    خلاصه ش میکردی که ملت بتونن بخونن
    • IR ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      42 59
      اتفاقا این مشروح،شرح درد همین بی توجهی امثال حضرتعالی است که نگارنده آورده است: (((توجه در این دنیای مجازی، «توجه جزئی مداوم» یا در واقع «بی‌توجهی» است. عمق توجه و واکنش به مهم‌ترین و تکان دهنده‌ترین مسائل جهانی برای هر کاربر، در حد لمس یک آیکون و «لایک» یا «دیس‏لایک» کردن است.))) شما هم بهتره دنبال عوام فریبی هایی نظیر هویت شاه بزرگ معدوم باشید.
    • IR ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      یه مشت اراجیف نوشته نخون
    • سید IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      35 52
      مشکل از همین بی حوصلگی و تنبلی در دقیق خواندن است!
    • عابدین IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      14 7
      آخ گفتی ...
    • امیر IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      88 30
      یه خط اولش رو بخونی معلومه چی می خواد بگه منم وقتم رو هدر ندادم. میخواد بگه تلگرام اخه ایتا خوبه. باشه
    • هادی IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      5 7
      در کل این مطلب مفید داشت و منظورش همینه که ::: میخان با دروغ و سرگرم کردن مردم از اصل مطلب که همون پاسخگوی هستش طفره برن ..حالا شما ها هی دنبال مومیایی و بازیگر و فوتبالیست و وو... باشید ...برید از مطالبه دست بکشید
    • IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      4 8
      اتفاقی نیست ،مردم خیلی وقته تو همین فضای مجازی از رضا شاه صحبت میکنن چون برای ایران یکی مثل رضا شاه خوب است چون زبان مردم ایران فقط زبان زور است. هرکی دزدی و کم کاری و بی قانونی کرد باید در تنور سوزانده شود. و گردن ها باید زده بود تا همه دقت کنند و خطا نکنند. این تنها راه پیشرت ایران است
    • IT ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      10 37
      مهم اینه که زضا شاه را اوردن و با خواری بردنش اما امروز 5 اردیبهشت سال 59 صحرای طبس ارباب اومد که دوباره انقلاب را ببره چنان رکبی از خدای انقلاب خورد که دیگه رفت و فقط از دور پارس میکنه
    • amir IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      4 4
      ما امروز به‌جای عشق، «لایک» را داریم. عشق عصر دیجیتال نوعی بی‌تعهدی کامل را می‌آفریند که در بندِ هیچ پیوندِ واقعی‌ای نیست و غزلی برای آن سروده نمی‌شود.
    • IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      4 57
      باید هرچه سریعتر این جسد نجست سوزانده شود.
    • IR ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۶
      0 0
      وقت بی ارزش شما بهرحال هدر میشه در حال یاوه گویی و لایک کردن و جوک گفتن!
  • IR ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    95 27
    باسلام مقاله وانتقادمزخرفی بود
  • IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    30 60
    قلم زیبا با مفهومی عمیق
  • شهاب IR ۰۶:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    53 26
    کم چاقآن کن مشرق چرااااااا آخه پسر تو که اینقد.....
  • حسین IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    17 7
    منظورت چی بود ؟
  • IR ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    18 7
    دقیق. نفهمیدیم منطورت چیه
  • مهدی IR ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    37 15
    اووووووووووو چی نوشتی بابا مثنوی معنوی هفتادمن سیروپیاز جمش کن با
    • IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      14 27
      اتفاقن مشکل امثال تو رو نوشته که صب تا شب توی فضای مجازی هستین اما حوصله خوندن یه متن جدی و چند پاراگرافی رو ندارید
  • IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    52 24
    خلاصش یک مشت چرند که فقط از ذهن بیمار مشرق تراوش می کنه
  • علی IR ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    21 11
    تودیگه آخرشی خیلی ... خوردی
  • سیاوش IR ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    ببین الان از جنازه رضا شاه هم می ترسی ؟ چه ربطی به مردم داره صد بار دیگه هم رای ریزی بشه بین تیر و طایفه شما و روحانی روحانی رای میاره مگه یکی از روحانی روشن تر بیاد مشرق آخرای عمرته خخخخخ بادمجون دور قابچینای مشرقی به خط برای بی ادبی و فحش نوشتن
    • IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      12 15
      مانمردیم
    • IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      9 10
      یه مشت اراذل و اوباش هم یاد گرفتند نظر بدهند. بیسواد مطالعه کن. تا روشن شی.
