پهپاد

نیروی هوافضای سپاه در سال ۹۰ موفق شد یک پهپاد RQ-۱۷۰ آمریکایی را شکار کند.حالا ۷ سال از آن ماجرا گذاشته، اما ماجرای تصرف این پهپاد، هنوز جذاب است.

به گزارش مشرق، ۶ سال پیش خبر شکار یک فروند پهپاد پیشرفته RQ-۱۷۰ آمریکایی توسط رزمندگان نیروی هوافضای سپاه پاسدارن،‌ به تیتر اول تمام خبرگزاری های جهان بدل شد.

این پهپاد که به جانور قندهار ملقب است، در ۱۳ آذر ماه سال ۱۳۹۰ در مرزهای شمال شرقی کشور و در حوالی شهر بردسکن، در حالی که در حین انجام ماموریت شناسایی بر فراز آسمان ایران بود، به دام رزمندگان پدافند هوایی نیروی هوافضای سپاه افتاد.

در ابتدا هنوز مشخص نبود که این پهپاد از کدام کشور وارد ایران شده است و یا اینکه متلعق به کدام کشور است اما از آنجایی که فناوری ساخت اینگونه پهپادها تنها در اختیار کشورهای قدرتمند و پیشرفته در حوزه هوافضا است و همچنین حضور نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان و عراق، این احتمال وجود داشت که این RQ-۱۷۰ متعلق به آمریکا بوده و از خاک کشور افغانستان وارد ایران شده باشد.

** گزارش به فرمانده کل قوا درباره پرواز پهپادهای آمریکایی

پس از حضور نیروهای فرامنطقه‌ای و به خصوص آمریکایی در جریان جنگ‌های عراق و افغانستان در منطقه غرب آسیا و به ویژه در مرزهای ایران، پرواز هواپیماها و پهپادهای جاسوسی و شناسایی آمریکایی‌ها در منطقه و اطراف مرزهای ایران و سایر کشورهای منطقه افزایش چشمگیری به خود گرفته بود.

بنا بر گفته سردار حاجی زاده فرمانده نیروی هوای فضای سپاه، در آن برهه گزارشاتی که از پرواز این پهپادها در سلسله مراتب نظامی به محضر فرمانده کل قوا می‌رسید، موجب شد تا امام خامنه‌ای تاکیدات فراوانی به فرماندهان نیروهای مسلح برای ضرورت رصد و مقابله با این پرنده‌های بدون سرنشین داشته باشند.

بر هیمن اساس، یگان‌های پدافند هوایی و جنگ الکترونیک نیروهای مسلح ماموریت می‌یابند تا هرگونه پرواز هواپیماهای نیروهای فرامنطقه‌ای از پایگاه‌ها و ناوهای  آنان در کشورها و آب‌های منطقه را به دقت رصد کنند.

این اقدام موجب موفقیت‌هایی مانند به دام انداختن پهپادهایی مانند اسکن ایگل و شادو ۲۰۰ آمریکایی توسط سپاه شده و باعث می‌شود اطلاعات مفیدی از انواع پهپادهای آمریکایی که در پایگاه‌های آمریکا در منطقه موجود بودند به دست نیروهای ایرانی بیافتد.

** شکارِ بزرگ

اما در این بین اخباری مبنی بر وجود یک نوع پهپاد پیشرفته به نام RQ-۱۷۰ در پایگاه‌های آمریکا به نیروهای ایرانی‌ می‌رسد که تا آن روز اطلاعات چندانی از آن در دست نبود. بعدها مشخص می‌شود این پهپاد که به جانور قندهار مشهور است از پایگاه‌ نظامیان آمریکا به پرواز در آمده و در اختیار سازمان جاسوسی آمریکا سیا است و برای ماموریت خاصی به این منطقه آمده است.

سرانجا در ۱۳ آذراه سال ۱۳۹۰ پهپادRQ-۱۷۰ در مرزهای شمال شرقی ایران و در حوزه شهر بردسکن توسط نیروهای پدافند هوایی نیروی هوافضای سپاه شکار شد.

در همان ابتدای امر این احتمال وجود داشت که نیروهای آمریکایی اقداماتی برای انهدام و یا بازپس گیری این پهپاد انجام دهند. سردار حاجی زاده در این باره گفت:  دو احتمال وجود داشت، یکی اینکه آمریکایی‌ها اقدام به هلی برن نیرو در منطقه شکار پهپاد کنند که این احتمال ضعیف بود زیرا آمریکایی‌ها نمی‌خواستند دوباره خود را درگیر موضوع دیگری کنند. احتمال دیگر این بود که این منطقه از سوی آنها بمباران شود. برای مقابله با این اقدام آمریکایی‌ها، به تمام پایگاه‌های موشکی در تمام کشور آماده باش داده شد تا در صورت اقدام آمریکایی‌ها، پایگاه‌های آنها در منطقه موشک باران شود.

** از تکذیب تا تایید

مقامات آمریکایی ساعتی پس از انتشار این خبر، ابتدا اصل موضوع را تکذیب و اعلام کردند که ایالات متحده چنین پهپادی را گم نکرده است. ساعتی بعد اما، نیروی هوایی آمریکا از گم‌شدن یک فروند پرنده بی‌سرنشین خود از اسکادران پهپادهای RQ۱۷۰ خبر داد و اعلام کرد که این پهپاد دچار نقص فنی در سیستم موقعیت‌یابی خود شده و در جایی سقوط کرده است اما نیروی هوایی قادر به یافتن آن نیست.

تأیید و تکذیب‌ها ادامه داشت و اکثر رسانه‌های مطرح جهان درباره شکار بزرگ ایران صحبت می‌کردند، اما مقامات آمریکایی همچنان از تأیید شکار این پرنده بدون سرنشین توسط ایران طفره می‌رفتند تا اینکه تصاویر و فیلم آن توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتشر شد.

با اثبات آمریکایی بودن این پهپاد و موفقیت بی‌نظیر ایران در شکار آن، باراک اوباما رسماً اعلام کرد که از ایران خواسته که آن را به آمریکا بازگرداند اما مقامات ایران در پاسخ به این درخواست، صراحتاً گفتند که هرگز این پهپاد متجاوز را به آمریکا پس نمی‌دهند.

** رمزگشایی اطلاعات آر کیو ۱۷۰

اما ماجرا به همین‌جا ختم نشد و یک سال بعد فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران از انجام کاری بزرگ در مجموعه سپاه خبر داد: "تمام اطلاعات آرکیو ۱۷۰ رمزگشایی شد".

سردار حاجی‌زاده در تشریح ویژگی‌های این پهپاد به‌خصوص موتور آن گفته بود: موتور این پهپاد، اختلاف دما با محیط ایجاد نمی‌کند و به همین خاطر با حسگر حرارتی قابل ردگیری نیست. صدای موتور از مسافتی خاص به بعد، قابل شنیدن نیست و ابر سفید نیز به جا نمی‌گذارد. همچنین رنگ پهپاد به‌گونه‌ای است که از فاصله‌ای خاص به بعد قابل رؤیت نیست.

** فاز مهندسی معکوس؛ سیمرغ متولد شد

اما این پایان ماجرا نبود و سپاه پاسداران تلاش برای "مهندسی معکوس" این پهپاد را پس از رمزگشایی تمام حافظه‌های آن، آغاز کرد، چیزی که سردار سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه در مهرماه سال ۹۲ درباره آن اعلام کرد: تمام حافظه‌ها و کامپیوترهای آرکیو ۱۷۰ رمزگشایی شده و در آینده نزدیک اخبار خوشی از آرکیو۱۷۰ و بهینه سازی‌هایی که نیروهای ما روی "مدل معکوس‌شده" آن انجام داده‌اند، اعلام خواهد شد.

