به گزارش مشرق، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان صبح امروز(چهارشنبه 27 اردیبهشت) در نشست خبری خود با اصخاب رسانه، گفت: انتظار این است خبرنگاران خارجی گامهای مهمی را که مردم ما در انتخابات برمیدارند به نحو احسن منعکس کنند.
وی ادامه داد: شورا نگهبان وظایف مهمی دارد و تلاش میکند امانت دار آرای مردم باشد و از حق الناسی پاسداری کند.
کدخدایی با اشاره به اقداماتی که شورای نگهبان درباره برگزاری انتخابات انجام داده است، افزود: نظارت برتعرفهها و چاپ آنها که کار بسیار حساس است از سوی شورای نگهبان انجام شده است.
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه بر سر صندوقها بین 3 تا 5 ناظر داریم، اظهار داشت: برای ایجاد اطمینان مردم، کاندیدا و طرفدارانشان، قانونگذار پیش بینیهایی داشته و شورای نگهبان هم راهکارهایی داشته است که از جمله آن حضور نمایندگان نامزدها سر صندوقها است.علاوه بر آن چند دوره است که از نمایندگان کاندیداها دعوت میکنیم تا با حضور در شورای نگهبان از نزدیک بر روند کار ما نظارت داشته باشند.
کدخدایی با تاکید براینکه مقدمات برگزاری انتخابات ریاست جمهوری فراهم شده است، اظهار داشت: در بیش از 100 کشور انتخابات ریاست جمهوری ایران برگزار میشود.
وی انتخابات در ایران را انتخاباتی کاملا مردمی و برای مردم و توسط مردم دانست و اضافه کرد: اگر مروری بر قانون داشته باشید متوجه می شوید هم هیئتهای اجرایی و هم هیئتهای نظارت از بین مردم انتخاب میشوند بنابراین به جرات می توانیم اعلام کنیم انتخابات در ایران مردمی بوده و توسط مردم برگزار می شود.
کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات امروز وزیر کشور پیرامون اعلام یک باره نتیجه انتخابات، گفت: پیشنهاد ما این است که گزارشها و نتایج شمارش آراء به تدریج برای مردم اعلام شود.
سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: اگرچه اعلام اولیه نتایج شمارش آراء بر عهده وزیر کشور است، اما پیشنهاد ما این است و سعی میکنیم رایزنیهایی با وزارت کشور در این باره صورت گیرد تا همین اتفاق هم بیافتد.
وی در پاسخ به سوالی درباره ردصلاحیت محمود احمدینژاد در شورای نگهبان، گفت: بررسی صلاحیتها در شورای نگهبان براساس سوابق افراد است و نهایتا براساس آرای اعضای شورای نگهبان اعلام نتیجه میشود، آقای احمدینژاد هم آرای لازم را نداشت و نظر اعضاء موافق با تایید صلاحیت ایشان نبود.
کدخدایی درباره حضور نمایندگان نامزدها در صندوق های اخذ رأی، گفت : این کار بر عهده دوستان ما در وزارت کشور است، اما برداشت ما این است که دوستان ما در وزارت کشور با نظر شورای نگهبان این کار را انجام دهند.
سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرد: شورای نگهبان از زمان آغاز تبلیغات، محل دریافت اعتراضات و شکایتهاست. بیش از 200 مورد تخلف را برای قوه قضائیه ارسال کردهایم، البته هنوز گزارش تخلف مهمی که در سرنوشت انتخابات تعیینکننده باشد، به ما اعلام نشده است.
کدخدایی در پاسخ به این سؤال که پیشبینی شما از اینکه انتخابات دو و یا یک مرحلهای است، اظهار داشت: درباره اینکه انتخابات دو و یا یک مرحلهای باشد، پیشبینی نمیکنم.
وی ادامه داد: از دوستان در وزارت کشور هم میخواهیم که اینگونه موارد را با حدس و گمان مطرح نکنند.
سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرد: امیدوارم انتخاباتی سالم، پرشور و گسترده داشته باشیم، آنچه که پیشبینی میکنیم این است که انتخابات سالم برگزار شود، اینک در مرحله اول و یا مرحله دوم باشد، اجازه دهید پس از انتخابات تصمیمگیری کنیم.
کدخدایی درباره تخلفات احتمالی انتخابات و رسیدگی به آنها در شورای نگهبان، گفت: گزارش تخلفات روزانه برای ما ارسال میشود و ما به قوه قضاییه ارسال میکنیم. برای شورای نگهبان تفاوتی ندارد که تخلفات از ناحیه چه کسانی باشد، ما همه گزارشها را برای نهادهای ذیربط ارسال میکنیم.
وی یک دسته از تخلفات انتخاباتی را تخلفاتی موثر در تغییر سرنوشت انتخابات دانست و گفت: ما به ازای این تخلفات، ابطال صندوق، حوزه یا شعبه است که در این شرایط شورای نگهبان به آنها ورود میکند.
سخنگوی شورای نگهبان درباره تخلفات احتمالی صورت گرفته در روز اخذ رأی نیز تصریح کرد: در این روز هم عزیزان ما در ستاد این موارد را پیگیری میکنند و اگر لازم باشد از قوه قضائیه هم استمداد میکنیم.
کدخدایی درباره تعیین مصادیق رجل سیاسی و روند رسیدگی به آن در شورای نگهبان، گفت: اینکه گفته میشود شورای نگهبان تمایلی به حضور زنان در انتخابات ریاستجمهوری ندارد، نیتخوانی است. این طور نبوده که کاری در این زمینه انجام نگیرد و اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است؛ از سوی یکی از اعضای شورای نگهبان درخواست تفسیر اصل 115 قانون اساسی شده است. بانوانی که در انتخابات ریاستجمهوری ثبتنام کرده بودند مثل سایر افراد پروندهشان در شورای نگهبان بررسی شد، اما به نتیجه نرسید و هیچ نیت خاصی در این زمینه وجود ندارد.
وی افزود: ناظران شورای نگهبان در خارج از کشور از بین هموطنان ما در خارج از کشور انتخاب میشوند.
سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرد: در ارتباط با فضای مجازی باید گفت، اگر کسی از طریق فضای مجازی هم مرتکب تخلف شود، این امکان برای پیگیری از طریق قوه قضائیه وجود دارد، نظر شورای نگهبان درباره صلاحیت افراد در انتخابات مختلف فقط مربوط به آن پست است، بنابراین شورای نگهبان خیلی درگیر این القاب و عناوین سیاسی نیست که بین رسانهها مطرح است.
کدخدایی ادامه داد: قانون تصریح کرده که حتی اگر بعد از تأیید صلاحیتها، مدارکی به دست شورای نگهبان برسد، باز هم میتواند آنها را بررسی کند.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با توجه به اظهارات سخنگوی قوه قضائیه درباره تخلفات انتخاباتی 60 مدیر، آیا نام حجتالاسلام روحانی هم در بین این 60 مدیر وجود دارد یا خیر؟ اظهار داشت: گزارشات قوه قضائیه حتما براساس مستنداتی است که به دستشان رسیده و ما در جریان جزئیات نیستیم.
سخنگوی شورای نگهبان در پایان خاطرنشان کرد: مردم انشاءالله در روز 29 اردیبهشت حضور گستردهای در پای صندوقهای رأی خواهند داشت و این برای ما حائز اهمیت است.