  • مندل IR ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    43 14
    خوب رضا شاه شاید برای همه مهم است که دنبال اینن که جنازه رضا شاهو پیدا کنن خخخخخ
  • هادی IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    9 21
    خوب بود
  • IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    14 3
    برآورد کردم همه این نوع متن‌ها و نوشته های طولانی مقدمه ای است که فقط در چند جمله آخر، منظور اصلی نویسنده توش معلومه.
  • مدیون خمینی GB ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    19 65
    وقتی حرفهای رهبر فرزانه انقلاب تو دو دهه پیش راجع به شبیخون فرهنگی و جنبش نرمافزاری رو شوخی میگیرند مسئولان کشور دیگه انتظار گول نخوردن مردم خیلی زیادیه.
    • IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      22 23
      لااقل اون پرچم کوفتی رو از بالای صفحت بردار مدیون خمینی
  • IR ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    24 11
    گم شو
  • پسر آدم IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    8 2
    احسنت. سیاست همیشه به دنبال سطحی سازی و سطحی نگری در زندگی است و سیاستمداران اصولا اهل تفکر نیستند و تنها خود را سوار بر امواج کوتاه‌فکری توده‌های مردم می‌کنند و برای خود کسب موقعیت و مقام می‌کنند. تنها هر چیزی که آنها را بالا برده و تثبیت کند برای آنها جذاب است، همین.
  • رسا IR ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    13 2
    خلاصه تحلیل مطابق با فیلم گلادیاتور نوشته شده بود ببینید جمعیت چه چیزی می پسندند و با چه چیزی سرگرم می شوند در زیر پوست آن سرکوب مخالفین را صورت دهید این خلاصه همه مقاله بود
    • IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      0 1
      احسنت
  • IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    10 24
    مقاله درست و بجایی بود
  • IR ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    36 7
    کسی که خدمات رو نادیده بگیرد و فقط خودش را میبیند مسلمن نمیتواند به اسلام و کشور خدمت کند آقای محمد صرفی.
    • IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      7 75
      خدمات رضا خان رو میفرمایی؟ بله اون ملعون به اجنبی ها خدمات شایانی کرد. اجرش با ملکه انگلیس.
  • سوسان IR ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    22 2
    کی حوصله داره کتابچه تو رو بخونه خلاصه نویسی حرفه ای گری است که شما ندارید
    • IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      2 11
      شما برو ی تحقیقی بکن ببین روزنامه های ژاپنی چند صفحه ان و مردمش چقدر روزنامه خونن. مشکل از خلاصه نوشتن و ننوشتن نیس.
  • IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    23 2
    چه بهتر که مردم سرگرم پیدا شدن اسب تک شاخ در ماه و مومیایی در شاه عبدالعظیم باشند. هرکس هم با این لذت جمعی مخالفت کند، مرتجع و واپسگرا و ضد نظر و خواست مردم است. این شعبده بازی مدرن و هوشمندانه، لایک ندارد؟!
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    25 10
    وقت تلف کن مثل همیشه ! همین مزخرفات را می نویسید که اقبال به تلگرام و اینستا و ... بیشتر می شود !
    • IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      5 10
      تو لایکت رو بکن
  • IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    32 3
    وقتی میشه از مومیایی رضا خان بهره گرفت چرا نگیرند حقوق نجومی مدیران اختلاس های پی درپی رکود بی سابقه التهاب شدید بازار ارز واردات بی رویه ی کالای قاچاق تولید کار انزوای بین المللی اختلاس برداران
  • داوود GB ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    18 8
    اونایی که خلاصه می خوان (...) میگه: ملت سرتون گرم حاشیه باشه به برجام و اختلاس و حقوق های نجومی وعده های صد من یه غاز من چه کار دارید؟
  • IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    44 4
    پیدا شدن جنازه رضا شاه اتفاقی نیست ،مردم خیلی وقته تو همین فضای مجازی از خدمات رضا شاه صحبت میکنن چون برای ایران یکی مثل رضا شاه خوب است چون زبان مردم ایران فقط زبان زور است. هرکی دزدی و کم کاری و بی قانونی کرد باید در تنور سوزانده شود. و گردن ها باید زده بود تا همه دقت کنند و خطا نکنند. این تنها راه پیشرت ایران است
    • IR ۲۱:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      0 0
      پس چرا همینها شعار دموکراسی و آزادی سر می دهند؟ رضاخان و دموکراسی؟
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    4 12
    فازغ از تحلیل و نتیجه گیری اطلاعات جالبی توش داشت
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    2 11
    ایول.. عالی بود واقعا ... به نظر من یه نسخه از مقاله برای جناب روحانی بفرستید..
