آشفته توصیف کردن تحولات منطقه توسط رئیس جمهور کشورمان موضعی نیست که بتوان بر مبنای آن عملی را استوار کرد و نتیجه همان می‌شود که امروز دستگاه دیپلماسی ما به آن گرفتار است یعنی انفعال مطلق.

مشرق--  رئیس جمهور بار دیگر تحولات حساس خاورمیانه و شمال آفریقا را «فضای آشفته» نامید به گونه‌ای که «نمی‌توان سؤالات مربوط به آن را پاسخ داد» و «هنوز تحلیل دقیقی از آن ارائه نشده است» البته پیش از این، دکتر احمدی‌نژاد در سخنرانی عمومی خود تحولات بزرگ منطقه را به آمریکا نسبت می‌داد و ظاهراً به تحلیل روشنی در خصوص این تحولات رسیده بود. اگر آشفته‌خوانی تحولات بزرگ منطقه، بازگشت از «نتیجه‌گیری قطعی» قبلی باشد یک گام به جلو به حساب می‌آید ولی هنوز صدها گام با «واقعیت روشن» فاصله دارد.

رئیس جمهور البته مجبور نیست درباره آنچه نامعلوم و نامفهوم می‌داند، اظهارنظر کند ، می‌تواند و بلکه باید در این موارد سکوت کند و از مراکز تخصصی نظام بخواهد به او کمک کنند تا بتواند سریعتر «واقعیت» را دریابد چرا که او رئیس جمهور است نه یک فرد معمولی، آن هم رئیس جمهوری در حد و اندازه ایران و با مسئولیتی که انقلاب اسلامی دارد و نقش بی‌بدیلی در وضع فعلی و آینده خیزش‌های بیداری دارد.

ابهام‌خوانی ماهیت، رویکردها و آینده جنبش‌های مردمی و اسلامی منطقه عربی کمکی به کشف حقیقت نمی‌کند و برای کشورها و رئیس جمهوری که به اعتبار مواضع گذشته او جایگاه قابل توجهی در ذهن و باور مردم این کشورها دارد، به هیچ وجه افتخار نیست. این موضعی نیست که بتوان به مبنای آن عملی را استوار کرد و نتیجه همان می‌شود که امروز دستگاه دیپلماسی ما به آن گرفتار است یعنی انفعال مطلق!

اما اگر دیدار وزیر خارجه ایران با وزیر خارجه رژیم نامشروع و جنایتکار بحرین را نه یک تصادف، ابتکار شخصی و یا تصمیم وزارتی - که این دیدار در اندازه تصمیم‌گیری یک وزارتخانه نیست- بلکه یک تصمیم حساب‌شده و مبتنی بر «جمعبندی قطعی» قوه مجریه و «حسب دستور» بدانیم، آن وقت معلوم می‌شود که «مبهم‌خوانی فضای تحولات منطقه» واقعاً برخواسته از ابهام نیست چون اگر ابهام بود دیدار وزرای خارجه ایران و بحرین در نیویورک اتفاق نمی‌افتاد، بلکه نتیجه این ابهام‌خوانی، زیر سؤال بردن بازی روشن نظام خواهد بود.

این «ابهام‌خوانی» در فضایی ابراز شده که جمهوری اسلامی یک عملیات تمام عیار سیاسی، حقوقی و دیپلماتیک را در قالب دو همایش بزرگ - بیداری اسلامی و فلسطین- طی دو هفته اخیر اجرا کرده و توانسته نقش بسیار مهمی در شکل دادن به یک جبهه کارساز علیه غرب و توطئه‌های ضد اسلامی داشته باشد. با این وصف جایی برای ابهام‌خوانی قیام‌ها و روند تحولات وجود ندارد.

اما در این فضا، «رئیس جمهور متفاوت» وقتی از ابهام و عدم امکان پاسخگویی به سؤالات درباره تحولات منطقه حرف می‌زند، در واقع می‌گوید که حساب من و دولت را از این روند جدا کنید، آنچه نظام آن را روشن می‌داند، از نظر من تاریک است و این درحالی است که دکتر احمدی نژاد چه در قامت «رئیس جمهور » و چه در قامت «رئیس شورای عالی امنیت ملی » و چه در قامت «دومین مقام رسمی کشور» حق ندارد در مسائل مهم - و در اینجا فوق استراتژیک - به جمعبندی‌های شخصی که معلوم نیست از کجا آمده و چه کسی آن را القا نموده، تکیه کرده و مصالح و منافع ملی را نادیده بگیرد. در اینجا و در شرایطی که نظام در بالاترین سطح و در یک جمعبندی فراگیر «حرف روشنی» داشته و بر اساس آن به «برنامه‌ریزی» و «اقدام» می‌پردازد، دومین مقام کشور حق ندارد، سازی کوک کند که فقط می‌تواند به دشمن کمک نماید.

آقای دکتر احمدی‌نژاد پیش از این طی چند نوبت، رویه‌ای آنارشیستی در مفهوم‌پردازی جنبش‌های بزرگ منطقه عربی در پیش گرفت هرچند این رویه جایی در ادبیات نظری این جنبش‌ها پیدا نکرد و محل توجه واقع نشد. ولی از فردی در این جایگاه و با آن ذهنیت منطقه‌‌ای که راجع به او وجود دارد، پذیرفتنی نبود. واژه «بیداری انسانی» که بدون تردید در واکنش به واژه «بیداری اسلامی» مطرح گردید از این جهت نگران‌کننده‌ بود که بوی اومانیستی می داد. بیداری انسانی می‌تواند کاملاً در دستگاه فکری و فلسفی غرب تبیین گردد و این در نقطه مقابل آن ایده (بیداری اسلامی) است که جز در دستگاه فکری و فلسفی دینی سازگاری ندارد و با غیر آن تعریف نمی‌شود. با این وصف می‌توان با قاطعیت گفت که برخلاف گفتمان «بیداری اسلامی»، گفتمان بیداری انسانی بومی نبوده و کاملا وارداتی و عاریه از غرب است.

اگر این انقلاب‌های مردمی خاورمیانه بتواند با بیداری انسانی تعریف شود، در واقع منشاء آمریکایی آن اثبات شده و این درحالی است که اولاً بهم ریختن محیط حکمرانی آمریکا و تجربه شکست این کشور در مدیریت تحولات عراق و افغانستان، به هیچ وجه تناسبی با آمریکایی بودن این تحولات ندارد. ثانیاً به فرض اینکه به گفته رئیس جمهور فضا ابهام دارد، ما باید مراقب سهم اسلام و مسلمین در تحولات باشیم یا مراقب سهم آمریکا و غرب در این تحولات؟ وقتی ما از موضع جمهوری اسلامی از ابهام حرف می‌زنیم در واقع جنبه اسلامی تحولات را انکار کرده‌ایم و این یعنی «خودزنی» و واگذاری سنگرها به دشمنی که ادعای بی‌پایانی علیه کشورهای اسلامی دارد.

البته ما نگرانی چندانی بابت این موضع‌گیری نداریم چرا که هیچگاه جمهوری اسلامی در مسائل بنیادی و استراتژیک با موضع رئیس جمهوری که عمر سیاسی او به دوره‌‌ای کوتاه محدود است، سنجیده نمی‌شود. موضع جمهوری اسلامی در ارتباط با تحولات منطقه‌ای به روشنی آفتاب است اما دریغ است توانی که می‌تواند صرف منافع ملی شود، مصروف منافع «دیگران» گردد.

سعدالله زارعی

 


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    0 0
    khejalat bekeshid baba .bas konid dige lajan parakani ta key?????
  • مکرمی ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    0 0
    اقای زارعی هم از رئیس جمهور عبور کرده اند!
  • احمدی ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    0 0
    کاملا درست است
  • ۰۰:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۵
    0 0
    تو خجالت بکش حرف حق تلخه
  • ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۵
    0 0
    اتفاقا رئیس جمهور گیرنده تیزی دارند و زود تغییر و تحولات را درک می کنند، ولی ظاهرا نویسنده محترم واقعیت تحولات منطقه را درک نکرده اند!!
  • 128 ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۵
    0 0
    سلام ظاهرا شما تحلیل های این تحلیلگر بزرگ خاور میانه رو تا حالا نخوندی پیشنهاد می کنم یه سرچی تو گوگل با اسم سعداله زارعی بکنی تا عمق تحلیل ایشون رو بفهمی
  • علی ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۵
    0 0
    " هیچگاه جمهوری اسلامی در مسائل بنیادی و استراتژیک با موضع رئیس جمهوری که عمر سیاسی او به دوره‌‌ای کوتاه محدود است، سنجیده نمی‌شود "خلاصه کنم: "رئیس جمهو کشک!!"
  • فرامرز ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۱
    0 0
    با سلام ممنون از نقد استاد سعداله زارعی اما باید بگم مگر در غرب مسلمانان هستند که بیدار شده اند رئیس جمهور بیداری اسلامی را قبل از وقوع بیان می داشتند حالا اگر استاد فراموش کردند مهم نیست اما حال که این موج جهانی شده بهتر است بگوییم بیداری انسانی و اسلامی که همه ابعاد بیداری را در بر بگیرد تا بتوانیم از آن برای معرفی هر چه بهتر فرهنگ ایرانی اسلامی استفاده نماییم با تشکر از شما مشرقی ها اما نقدی هم بر شما پس از سخنان رهبر عزیز شما چرا هنوز آب به کاسه دشمن می ریزید مگر شما منافع ملی را در درجه دوم امیت سیاسی قلمداد می نمایید شما را به خدا این حرف های بیخود را کنار بگذارید ان شاالله خدا همه را مخصوصا خود من را به راه راست هدایت کند یا علی موفق و مهدوی باشید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس