کد خبر 835532
تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۶:۵۰
پیام روحانی

چه کسی باید برای کوچک شدن روزبه‌روز سفره خانواده ایرانی، به تأخیر افتادن مکرر پرداخت حقوق کارگر ایرانی، بی‌کار ماندن جوان تحصیل‌کرده ایرانی غصه بخورد؟

به گزارش مشرق، «محمدجواد اخوان»در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

آقای روحانی رئیس‌جمهور برای دومین بار طی چند ماه اخیر در سخنان خود تلویحاً به مسئله اسلامی سازی علوم پرداخته و مطابق نقل رسانه‌ها، در سخنرانی خود در اختتامیه جشنواره خوارزمی گفت:

«قطعاً علم اسلامی و غیراسلامی شبیه همدیگر است و تفاوتی میان آنها وجود ندارد، بلکه اهداف فرق دارد. » جالب اینجاست که او برای اثبات این ادعا مثال «خودرو را زد» و چنین افزود: «ما نمی‌توانیم بگوییم فلان خودرو اسلامی است و آن یکی نیست. این‌که شما یک قرآن در داشبورد خودرو بگذارید که خودروی اسلامی نمی‌شود. »

شاید در نگاه اول مثالی که آقای روحانی بر زبان می‌آورد، این سؤال را بر ذهن مخاطب می‌آورد که چه کسانی به دنبال پدیده‌هایی از قبیل «خودروی اسلامی» هستند و نکند واقعاً چنین ایده‌ها و طرح‌هایی در برخی افراد و نهادهای مؤثر کشور وجود دارد که آقای رئیس‌جمهور، غلط بودن آن را تذکر می‌دهد. 

بیشتر بخوانید:

هر وقت حاشیه‌سازی تمام شد بفرمایید برای مردم چه کرده‌اید؟!

اما کمی که دیگر قرائن را بررسی می‌کنیم روشن می‌گردد که نه مسئله چیز دیگری است و خودروی اسلامی تنها مثالی برای نفی ایده دیگری است. 

به یک ماه و نیم پیش برمی‌گردیم که رئیس‌جمهور در اختتامیه نهمین دوره جشنواره بین‌المللی فارابی جملاتی شبیه به همین مضمون را در قالبی دیگر بیان داشته بود:

«علوم انسانی باید جامعه را هدایت کند و این در حالی است که ما تصور می‌کنیم، چند نفر در یک اتاق باید علوم انسانی را هدایت کنند درحالی‌که علوم انسانی هدایتگر جامعه است... تحول در علوم انسانی نیز با مهندسی ممکن نیست. علوم انسانی را نمی‌توان مهندسی کرد، علوم انسانی با پول پیشرفت نمی‌کند و با سفارش متحول نمی‌شود. »

در کنار اینها، این روزها یکی از چهره‌های علمی شناخته‌شده کشور که سال‌ها مسندهای مهمی را در انقلاب فرهنگی و نهادهای مرتبط با آن داشته از به نتیجه رسیدن «علوم انسانی اسلامی» اعلام ناامیدی می‌کند و رسانه‌های حامی دولت اظهارات او را در کنار دیدگاه‌های اخیر رئیس‌جمهور پوشش می‌دهند. 

پس روشن است که مسئله اصلی، «تحول در علوم انسانی» و «اسلامی سازی آن» است و خود آقای روحانی که تحصیل‌کرده علوم انسانی و اسلامی است، به نیکی می‌داند که مثالی همچون «خودرو» برای اسلامی سازی علوم کاملاً بی‌ربط و در واقع یک مغالطه آشکار است. 

بی‌تردید نقد و یا ناامیدی از «تحول» در علوم انسانی در فضای نظری و آزادفکری ایرادی نداشته و حتی به صواب نیز نزدیک‌تر است. اما طرح مکرر این ایده آن هم با چنین مغالطاتی توسط یک مقام اجرایی در جلسات مختلف دارای معنا و اثرات ویژه‌ای است که نبایست از کنار آن به‌آسانی گذشت. 

نخستین سؤال از آقای رئیس‌جمهور این است که ایشان چه وقت به این نتیجه رسیدند که تحول و اسلامی سازی علوم انسانی ممکن نیست. تنها برای قضاوت دقیق مخاطبان، کافی است به چهار سال پیش برگردیم و به سخنان وی در آخرین جلسه شورای انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۹۲ نگاهی بیندازیم که گفته است:

«انقلاب ما انقلابی اسلامی است و باید با توجه به تأکید رهبر معظم انقلاب در خصوص اسلامی شدن علوم انسانی، در این مسیر گام برداریم. بیشتر مقالات علمی و تألیفات مطرح دانشمندان و اندیشمندان کشور در حوزه علوم تجربی و ریاضی بوده است. همسو با تحولات رخ‌داده در حوزه علوم انسانی نسبت به تولید فکر و اندیشه تدوین کتب و تربیت استاد و دانشجو اقدامات مؤثری انجام دهیم. »

اینکه ایشان قبلاً خود در جلسه‌ای در یک اتاق (!) از لزوم تحول و اسلامی سازی علوم انسانی سخن می‌گوید و طی چهار سال اکنون خود منتقد این رویکرد می‌شود، جای سؤال بسیار دارد. 

کتابی چندجلدی در بازار وجود دارد تحت عنوان «اندیشه‌های سیاسی اسلام» و روی جلد این کتاب‌ها نام نویسنده «دکترحسن‌روحانی» درج شده است. شاید لازم باشد از آقای دکترحسن‌روحانی نویسنده کتاب «اندیشه‌های سیاسی اسلام» درخواست شود تا ملاقاتی با آقای حسن‌روحانی رئیس‌جمهور داشته باشد و توضیح دهد که مثلاً چگونه ممکن است اندیشه‌های سیاسی اسلام با غرب فرق داشته باشد؟!

دومین سؤال این است که اگر بر فرض، آقای روحانی از رویکرد ۴۰ سال اخیر خود عقب‌نشینی کرده و سیاست راهبردی انقلاب‌اسلامی در حوزه علم انتقاد دارد، آیا طرح چنین ایده‌ای در یک سخنرانی رسانه‌ای است یا محلی همچون صحن «شورای عالی انقلاب فرهنگی». البته می‌دانیم با وجود اندیشه‌وران مبرّزی که در این شورا عضویت دارند، طرح مغالطاتی همچون «خودروی اسلامی» به آسانی ممکن نیست!

سؤال پایانی اما مهم‌تر است. فرض کنیم طرح چنین ایده‌ای در فضای رسانه‌ای بلااشکال بوده و مثالی همچون «خودروی اسلامی» مغالطه نباشد؛ آیا نباید پرسید در شرایطی که کشور از سوءمدیریت‌های بزرگی رنج می‌برد که پیامدهای آن بر گرده مردم محروم و مستضعف سنگینی می‌کند و نارضایتی عمیقی را نسبت به کارنامه اقتصادی مسئولان اجرایی سبب شده، آیا وظیفه رئیس‌جمهور نظریه‌پردازی در چنین موضوع تخصصی است؟ اگر واقعاً دل‌مشغولی این روز و شب‌های آقای روحانی «امتناع» علوم انسانی اسلامی است تا حدی که در چند سخنرانی آن‌را طرح می‌کند و رسانه‌های حامی وی ناامیدی فلان فیلسوفی که سال‌هاست بر سر سفره انقلاب فرهنگی نشسته است را در کنار این دل‌مشغولی‌های رئیس‌جمهور «تیترِ یک» می‌کنند، پس چه کسی باید برای کوچک شدن روزبه‌روز سفره خانواده ایرانی، به تأخیر افتادن مکرر پرداخت حقوق کارگر ایرانی، بی‌کار ماندن جوان تحصیل‌کرده ایرانی، بر باد رفتن سرمایه هزاران خانوار ایرانی در مؤسسات بی‌اعتبار، شرمساری پدر ایرانی در مقابل خانواده‌اش به جهت عدم تهیه معاش مناسب و رشد آسیب‌های اجتماعی ناشی از مشکلات اقتصادی و معیشتی غصه بخورد؟

