به گزارش مشرق، حجت الاسلام حسن روحانی کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم با حضور در شبکه خبر برنامه تبلیغاتی خود را تشریح کرد.
روحانی در پاسخ به سئوال مجری که از او پرسید آیا از الان فکری برای کابینه آینده کردهاید؟ پاسخ داد: معمول نیست اسامی وزرا الان اعلام شود. باید اسامی به مجلس تقدیم شود و هماهنگیهای لازم نیز صورت گیرد.
وی افزود: اساس برنامه بر مبنای شایسته سالاری است و در اعضای کابینه یازدهم همین را نشان داد که برای ما نه جناحی مطرح است و نه گرایشی.
این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم، در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه چقدر در کابینه شما جوان خواهد بود؟، تصریح کرد: باید در کل زمینهها به جوانان میدان دهیم کل کابینه 30 نفر است؛ اصل شایستگی و توانمندی فرد برای آن وزراتخانه و مسئولیت است ولی حتما با توجه به شرایط جدید کابینه نسبت به کابینه قبل تغییر خواهد یافت.
به گفته روحانی در صورت پیروزی در انتخابات آینده سن کابینه او جوانتر میشود.
روحانی در پاسخ به سوالی درباره این که آیا از دوستان و آشنایان خود در کابینه استفاده خواهد کرد، گفت: دوست بودن یا دوست نبودن مطرح نیست اما افرادی که سابقه کاری با آنها داشتیم و دوستی به معنای آشنایی بیشتر میتواند امتیاز باشد، اما دوست بودن به تنهایی نمیتواند یک معیار باشد.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره تعامل بین قوا در کشور اظهار داشت: اساس و معیار برای قوا قانون است، اما در عین حال همکاری، هم فکری و تعامل میتواند به قوا کمک کند. در دولت یازدهم در موضوعی مثل مسئله هستهای تعامل قوا را شاهد بودیم و در مسائل مهم با رئیس قوه مجریه و قضائیه مانند موضوع هستهای وحدت نظر داشتیم و این وحدت نظر در سایر مسائل هم مهم است.
وی افزود: در مسائل مهم سیاسی، امنیتی در شورای عالی امنیت ملی تصمیمگیری میشود که از سایر قوا در آن حضور دارند، مسائل فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح میشود که 2 رئیس قوه حضور دارند و در خیلی از شوراهای مهم 3 قوه حضور دارند و این هماهنگی و تعامل ضرورت دارد که مسائل مهم را پیش ببریم.
روحانی درباه اختلاف بین قوا و کشاندن آن به جامعه، خاطر نشان کرد: تجربه دولت یازدهم نشان داد تعامل ما چگونه بوده است. وزیری بوده که 3 یا 4 مرتبه به مجلس معرفی کردم و رای نیاورد و دوباره وزیر دیگری معرفی کردیم. سوال و استیضاح وزرا هیچگاه مورد گله و شکایت قرار نگرفته بود.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره حفظ روحیه انقلابیگری اظهار داشت: امسال من از ابتدای انقلاب مسئولیتهایی داشتیم و مردم میتوانند در این زمینه قضاوت کنند. اساس نظام ما بر مبنای انقلاب است، انقلاب به معنای آن است که برای اسلام و مردم درست برنامهریزی کنیم. اساس نظام ما مردم سالاری دینی است. انقلابی بودن یعنی درست عمل کردن و به نفع مردم حرکت کردن.
وی افزود: انقلاب یعنی برای استقلال و آزادی تلاش کردن و هر کسی برای این دو تلاش کند انقلابی است. انقلابی به معنای درشت حرفزدن و بلند حرف زدن نیست. همه اهدافی که ما برای آن انقلاب کردیم پاسداشتن آنها انقلابی بودن است.
روحانی با بیان اینکه رئیس جمهور آینده باید توانمندی شخصی، دانش، علم و تجربه کافی را داشته باشد گفت: رئیس جمهور برای این که کشور را پیش ببرد باید در چارچوب قانون حرکت کند، باید در مسیر انقلاب، راه امام و موارد مورد تاکید رهبری حرکت کند. رئیس جمهور باید بر مبنای مشورت و خرد جمعی و خواست مردم حرکت کند. چرا که نظام ما مردمسالاری دینی است و نظرات مردم باید مورد توجه قرار گیرد تا معیار و مبنا کار باشد.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر این که آیا دولت شما از منتقدانش نیز در کابینه استفاده خواهد کرد و چه رفتاری با منتقدان خواهید داشت گفت: در دولت یازدهم همه دیدند که از همه سلایق و از هر جناحی نمایندگانی حضور داشتند. من وقتی در دولت رای گیری میشود دستم را بلند نمیکنم تا سخن و رای من اثری بر وزرا نگذارد هرچند که آنها مستقل هستند و به نظر جمع احترام میگذارند.
وی افزود: تجربهای که در دولت یازدهم کسب کردیم این بود که مخالفین و منتقدین بیش از حد نسبت به دولت در انتقاد آزاد بودند حتی صدا و سیما بیشترین منتقد دولت بوده تا حامی دولت. دولت اصل انتقاد سازنده را لازم میداند اما همیشه با تخریب مخالف بودیم. چرا که معتقدیم تخریب، تحرک و حرکت دولت را کند میکند. لازم نیست قولی بدهم چرا که مردم مبنا را بر عملکرد دولت قبل دیدهاند و قضاوت میکنند. هیچ وقت دولت به دنبال حاشیه نبوده و اگر کسانی از بیرون برای دولت حاشیهسازی کردند دولت نیز به دنبال پاسخ نبوده و رئیس جمهور نیز پاسخ نداده چرا که معتقدیم همین حاشیهها دولت را از کار اصلی باز میدارد. ما مسیرمان را ادامه دادیم و در دولت یازدهم از سوی دولت حاشیهسازی صورت نگرفته و معمولا نیز به حاشیهسازیها توجه نکردیم.
در ادامه مجری برنامه از روحانی سوال کرد که یکی از موارد مورد توجه اعلام میزان دارایی مسئولین قبل و بعد از تصدی مسئولیت است و شما چقدر به این امر معتقد هستید؟ که روحانی در پاسخ گفت: حتماً باید این کار انجام گیرد، چرا که قانون اساسی ما این را میگوید. اگر وزیر و معاونی قبل از مسئولیت اموال خود را اعلام نکند قوهقضائیه موظف است که آن را مورد بررسی قرار داده و اعلام کند و هر وزیر و معاونی باید به وظیفه قانونی عمل کند.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص بیانات اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر این که هر کسی مسئولیت را بر عهده گرفت قول دهد که نگاهش به خارج از مرزها نباشد اظهار داشت: مقام معظم رهبری نکته مهمی را در بیانات اخیر خود فرمودند که این نکته به دفعات مورد تاکید ایشان قرار گرفته است و آن این که ملت بزرگ ایران و همه مسئولان توانمندیشان و توجهشان به داخل باشد و نگاه به بیرون میتواند موجب ضعف قدرت ملی ما شود و باعث طمع دشمنان شود. آن وقت که نگاه ما متکی به صادرات نفت شد فوراً دشمنان ما را تحریم کردند، واردات ما را تحریم کردند و اقتصاد مقاومتی نیز برای همین است که اقتصاد کشور در عین بروننگری درونزا باشد.
روحانی تاکید کرد: من قبلاً گفتهام و باز هم میگویم این دولت اول نگاهش به آسمان است و ثانیاً نگاهش به ملتش خواهد بود و هیچ گاه نگاهش به بیرون و خارج از مرزها نخواهد بود. البته تعامل خواهیم داشت اما اصل و تکیه ما بر خارج از مرزهایمان نخواهد بود و انشاء الله در مسیر خودکفایی حرکت خواهیم کرد. امروز در گندم و گازوئیل خودکفا شدهایم و به زودی نیز در بنزین خودکفا خواهیم شد.
وی با بیان این که اساس ما تعامل سازنده و دو سویه با جهان خواهد بود در خصوص اولویت دولت در روابط با کشورها اظهار داشت: دنیای اسلام شریک فرهنگی ما هستند، ما در روابط به همه کشورها در آسیا،آفریقا، اروپا و آمریکای لاتین را مورد توجه قرار خواهیم داد. با همه کشورهایی که با ما رفتار خصمانهای نداشته باشند و رفتارش عادلانه باشد کار خواهیم کرد. اساس ما منافع ملیمان است و به آن توجه خواهیم کرد.
روحانی در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر این که نگاهتان و برنامهتان برای مقاومت منطقه چیست گفت: قدرتهای بزرگ به منطقه ما چشم طمع دارند این منطقه، منطقه حساسی است و منابع عظیمی در منطقه وجود دارد ما باید از مقاومت منطقه و مقاومت کشورهایی که در برابر اسرائیل و صهیونیسم و در برابر قدرتهای مداخلهگر و در برابر تروریسم قرار گرفتهاند و وحدت ما را تهدید میکند دست به دست هم دهیم و مورد حمایت قرار دهیم.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص تحریمهای آمریکا نیز گفت: ما باید در مقام عمل مقابله با تحریمها را نشان دهیم. آمریکا وقتی در آیسا قدمی به ضرر منافع ملی ما برداشت و تحریمهای 10 ساله را تمدید کرد هرچند فورا ملغی الاثر کرد، اما ما اکثرالعمل نشان دادیم و ما دو دستور به سازمان انرژی اتمی دادم علاوه بر آن نیز هر وقت شرکتهای آمریکا به صهیونیسم کمک کردند ما فورا آنها را تحریم کردیم و عکسالعمل ما مقابله به مثل خواهد بود.
وی در خصوص تعبیر حضرت امام خمینی(ره) مبنی بر این که آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند اظهار داشت: این جمله، جمله معروف حضرت امام است و در آن شرایط آمریکا ایران را تهدید میکرد، اصل انقلاب را تهدیدمیکرد، شاه را پناه داده بود و عواملی مثل 28 مرداد در ذهنشان بود و به فکر مداخله بودند که امام گفت آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند و آمریکا شیطان بزرگ است، آمریکا هنوز دست از شیطنتها نسبت به ملت و کشورایران برنداشته است. آمریکاییها متاسفانه مسیر قبلی را ادامه دادند.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم تاکید کرد: رهبری معظم انقلاب نکته مهمی را فرمودند و ان این که ما باید دشمن را به طور کامل مایوس کنیم و راه چاره این کار افزایش قدرت ملی است و این قدرت ملی جلوی شیطنتهای آمریکا را خواهد گرفت. بهترین راهبرد افزایش قدرت ملی است، اتحاد ما بسیار موثر است و اعتماد به نفس ملی نیز مهم است. در کنار اینها قدرت نرم و سختمان نیز مهم و مورد توجه هستند.
روحانی در ادامه نفوذ ایران در منطقه را به عنوان یکی از قدرتها مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: کارهای بزرگی در دولت یازدهم انجام گرفت،تلاشهای زیادی انجام شد برای روابط در منطقه، ما این تلاشها را باید ادامه دهیم، الان روابط ما با کشورهایی مثل عراق، سوریه، یمن و سایر کشورهای منطقه بهتر است، جز یک کشور همسایه که آن هم خودش خواسته به خاطر مطامع منطقهای روابط را تخریب کند، اما روابط خوبی با کشورهای منطقه داریم و این روابط را ادامه خواهیم داد.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص برجام نیز گفت: همانطور که رهبری انقلاب فرمودند ما هیچ وقت ناقض برجام نخواهیم بود، جمهوری اسلامی ایران هرکجا پیمان خود را بسته پای آن ایستادگی کرده است. ما متعهد به توافقات خود هستیم و تا زمانی که طرفهایمان به توافقات پایبند باشند. اگر روزی به برجام لطمه وارد کنند ما نیز برنامه متقابل خواهیم داشت. همانطور که هیئتی نیز از سوی شورای عالی امنیت ملی در خصوص برجام ایجاد شده و برای شرایط مختلف احتمالی برنامهریزیهای لازم را پیشبینی کرده است و اگر مشکلی در راه برجام از سوی طرفها پیش بیاید آن طرح و برنامهها عملیاتی خواهند شد.
وی در بخش پایانی سخنانش مسئله امنیت، آزادی، آزادی بیان و آزادی شغل را مورد توجه قرار داد و با تاکید بر این که این موارد همگی در حقوق شهروندی آمده است، خاطر نشان کرد: مسئله آزادی احزاب در سیاستداخلی اهمیت دارد، مسئله اقوام بسیار مهم است، باید به مذاهب مختلف احترام کنیم و مبنای ما نیز شایسته سالاری است. در دولت یازدهم برای اولین بار از اهل سنت سفیر انتخاب شد. برای اولین بار از اهل سنت معاون و مشاور وزیر انتخاب شد. مسئله اقوام مذاهب مختلف برای ما مهم است و اهمیت دارد.