به گزارش مشرق،
حجت الاسلام سید عباس نبوی عصر امروز در مناظره «راه طی شده: جمهوری اسلامی؛ از آرمان تا واقعیت» که در محل آمفیتئاتر دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار داشت: در سالهای اخیر اتفاقاتی رخ داده و سبب میشود که ما نسل دوم انقلاب باید حساسیتهای پیشرو را بشناسیم؛ نخستین اتفاق رحلت استوانههای انقلاب است که در جریان آن آینده انقلاب در دست نسل سوم برای مدیریت قرار میگیرد که نمیتوان با این فضا سطحی برخورد کرد.
وی افزود: مسئله دوم این است که بیش از پنج سال است که کشور دنبال یک برنامه چند جانبه است و بیش از 2000 نفر در راستای آن فعالیت میکنند و مسئله سوم انتخابات پیشرو است که احتمال دارد رقابت فعال فی ما بین با آقای روخانی شکل گیرد بنابراین امروز ملاحظاتی داشته و جوانب را رعایت میکنم.
این فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه جریان انقلاب اسلامی سه مرحله داشته است، گفت: انقلاب در یک مرحله موفق بوده است، در مرحله بعد مبانی را شکل داده ولی در جهتدهی مشکلاتی داشته اما در مرحله سوم ناکامیها بر موفقیتها میچربد و انتظارات نسل فرهیخته برآورده نشده است.
نبوی با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی گفتمان فکری سیاسی و اجتماعی که در دنیای جدید ایجاد کرده است، تصریح کرد: شاخه اول این گفتمان، حضور دین اسلام در اجتماع و سیاست است که ما در این بخش در بنیان و اصل به برکت خون شهدا بسیار موفق ظاهر شدیم.
وی ادامه داد: دومین شاخه، مسئله سلطه ناپذیری و مقابله با سلطه قدرتمندان است که این مهم شروع نهضت امام بود و اصل بحث امام از کاپیتولاسیون شروع شد به طوری که امروز آمریکا با دهها کشور این قرارداد را دارد اما ما نپذیرفتیم و در دهان آمریکا زدیم.
فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه رابطه سلطه به رابطه تقابل تبدیل شد، گفت: آمریکا این را قبول نداشت اما امروز پذیرفته، بنابراین باید زورها را در پنجهاندازی تجمیع کنیم و البته اینکه فکر کنیم به صورت لحظهای میتوان مچ را خواباند ساده انگارانه است.
نبوی ادامه داد: شاخه دیگر جریان یافتن سیره علوی و حسینی در جریان انقلاب است که البته سیره علوی بسیار قوی است و ما نتوانستیم بهطور درست آن را انجام دهیم به عبارتی اینکه برخی ادعای مسائل دینی کنند و امثال ما طلبهها پرچمهای خام برداریم درست نیست بلکه باید سبب شود مسیرمان را به صورت درخور و قابل قبول پیش ببریم.
فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه موفقیتهای نسبی در سیاستهای کلان حاصل شده گفت: بررسیها نشان داده که از نظر نیروی انسانی رتبه سوم، رشد نیروی انسانی رتبه اول و در اقتصاد در رتبه شانزدهم قرار گرفتیم اما در بخش برنامهای و برنامههای چند ساله و چندجانبه با مشکلات اصلی رو به رو هستیم.
وی با اشاره به اینکه جامعه، فرهنگ و مدیریت ما برنامهگریز است، گفت: وجدان بنیادی برنامهخواهی در جامعه ما به خوبی به وجود نیامده و همه به دنبال پارتی، رانت و کمک و زمین خواری و نجومی خواری میگردیم، بنابراین انتقاد موثر بازدارنده باید انجام شود و از ثمره آن به فرهنگی برسیم که برنامهها در عملیات پیش رود.
نبوی افزود: پیشنویس الگوی پیشرفت را دو سال پیش تدوین کردم بسیاری با ما در این مسیرها همکاری میکنند اما این سوال جدی است که اگر نتوانیم آنچه در ذهن میپرورانیم در خروجی عینی جریان دهیم موفق نیستیم.
فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه کسانی میگویند چرا صدمات این مسیر به خودمان بخریم، گفت: گفتمان رنسانس پای همه چیزش ایستاده، آن وقت ما اگر هزینه ندهیم و بزدل باشیم نمیتوانیم افتخار تاریخی را حفظ کنیم البته بزدل به معنای شجاعت کور نیست بلکه باید بررسی شده و از خرده گفتمانها یک قدم جلوتر میرویم نمی توان دعواها را بر سر اصلاحطلبی و اصولگرایی متوقف کرد.
وی افزود: کسی که در میانه جریان شرکتهای خصولتی صدها میلیاردی عمل میکند حق ندارد ادعای اصولگرایی کند بنابراین باید به سوی پاکسازی حرکت کنیم و امید و تحول به معنای واقعی به جامعه برگردد.
نبوی تصریح کرد: در اوایل انقلاب کارهای بزرگی انجام شد اما در این سالها نقصهایی وجود داشته و یکی از خبطهای انجام شده این است که رقابتهای داخلی را به گفتمانهای بیرونی تبدیل میکنیم که نتایج منفی دارد و باید از فضای امنیتی نسبت به داخل بیرون بیایم.
وی با بیان اینکه در جریانهای سیاسی آسیب بسیاری وجود دارد، گفت: این آسیبها سبب میشود که وقتی تابلوی علوی و حسینی بالا میرود و فردی سند دو میلیارد تومان زمین در اتوبان بابایی را در میآورد مشخص استکه کسی نمیتواند باور کند دعاوی علوی و حسینی زیر این تابلو مطرح میشود؛ ما در این قسمت لطمه خوردیم.
وی افزود: بنده در فرآیند تصمیمگیری مدت محدودی بودم اما در تصمیم سازی همواره حضور داشتم و انتقادات را میپذیرم بنابراین باید فارغ از افراد، برنامه حقیقی، واقعی و عملیاتی ایجاد شود تا رکن چهارم جامعه انتقادات خود را مطرح کند و ما از آن دفاع کنیم اما اگر این تبدیل به معارضه گفتمانی شود انقلاب اسلامی نمی تواند آن را بپذیرد.
نبوی خاطرنشان کرد: اگر ما شناسه ملی مالی مملکت و افراد را بتوانیم ساماندهی کنین حجم وسیعی از پولهای شناور را میتوانیم کشف کنیم اما فارغ از جریان سیاسی گویا عزم جدی وجود دارد که هرگز این موارد سامان پیدا نکند در این راستا ما باید به عنوان نماینده روحانیت بتوانیم ساده زیستی و روش معقول خود را نشان دهیم.
فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه مسائل امنیتی ما نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده تصریح کرد: امروز خود آمریکاییها و حتی ضد انقلاب به توییتهای ترامپ میخندند و ما از این موارد گذر کردیم پس میتوانیم جامعه را بسازیم اما باید به صورت مدلدار ابعاد گسترده را شکل دهیم که مقدمات آن انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه باید به سمتی برویم که انتقادات برای ما تبدیل به برنامه شود، گفت: شاخصهایی به دست آوردیم و باید این شاخصها در دولت دوازدهم راهش باز شود که مسئله اول رانتجویی و پارتیبازی است که ریشه دیرینه در فضای فرهنگی ما دارد اما مهمتر از آن تدوین مقررات بهصورت شاخصمحور به جای کمیسیون و کارگروه محور است.
نبوی خاطرنشان کرد: ما در همه قوانین نیاز به پالایش اساسی و تغییر مسیر از کمیسیون محور به شاخص محور داریم.
فعال سیاسی اصولگرا با تاکید بر اینکه ما در سیستمسازیها بسیار ضعیف عمل کردیم، گفت: حجم یقه سفید حقوق بگیر ما چندین برابر بخش مولد جامعه است و بر آن فائق است به طوری که هرکس در جایی قرار میگیرد فکر میکند کار من تمام شد و کار جدی و مفید انجام نمیدهد.
وی تصریح کرد: وزیر مربوطه میگوید من خستهام و دارم میروم؛ برای بعد فکر کنید. وزیر ما در سن بالای هفتاد سال است و باید در مراقبت ویژه قرار بگیرد. از این زمینه به روحانی انتقاد ویژه داریم چرا که ایشان تلقیشان این است که چند سال دیگر بگذرد تا ببینم چه میشود.
نبوی افزود: بنده در سال 84 از احمدی نژاد حمایت کردم اما در سال 85 در برابر دولت احمدی نژاد ایستادم که چگونه مبلغ هنگفتی را بدون کارشناسی جابه جا میکند و برنامه و عملکرد کارشناسانه هواره ضرورت دارد.
فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه ما برنامه راهبردی را شکل میدهیم اما وزرا از خود سلب مسئولیت میکنند، گفت: اکنون ما به نقطهای رسیدیم که همه ما هر 4 سال یکبار باید زیر ذره بین قرار بگیریم و حسابکشی کنیم تا در راستای هرچقدر از برنامه که تحقق پیدا نکرد تغییر ایجاد شود.
وی در پاسخ به دفاع صادق زیباکلام از نظام سرمایهداری گفت: اقتصاد سرمایهداری یعنی نابرابری و رسمی شدن رانت و فرصت که ما با این مخالفیم. براساس نظام سرمایه داری بابک زنجانی به عنوان شخص نفت را خریده و مثل همه معاملات اقتصادی که سود و زیان دارد موفق نشده است که پولش را بیاورد پس گناهش چیست؟ در واقع شخصی مثل او از لحاظ گفتمان ما بزرگترین گناه را انجام داده اما از نظر اقتصاد سرمایه داری امری عادی است.
نبوی افزود: درست است که اقتصاد وابسته به حکومت، رانت خیز است اما سوال اینجا است که چگونه ما میتوانیم در مسیر اقتصاد بدون لجام گسیختگی نظام سرمایه داری راه را دنبال کنیم؟ که در این راستا بخشی از بدنه معتقدند راهی پیدا نمیشود اما ما معتقدیم برنامه ریزیها میتواند کار را درست کند.
مدیر موسسه پژوهشی فرهنگی تمدن و توسعه اسلامی ادامه داد: وزیر بهداشت گفت پول پای پزشکان بریزید مردم سلامتشان تامین میشود اما اکنوم چهار برابر ضریب هزینه عامه مردم در بخش درمان از دستشان میرود.ما معتقدیم با برنامه ریزی شاخص محور میتوانیم جلو برویم اما سوال اساسی این است که چگونه راه را باز کنیم.
وی در پاسخ به اظهارات صادق زیباکلام در رابطه با جایگاه ایران در ضریب جینی گفت: در ضریب جینی ما تقریبا در جایگاهی میانه و رتبه هفتاد در بین سایر کشورها قرار داریم. درباره این موضوع باید جلسه جداگانهای برگزار شود و من در آنجا ثابت میکنم به آقای زیبا کلام که آمریکا بیشترین فاصله طبقاتی را دارد.
نبوی ادامه داد: به طور کلی غربیها در زمینههایی مایل هستند فضاهایی باز شود و گفتمانهایی ایجاد شود و ما باید در فضای رقابتی جلو رویم. بنابراین مشکلی برای جهش مناسب برای برنامه ریزی شاخص محور در کشور نداریم اما سهم یقه سفیدی در به تاخیر انداختن این مسیر بالاست و باید اصلاح شود.
فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به انتقاد صادق زیباکلام درمورد انجام آموزش موشکی در مدت زمان کوتاهی پس از امضای برجام گفت: منطق انقلاب اسلامی این است که از تمام ظرفیتهای خود استفاده میکند و آقای ظریف نیز فرد متشخصی است و اگر رئیسش جلوی او را نگیرد میفهمد دیپلماسی منهای قدرت پشتیبان معنایی ندارد.
وی افزود: من از شما میپرسم که چه کسی متوجه آزمایش موشکی ما شد؟ چندروز بعد از انجام آزمایش آمریکاییها اشاراتی کردند و ما تصریح کردیم بنابراین باید هوشیارانه و دقیق بود.
نبوی در واکنش به صحبتهای صادق زیباکلام مبنی بر اینکه امام در مصاحبههای خود در پاریس اشارهای به آمریکا ستیزی نکرده است گفت: اکثر صحبتهای آقای زیباکلام در این رابطه خلاف واقع است چرا که امام به اجبار به پاریس رفته و در بیانیه خود مکرراَ گفتند که محمدرضا پهلوی مزدور و نوکر بوده و مسئله اصلی آمریکا است.
وی افزود: حتی کارتر در این راستا فردی را نزد امام فرستاد تا رابطهاش را ترمیم کند. من از همه می خواهم که در این فضا مطالعه کنند.
فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه اکنون آمریکا نسبت به ما فقط یک برگ برنده دارد گفت: این برگ برنده فشار و تحریمهای مالی و بانکی است و این برگ را به راحتی رها نمیکند. آمریکا به کمتر از ذلت کشوری که در برابرش سر خم کند راضی نمیشود.
رئیس موسسه پژوهشی فرهنگی تمدن و توسعه اسلامی با انتقاد از دو قطبی کاذب در فضای جامعه گفت: روی کار آمدن ترامپ فرصت خوبی است که ما منطقی و برنامهای شویم و بر سر برنامهها با هم گفتوگو کنیم.