  • ناشناس IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    9 13
    مشرق ( حضرت عبد العظيم ) نه شاه ......
  • IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    14 15
    جنازه رضا شاه حاشیست؟ خسته نباشی
    • IR ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      3 6
      نه اقاجون مسئله و مشکل اصلی کشوره که ایشالا با سرانگشت تدبیر دولت حل میشه!
  • مهدی ام IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    32 6
    روحت شاد. البته برای ایران یکی مثل رضا شاه خوب است چون زبان مردم ایران فقط زبان زور است. هرکی دزدی و کم کاری و بی قانونی کرد باید در تنور سوزانده شود. و گردن ها باید زده بود تا همه دقت کنند و خطا نکنند. این تنها راه پیشرت ایران است
    • IR ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      8 24
      ایشالا شمام با همون محشور بشی و روح جفتتون شاد
  • IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    4 6
    عالی بود فقط درد اینجاست کسی که در فضای مجازی خودش را به خواب زده بیدار نمی شود...
  • IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    6 1
    خب واقعا راه حل چیه؟ کنار گذاشتن فضای مجازی و گوشی های هوشمند؟ حتی اگه راه حل این باشه اصلا امکان پذیره و عملی؟
    • IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      1 3
      کنار نذارید. با مسایل عمیق برخورد کنیم. وجود امپراطوری دروغ را باور کنیم. استکبار روش نفوذ نرمش همینه. التهاب آفرینی و اخبار سیاه بدون منبع موثق که دو روز بعدش تکذیب میشه یا نشه هدف دشمنان است. و گرنه شما ده تا گوشی آیفون هم داشته باشی ولی زود گول نخوری. چه عیبی دارد.
  • IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    3 2
    اون کتابهای فیلسوف المانی به فارسی ترجمه نشده؟ جای مباحث و ادبیات انتقادی اما عمیق و مستدل درباره شبکه های اجتماعی خیلی خالیه در رسانه های کشور.
  • IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    5 9
    حیف که نیروی انتظامی و قوه قضائیه گوشه ای از جنایات و جرائمی که بوسیله و توی این فضا داره رخ میده رو اطلاع رسانی نمیکنن. همه مدیونید بابت این هشدار ندادن به مردم.
  • IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    17 0
    بله جانم تلگرام تبعات دارد چون شماها هرچیزی پیش میاد صورت مسله راپاک می کنید و بعد مدتها که توان پاک کردن و مقابله را ندارید چنکم چکنم را دمبال می کنید .
  • IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    14 2
    حیف وقت واسه خوند این چرت ها
  • رضا IR ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    8 28
    به نظرم با توجه به اینکه روباه پیر انگلیس، جدیدا مامان الیزابت رو به مقام سیدی رسوندن، بنظر میرسه در فاز دوم قرار هست مقبره ای برای رضاشاه دست و پا کنند تا بتونه مامان الیزابت برای زیارت تشریف بیارن!!
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    0 4
    دمت گرم
  • IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    1 3
    چرا بعضی ها عاشق تلگرام هستند؟! پاسخ : آزادی بی حد وحصر و امکانات بیشتر و خیال راحت برای هر مطلب گذاشتنی ! ما ایرانی ها فقط نوک دماغمون را نگاه میکنیم پس همه چیز حقمون است!
  • IR ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    33 4
    چرا رضا شاه محبوب شد ؟
    • IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
      1 13
      توهم
  • IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
    1 5
    مغزش تاب داره

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس