به گزارش مشرق، لیگ برتر هفدهم در حالی از روز 5 مردادماه آغاز میشود که همه تیمها، سکانداران نیمکت خود را شناختهاند و خود را برای حضور در فصل اخیر لیگ برتر آماده میکنند. این فصل نسبت به هفته آخر لیگ شانزدهم، هشت تیم سرمربی خود را تغییر دادند و هشت تیم هم با سرمربی پیشین خود ادامه میدهند.
نسبت به ابتدای فصل گذشته که تنها برانکو سرمربی خارجی تیمهای لیگ محسوب میشد، امسال سه تیم از سرمربیان خارجی که همه آنها کروات هستند، بهره میبرند. همچنین امسال یکی از معدودفصلهایی را پیشِرو داریم که سرخابیها نسبت به سال گذشته، تغییری روی نیمکت خود نداشتهاند.
لیگ امسال، دو مربی یعنی علی کریمی و علی نظرمحمدی دارد که تا به حال در لیگ برتر مربیگری نکردهاند. لیگ امسال با حضور مربیانی نظیر علی کریمی، علی دایی، برانکو، منصوریان، گلمحمدی، کرانچار، قلعهنویی و ... جذابیتهای زیادی خواهد داشت.
نگاهی به سرمربیان تیمهای لیگ برتری در فصل 97ــ96 میاندازیم:
*پرسپولیس ــ برانکو ایوانکوویچ
«پروفسور» که از اواسط لیگ چهاردهم جایگزین حمید درخشان شد، یکی از باثباتترین مربیان تاریخ این باشگاه بوده است. برانکو دو فصل موفق با سرخپوشان پشت سر گذاشت که یک قهرمانی و یک نایبقهرمانی، نتیجه این دو سال بود و حالا او میخواهد مدت زمان حضورش در ایران را تمدید کند.
سرخها در جمع هشت تیم برتر لیگ قهرمانان آسیا نیز جای دارند و این فرصت را دارند که به حسرت 25ساله تیمهای ایرانی در رسیدن به قهرمانی آسیا پایان دهند. نکته جالب این فصل لیگ برتر این است که سه سرمربی تیمهای لیگ برتری (یحیی گلمحمدی، علی دایی و علی کریمی) پیشتر در جام جهانی 2006 و با لباس تیم ملی ایران، شاگرد برانکو بودهاند.
*استقلال ــ علیرضا منصوریان
میتوان گفت که بازیکن محبوب پیشین سکوهای آبی، عملکرد خوبی در فصل گذشته روی نیمکت این تیم داشت. منصوریان با وجود شروع نهچندان مطلوب با استقلال که این تیم را به اواخر جدول نیز کشاند، در نیمفصل دوم نتایج بسیار خوبی کسب کرد تا دیگر زمزمههای حضور اسکوچیچ روی نیمکت آبیپوشان خاموش شود. البته آبیپوشان فصل را با بدترین شکل ممکن (دریافت 6 گل از العین) به پایان رساندند.
حالا منصوریان فرصت دارد با مهرههای نامدار و بازیکنان زیادی که جذب کرده، استقلال را به جام قهرمانی لیگ برتر و نیز خود را به اولین قهرمانی در کسوت مربیگری برساند، رؤیایی که تنها انتظار هواداران استقلال از این تیم است.
*تراکتورسازی ــ یحیی گلمحمدی
بهخاطر محرومیتی که بهواسطه عدم پرداخت بدهیهای پیشین به بازیکنان خارجی گریبان تراکتورسازی را گرفت، این تیم این فصل حق جذب بازیکن ندارد. تراکتورسازی تنها توانست گلمحمدی را جایگزین قلعهنویی کند که فصل گذشته در کسب هر دو جام شکست خورد.
با توجه به ناکامی تراکتورسازی در فصل گذشته و کسب یک سهمیه پلیآف لیگ قهرمانان آسیا، «پرشورها» امسال هم چشمانتظار درخشش تیم محبوب خود و رسیدن به دومین جام قهرمانی بههمراه یحیی گلمحمدی هستند، مربیای که با ذوبآهن به دو قهرمانی جام حذفی و یک قهرمانی سوپرجام رسید. باید ببینیم گلمحمدی در بازگشت به تیمی که سابقه بازی در آن را داشته، میتواند به توفیقی دست یابد یا خیر.
*ذوبآهن ــ امیر قلعهنویی
قلعهنویی امسال در هفتمین تیم خود در لیگ برتر فعالیت میکند. پرافتخارترین سرمربی تاریخ لیگ برتر که پیشتر تجربهای موفق در کار کردن با تیمهای اصفهانی را داشته، میخواهد به چهار فصل جام نبردن با تیمهای مختلف پایان دهد.
با تغییر مجتبی حسینی روی نیمکت ذوبآهن که این تیم را به رده چهارم لیگ برتر رسانده بود، به نظر میرسد مدیران سفید و سبزپوشان اصفهانی امسال نگاهی به قهرمانی دارند تا نخستین قهرمانی ذوبآهن در لیگ برتر به دست بیاید.
*سپاهان ــ زلاتکو کرانچار
چهار پیروزی، یک مساوی و یک شکست، حاصل کار سرمربی پیشین تیم ملی کرواسی در 6 بازی فصل گذشته بههمراه زردپوشان اصفهانی است. سپاهان امسال بههمراه کرانچار و با مهرههایی که جذب کرده است، یکی از مدعیان جدی قهرمانی محسوب میشود و میتواند خاطره شیرین فصل 91ــ90 با کرانچار را که منجر به چهارمین قهرمانی سپاهان در لیگ برتر شد، تکرار کند.
*پیکان ــ مجید جلالی
عملکرد درخشان جلالی با پیکانِ تازه صعودکرده به لیگ برتر در سال گذشته و رساندن این تیم به رده ششم در پایان فصل، باعث شد مسئولان این تیم بهفکر ادامه همکاری با جلالی بیفتند. پیکانیها این فصل دو مهره خوب و تأثیرگذار خود یعنی منشا و سیامک نعمتی را به پرسپولیس دادند، تاکنون نتوانستهاند مهرههایی در حد و اندازههای این دو بازیکن جذب کنند. باید ببینیم این فصل پیکان میتواند در نقش یک شگفتیساز عمل کند و خود را به ردههای بالایی جدول برساند یا خیر.
*استقلال خوزستان ــ عبدالله ویسی
آبیپوشان خوزستانی امسال مهرههای ارزشمند زیادی را بهخاطر مشکلات مالی از دست دادند و ویسی دیگر نمیتواند روی تیم خود بهاندازه قهرمان دو فصل پیش حساب کند. این مربی پس از حضور ناموفق در سپاهان، این بار برای تکرار روزهای خوش گذشته با استقلال به خوزستان آمد، اما کار بسیار سختی برای بازسازی تیم مطلوب خود دارد و کسی از او انتظار قهرمانی ندارد.
*گسترش فولاد تبریز ــ لوکا بوناچیچ
آبی و زرد پوشان تبریزی در چهار فصلی که در لیگ برتر حضور داشتند، رتبهای بهتر از هشتمی کسب نکردهاند. این تیم فصل گذشته با فراز کمالوند روی کاغذ تیم خوبی ساخته بود اما باز هم نتوانست از میانه جدول بالاتر بیاید و همین سبب شد که مدیران گسترش امسال بهفکر ساختن تیمی در حد و اندازههای بالای جدول باشند. اکنون لوکا بوناچیچ روی نیمکت گسترش نشسته که خاطرات شیرینی با سپاهان در ذهنها ساخته است. این مربی با زردپوشان به فینال لیگ قهرمانان آسیا و نیز جام باشگاههای جهان هم رسیده، هرچند نتوانست چنین موفقیتهایی را در لیگ تکرار کند و در چند سال اخیر عملکرد قابل دفاعی نداشته است.
*نفت تهران ــ علی کریمی
نخستین تجربه سرمربیگری جادوگر در فوتبال در تیمی است که زمان زیادی را در فصل نقل و انتقالات از دست داده و مجبور است با بازماندههای بازیکنان لیگ برتری، تیمی در حد لیگ قهرمانان آسیا بسازد. کریمی پیشتر تنها در مقطعی کوتاه، دستیار کارلوس کیروش در تیم ملی بود. جوانترین سرمربی لیگ امسال باید مراقب باشد که این ریسک بزرگ در فاصله کوتاه باقیمانده تا لیگ برتر، باعث نشود تأثیری منفی در آینده مربیگریاش داشته باشد. البته صدای کریمی هم از نابسامانیها در نفت بلند شده و باید دید آیا در این تیم دوام میآورد یا خیر.
*سایپا ــ علی دایی
سایپا بهجز در فصل گذشته که تا هفته آخر هم احتمال سقوط این تیم وجود داشت، در 10 سال اخیر نه بخت قهرمانی داشته و نه جزو کاندیداهای سقوط محسوب میشد. این بار اما با بازگشت شهریار به نیمکت سایپا، خاطره قهرمانی در لیگ ششم در ذهن مدیران این تیم زنده شده است. دایی با بازیکنان خوبی که در فصل نقل و انتقالات جذب کرده، میتواند در قامت یک مدعی قهرمانی ظاهر شود. مدیران سایپا انتظار دارند تیمشان سهمیه کسب کنند.
*صنعت نفت آبادان ــ فراز کمالوند
نفتیها که فصل قبل با نادر دستنشان و سپس فیروز کریمی بهدنبال بقا در لیگ برتر بودند، به هدف خود رسیدند اما کریمی این فصل دیگر جایی در آبادان ندارد. کمالوند که معمولاً تیمهایش را به میانههای جدول میرساند، امسال چند بازیکن از گسترش فولاد را به صنعت نفت آورده تا این تیم را به ردهای بهتر از رتبه نهم (بهترین رده تیم صنعت نفت آبادان در تاریخ لیگ برتر) برساند.
*فولاد خوزستان ــ سیروس پورموسوی
با درخشش آبیپوشان خوزستانی در فصل گذشته لیگ برتر و نیز در لیگ قهرمانان آسیا، سیروس پورموسوی بهترین گزینه برای فولادی که بهدنبال قهرمانی است، محسوب میشود. این مربی هم امسال بازیکنان زیادی از استقلال خوزستان بههمراه آورد و اینک میتواند به هدفی که مشکلات مالی متعدد آبیپوشان در فصل گذشته مانع آن شد، برسد.
*پدیده خراسان ــ رضا مهاجری
سومین فصل حضور مربی بیحاشیه مشهدی روی نیمکت پدیده در حالی است که مطمئناً هواداران مشهدی به میانه جدولی ماندن پدیده اکتفا نمیکنند و دوست دارند این تیم جزو مدعیان کسب سهمیه آسیایی باشد.
*سیاهجامگان مشهد ــ اکبر میثاقیان
حضور معجزهآسای «اکبر اوتی» روی نیمکت تیم مشکی و قرمزپوش لیگ برتر باعث شد این تیم همانند دو فصل قبل در لیگ برتر ماندنی شود. میثاقیان امسال با سیاهجامگان به حضور در ردههای میانی جدول چشم دوخته و نمیخواهد این تیم در فصل جاری هم بین فانوس به دستان باشد. وی مسنترین سرمربی لیگ امسال با 64 سال و دو ماه سن است.
*پارس جنوبی جم ــ مهدی تارتار
تنها دو هفته به شروع لیگ دسته اول سال گذشته مانده بود که تارتار بهعنوان سرمربی به شهر جم آمد. عملکرد باثبات پارس جنوبی و تجربه تنها چهار شکست از 34 دیدار، سبب شد این تیم تازه به لیگ یک صعود کرده، به لیگ برتر برسد. با بازیکنانی که پارس جنوبی در این فصل جذب کرده است، به نظر میرسد این تیم تنها به بقا در لیگ برتر فکر نمیکند و اهداف بلندتری در سر میپروراند.
*سپیدرود رشت ــ علی نظرمحمدی
سنگربان پرحاشیه پیشین داماش گیلان این بار در لباس سرمربی به لیگ برتر بازگشته است. نظرمحمدی با سپیدرود، یک فصل پس از راه یافتن به لیگ دسته اول، به لیگ برتر صعود کرد تا تیمهای شمالی پس از یک سال، دوباره به سطح اول فوتبال ایران بازگردند. باید منتظر بمانیم تا ببینیم نخستین دستپخت این مربی جوان در لیگ برتر، میتواند در لیگ برتر ماندنی شود یا دوری سپیدرود از لیگ دسته اول از یک سال بیشتر نخواهد شد.