به نظر می‌رسد طرح چنین انگاره‌هایی در فضای رسانه‌ای البته کارکردهای خاصی نیز داشته باشد. «خودروی اسلامی» اگرچه وجود خارجی و بلکه موجودیت ذهنی نیز نداشته و ندارد اما ابزار خوبی برای موج‌سواری رسانه‌ای و کمتر شنیده شدن صدای ناله مظلومان است. گویا تا مدت‌ها افرادی در چنین خودروهایی در فضای رسانه‌ای کشور سوار خواهند بود!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 14
  • عقب افتاده ی تندرو IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    تا فرقه ضاله اصلاح طلبی بر کشور سایه انداخته باید هرروز منتظر ثروت مند شدن ثروتمندان و مرگ تدریجی مستضعفان و برهنگی زنان و دورشدن از ارزشهای ملی و مذهبی مان باشیم ....خدا به فریاد این ملت برسد ماکه خسته شدیم از بس هرروز یک آشوب و هرروز یک ادا واصول از این جماعت سگ باز و میمون صفت میبینیم
    • ناشناس IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
      4 2
      مگه سگ دارن
  • IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    51 4
    کشور ما حقشه الان به یکی میگی طرف مدیر دولتی کار نمیکنه میگه بهتره حداقل ضرر نمی زنه نمیدونه کار نکردنش چه ضررهایی به دنبال داره بعضی از مردم بینش سیاسی کلا ازدست دادن
    • IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
      6 12
      همین تو سیاست مدار قدری هستی بس است
  • خودم .. ! IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    29 4
    خخخخخ ! خودروی اسلـآمی ! :))) اصلن مقآیسه تآ زمآنی کِ از یک سنخ نبآشد اشتباهه ! حآلـآ ربط علوم اسلـآمی و خودروی اسلـآمی چیه نمی دونم ! امآ مگه خودروی اسلـامی و غیر اسلـامی هم داریم ؟! :)))))) اینقدر سطحی نگآه کردن و سطحی مثآل زدن ، جز مسخره کردنِ اسلـام چ می توآند بآشد ؟! خوبه حآلـآ رییس دولتِ فخیمه ی فهیمه درسِ #حوزوی خوندن بزرگوآر !!!!! یِ متنی قبلن از دکتر سید حسین نصر خونذه بودم .. بحث پسرفت و انحطآط علوم بعد از قرن پنجم ب بعد و بعد از آن قرن دهم ب بعد کِ انحظآط ب سرعت ادامه یآفت ! جآلبه برآی من .. سید حسین نصر بآ این کِ وآبستگی حکومتی دآش امآ ب طرز بسیآر جآلبی از علوم اسلـامی دفآع می کنه .. اصلن حتآ معتقده کِ علوم اوآئل ، اسلـامی شدند .. و از این موضوع دفآع می کنه .. حتآ معتقده انحظاط در علوم زمآنی آغآز شد کِ #روح_اسلـآمی رو از علوم گرفتیم ! رآستم می گف .. ! خیلی از علوم ب هنگـآمه ی ورود ب اسلـآم ، موآفق و در رآستآی اهدآفِ اسلـآمی پآیه ریزی و دنبآل شد .. ! اون وخ برآی من جآلب تر اینه کِ برخی درس حوزوی خوندن امآ اینقـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــدر نگآهشون ب علوم کوچیکه کِ #خودروی_اسلـآمی رو مثآل می زنن و اونو بآ علوم مقآیسه می کنن ! همین قدر من از مردآنِ #علم و #دین تعجب می کنم !
    • IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
      16 1
      ادبیات فارسی رو منقلب کردی
  • IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    90 18
    راه حل فقط رفراندوم تغییر دولت حسن روحانی است./ نامه تمام
    • فرقه ضاله اصلاح طلبی IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
      42 15
      اشتباه منفی دادم. به امید رای به عدم کفایت سیاسی روحانی
  • IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    44 14
    راه حل تغییر نگرش تمامی رده بالا ها می باشد
  • IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    4 27
    خودمونو گول نزنیم. من 405 امو که خریدم داشتم از کارخونه بد نیست
  • IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    2 1
    زیاد نیاز نیست خودتون اذیت کنید !!!
  • ملت IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    23 4
    بانام گذاری موسسات مانند ثامن الحجج ثامن الائمه وجوه زحمت کشیده مردم را بالا کشیده اند حتی حاضر به جوابگویی نیستند مسئولین مملکت نیز گوش شنوا برای گرفتاریهای ایجاد شده ندارند این مملکت شده فقط جنگ زرگری اصولگرایان و اصلاح طلب که سران هردو در تمام مشکلات ایجاد شده برای ملت نقش اول دارند
  • ملت IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    8 4
    بانام گذاری موسسات مانند ثامن الحجج ثامن الائمه وجوه زحمت کشیده مردم را بالا کشیده اند حتی حاضر به جوابگویی نیستند مسئولین مملکت نیز گوش شنوا برای گرفتاریهای ایجاد شده ندارند این مملکت شده فقط جنگ زرگری اصولگرایان و اصلاح طلب که سران هردو در تمام مشکلات ایجاد شده برای ملت نقش اول دارند
  • ali IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    21 3
    البته صحبتهای اقای رییس جمهور کاملا صحیح ومنطقی است.وقتی قرانی در داشپورت خودرو میگذاریم خودرو اسلامی نیست.اما این را باید قبول کنیم که مدرک دکترا همیشه مدرک دکتراست (حالا یا افتخاری باشه یا رابطه ای یا شبها بخاطرش دود روغن چراغ خورده باشی)دکترا دکتراست.مگه نه؟؟؟؟؟
    • احمد IR ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
      13 4
      انسان باشخصیت ووقار وانسانیتش به هر چیزی ارزش می دهد یکی می شود دکتر علی شریعتی یکی هم می شود دکتر یزدی مدرک به انسان بها نمی دهد .
  • ES ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    27 1
    خودروی اسلامی با قیمت واقعی بدن ما خریداریم
  • RO ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    3 0
    خودروی اسلامی هم داریم
  • IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    3 19
    مشرق خان کی بود کی بود من نبودم راه ننداز.
  • IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    8 2
    مثالش مثل بچه دبستانیهاست بیشتر خودش رو مسخره میکنه : خودروی اسلامی و غیر اسلامی !
  • IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    32 1
    به نظرم ترامپ بهتر حرف میزنه
  • IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    34 2
    بالاخره ما علوم اسلامی داریم که با علوم غیر اسلامی فرق میکنه ، مگر میشه فرق نکنه ؟ چرت میگه پرزیدنت
  • IR ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    9 50
    از هر تریبونی علیه اسلام و دین و نظام استفاده میکنه ، اما وقت نداره به امورات کشور و ورشکستگی تولیدی ها کارخانه ها و موسسات و بانکها رسیدگی کنه
  • IR ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    23 0
    پس دانشگاه اسلامی و غیر اسلامی هم نداریم !!!
  • ناشناس IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    2 2
    ان شاالله در اينده نزديك منتظر رسوايي ويزه دولت هستيم .
  • حقيقت IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    1 0
    مشرق كلمات وتيتر صفحه هاي سايتت ريز و نا خواناست يك نگاهي به ساير سايت ها مثل دانشجو وپارسينه بنداز .
  • IR ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    2 1
    پاسخ پرسش مسخره اي كه كردي روشن چون روز است قطع دست افراد زالو صفتي كه برروي بودجه ي مملكت چنبره زده اند كه نمونه اش را در تفكيك بودجه به اطلاع عموم رساندند . ((پس چه کسی باید برای کوچک شدن روزبه‌روز سفره خانواده ایرانی، به تأخیر افتادن مکرر پرداخت حقوق کارگر ایرانی، بی‌کار ماندن جوان تحصیل‌کرده ایرانی، بر باد رفتن سرمایه هزاران خانوار ایرانی در مؤسسات بی‌اعتبار، شرمساری پدر ایرانی در مقابل خانواده‌اش به جهت عدم تهیه معاش مناسب و رشد آسیب‌های اجتماعی ناشی از مشکلات اقتصادی و معیشتی غصه بخورد؟))
  • بهزاد IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    3 3
    سلام بدبخت ما کجا رسیده که فقط موند علم و فن آوری اسلامی داشته باشیم . اخه پدر صلواتی اول مردم بدبختی رو که به امید برق . آب مجانی برپا کردید و حالا مردم بیشتر برای پر کردن شکم زن وبچه هایشان هم مشکل دارند . شما اول قانون کارگر که همان برده داری نوین هست جمع کنید . خدا از باعث بانی قانون پیمانکار نگذره
  • IR ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    3 2
    خودروی اسلامی سالی 17000 کشته میدهد خودروی غیر اسلامی سالی2000 کشته میدهد فرقش اینه
  • سیروس IR ۱۷:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    3 0
    مردم هم خدایی دارند، و بالاخره روزی به حقشون میرسند
  • فرامرز IR ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۹
    3 0
    در جامعه متاسفانه تبعیض بیداد میکنه فقط تا حالا شعار شنیدم.برای مثال حقوق و مزایای پرسنل رسمی شرکت نفت با ما کارگران که 16ساله پیمانکاری هستیم سالها اختلاف داره.اصلا هدف از انقلاب حذف تبعیض بود نمیدانم چرا اجرا نمیشه.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس