به گزارش مشرق، وضع مالیات بر خانههای خالی میتواند به عنوان ابزاری جهت مقابله با سوداگری در بازار مسکن مورد استفاده قرار گیرد چون یکی از خواص مالیت مبارزه با سواگرای در بازار مسکن است ضمن اینکه از این منبع برای افزایش درآمدهای مالیاتی نیز می توان بهره برد.
بیشتر بخوانید:
واکنش تاجگردون به عدم عذرخواهی آخوندی
مرداد 94 بود که در جریان اصلاح قانون مالیات های مستقیم واحدهای خالی مسکونی در شهرهای با جمعیت بیش از 100 هزار نفر، طبق ماده 54 مکرر قانون، از سال دوم به بعد مشمول مالیات شدند. بر این اساس نیز تشخیص خانه های خالی به استناد داده های «سامانه ملی املاک و اسکان کشور» بود و میزان مالیات آنها در سال دوم معادل یک دوم مالیات بر اجاره متعلقه است که در سالهای بعدی به صورت پلکانی افزایش می یابد.
تبصره 7 ماده 169 مکرر قانون اصلاح مالیات های مستقیم، دستگاه های مختلف را موظف به در اختیار گذاشتن اطلاعات مورد نیاز به سازمان امور مالیاتی کرده است. بنا به این تبصره، وزارت راه و شهرسازی موظف شده حداکثر 6 ماه پس از تصویب این قانون «سامانه ملی املاک و اسکان کشور» و امکان دسترسی برخط به سامانه را برای سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد کند. این سامانه باید امکان شناسایی برخط مالکان و ساکنان واحدهای مسکونی، تجاری و اداری و پیگیری نقل و انتقال املاک را در کلیه نقاط کشور فراهم سازد.
بنابراین سامانه ملی املاک باید اواخر سال 94 عملیاتی شده و مالیات بر خانه های خالی از سال گذشته اجرایی میشد. این در حالی است که در روزهای پایانی سال 96 به سر میبریم و با وجود مطالبه چندین باره سازمان امور مالیاتی نه خبری از راه اندازی سامانه ملی املاک هست و نه اعمال مالیات بر خانه های خالی.
طبق ماده 274 و 275 امتناع از انجام ارسال اطلاعات مالی موضوع ماده 169 مکرر به سازمان امور مالیاتی و وارد کردن زیان به دولت با این اقدام، جرم مالیاتی محسوب شده و مرتکب یا مرتکبان حسب مورد، به مجازات های درجه شش محکوم می گردند.
بیشتر بخوانید:
حمله شدید وزیر راه به پارلمان؛ آخوندی استیضاح مجلس را به استیضاح کشید
مجازات درجه شش، شامل حبس بیش از 6 ماه تا2 سال، جزای نقدی بین دو تا 8میلیون تومان، شلاق از 31 تا 74 ضربه، محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال و انتشار حکم قطعی در رسانهها می شود.
برای اشخاص حقوقی نیز ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی و ممنوعیت از صدور برخی از اسناد تجاری برای مدت شش ماه تا دوسال در نظر گرفته شده است. علاوه بر مجازات های مقرر ذکر شده، طبق تبصره3 ماده 169مکرر، اشخاص متخلف از حکم این ماده، مسؤول جبران زیان ها و خسارات وارده به دولت خواهند بود.
برای محاسبه زیان وارده بر اثر عدم اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی به گزارش رسمی منتشرشده توسط معاونت امور اقتصادی وزارت اقتصاد در دیماه امسال مراجعه می کنیم.
طبق جدول زیر با در نظر گرفتن تعداد واحدهای مسکونی خالی در کشور، متوسط مساحت واحدهای استیجاری، ارزش اجاری واحدها و ... در مجموع درآمد یک سال اخذ مالیات بر خانه های خالی بیش از 320میلیارد تومان تخمین زده شده است.
علاوه بر این زیان دولت، باید زیان مالی تمامی مستاجران و خریداران مسکن در دوسال اخیر به دلیل گران تر اجاره کردن (خرید) مسکن را نیز به این فقره افزود.
در کنار اجرایی نشدن قانون مالیات بر خانه های خالی باید به قانون مالیات بر عایدی سرمایه هم اشاره نمود که با ارسال نامه اعتراضی وزیر راه و شهرسازی و حمایت رییس مجلس از متن قانون مالیات های مستقیم حذف شد که میتوانست برای همیشه مسکن را در کشور از کالای سرمایه ای و سوداگرانه به کالای مصرفی تبدیل کند و درآمدی به مراتب بیش از درآمد محاسبه شده برای مالیات بر خانه های خالی نصیب دولت کند.
سئوال اصلی اینجاست که آیا میتوان امیدوار بود استیضاح مانع از رسیدگی به تخلفات قانونی وزیر نمی شود؟