خبرهای ضد و نقیض ادامه داشت تا اینکه، ۲۱ اردیبهشت‌ ماه سال ۹۳، فرماندهی معظم کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازدید کردند و در جریان این دیدار نمونه ایرانی این پهپاد رونمایی شد.

پس از رونمایی از این پهپاد، سپاه پاسداران از مردم خواست که یک نام برای این پهپاد پیشنهاد بدهند و چند روز بعد، با انتخاب مردم، "سیمرغ" نام نسخه ایرانی آر کیو ۱۷۰ شد.

پس از آن در آبان ماه همان سال تصاویری از پرواز این پهپاد به نمایش در آمد که نشان داد ایران توانسته است به تکنولوژی ساخت پهپاد پیشرفته آرکیو ۱۷۰ دست پیدا کند.

** فرزندان جدید آرکیو ۱۷۰ ایرانی

دو سال بعد و در مهرماه سال ۹۵ در جریان بازدید دریابان شمخانی دبیر شورای عالی امنیت از نمایشگاه دستاوردهای پهپادی نیروی هوافضای سپاه نمونه هایی از پهپاد صاعقه که همان پهپاد آرکیو -۱۷۰ ایرانی بود جهز به بمب به نمایش در آمد تا ایران نشان دهد علاوه بر استفاده شناسایی از این پهپاد نمونه تهاجمی آن را نیز ساخته است.

در آن نمایشگاه همچنین تعداد دیگری از پهپادها غنیمتی ایرانی و نمونه مهندسی معکوس شده آنها نیز به نمایش گذاشته شد تا قدرت ایران در عرصه شکار و همچنین تولید انواع پهپاد به نمایش گذاشته شود.

حالا امروز ایران به یکی از قدرت‌های پهپادی منطقه و جهان بدل شده به طوری که حتی می تواند عملیات‌های خود در آن سوی مرزها مانند آنچه در حمله موشکی به مقر تروریست‌ها داعش در سوریه رخ داد را آنلاین به تصویر بکشد.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 30
  • در جستجوی حقیقت IR ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۳
    تکنولوژی 20 سال پیش امریکا :))
    • حمید IR ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۳
      145 6
      عجب مزخرفی گفتیا...اون موقع که شکار شد پروندش کاملا کلاسیفاید بود. فقط چهار تا عکس ازش تو نت بود. بعد اون قضیه تازه عکساش منتشر شد چون از کلاسه بندی محرمانه خارج شد.
    • IR ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۳
      149 2
      می خواهید کار بزرگ نیروهای مسلح را کم جلوه دهید؟؟؟؟؟
    • IR ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۳
      135 4
      آدم های کوچک همیشه کار آدم های بزرگ را کوچک جلوه می دهند دست خودش نیست مزدور بی جیره آمریکاست
    • IR ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۳
      112 3
      حرف الکی نزن.کجا واسه بیست سال پیشه. کار به جایی رسیده بود که میخواستن نیروهای ویژه بفرستن یا کلا اون منطقه رو بمباران کنن این نشون میده این پهپاد چقدر براشون مهم بوده وگرنه چرا واسه بقیه پهپاداشون اینجوری نکردن.
    • سید IR ۰۳:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
      63 0
      چقدر متأسف میشم که بعضی از احتمالاً هموطن ها مون ؛خود کم بین و حقیرند ! ادم بیچاره ای که کاسهء داغ تر از اش شده ! خود امریکائیها صریحاً اعتراف میکنند که فقط و فقط سازمان سیا این پهپاد رو اختیار داشت و به هیچ سازمان نظامی امریکا هم نمیداد ! ضمنا هیچوقت رئیس جمهور امریکا برای یک تکنولوژی 20 سال پیشش گردن کج نمیکنه ودرخواست باز پس دادن یه تکنو لوژی 20 سال پیش رو از ایران نمیکنه !
    • IR ۰۳:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
      89 0
      اگه چیز مهمی نبود رئیس جمهور آمریکا رسما در خواست پس دادنش را نمی کرد؟
    • علیا IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
      53 0
      زمان شکارش هنوز اسمش رو هم هیچکس نمیدونست واسه همین بهش میگفتند جانور قندهار. کلا براوردها بر این اساسه که آخرین تکنولوژی پهپادی امریکا در این وجود داشته و کلا چند سال بیشتر از تولیدش نگذشته بوده. البته الان میگن نمونه ای کاملتر و قوی تر ساخته شده. ولی در اون زمان پهپادی قویتر و محرمانه تر از این وجود نداشت.
    • IR ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۸
      1 0
      عزیزم تکنولوژی نظامی مثل ماشین نیست که تو بیست سال اسقاطی بشه مثلا اف ۲۲ تکنولوژی دهه ۹۰ امریکا هست یا مثلا تانک آبرامز تکنولوژی ۲۰_۳۰ سال پیشه ولی فقط الان روش یه سری ارتقا ها انجام میدن یا اینکه تو خیلی از کشور ها هنوز تانک ام ۶۰ مال ۵۰ سال پیش استفاده میشه (البته با ارتقا)
  • IR ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۳
    5 171
    مهندسی معکوس !!! اگه خودمون میساختیم یه چیزی ولی مهندسی معکوس چیز عجیبی که نیست
    • IR ۲۳:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۳
      1 0
      یک دقیقه سکوت به احترام کامنت شما!
    • علی IR ۰۲:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
      15 0
      ما اینو بیشتر به خاطر اثبات تکنولوژی ساختیم وگرنه ستون فقرات پهبادی ما شاهد ۱۲۹ هستش.
    • IR ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
      13 0
      داداش میفهمی چی میگی؟ عمراَ معنی مهندسی معکوس رو ندونی!!!!
    • حجت IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
      14 0
      استاد هوافضا، مهندسی معکوس با ساخت کاردستی اول مهدکودک اشتباه گرفتی.
    • علیا IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
      12 0
      حالا سوال اینه چند تا کشور در جهان میتونند این مهندسی معکوس رو انجام بدند؟ 5 تا؟ 10 تا؟ بضاعت ما در همین حده. تو بهتر میتونی انجام بدی بسم الله
    • IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
      13 0
      شمامهندسی آبگوشت بزباشو انجام بده کاری به ای کارهای پیش پا افتاده نداشته باش جیگر
    • IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
      12 0
      شما اگه توانش رو داری برو یه آفتابه رو مهندسی معکوس کن
  • IR ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۳
    0 0
    شناسایی عملکرد بخش های مختلف پهباد کار بزرگیه، ولی لطفا از روش نمونه های "عملیاتی" بسازین.
  • IR ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۳
    0 1
    البته فعلا که نتونستن مدلی به اندازه اصلی و با همون مشخصات بسازن
  • IR ۰۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
    2 12
    خواهشا یه چندتا مرسدس و بی ام و حتی به شولت هم قانع هستیم مهندسی معکوس بفرمایید یه ملت رو از شر پراید برهانید.با سپاس
  • هاتف IR ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۴
    12 2
    در جستجوی حقیقت ،کذاب هستی.
  • سعید IR ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۱۵
    0 0
    طراحی معکوس. نه مهندسی معکوس.ایران اینقدر هزینه نمیکنه
  • رشاش FI ۰۳:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۵
    1 0
    ولی تکنولوژی آرکیو ۱۷۰ بیشتر رسید به روسیه و چین و این آنها بودند که هر کدام دو پهپاد بزرگ از روی آر ۱۷۰ ساختن و ایران فقط طرح های کوچکتر را کپی کرده از آر کیو ۱۷۰ بحث این است که همان نوع تکنولوژی را بتوانی بسازی و کار بگذاری برای پهپاد بومی خود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس