سرویس سیاست مشرق - نشست خبری ریاستجمهور با حاشیههای فراوان به انجام رسید. فارغ از اینکه نویسنده و خواننده چه مشی و رویکرد سیاسی را ارجح میداند باید به این مسئله توجه کرد که مسئولیت در نظام اسلامی با نظامهای دیگر هم تفاوت ماهوی و هم غایی دارد.
ماهیت مسئولیت یعنی بیعت با ولی امر در جهت اکمال ظرفیتهای انسان در سیر الی الله. بر این اساس مسئولیت به معنی بردوباخت سیاسی یک گروه و شخص تعریف نمیشود. از سوی دیگر باید توجه داشت که هدف غایی و نهایی مسئولیت هم رفع موانع و تسریع حرکت مؤمنین در مسیر رشد و تعالی است. پس مسئولان باید بهصورت عملیاتی بتوانند سنگها و موانع موجود را آواربرداری کنند. پاسخگو دانستن خود و ارتباط مستمر با مردم لازمه پذیرش مسئولیت است.
متأسفانه در نشست خبری حجتالاسلام روحانی شاهد بودیم ایشان در مقام پاسخگو حاضر نشدند و حتی گفتههای قبلی خود را در بدو قبول مسئولیت منکر شدند و تأکید کردند "من اینها را نگفتم". در اینجا لازم است که نگاه مقام معظم رهبری در خصوص پاسخگویی را مرور کنیم که حق خود را در تکرار بلند مطالبهها به رسمیت بشناسیم و مسئولان را در مسیر امربهمعروف و نهی از منکر یاری کنیم.
آیتالله خامنهای سال ۸۳ را بهعنوان سال پاسخگویی نامگذاری کردند و در دیدار زائران حرم رضوی فرمودند امسال سال پاسخگویی مسئولان نظام به مردم است. از همان ابتدا نیز ایشان به دولتها لزوم پاسخگویی به مردم را تذکر میدادند. برای مثال در اولین دیدار هیئت دولت آقای هاشمی در سال ۶۸ که اولین دیدار ایشان با هیئت دولت در زمان رهبریشان است؛ به هیئت دولت میفرمایند: «البته، مردم حق دارند بعد از گذشت زمان معقولی، از مسئولانِ هریک از بخشها سؤال کنند که نتیجهٔ کار شما چیست؟ باید خودتان را برای پاسخگویی آماده کنید.»
همچنین ایشان در اسفند ۷۸ در دیدار اقشار مختلف مردم، از پاسخگو نبودن مسئولان بهعنوان یکی از مشکلات نظام یاد میکنند. معظم له همچنین در دیدار کارگزاران نظام در آذر ۷۹ با اشاره به اینکه تبلیغات کردن و رأی جمعکردن و مردم را به پای صندوق رأی آوردن یک نیمه از کار است؛ از پاسخگویی بهعنوان نیمه دوم کار یاد میکنند و به بخشی از نامه امیرالمؤمنین (ع) به مالک اشتر استناد میکنند که در آنجا حضرت میفرمایند: «وَ لَا تَقُولَنَّ إِنِّی مُؤَمَّرٌ آمُرُ فَأُطَاع» یعنی «نگو به من مأموریت داده شده، به من مسؤولیت داده شده و من صاحب فلان مسؤولیت شدهام؛ بنده مسئولم، دستور میدهم و شما باید اطاعت کنید».
در دولت نهم نیز ایشان در اولین دیدار هیئت دولت در سال ۸۴ از لزوم داشتن "نظام پاسخگویی" صحبت میکنند. همچنین ایشان در دیدار مردم سقز در سال ۸۸ ضمن قدردانی از خدمات دولت و پیگیری مسائل توسط مسئولین دولتی میفرمایند: «ما هم البته از آنها پاسخگویی خواهیم خواست و آنچه را که قرار است انجام بگیرد، مطالبه میکنیم» همچنین ایشان در خطبه معروف خویش در ۲۹ خرداد ۸۸ میفرمایند: «افراد، مسئولین، خودشان را در معرض نقد و انتقاد قرار بدهند و پاسخگو باشند و پاسخ بدهند و تبیین کنند. خیلی از اوقات اگر چنانچه یک انتقادی به کسی بشود، این فرصتی است برای او که بتواند ذهنها را روشن کند، تبیین کنند، حقیقت را بیان کنند؛ خیلی چیز خوبی است.»
لذا پاسخگو بودن در نظام اسلامی یک عرف مقبول و یک سنت حسنه بوده است که راه گریزی از آن نیست و باید به آن پایبند بود.